Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στο ΑΠΘ και ασχολήθηκε στο μεταπτυχιακό της με τη φιλολογική έκδοση των ποιημάτων του Γιώργου Θεοτοκά. Το 2010 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων της “Στο τρένο” από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης (στη βραχεία λίστα των βραβείων του περιοδικού Διαβάζω στην κατηγορία του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα). Ακολούθησαν τα βιβλία πεζογραφίας: “Κάτω” (μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2011), “Πέντε ζωές κι ένα μυθιστόρημα: Σπουδή ενός δόκιμου γραφιά” (νουβέλα σε ελεύθερη ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο, Ανοικτή Βιβλιοθήκη www.openbook.gr, 2012), “Το μαύρο κουτί της μνήμης τους” (διηγήματα, Εκδόσεις Οκτώ, 2015), καθώς και η πρώτη της ποιητική συλλογή, “Ανταλλακτήριο ηδονών” (Σαιξπηρικόν, 2014). Για το “Ανταλλακτήριο ηδονών” έλαβε το Βραβείο Ποίησης “Μαρία Πολυδούρη” 2015.
Κάτω (2011), Γαβριηλίδης
Νουβέλες
Πέντε ζωές κι ένα μυθιστόρημα (2012), OpenBook.gr
Διηγήματα
Στο τρένο (2010), Γαβριηλίδης
Το μαύρο κουτί της μνήμης τους (2015), Οκτώ
Ποίηση
Ανταλλακτήριο ηδονών (2014), Σαιξπηρικόν
Κάπου ν’ ακουμπήσεις (2018), Μελάνι
Παιδική λογοτεχνία
Ο γατούλης στον κόσμο (2014), Διόπτρα
Συλλογικά έργα
Διαφορετικότητα (2017), Πήλιον Όρος
Θεσσαλονίκης ποιήτριες τρεις (2019), Κουκκίδα
Βραβεία-Διακρίσεις
Ανταλλακτήριο ηδονών – Με το βραβείο “Μαρία Πολυδούρη” (εξ ημισείας με την Κατερίνα Ζυγούρα) 2014
Κάπου ν’ ακουμπήσεις – Δώρα Κασκάλη
Στη δεύτερη ποιητική συλλογή της Δώρας Κασκάλη περιέχονται σαράντα ένα ποιήματα στα οποία η ποιήτρια, με μεταφορική γλώσσα και ευθύβολο, συγχρόνως, ρεαλισμό, με εκφραστική τόλμη και υπαινικτική τρυφερότητα, ανατέμνει το ερωτικό βίωμα σε όλες του τις μορφές, μιλάει για την αδυναμία της γλώσσας να προσφέρει πραγματική λύτρωση, αλλά και για το θαύμα της ποίησης, για αγαπημένους τόπους και για αγαπημένα πρόσωπα της ζωής και της μνήμης. Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος
Τα δέντρα μεγαλώνουν μες στα σπίτια μας,
γεμίζουν ξύλο τις ρωγμές
ατούς ταλαιπωρημένους τοίχους.
Τα εμπορικά, απέναντι, άνεργα μας κοιτούν
πουλώντας αφειδώλευτα
την πτώχευση στον χρόνο.
Οι λέξεις καρφιτσώνονται στο πέτο μας·
έτσι νεκρές, πόσο πιο ζωντανές φαντάζουν
σε ερμηνείες ευεπίφορες.
Μα εσύ πάντοτε μέσα μου.
Στη χιλιοπλόκαμη απουσία
φως και μ’ εξακτινώνεις.
Ποίηση, Μελάνι, 2018, 68 σελ.
Το μαύρο κουτί της μνήμης τους – Δώρα Κασκάλη
“Έχουμε ξεχάσει το χάδι πάνω σε κρέατα σφιχτά, που ριγούν μόλις τα ακουμπήσεις”.
