Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Αθηνών και διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δίδαξε θεωρητική γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Newcastle (1995-2010) και στο Paris Diderot (Paris VII) (2010-2014). Το ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται σε ζητήματα σύνταξης και σημασιολογίας στα νέα ελληνικά. Από το 2014 εργάζεται στη γαλλική μέση εκπαίδευση, με τελευταίο σταθμό το λύκειο Jean-Baptiste Say στο Παρίσι. Έγραψε τα μυθιστορήματα «Το Μαγείο» (Εκδόσεις Εστία), «Θερμοκρασία δωματίου», «Το πρόσωπο του ουρανού» και «Ήμισυ του παντός», καθώς και τις ομόκεντρες νουβέλες «Η αρρώστια των βουνών» (Εκδόσεις Πατάκη). Διηγήματά της έχουν εμφανιστεί σε συλλογές, εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Τιμήθηκε με το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα Jim Wilson από το ΕΚΕΒΙ, με το Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα και με το βραβείο μυθιστορήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Το μαγείο – Δήμητρα Κολλιάκου
Το “Μαγείο” καταγράφει την ιστορία μιας ενηλικίωσης, τις διαδοχικές φάσεις και το τέλος της παρατεταμένης εφηβείας της Μαρίνας. Το στημόνι είναι ο διπλός χαμός της Ξένιας και της Μαμάς – οι θάνατοί τους, εξ αρχής γνωστοί στον αναγνώστη, εμφανίζονται ως αναπότρεπτοι αλλά και αλληλένδετοι. Το πως και το γιατί, τα πριν και τα μετά παρακολουθούμε σε μιαν αφήγηση που παλινδρομεί από το παρόν στο παρελθόν και ταξιδεύει από την Αθήνα στο Εδιμβούργο, και από κει στην Ιερουσαλήμ.
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα “Jim Wilson” 2000
Μυθιστόρημα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2001, 391 σελ.
Θερμοκρασία δωματίου – Δήμητρα Κολλιάκου
Με αφορμή έναν αδιάγνωστο πόνο, μια νέα γυναίκα επισκέπτεται μια ψυχοθεραπεύτρια. Τι ρόλο παίζουν στη ζωή της ο προστατευτικός σύντροφός της, μια μεγαλύτερη γυναίκα – η ανασφαλής αλλά κι εξουσιαστική Μάρθα-, ο ποθητός όσο και απρόσιτος Ορέστης, ένας αδίστακτος σύμβουλος γενετικής, κι αυτή ακόμη η επικίνδυνη παντογνωσία της ψυχοθεραπεύτριας; Σε μια εποχή που η αγάπη δεν είναι πανάκεια, οι εξομολογήσεις στο ντιβάνι έπαψαν προ πολλού να επαρκούν, κι η επιστήμη δεν έχει ηθικές αναστολές, ποιος θα της δείξει πώς να ζει;
The Athens Prize for Literature – Περιοδικό (δέ)κατα 2007
Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2008
Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2006, 314 σελ.
Η αρρώστια των βουνών – Δήμητρα Κολλιάκου
Τέσσερις νουβέλες
Αρρώστια των μεγάλων υψομέτρων, πλήττει όχι μόνο ορειβάτες αλλά κι ερασιτέχνες της ανάβασης που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στους άλλους την κρίσιμη στιγμή. Οι άλλοι είναι: η οικοδέσποινα που ξέχασε ένα προσωπικό ημερολόγιο δίπλα στον καναπέ-κρεβάτι του φιλοξενούμενου (“Νούφαρο”), η μόνη έγκυος άνευ “παρτενέρ” απ’ την ομάδα “ενεργού τοκετού” στην οποία συμμετέχει η Έλλη (“Λώρος”), ένας πρώην συλλέκτης τριζονιών που τώρα αποζητά την ησυχία του (“Η θλίψη είναι σουηδική”) και ο περιηγητής των Δυτικών Ιμαλαΐων που υπογράφει το χειρόγραφο με τίτλο “Η αρρώστια των βουνών”.
