Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Aντώνης Αργυρός

Ο Aντώνης Π. Αργυρός γεννήθηκε στο χωριό Σπαρτιά Κεφαλονιάς.
Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1974. Το Δικηγορικό του Γραφείο ιδρύθηκε και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1976 μέχρι σήμερα.
Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω από το 1984.
Υπουργός Επικρατείας στην Κυβέρνηση του Προέδρου του Σ.τ.Ε. Παναγιώτη Ο. Πικραμμένου (2012).
Δικηγόρος και Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών-ΕΚΠΑ από το 2004 έως σήμερα.
Νομικός Σύμβουλος-Διευθυντής Νομικής Διεύθυνσης του Εθνικού Ιδρύματος Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων (ΥΠΕΞ, 1990-2004).
Μέλος του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας (2004-2006).
Γενικός Γραμματέας της Συνδικαλιστικής-Επιστημονικής Οργανώσεως Νομικών με την επωνυμία “Δημοκρατική Κίνηση Νέων Δικηγόρων” (1985-1989).
Μέλος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Δικηγόρων (2004-2009).
Μέλος του Δικαστηρίου του άρθρου 88Σ (Μισθοδικείο) (2004-2009).
Μέλος της Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών του άρθρου 6 παρ. 1 του Νόμου 3898/2010 του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ειδικός Νομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου για θέματα δημοσίου δικαίου (1990-1993).
Διαιτητής στον κατάλογο διαιτητών του ΔΣΑ, έχει λάβει μέρος σε πολλές διαιτησίες ως διαιτητής και επιδιαιτητής.
Νομικός Σύμβουλος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων (2010-2014).
Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΕΔ (2008-2009).
Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: συλλογική έκδοση-“Μελέτες επί του μνημονίου”, μελέτη-“Τα προνόμια του Δημοσίου και το δίκαιο της ανάγκης στο κράτος δικαίου”, σελ. 303-365, έκδοση ΔΣΑ 2013-Επιμέλεια Έκδοσης, “Το νομικό καθεστώς των παλιννοστούντων”, εκδ. “Εθνικού Ιδρύματος Υποδοχής και Αποκατάστασης Αποδήμων και Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων”, 1996, 2000, σελ. 418, Αθήναι 1997, πρόλογος: Γιώργος Ιακώβου, τ. ΥΠΕΞ Κύπρου, “Η δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπερβάσεως της εύλογης διάρκειας της δίκης” (Ν. 4055/2012, 4239/2014), πρόλογος Παναγιώτης Ο. Πικραμμένος – Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε. 2015, σελ. 682, συλλογική έκδοση-“Τιμητικός Τόμος για τα 50 χρόνια των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων”, Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε., 2015, κ.ά.
Διηγήματα
Καρδιακή θύελλα (2019), Οσελότος

Δοκίμια-Μελέτες-Ιστορία
Ενίσταμαι (2015), Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Επτανησιακά ανάλεκτα (2018), Εκδόσεις Ι. Σιδέρης

Καρδιακή θύελλα – Αντώνης Αργυρός




Τo πρωί, όπως σήκωσα το κεφάλι για να κοιτάξω τον ουρανό, ένα κόκκινο μπαλόνι με κοίταζε από ψηλά, ώσπου χάθηκε από τα μάτια μου.
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ, λένε όλοι.
Τους κουβαλάς μέσα σου. Τους κουβαλάς με το χαμόγελό τους, με τη χαρούμενη ματιά, με τα βάσανα που σου προκαλούν· τους κουβαλάς μέσα σου και ξέρεις πως κάποια στιγμή θα τους συναντήσεις και πάλι στο σταυροδρόμι της καθημερινότητας, για να εισπράξεις ένα φιλί, μια ευχή, ένα χαμόγελο ή το περίγραμμα της πλάτης τους.

Διηγήματα, Οσελότος, 2019, 76 σελ.

