Βάσω Λ. Καλαμάρα

Βάσω Λ. Καλαμάρα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Βάσω Λ. Καλαμάρα γεννήθηκε στην Αθήνα.
Τέλειωσε το Γυμνάσιο στην Αθήνα, και παρακολούθησε για ένα χρόνο την Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Αθηνών με διευθυντή τον αείμνηστο Σωκράτη Καραντινό. Στην Δυτική Αυστραλία σπούδασε ανώτερες σπουδές στα Πανεπιστήμια, και έχει: Craduate Diploma in Education, Curtin University of Technology W.A. – an Associataship in Fine Arts, W.A. Institute of Technology, και: an Diploma in Sculpture στο Claremont Schol Of Art W.A. Εγκαταστάθηκε στην Δυτική Αυσταλία με τον σύζυγό της Λεωνίδα Καλαμάρα, ο οποίος εργάσθηκε για 33 χρόνια στο Claremont School Of Art, C.M.C. Of Tafe Perth Campus, W. Australia, και διετέλεσε Καθηγητής Γλυπτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών, του Περθ. Εργάστηκε ως καθηγήτρια Νεολληνικής Γλώσσας στην σχολή C.M.C. Of Tafe Perth Campus, για 22 χρόνια. Πολυγραφότατη ποιήτρια, πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας, θεωρείται η πιο αναγνωρισμένη Ελληνίδα συγγραφέας στην Αυστραλία.
Έχει βραβευθεί με το μεγαλύτερο κρατικό βραβείο της Δυτικής Αυστραλίας, το: “1990 Western Australia Premiers Award for Fiction”, για το βιβλίο της: “Τhe Same Light”, γραμμένο στα αγγλικά. Στην Αθήνα, το 1978, για το βιβλίο της: “Εντυπώσεις από ένα ταξίδι”, ο φιλολογικός σύλλογος: “Παρνασσός”, της απένειμε το Α` Λογοτεχνικό βραβείο “Γεωργίου Τσάκαλου”. Το θεατρικό της έργο: “Μια φάκα με ψωμάκι”, πήρε το Α` βραβείο από τη “Λαϊκη Σκηνή” το 1980, στη Μελβούρνη. Το 2001 παίχτηκε στα αγγλικά με τίτλο: “The Bread Trap”, στο Playhouse Theatre in Perth, όπως και πολλά άλλα.
Η Βάσω Καλαμάρα έγραψε, επίσης, θεατρικά έργα εμπνευσμένη από τον παραδοσιακό Καραγκιόζη βοηθώντας έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου, να γίνει γνωστός -ο Καραγκιόζης- στο αγγλόφωνο κοινό της Αυστραλίας, με το έργο: “Karagiozis Down-Under” ο οποίος παίχτηκε στο Περθ το 1992 από αγγλικό θίασο με μεγάλη επιτυχία. Στο Σύδνεϋ με ελληνικό θίασο, το 1987, ο Σταύρος Οικονομίδης ανέβασε στο θέατρό του, τον: “Καραγκιόζη πλούσιο” σε διασκευή της Βάσως Καλαμάρα απ΄ τον “Πλούτο” του Αριστοφάνη, και είχε τόση επιτυχία, ώστε τους κάλεσαν και το παρουσίασαν και στην Καμπέρα.
Η Καλαμάρα, το 1992, τιμήθηκε με το “Hellenic Award” στο Περθ, και στο Σύδνεϋ το 1999 από το ΣΑΕ (Περιφέρεια Ωκεανίας) με το “Hellenic Culture in Antipodes at the Dawn of the 21st Century”. Ασχολείται επιτυχώς με όλα τα είδη του λόγου: ποίηση, διήγημα, θέατρο, μυθιστόρημα. Έργα της έχουν συμπεριληφθεί σε πάμπολες ανθολογίες, σε Αυστραλία, Ελλάδα, Γαλλία, Αμερική, Καναδά και Κίνα. Θεατρικά της έργα έχουν παιχτεί από επαγγελματίες και άλλους θιάσους στα αγγλικά και στα ελληνικά· επίσης, διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα κινέζικα, και έχουν δημοσιευτεί σε κινέζικα περιοδικά από την Proff. Lin Wang.
Από πολλά χρόνια είναι συνεργάτης με διηγήματά της, ποιήματα, και μυθιστορήματα, στο εβδομαδιαίο περιοδικό “ΕΛΛΗΝΙΣ”, που κυκλοφορεί σε όλη την Αυστραλία και εκδίδεται στο Syndey N.S.W. Ο Dr. Con Castan το 1986 κυκλοφόρησε το βιβλίο του για το έργο της Βάσως Καλαμάρα, με τίτλο: “Conflits of Love”, από τις εκδόσεις: Phoenix Publication, Brisbane. Επίσης, και η Marie Gaulis με ειδικό αφιέρωμα στο βιβλίο της: “Une Literature de l` exil” (Vasso Kalamara et Antigone Kefala, Deux Ecrivains Grecs d` Australie) Editions Slatkine, Geneve 2001. Το λογοτεχνικό και μορφωτικό περιοδικό του ελληνο-αυστραλιανού πολιτιστικού συνδέσμου Μελβούρνης: “Αντίποδες”, το 2005, έχει τιμητικό αφιέρωμα στο έργο της Βάσως, και του Λεωνίδα Καλαμάρα. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα με τιμητική πρόσκληση από το Υπουργείο Εξωτερικών, και από την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού. Είναι τακτικό μέλος: της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, της Διεθνούς Εταιρείας Συγγραφέων PEN, Perth (International), επίσης στο Fellowship of Australian Writer W.A., και πολλών άλλων λογοτεχνικών σωματείων.
Επίσης έχει λάβει πολλές κρατικές επιχορηγήσεις για το λογοτεχνικό έργο της από το: Australia Literature Board, Sydney, και από το Department For The Arts, government οf Western Australia. Έχει αποσπάσει άπειρες κριτικές και δημοσιεύσεις για όλο το έργο της, και ειδικότερα για το: “Ολυμπιάς, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου”, θεατρικό έργο που έχει εκδοθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά, το οποίο αποτελεί ένα έργο ζωής πολλών ετών, με έρευνα και αναζήτηση για την αλήθεια και για την πραγματική αποκατάσταση και δικαίωση για την βασιλομήτορα Ολυμπιάδα.
Το νέο της βιβλίο: “Η Μεγάλη Ιέρεια ΟΛΥΜΠΙΑΣ, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου”, ιστορικό μυθιστόρημα, θα κυκλοφορήσει πρώτα στην Ελλάδα. Στο βιβλίο της: “Κάτω από το ίδιο Απολλώνιο Φως”, τα διηγήματά της αποτυπώνουν με εντυπωσιακή ευκρίνεια εικόνες του απόδημου Ελληνισμού, και προβάλλουν συγκινητικές ιστορίες των πρώτων μεταναστών στην Αυστραλία. Είχαν πρωτοδημοσιευτεί στην Ελλάδα στο βιβλίο “`Αλλα Χώματα”, και στην Αυστραλία, σε διάφορες ανθολογίες και συλλογές.