Ένα τετράεδρο από τέσσερις νουβέλες που αφηγούνται τέσσερα είδη πόθου: τον ανεκπλήρωτο, τον ασεβή, τον ματαιωμένο και τον ξοδεμένο.
Ν’ ανοίξει να διαβάσει παρακάτω ή ας μην το ξεφτιλίσει άλλο; Τι κάνω; αναρωτιέται πίσω απ’ το κρύο τζάμι, και τα φώτα στ’ απέναντι παράθυρα αποκτούν μια ένταση ανυπόφορη, σαν να τ’ άναψαν κάποιοι που περιμένουν να φανεί τ’ ασθενοφόρο. “Τι κάνεις;” θα τον ρωτήσει έκπληκτη και θυμωμένη, βουτώντας απ’ τα χέρια του το σημειωματάριο. “Δε νομίζεις πως άρχισε να γίνεται κατάχρηση;” Υπάρχουν κι άλλοι που περιμένουν να φιλοξενηθούν στον καναπέ-κρεβάτι απ’ την ΙΚΕΑ, κι ας μην τους επισκέφτηκε εκείνη πρώτη στο κρεβάτι τους.
Nουβέλες, Εκδόσεις Πατάκη, 2009, 304 σελ.
Το πρόσωπο του ουρανού – Δήμητρα Κολλιάκου
Όταν απολύεται από το πανεπιστηµιακό του πόστο σε µια πόλη του βρετανικού Βορρά, ο Σαµ εγκαταλείπει τα πάντα για να γράψει µια αλληγορία για τη νέα τάξη πραγµάτων που τόσο εύκολα τον απέβαλε. Η Ελληνίδα γυναίκα του, η Νεφέλη, µετακοµίζει σε µικρότερο σπίτι µε τον δεκάχρονο γιο τους, ένα σιωπηλό αγόρι που µοιάζει να έχει αρκεστεί στο ψέµα που του είπαν, ότι οι αλλαγές αυτές στη ζωή τους έχουν χαρακτήρα εντελώς προσωρινό. Ενώ οι αποστάσεις ανάµεσα στο παιδί και στη µητέρα µεγαλώνουν, θα πλησιάσουν για άλλους λόγους ο καθένας την καινούρια γειτόνισσα, µια όχι πια νέα γυναίκα που δηλώνει “συλλέκτρια νεφών” και ξέρει να διαβάζει το πρόσωπο του ουρανού και τα σηµεία των καιρών. Έτσι θα φτάσει στα χέρια της Νεφέλης ένα χειρόγραφο που άφησε πίσω του ο πατέρας της Αγγλίδας: οι αναµνήσεις του από την άνοιξη του ’41, όταν, δεκαεννιάχρονος στρατιώτης, στάλθηκε µε τον βρετανικό στρατό να πολεµήσει στην Κρήτη.
Πώς θα διασταυρωθεί η αλληγορία που ολοκληρώνει τελικά ο Σαµ µε την ανέκδοτη µαρτυρία του εκλιπόντος χρονικογράφου; Χωρούν σε µια στιγµή να συµβιώσουν αθωότητα και γνώση, αλήθεια και παραµυθία; Πώς µεταλλάσσεται η ιστορία που έχει έτοιµη ο καθένας, όταν τους βρίσκει αυτή η στιγµή;
Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2013, 360 σελ.