Επτανησιακά ανάλεκτα – Αντώνης Π. Αργυρός

Σπαρτιά: Η ιστορία, ο τόπος, οι άνθρωποι, οι μνήμες και τα πνευματικά Επτάνησα


Το βιβλίο αυτό είναι μια κατάθεση ψυχής, ο συγγραφέας το θέλει να είναι “Οι αγάπες της ζωής μου”. Είναι μια σημαντική αναφορά της Επτανησιακής ιστορίας μέσα από γεγονότα της ιστορίας του χωρίου Σπαρτιά της Κεφαλονιάς από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Στο εισαγωγικό μέρος γίνεται σημαντική παρουσίαση της Κεφαλονιάς, της ιστορίας της και της ομορφιάς του τόπου. Στο βιβλίο, με καταγωγή από το χωριό Σπαρτιά, παρουσιάζονται: Ήρωες, επαναστάτες, κουρσάροι, πειρατές, ναυτικοί, καπετάνιοι, Φιλικοί, διανοούμενοι, πολιτικοί, αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές.
Πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιστήμη, όπως οι μεγάλοι γιατροί Φωτεινός Πανάς και Μαρίνος Βαλλιάνος, οι μεγάλοι αγωνιστές όπως Ευαγγέλης Πανάς στην επανάσταση του 1821, ο μέγας Ριζοσπάστης διανοούμενος επαναστάτης Παναγής Πανάς που θέλησε να υλοποιήσει το όραμα του Ρήγα, ο γνωστός πολιτικός Γεράσιμος Αρσένης, αλλά και άλλοι άγνωστοι αγωνιστές του πολέμου και της εργασίας.
Σημαντικό κεφαλαίο οι αναμνήσεις του συγγραφέα, για τη ζωή στο χωριό και ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του στον μακαριστό επίσκοπο Γεράσιμο Φωκά.
Το βιβλίο,στο δεύτερο μέρος του, αναφέρεται στα “Πνευματικά Επτάνησα”, όπου παρουσιάζεται η συμβολή των Επτανήσιων διανοούμενων στην πνευματική ανάσταση του Γένους από την Ενετοκρατία μέχρι την Ένωση, αλλά και οι αγώνες των Ριζοσπαστων για την Ένωση με την Ελλάδα. Λόγιοι και διαφωτιστές όπως ο Κεφαλλονίτης Βικέντιος Δαμωδός, οι Κερκυραίοι Ευγένιος Βούλγαρης και Νικηφόρος Θεοτόκης, συγγραφείς όπως οι Ζαμπέλιοι, ο Τερτσέτης και ο Πολυλάς, ποιητές και λογοτέχνες όπως ο Μαρτελάος, ο Κάλβος, ο Σολωμός, ο Μάτεσης και ο Βαλαωρίτης, πολιτικοί όπως ο Καποδίστριας, θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της ελληνικής πνευματικής ζωής. Έτσι γεννήθηκε και το θαύμα του επτανησιακού και προπαντός του κεφαλλονίτικου ριζοσπαστισμού. Υπάρχει ιδιαίτερη άγνωστη παρουσίαση στηδύσκολη κατάσταση του επικράτησε στα Επτάνησα μετά την Ένωση με την Ελλάδα, όπου και αναφέρονται σημαντικά ζητήματα που επέδρασσαν στη ζωή των Επτανησίων, όπως η επιβολή διοδίων στα νησιά, η φοβερή αύξηση φορολογίας, ο παραγκωνισμός των πρωταγωνιστών της Ενώσεως και η τύχη τους.

Ιστορία, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2018, 240 σελ.

Ενίσταμαι – Αντώνης Αργυρός

Λόγια ελπίδας για μια νέα μεταπολίτευση


Το μεγάλο ελληνικό παραμύθι συνεχίζεται.
20.7.1974: Ξυπνήσαμε με τις σειρήνες και την επιστράτευση… Την πίκρα της συμφοράς διαδέχθηκε η ανάταση, η Ανάσταση της Μεταπολίτευσης.
Μια καινούργια ελπίδα, μια σπίθα γεννήθηκε, ένα καινούργιο Σύνταγμα και η προσμονή για κάτι το καλύτερο, για μια ευρωπαϊκή πορεία και ολοκλήρωση των πόθων μας μέσα σε δημοκρατική ομαλότητα. Δεν υπάρχει ψυχή Ελληνική, δεν υπάρχει σκέψη Ελληνική που να μην βλέπει αυτό τον σταθμό του έθνους σαν κάτι το πολύ σημαντικό και απίστευτο. Στη διαδρομή λοξοδρομήσαμε, χάσαμε μερικά τον στόχο και νέα δεινά συσσωρεύτηκαν και τελικά: “δυστυχώς επτωχεύσαμεν”.
Νέα αιματηρή προσπάθεια άρχισε για την επιβίωση, χάθηκαν πολλά και οι κοινωνικές κατακτήσεις, “το χρέος θηλιά στο λαιμό μας”. Και τώρα τι προσδοκούμε; Θέλουμε μια νέα Μεταπολίτευση, μια νέα ελεύθερη προκομμένη δημοκρατική Πατρίδα, θέλουμε μια Ελλάδα που δεν θα περιφρονεί και δεν θα αγνοεί τους διανοούμενους, τους ποιητές και τους δασκάλους της.
“Ζητείται ελπίς” …Ένας νέος κύκλος αρχίζει.
Αποστολή της Ελλάδας πλέον είναι η επιβίωσή της μέσα στους αφιλόξενους δαιδάλους του κόσμου. Στόχος του βιβλίου είναι μια άλλη ανάγνωση της σημερινής πραγματικότητας και μια ταπεινή πρόταση για μια νέα Μεταπολίτευση, από έναν απλό πολίτη και όχι πολιτικό. “Γνώμες, καρδιές, όσοι Έλληνες, ό,τι είστε, μην ξεχνάτε, δεν είστε από τα χέρια σας μονάχα, όχι. Χρωστάτε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές, θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί.” (1925, Κωστής Παλαμάς)

Δοκίμια, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2015, 204 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, Οσελότος