Τα βιβλία της “Μετά την Καταστροφή, Σμύρνη-Κατοχή” και “Στους Δρόμους του Πεπρωμένου, Μεσοπόλεμος-Κατοχή-Εμφύλιος” κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ιωλκός. Επίσης, ποιήματά της έχουν βραβευθεί σε διεθνείς ποιητικούς διαγωνισμούς. Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο του National Ethnic Press and Media Council of Canada για την προώθηση του Ελληνισμού στο εξωτερικό. Βιογραφικό και ποιήματά της έχουν περιληφθεί στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Χάρη Πάτση (τόμος 27). Αρθρογραφεί σε εφημερίδες της Ελλάδας και της Ομογένειας και είναι ιδρύτρια της πολύ όμορφης ηλεκτρονικής εφημερίδας Palmografos.com.
Μετά την καταστροφή – Χριστιάννα Λούπα
Σμύρνη-κατοχή
Μαρτυρία
1919: Η Σμύρνη ντύνεται στα γαλανόλευκα· τα πλήθη ραίνουν τα ελληνικά στρατεύματα με δάφνες και ροδοπέταλα…
1922: Ένας πολιτισμός καταρρέει. Η Σμύρνη καίγεται. Έριδες ταλανίζουν την Ελλάδα. Η μικρή Ευτέρπη κατορθώνει να περάσει στην αντίπερα όχθη για να ξαναρχίσει τη ζωή της σε μια φτωχογειτονιά του Πειραιά.
1940: Οι άνεμοι του πολέμου σαρώνουν την Ευρώπη. Πώς μπορεί μια γυναίκα μόνη να τα βάλει με το μένος των καιρών; Θα καταφέρει, άραγε, να σώσει τα παιδιά της από τη λαίλαπα του ναζισμού; Θα μπορέσει να κρατήσει την ψυχή της αναλλοίωτη και να διατηρήσει την ανθρώπινη ταυτότητά της;
Η συγγραφέας αναλαμβάνει μία δύσκολη αποστολή: Να καταγράψει τη μαρτυρία της Ευτέρπης Μαυρουδή-Αμυρά από τη Μικρασία στην Ελλάδα του σήμερα. Και φαίνεται πως το κατορθώνει, καθώς το ενδιαφέρον του αναγνώστη μένει αναλλοίωτο ως το τέλος του βιβλίου “Μετά την καταστροφή”, προσφέροντας συγκινήσεις, μελαγχολία, αφύπνιση στην ιστορική μνήμη και εν τέλει αισιοδοξία…
Αφηγήσεις, Ιωλκός, 2003, 285 σελ.
Στους δρόμους του πεπρωμένου – Χριστιάννα Λούπα
Μεσοπόλεμος, Κατοχή, Εμφύλιος
Ανάμεσα στο 1920 και το 1930, η Αθήνα μια πραγματική “διαμαντόπετρα στης Γης το δαχτυλίδι”. Τα καλοκαίρια τα πεντακάθαρα νερά του Φαλήρου δροσίζουν τους Αθηναίους, τα πρώτα “μεικτά μπάνια” ανδρών και γυναικών κάνουν δειλά την εμφάνιση τους και η ειδυλλιακή Πάρνηθα φιλοξενεί οικογένειες κατασκηνωτών στην ολόδροση αγκαλιά της.
Στα χρόνια του ’30 που ακολουθούν, ο αναγνώστης μεταφέρεται στην αρχοντική Θεσσαλονίκη. Απεργίες και ταραχές προλειαίνουν το έδαφος για το καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Μια δικτατορία, όμοια με άλλες στην Ευρώπη, αλυσοδένει το νου, αρνείται όμως να παραδώσει την Ελλάδα στον εχθρό.
Στη δεκαετία του 1940, ο κόσμος συνθλίβεται κάτω από την μπότα του πολέμου, εξαθλιωμένος από την ανέχεια της Κατοχής. Κι ενώ η μεταπολεμική Ευρώπη αρχίζει να κλείνει τις πληγές της, άνεμος τρόμου σαρώνει τη μικρή μας χώρα, καθώς ο μισαρός Εμφύλιος μαίνεται απ’ άκρη σ’ άκρη.
Το έργο της Χριστιάννας Λούπα “Στους δρόμους του πεπρωμένου” ρέει ανεμπόδιστα, εικονίζοντας τις προσωπικές ξεχωριστές στιγμές της Αθηνάς Λαμπρινίδου-Φιλιππακοπούλου, μέσα από τις οποίες ξετυλίγεται καρέ-καρέ η τραγική ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Όμως εκείνη, η πρωταγωνίστρια, έχει την ευκαιρία να ζήσει μια ζωή συναρπαστική, μοναδική, αλλά και γλυκόπικρη τόσο στην ετοιμοθάνατη Ελλάδα όσο και στη μεταπολεμική Ευρώπη, που ξαναγεννιέται από τις στάχτες της. Μια ζωή, που οι περισσότεροι Έλληνες τότε δεν τολμούσαν καν να ονειρευτούν…
Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2007, 397 σελ.
Απόπειρες – Χριστιάννα Λούπα
Μπορεί η ποίηση να γίνει συνοδοιπόρος και παραστάτης τόσο στην προσωπική όσο και στη συλλογική πορεία μας;
Στην ποιητική συλλογή της δημιουργού, πάντως, γίνονται “Απόπειρες”, 85 για την ακρίβεια. Απόπειρες μέθεξης, αυτοβοήθειας, αναπνοής τεχνητής και μη. Απόπειρες αμφιβόλου αποτελέσματος.
Η ετυμηγορία είναι του αναγνώστη…
ΕΠΕΙΓΟΝ ΜΗΝΥΜΑ
Προς:
anthropoi@gmail.com
Γειτονιές πεινώντων και διψώντων περιδιαβάζω.
Απολογούμαι και παρηγορώ.
Δεν παρηγορούμαι.
Παιδιά-ικέτες χέρι αδειανό απλώνουν,
δίχως ικετηρία.
Ομιλούντα μάτια νεκροζώντανων στοιχειώνουν τις νύχτες μου.
Είδωλα καμόντων με κατατρύχουν.
Αποστείλατε το ταχύτερο άφθονους τόνους αγάπης.
Ο χρόνος λιγοστεύει.
Τέλος μηνύματος.
Ποίηση, Ιωλκός, 2015, 111 σελ.
(2007) Στους δρόμους του πεπρωμένου, Ιωλκός
Ποίηση
(2015) Απόπειρες, Ιωλκός
Αφηγήσεις-Μαρτυρίες
Μετά την καταστροφή (2003), Ιωλκός
Πηγές: Biblionet, Ιωλκός