Πόντος: Άνεμος ευδαιμονίας – Θύελλα οδύνης (2019), Ινφογνώμων Εκδόσεις
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ο Τρελοκαμπέρος στους αιθέρες (2018), Ψυχογιός
Βιογραφίες
Δημήτριος Καμπέρος, ο Τρελοκαμπέρος (2019), Μένανδρος
Δημήτριος Καμπέρος, ο Τρελοκαμπέρος – Αντιγόνη Καμπέρου
Η ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου
Ο Δημήτριος Καμπέρος (1883-1942) ξαναπετάει με τα φτερά αυτού του βιβλίου. Υπήρξε ο πρώτος στρατιωτικός αεροπόρος· θρύλος για τα κατορθώματά του τόσο σε πόλεμο όσο και σε περίοδο ειρήνης. Η μόνη του “τρέλα” ήταν η περιφρόνησή του για τον κίνδυνο και η λαχτάρα του να κατακτήσει τους αιθέρες. Με ενθουσιασμό και τόλμη, ο “τρελο-Καμπέρος” έσπασε τα ρεκόρ της εποχής του. Χάρη στα ριψοκίδυνα ακροβατικά του στον αέρα και στις τολμηρές πτήσεις που έκοβαν την ανάσα του μαγεμένου πλήθους, έμεινε στην ιστορία με την έκφραση “τρελοκαμπέρος” που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα για να χαρακτηρίσουμε κάποιον ασυγκράτητο και ατρόμητο.
Ο Πειραιώτης αεροπόρος μετέτρεψε το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο σε υδροπλάνο το 1912, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στη διαδρομή Ύδρα-Φάληρο. Στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο εκτελούσε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τον εχθρό ρίχνοντας βόμβες χειρός μετατρέποντάς το σε βομβαρδιστικό. Επικίνδυνα ακροβατικά σηματοδότησαν τον ατίθασο χαρακτήρα του, το ακούραστο πνεύμα, την εργατικότητα και το πηγαίο του χιούμορ. Λες και έδινε ζωή σ’ αυτό το “συρματένιο πουλί”. Άνθρωπος και αεροπλάνο γίνονταν ένα και έσχιζαν τους αιθέρες προκαλώντας θαυμασμό και δέος! Τον εκτίμησαν και τον θαύμασαν για την προσήλωσή του στο καθήκον. Παραμένει ζωντανός στις καρδιές πολλών Ελλήνων και μας θυμίζει τη γενναία ψυχή του Έλληνα ακόμη και στις δύσκολες ώρες…
Βιογραφία, Μένανδρος, 2019, 308 σελ.
Πόντος: Άνεμος ευδαιμονίας – Θύελλα οδύνης – Αντιγόνη Καμπέρου
Καταγράφοντας την πεζοπορία εις θάνατον και εις την ζωήν…
Μέσα από αυτό το έργο περιγράφεται η καθημερινή ζωή, οι συνήθειες, τα ήθη και έθιμα του Πόντου κατά τη διάρκεια των αρχών του 20ού αιώνα, και πώς τα φιλόδοξα σχέδια των Νεότουρκων και του Μουσταφά Κεμάλ για μια ισχυρή και φυλετικά καθαρή Τουρκία σάρωσαν την ήσυχη και γόνιμη ζωή των Ελλήνων, την ευδαιμονία τους…
Η αληθινή ιστορία του Γιώργου Θαλασσινού και της Αντιγόνης Τουζτσόγλου εξελίσσεται σ’ αυτά τα ταραγμένα χρόνια.
Γνωρίστηκαν στον ηπειρωτικό Πόντο το 1920, όταν ο Γιώργος είχε ήδη εξοριστεί από τη Σαμσούντα στα ενδότερα από τους Νεότουρκους. Μετά τον γάμο τους, ο Γιώργος ανεβαίνει αντάρτης στο βουνό για να ξεφύγει από την κεμαλική λαίλαπα, όμως συλλαμβάνεται και καταδικάζεται, μαζί με τόσους άλλους, “δια πεζοπορίας εις θάνατον” από τα περιβόητα “Δικαστήρια της Ανεξαρτησίας” των Νεότουρκων. Η εξορία του διαρκεί τρία χρόνια, όπου διανύει δυόμισι χιλιάδες χιλιόμετρα και διασχίζει δοξασμένα ιστορικά μέρη της Ιωνίας και του Βυζαντίου, για να πάρει τον δρόμο της αντάμωσης με την οικογένειά του στον Πειραιά. Εκεί θα βρει τη γυναίκα του και τον γιο τους, τους χαμένους γονείς και τα αδέλφια του και θα κτίσει μια νέα ζωή στην καινούργια του πατρίδα. Θα προσπαθήσει να σβήσει από τη μνήμη του τις εικόνες ολέθρου που άφηνε πίσω της όλα αυτά τα χρόνια της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού η θύελλα οδύνης που διαδέχθηκε τον άνεμο ευδαιμονίας στον Πόντο. Θα τα καταφέρει;
Μυθιστόρημα, Ινφογνώμων Εκδόσεις, 2019, 410 σελ.
Ο Τρελοκαμπέρος στους αιθέρες – Αντιγόνη Καμπέρου
Ο Δημήτριος Καμπέρος, ο επονομαζόμενος “Τρελοκαμπέρος”, ο πρώτος Έλληνας στρατιωτικός αεροπόρος, πετάει στο Φάληρο με το πρώτο διπλάνο, το “Δαίδαλος”, το 1912 και κατακτά τους αιθέρες. Πλήθος κόσμου συρρέει με κάθε ευκαιρία για να θαυμάσει τις εκπληκτικές επιδείξεις του δίπλα από τον Ζωολογικό Κήπο του Φαλήρου. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο μικρός Αλέξανδρος, που, εντυπωσιασμένος από τις τολμηρές πτήσεις του δεινού αεροπόρου, ονειρεύεται να γίνει κι αυτός αεροπόρος…
Eικονογράφηση: Χρήστος Δήμος
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ψυχογιός, 2018, 72 σελ.
Πηγές: Biblionet, Ψυχογιός, Ινφογνώμων Εκδόσεις, Μένανδρος