Η Δώρα Κασκάλη ανακαλύπτει στο μαύρο κουτί της μνήμης τη σωτηρία των ύστατων, ακραίων πράξεων. Αφηγείται δεκαέξι ιστορίες συνθέτοντας ένα ψηφιδωτό από ανθρώπινες ανάσες, όπου η καθημερινότητα είναι απλώς ένα συμβατικό σκηνικό. Στις παράδοξες ιστορίες των ηρώων της ανατέμνει τα συναισθήματά τους και φωτίζει τις εσωτερικές αγωνίες και τις προσωπικές δυσκολίες τους. Περιγράφει τη μάταιη προσπάθειά τους να υπερβούν ό,τι τους έχει διαμορφώσει. Προσπαθώντας μετανιωμένοι να αποκηρύξουν τον εαυτό τους, τελικά βυθίζονται γαλήνια σε αυτόν, αντιμετωπίζοντας με καθησυχαστική πραότητα και ευλάβεια τις συνθήκες που τους καθόρισαν. Στο τέλος πεπεισμένοι πως ό,τι τους καταστρέφει εντέλει τους σώζει, ενδίδουν στο δικό τους μοναδικό παρόν.
“Η Δώρα Κασκάλη γράφει 16 ιστορίες για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν με καβαφική αξιοπρέπεια και στωικότητα (ή με τον ηρωικό μηδενισμό του Καζαντζάκη) την αποτυχία να υπερβούν ό,τι τούς έχει διαμορφώσει. Άντρες και γυναίκες που μοιάζουν θλιβερά ναρκωμένοι από τον πόνο, τη στέρηση -υλική και συναισθηματική- ψάχνουν απεγνωσμένα για ένα άγγιγμα, μια στιγμιαία επαφή των σωμάτων που μπορεί να πυροδοτήσει την ελπίδα, να δώσει μια παράταση ζωής.
Σχεδόν σε όλα τα διηγήματα επαναλαμβάνεται το ίδιο απτικό -θα έλεγα- μοτίβο. Άνθρωποι αχάιδευτοι, αφίλητοι, που εκλιπαρούν για μια απλή επαφή σωμάτων, κι αυτό τους φτάνει -το ελάχιστο που γίνεται μέγιστο και σωτήριο, να ζουν μέσα από τα αποτυπώματα των άλλων.” – Δημήτρης Χριστόπουλος
Διηγήματα, Οκτώ, 2015, 145 σελ.
Ανταλλακτήριο ηδονών – Δώρα Κασκάλη
Η πρώτη μου ποιητική συλλογή, αμιγώς ερωτική, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν.
ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ
Έλα να κοιμηθούμε τις αντιφάσεις μας:
θα είναι βάπτισμα
στην απόλυτη σχετικότητα.
Έλα να ντυθούμε τα θολά μας
περι γράμματα.
Λεξικοποιούμε τους ρόλους μας
αφού δεν μπορούμε να τους ζήσουμε
με το σώμα μας.
Όταν θα πεθάνουν τα ποιήματα
όταν θα σκοτωθούν οι ήρωες των βιβλίων σου
– θα γίνει το αδύνατο, θα δεις −
εσύ, αγάπη μου, δε θα ’χεις πια ζωή να ζήσεις.
Βραβείο Ποίησης “Μαρία Πολυδούρη” Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή – Δήμος Καλαμάτας (2015)
Ποίηση, Σαιξπηρικόν, 2014, 56 σελ.
Ο γατούλης στον κόσμο – Δώρα Κασκάλη
Μια καινούρια μέρα ξεκινά. Ο μικρός γάτος Ιάσονας ανοίγει τα ματάκια του, τεντώνεται και αναζητά με τη μουσούδα του το βουτυρένιο, ζεστό γάλα του. Αλλά, μια στιγμή! Τι μυρίζει τόσο άσχημα; Και πού είναι το γάλα μου; Τεντώνεται για δεύτερη φορά και νιώθει κάτι γλιστερό και βρόμικο να αγγίζει τα ποδαράκια του. Μα τι συμβαίνει επιτέλους; Τι θόρυβος είναι αυτός; Ο γατούλης παρατηρεί γύρω του. Πέντε γάτοι τον κοιτάζουν απορημένοι. Ένας πρίγκιπας στα μέρη μας! Άλλος ένας γάτος που τον παράτησαν οι άνθρωποι μέσα σ’ ένα σκουπιδοτενεκέ. Καλωσόρισες, μικρέ! Μαζί μας θα ανακαλύψεις τον κόσμο! Θα γνωρίσεις τους κινδύνους, τη λαχτάρα, την ομορφιά της ζωής. Είσαι έτοιμος για την περιπέτεια;
Ένα βιβλίο για την περιπέτεια της ζωής, τη φτώχεια στις μεγαλουπόλεις, την ανάγκη για συνεργασία, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την κοινωνική ευαισθησία, τη φιλία…
Παιδική λογοτεχνία, Διόπτρα, 2014, 64 σελ.