Ήμισυ του παντός – Δήμητρα Κολλιάκου
Mια κοπέλα πηγαίνει να καθαρίσει ένα σπίτι στα βόρεια προάστια, αλλά οι ηλικιωµένοι ένοικοι -ο άντρας Έλληνας και η γυναίκα Γεωργιανή- της κλείνουν κατάµουτρα την πόρτα. Έτσι γνωρίζεται µε τον Μίλτο, τον µεσήλικα γιο, που, καλλιεργηµένος και διακριτικός, στην αρχή την κερδίζει. Όσο όµως η σχέση τους προχωρεί, τόσο τα πράγµατα παίρνουν διαστάσεις που την ξεπερνάνε. Είναι ο Μίλτος που σιγά σιγά της επιβάλλει τον ρόλο της µεσολαβήτριας για να συνεννοηθεί µε τον ψυχικά άρρωστο πατέρα του και την ξένη µητριά του ή εκείνη από µόνη της διαλέγει αυτό τον ρόλο; Η ανάµειξή της στα οικογενειακά του Μίλτου γίνεται αφορµή για µια ανασκαφή του παρελθόντος µε κυριότερο αντίπαλο τη µνήµη, που αποδεικνύεται επικίνδυνα επιλεκτική, όσο και ακριβής.
Η αφηγηµατική µατιά καταγράφει τα χτυπήµατα µιας παράφορης σµίλης που µετατρέπει την υπερευαισθησία σε τρέλα, τη θωράκιση του αµυνόµενου σε αναλγησία, την ανησυχία του παθητικού θεατή σε όψιµη παρέµβαση. Η αρχή είναι ένα “ήµισυ” κοµµένο αυθαίρετα, που λέει µια µισερή αλήθεια. Αναζητώντας τις πρωτογενείς αιτίες, τα πρόσωπα θα διεκδικήσουν µερίδιο στην ευθύνη, µε τίµηµα κι ανταµοιβή να γίνουν και τα ίδια ήµισυ του παντός.
Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2015, 317 σελ.
Αλφαβητάρι εντόμων – Δήμητρα Κολλιάκου
Τα 24 γράµµατα, και πίσω από κάθε γράµµα ένα έντοµο και οι άνθρωποι µε τους οποίους διασταυρώθηκε. Ένα αλφαβητάρι εντοµολογικό, εµπνευσµένο από την Ευρώπη που γοητεύει, την Ευρώπη που απογοητεύει. Κάθε γράµµα κι ένας αυτοτελής µικρόκοσµος, µαζί και τµήµα ενός όλου.
Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (2019)
Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας – Περιοδικό “www.oanagnostis.gr” (2019)
Νουβέλες, Διηγήματα, Εκδόσεις Πατάκη, 2018, 412 σελ.
Το μαγείο (1999), Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Θερμοκρασία δωματίου (2006), Εκδόσεις Πατάκη
Θερμοκρασία δωματίου (2011), Εκδόσεις Πατάκη
Το πρόσωπο του ουρανού (2013), Εκδόσεις Πατάκη
Ήμισυ του παντός (2015), Εκδόσεις Πατάκη
Νουβέλες-Διηγήματα
Η αρρώστια των βουνών (2009), Εκδόσεις Πατάκη
Αλφαβητάρι εντόμων (2018), Εκδόσεις Πατάκη
Συλλογικά έργα
Παραμύθια από το μέλλον (2001), Μίνωας
Οκτώ θανάσιμα αμαρτήματα (2001), Εκδόσεις Πατάκη
Με τον Γ. Μ. Βιζυηνό, αλλά και χωρίς αυτόν (2006), Εκδόσεις Πατάκη
Ελληνικά ονόματα (2010), Κέδρος
Γεύμα μ’ έναν ήρωα (2014), Εκδόσεις Πατάκη
Υπό σκιάν (2015), Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων
Τα πάθη στη λογοτεχνία (2016), Εκδόσεις Καστανιώτη
Βραβεία
Το μαγείο – Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα “Jim Wilson” (2000)
Θερμοκρασία δωματίου – The Athens Prize for Literature – Περιοδικό (δέ)κατα (2007)
Θερμοκρασία δωματίου – Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (2008)
Αλφαβητάρι εντόμων – Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (2019)
Αλφαβητάρι εντόμων – Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας – Περιοδικό “www.oanagnostis.gr” (2019)
Πηγές: BIBLIONET, dimitrakolliakou.gr, Εκδόσεις Πατάκη, Βιβλιοπωλείον της Εστίας