Άλλα χώματα – Βάσω Λ. Καλαμάρα

Ελληνοαυστραλιανά διηγήματα

Κάτω από το ίδιο απολλώνιο φως – Βάσω Λ. Καλαμάρα

Ελληνοαυστραλιανά διηγήματα
Διηγήματα που σε εντυπωσιάζουν για την ρωμαλεότητα του ταλέντου της και την οξύτητα της παρατηρητικότητάς της… Η εκφραστικότητά της είναι λιτή, το γράψιμό της στρωτό, και οι εικόνες που μας δίνει πειστικότατες. Όλα τα διηγήματα μιλάνε στην καρδιά μας, με τη δραματικότητα και την ανθρωπιά τους. Ιδιαίτερα: “Οι συνταξιούχοι” και η “Μαντεμουαζέλ”, ημπορεί να θεωρηθούν αποκτήματα της νέας πεζογραφίας μας για την υποβλητικότητα και την ευαισθησία τους. Γενικά, πρόκειται για ένα βιβλίο εξαίρετο και σημαντικό που πρέπει να διαβασθεί από όλους…
Η Βάσω Καλαμάρα αποκαλύπτεται ως μία αυθεντική, πνευματική φωνή και αναδύεται δυναμικά μέσα από τις σύγχρονες Αυστραλιανές ιστορίες. `Εχει παρουσιάσει συνολικά ένα εντυπωσιακό έργο που περιλαμβάνει ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα, τόσο στην Ελληνική, όσο και στην Αγγλική γλώσσα.

