Εργάστηκε ως καθηγήτρια κοινωνιολόγος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και διετέλεσε υποδιευθύντρια και διευθύντρια στο Γενικό Λύκειο Αλμυρού. Το 2014 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή, με τίτλο “Λίγο πιο πάνω από τον Παγασητικό, λίγο πιο κάτω από την Όθρυ”. Το 2016 εκδόθηκε η δεύτερη ποιητική της συλλογή “Όσα ξέρω για τους ανθρώπους”, ενώ το 2018 το “Περιβόλι της ελληνικής μυθολογίας”, μια συλλογή παιδικών ποιημάτων, για την οποία απέσπασε σε διαγωνισμό παιδικής λογοτεχνίας τον Έπαινο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς το 2017. Την πρώτη της εμφάνιση στην πεζογραφία την έκανε το 2020, με μια συλλογή εννέα αφηγηματικών μονολόγων στο βιβλίο της “Η ημέρα της εξόδου”. Έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς ποίησης και έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα ποίησης και πεζού λόγου.
Λίγο πιο πάνω από τον Παγασητικό, λίγο πιο κάτω από την Όθρυ (2014), Ιδιωτική Έκδοση
Όσα ξέρω για τους ανθρώπους (2016), Ιδιωτική Έκδοση
Το Περιβόλι της Ελληνικής Μυθολογίας (2018), Ιδιωτική Έκδοση
Μυθιστορήματα
Ελέγκω (2021), Mediterra Books
Διηγήματα
Η ημέρα της εξόδου (2020), Carpe Librum
Ελέγκω – Χρύσα Μαρδάκη
Αν ήσουν γυναίκα στην Ελληνική Επανάσταση…
Αν ήσουν γυναίκα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, θα φώναζες «Ελευθερία ή Θάνατος»; Θα μιλούσες ανοιχτά για πολεμικό πάθος και για δίκαιη εκδίκηση; Θα αντιστεκόσουν στην τυραννία; Θα έπιανες σπαθί και ντουφέκι; Υπήρξαν άραγε τέτοιες Ελληνίδες, και πόσες;
Το ιστορικό μυθιστόρημα Ελέγκω: Αν ήσουν γυναίκα στην Ελληνική Επανάσταση…, με επίκεντρο τη ζωή και τη δράση, στην επαναστατημένη Ελλάδα του 19ου αιώνα, μιας ξεχωριστής γυναίκας, της Ελένης Μαυροβουνιώτη, επιχειρεί να ρίξει φως στη γυναικεία συμμετοχή στον αγώνα της ανεξαρτησίας, καθώς και στη γυναικεία πλευρά της παλιγγενεσίας.
Η Ελέγκω, εύπορη, μορφωμένη, πολύγλωσση, με ιατρικές γνώσεις, επαναστατική φύση και στην προσωπική και στη δημόσια ζωή της, αμφισβήτησε τη μοίρα της περιορισμένης γυναίκας της εποχής της και πολέμησε τόσο στο πεδίο της μάχης, όσο και της πολιτικής και των κοινωνικών αντιλήψεων, έως τον θάνατό της το 1890. Η ένταξή της στον Αγώνα, το 1826, συνδέθηκε με την εκούσια απαγωγή της, μέσα από το σπίτι του πρώτου συζύγου της, από τον στρατηγό των ατάκτων, Βάσσο Μαυροβουνιώτη, και η δράση της συνέπεσε, με την δράση πολλών άλλων μαχόμενων γυναικών, πριν και μετά τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.
Αλήθεια, τι θα σκεφτόσουν και τι θα έπραττες, εσύ… αν ήσουν γυναίκα στην Ελληνική Επανάσταση;
Μυθιστόρημα, Mediterra Books, 2021, 482 σελ.
Η ημέρα της εξόδου – Χρύσα Μαρδάκη
“Η ημέρα της εξόδου” αποτελείται από εννέα αφηγηματικούς μονόλογους, με πρωταγωνιστές τέσσερις γυναίκες, τέσσερις άντρες κι ένα λιθάρι. Στην πραγματικότητα είναι οι σκέψεις, οι μνήμες, οι προβληματισμοί, τα συναισθήματα και οι ανησυχίες, οι προσδοκίες και οι αποφάσεις που μπορεί κάποιος να εκμυστηρεύεται ή να μοιράζεται με έναν φίλο ή και με κάποιον άγνωστο ακόμα.
“Πέστε πως δεν σας μίλησα καθόλου. Πέστε πως φανταστήκατε την κουβέντα μας ή πως την ονειρευτήκατε το κλάσμα δευτερολέπτου που κατάκοπη γείρατε για λίγο το κεφάλι στη στάση του λεωφορείου. Όμως γιά ρίξτε μια ακόμη ματιά σ’ αυτά τα ερείπια. Ποιοι τα έχτισαν; Ποιοι τα έζησαν; Ποιοι τα έριξαν; Γιατί χτίστηκαν και γιατί γκρεμίστηκαν; Πορεύονται κι αυτά μαζί μας μέσα στον χρόνο, μας συντροφεύουν, μοιράζονται μαζί μας τις μικρές και τις μεγάλες μας στιγμές, ρουφούν αμίλητα στο γήινο κορμί τους το αίμα και το δάκρυ μας, τη μυρωδιά και την ηχώ της φωνής μας, τ’ αγγίζουμε και γίνονται δέρμα μας στα δάχτυλά μας! Κι άξαφνα! Ο χρόνος μάς πάει αλλού κι εκείνα μένουν πίσω, με τις δαχτυλιές ακόμα τυπωμένες στον μουχλιασμένο σοβά”.
Διηγήματα, Carpe Librum, 2020, 254 σελ.
Το Περιβόλι της Ελληνικής Μυθολογίας – Χρύσα Μαρδάκη
Τούτοι οι κήποι των θεών
τέτοια δάση των νυμφών
των Ελλήνων γεωγραφία
γράφουν στη Μυθολογία
Παιδική ποίηση, Ιδιωτική Έκδοση, 2018, 120 σελ.
Όσα ξέρω για τους ανθρώπους – Χρύσα Μαρδάκη
Όσα ξέρω για τους ανθρώπους
τα ξεχνώ κάθε βράδυ
Κάθε πρωί από την αρχή μαθαίνω
να τους συλλαβίζω
Ποίηση, Ιδιωτική Έκδοση, 2016, 200 σελ.
Λίγο πιο πάνω από τον Παγασητικό, λίγο πιο κάτω από την Όθρυ – Χρύσα Μαρδάκη
Ψάξε στο χάρτη
Μια τελεία είναι
Λίγο πιο πάνω από τον Παγασητικό
Λίγο πιο κάτω από την Όθρυ
Ένα σημαδάκι
Λίγο πιο βαθιά στο στήθος σου
Εκεί που δένει κόμπο το στομάχι σου
η στερνή ακτίνα του ήλιου
που σαν δύει
μια σαϊτιά φώσφορο ρίχνει στον κάμπο
δύο στάλες νοσταλγία στην καρδιά σου
Ποίηση, Ιδιωτική Έκδοση, 2014, 164 σελ.
Πηγές: Biblionet, Carpe Librum, Mediterra Books