Πέντε ζωές κι ένα μυθιστόρημα – Δώρα Κασκάλη
Σπουδή ενός δόκιμου γραφιά
Η νουβέλα “Πέντε ζωές κι ένα μυθιστόρημα” παρακολουθεί την προσπάθεια της αφηγήτριας και επίδοξης συγγραφέα να κατακτήσει ένα προσωπικό ύφος. Η περιπέτεια της αφήγησης συμπλέκεται με τις περιπέτειες της ηρωίδας του εγκιβωτισμένου μυθιστορήματος, αλλά και μιας ολόκληρης γενιάς προς τη δύσκολη ενηλικίωση. Η αφηγήτρια θα πειραματιστεί με τη γυναικεία γραφή, το αστυνομικό μυθιστόρημα, το ψυχολογικό θρίλερ, την ερωτική/αισθηματική λογοτεχνία και τις υφολογικές και θεματικές συμβάσεις τους, πλαισιώνοντας αντίστοιχα κεφάλαια του βίου της βασικής πρωταγωνίστριας. Το κείμενο βρίσκεται σε μόνιμο διάλογο με τον εαυτό του κι έναν υποψήφιο εκδότη, επιχειρώντας να κατανοήσει τους μηχανισμούς που διαμορφώνουν το εκάστοτε αναγνωστικό γούστο. Αν και κατακερματισμένο αφηγηματικά, στην πραγματικότητα το βιβλίο παρακολουθεί με άλλοτε σπαρταριστό, άλλοτε ασθματικό και άλλοτε λυρικό τρόπο την πορεία μιας γυναίκας προς την αυτογνωσία.
Νουβέλα, OpenBook.gr, 2012, 96 σελ.
Κάτω – Δώρα Κασκάλη
Το “Κάτω” είναι ένα βιβλίο με σπονδυλωτή αφήγηση· η πλοκή του εκτυλίσσεται στα ορεινά κάποιου νησιού, σ’ ένα ερειπωμένο χωριό που παλεύει να αναστηθεί με τις άοκνες προσπάθειες μιας εκ των ηρωίδων. Σ’ αυτό τον τόπο συμπλέκονται οι μικρές ιστορίες -κάθετα και οριζόντια στο χώρο και το χρόνο- γυναικών που ταλανίζονται από σύγχρονα πρακτικά αλλά και υπαρξιακά αδιέξοδα, όπως και γυναικών που δεν βρίσκονται πια στη ζωή.
Η αφήγηση διατρέχει δύο αιώνες ιστορίας, επικεντρώνεται ωστόσο σ’ ένα παρόν που έχει έντονη την οσμή της παρακμής, ηθικής-οικονομικής-πολιτικής. Στο τέλος του βιβλίου λυτρωτικός φυσάει ο άνεμος μιας κρίσης που ξεθεμελιώνει όλες τις βεβαιότητες και τις μικρές ζωές φέρνοντας τα πάνω κάτω. Στο κατώφλι των άδηλων αλλαγών που κυοφορούνται, οι ηρωίδες θα κληθούν να αναλάβουν μέσα στον μικρόκοσμό τους έναν ουσιαστικότερο ρόλο, αποκτώντας μια πιο ενσυνείδητη φωνή ως άτομα αλλά και ως πολίτες.
Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2011, 183 σελ.
Στο τρένο – Δώρα Κασκάλη
Το πρώτο μου βιβλίο “Στο τρένο” είναι μια συλλογή διηγημάτων με ιστορίες επιβατών, οι οποίοι στις διαδρομές τους πάνω στη γραμμή «Πύθιο-Σταθμός Λαρίσης» ζουν τα δικά τους πάθη που αποτελούν το πρωταρχικό καύσιμο της ζωής: έρωτας-σεξ-θάνατος.
Διηγήματα, Γαβριηλίδης, 2010, 171 σελ.
Πηγές: Biblionet, Γαβριηλίδης, OpenBook.gr, Διόπτρα, Οκτώ, Σαιξπηρικόν, Μελάνι