Η Μεγάλη Ιέρεια Ολυμπιάς – Βάσω Λ. Καλαμάρα

Μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Ιστορικό μυθιστόρημα
Στο βιβλίο: “Η Μεγάλη Ιέρεια ΟΛΥΜΠΙΑΣ, Μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου”, βρίσκουμε μια επιτυχημένη πλοκή της ιστορίας και του μύθου, του κοινωνικού και του πολιτικού σκηνικού όπου εξελίσσεται η υπόθεση, μαζί με μια θαυμαστή ισορροπία ανάμεσα στο πραγματικό, στο συναίσθημα και στη φαντασία, και που αφορούν την θρυλική βασίλισσα της Μακεδονίας.
Η Βάσω Καλαμάρα, είναι η πνοή που ξεκινά από το δέσιμο, το ψυχικό και το πνευματικό της με την ηρωίδα, και από το πάθος της να λάμψει η αλήθεια, η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Το ένστικτο, οι αισθήσεις, η αναλυτική και διεισδυτική παρατήρηση, η εξονυχιστική μελέτη, η βασανιστική σπουδή, συνεργάζονται για να επιτύχει τον τελικό στόχο.
Η συγγραφέας ταξίδεψε στην Ελλάδα για να γνωρίσει τους τόπους όπου έζησε ετούτη η πολυσυζητημένη μορφή της αρχαιότητας· περπάτησε στους ίδιους χώρους που έζησε η τραγική βασίλισσα στην `Ηπειρο και στην Μακεδονία. Η ίδια λέει: “Πιστεύω ότι η Ολυμπιάδα είναι όχι μόνο μια παρεξηγημένη, αλλά και μία τραγική ιστορική μορφή. Θα την αντικρίσω σαν γυναίκα, σαν σύζυγο, σαν μητέρα, με πολλή αγάπη για την σκληρή που της είχε επιφυλαχθεί μοίρα”.
Η Βάσω Καλαμάρα, τοποθετεί την Ολυμπιάδα στο βάθρο που της αξίζει, επιτυγχάνοντας κάτι τρομερά δύσκολο: να θέλξει τον αναγνώστη σε όσο πιο πολλές πτυχές της πολύπλοκης και πολυδιάστατης ιστορίας μας.

Εντυπώσεις από ένα ταξίδι – Βάσω Λ. Καλαμάρα

Από την Αυστραλία, στην Ελλάδα του 1960
Βγήκαμε σε παλιές, γνώριμες γειτονιές: όλα σαν να ΄χανε μείνει έτσι, σε λήθαργο, και περιμένανε.
Κάθε πρωινό άνοιγα τα μάτια και λησμονούσα για λίγο τις αγωνίες μου. Έξω γαλάζιο· ένα γαλάζιο σαν κανένα άλλο σε χάρη, σε μαγεία. Ρούφαγα τον δικό μου αγέρα που μ΄ ανάστησε, με τόνωσε, και στέριωσε φτερούγες στα πλευρά μου, καλώντας με: “Μπρος, έλα, για το μεγάλο πέταγμα!”
Ορκιζόμουνα ειλικρίνεια· είχα ευθύνη. Ο Θεός μ΄ έδωσε στο χώμα της, θρέμμα από ελληνικό θρέμμα! Ήτανε μια προσευχή, μια υπόσχεση, να της γίνω χρήσιμη… Μόνο χρήσιμη… Ορκιζόμουνα ν΄αγαπώ τα παιδιά της, τη γη, την ψυχή της, γιατί τούτη η πατρίδα είναι ξεχωριστή πατρίδα… Μετά έκοβα έναν κλώνο βασιλικό, τον πέρναγα στ΄αυτί, και φώναζα με έξαρση, παθιασμένα, σ’ όλους, στα πάντα:
Καλημέρα! Καλημέρα σας!!! Και σήμερα είμαι χαρούμενη. Ξύπνησα στην Αθήνα!

Ο μαντρακάς του γλύπτη – Βάσω Λ. Καλαμάρα

… Εκείνος μπρος κι αυτή κοντά
να σκαρφαλώνουν στα βουνά
με το βαρύ της γνώσης τους φορτίο.
Να σπάνε βράχους και στοιχειά,
να δίνουνε στον μαντρακά φτερά
στη σμίλη χέρια.

Ποίηση
Ο μαντρακάς του γλύπτη (2019), Ζαχαράκης Κ. Μ.

Νουβέλες
Η Μεγάλη Ιέρεια Ολυμπιάς (2015), Ζαχαράκης Κ. Μ.

Διηγήματα
Άλλα χώματα (1980), Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Κάτω από το ίδιο απολλώνιο φως (2015), Ζαχαράκης Κ. Μ.

Ταξιδιωτικά-Αφηγήσεις
Εντυπώσεις από ένα ταξίδι (2017), Ζαχαράκης Κ. Μ.

Πηγές: Biblionet, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Ζαχαράκης Κ. Μ.