Δανάη Κριεζιώτου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Δανάη Κριεζιώτου γεννήθηκε στο Ναύπλιο αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας ταξιδεύοντας σε σημαντικές πρωτεύουσες της Ευρώπης εξαιτίας της εργασίας του πατέρα της. Σπούδασε σκηνοθεσία και θεωρία κινηματογράφου στο Στρασβούργο και στην Πράγα, εργάστηκε ως καθηγήτρια σε καλλιτεχνικά εργαστήρια στο Παρίσι και, κατά καιρούς, συμμετείχε σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ με ταινίες μικρού μήκους. Εδώ και μερικά χρόνια έχει επιστρέψει στο αγαπημένο της Ναύπλιο, όπου ζει σε ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα, μαζί με το σύντροφό της και εφτά θηλυκές γάτες που έχουν όλες ονόματα από ηρωίδες του Σαίξπηρ. Το “Θα βρεθούμε ξανά” είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.
Μυθιστορήματα
Θα βρεθούμε ξανά (2012), Ψυχογιός

Θα βρεθούμε ξανά – Δανάη Κριεζιώτου




Ο Αλέξης και η Κατερίνα. Δυο ιδανικοί και άτυχοι εραστές, κυνηγημένοι από την άγρια εποχή όπου τους δόθηκε να ζήσουν, ημέρες εμφυλίου πολέμου, διωγμού και εξορίας, ημέρες αποχωρισμού και γκρεμισμένων ονείρων. Εκείνοι αδιαφορούν, αγνοούν τις απαγορεύσεις και τις συμβάσεις, ενώνονται, χωρίζουν βίαια και ορκίζονται, υπόσχονται ο ένας στον άλλο ότι θα βρεθούνε ξανά…

Πενήντα χρόνια μετά, ο Δημήτρης Σοφιανός, επιτυχημένος βιογράφος απλών, “ανώνυμων” ανθρώπων λαμβάνει ένα αινιγματικό σημείωμα με το οποίο του ζητούν να ψάξει για να βρει την Κατερίνα. Και η Χριστίνα Σαγκάλ, το παιδί-θαύμα του νέου γαλλικού σινεμά, λαμβάνει στο Παρίσι ένα δέμα που μοιάζει με νεκρικό κιβούρι μιας αγάπης, γεμάτο ερωτικές επιστολές, αναμνηστικά και μιαν ασπρόμαυρη καρτ-ποστάλ από το Ναύπλιο.

Πώς γράφεται η βιογραφία ενός έρωτα; Με ποια επεισόδια, ποιες λέξεις, ποια πρώτη ύλη; Με ποια και πόσα πρόσωπα μπορεί να αφηγηθεί κανείς την ιστορία ενός απεγνωσμένου αλλά πάντα θριαμβευτή έρωτα;

Ένα μυθιστόρημα για την αγάπη που καταργεί την ιστορία και τον χρόνο, μια βιογραφία του έρωτα που ξεπερνά τη λησμονιά ακολουθώντας την ασημένια λεωφόρο του φεγγαριού για να βρεθεί ξανά στον τόπο της γιορτής και της ζωής και της συνάντησης των αγαπημένων.

Μυθιστόρημα, Ψυχογιός, 2012, 348 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ψυχογιός