Τζένη Σιούτη

Ελληνες λογοτέχνες
H Τζένη (Ευγενία) Σιούτη, γεννήθηκε στην Αθήνα.
Κατάγεται από το Κερασοχώρι Θεσπρωτίας και είναι παιδί μεταναστών. Έζησε έως τα δώδεκά της χρόνια στην Γερμανία. Απόφοιτος του τμήματος Γερμανικής Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Μάχιμη εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με εμπειρία στο εφηβικό θέατρο, όπου έχει δημιουργήσει και παρουσιάσει με τους μαθητές της πάνω από τριάντα θεατρικές παραστάσεις, των οποίων τα κείμενα έχει γράψει η ίδια. Συνέλαβε, σχεδίασε, έγραψε τα κείμενα και συνδημιούργησε με τους μαθητές της και τον σκηνοθέτη Γιώργο Μπακάλη την μικρού μήκους ταινία: “Ικέτιδες του χθες, του σήμερα ικέτες”, η οποία διακρίθηκε στο 2ο μαθητικό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ EUFORIA, του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βραβείο της “Καλλιτεχνικής επίτευξης”, επιλέχθηκε στους φιναλίστ του SESIFF (Seoul international Extreme-Short Image & Film Festival) και επίσης προβλήθηκε 2 φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο πολιτιστικών δράσεων για το προσφυγικό. Γράφει ποίηση και στίχους για τραγούδια. Η “Μουργκάνα” είναι το πρώτο της λογοτεχνικό έργο που εκδίδεται.
Διηγήματα
Μουργκάνα (2019), Ταξιδευτής
Αποτυπώματα (2022), Ταξιδευτής

Αποτυπώματα – Τζένη Σιούτη

Αποτυπώματα


Δεκατέσσερα διηγήματα της Τζένης Σιούτη με ήρωες απλούς καθημερινούς ανθρώπους με τα βάσανα, τις χαρές και τις ανησυχίες τους, τις ήττες και τις μικρές τους νίκες και τρία σύντομα που σεργιανούν στης μνήμης τις ανηφοριές, στης λήθης τα σοκάκια. Δεκαεπτά στο σύνολο διηγήματα, αποτυπώματα της ζωής και των ανθρώπων.

[Ένας ηλικιωμένος, γιάτσακ ρούνα, κάτι σαν σαμάνος, τους είπε πως χρειάζεται να κινηθούν «με την πονηριά της αλεπούς, όταν την κυνηγούν τα γουανάκος και με την γρηγοράδα των γουανάκος όταν τους εξαπολύει επίθεση το πούμα των Άνδεων. Μόνο έτσι θα τα καταφέρετε, τους είπε, με επιμονή και υπομονή, έτσι όπως τα βισκάτσια, τα αγριοτσιντσιλά και τα ολινγκίτος επιβιώνουν στα αλτιπλάνος κόντρα στο άγριο μάτι της αγριόγατας και των λόμπος. Τα βουνά και τα δάση μάς δείχνουν τον δρόμο, τον τρόπο της επιβίωσης».
«Ο αγώνας σας θέλει υπομονή, φρονιμάδα και σεβασμό στους Τσιβαΐστας. Να θυμάστε τα κολιμπρί, αυτές τις μικροσκοπικές ψυχούλες που πετάνε από λουλούδι σε λουλούδι και μεταφέρουν τους χυμούς τους και τη γύρη τους, για να ξαναγεννηθούν, να ξανανθίσουν. Οι ιδέες είναι σαν την Πούγια Κλάβα, που ανθίζει μια φορά στα πέντε χρόνια και ύστερα πεθαίνει, αλλά δε χάνεται, γιατί έχει τα κολιμπρί της που τη γονιμοποιούν ξανά και ξανά εκεί στα αλπικά λιβάδια».
«Στην ενημέρωση», είπε στον Τσέκα, «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να σεβαστούμε τις παραδόσεις και το πνεύμα των κατοίκων. Να μη κάνουμε τους έξυπνους, να σεβαστούμε αυτούς που μας αγκάλιασαν σαν δικούς τους ανθρώπους και μας σεβάστηκαν».
Χαμογέλασε, τον χτύπησε στους ώμους: «Μην ανησυχείς compañero. Όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Las almas libres siempre hablan el mismo idioma» (οι ελεύθερες ψυχές μιλάνε πάντα την ίδια γλώσσα)]

Απόσπασμα από το διήγημα: El Griego/Ο Έλληνας

Διηγήματα, Ταξιδευτής, 2022, 186 σελ.

Μουργκάνα – Τζένη Σιούτη




Απαιτητική διηγηματική γραφή και με ποιοτικό αισθητικό αντίκρυσμα, που τη δικαιώνει: λειτουργική αφήγηση, ζεστής λιτότητας γλώσσα, με άρωμα ιδιωματικής εντοπιότητας (Μουργκάνα), πονεμένα θέματα και πολύς …ηπειρώτικος καημός!
Λαοκράτης Βάσσης
συγγραφέας

Οι τόποι δεν είναι, γίνονται. Οι τόποι δεν υπάρχουν πρώτα και μετά σχετίζονται. Συγκροτούνται μέσα από σχέσεις. Το τοπικό με το υπερτοπικό, με το εθνικό, με το παγκόσμιο. Το εδώ με το εκεί και το αλλού. Το δικό μας με το ξένο. Η πατρίδα με την ξενιτιά…Η Μουργκάνα με τον κόσμο. Μια άλλη, δυναμική και ουσιαστικά πολιτική ματιά στον γενέθλιο τόπο…
Βασίλης Νιτσιάκος
καθ.Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – συγγραφέας

Μέσα στη μόδα της αστικής, φλύαρης πεζογραφίας, η Τζένη Σιούτη με τη συλλογή διηγημάτων της επιχειρεί, επιτυχώς, να συνδυάσει το χθες με το σήμερα, με κάποια ίσως μονομέρεια, το εδώ και το εκεί. Χωρίς να απεμπολεί το άστυ, σκύβει με σεβασμό στον αγώνα και την αγωνία, ολιστικά, της χώρας των τελευταίων εβδομήντα χρόνων. Χαρακτηριστικό της τεχνικής της,
εκτός των άλλων, είναι το “εξαίφνης” του τέλους, με πληθώρα λαογραφικών στοιχείων και γλώσσα ρέουσα, εμπλουτισμένη με τοπικούς ιδιωματισμούς της καταγωγής της, τη Μουργκάνα.
Αντώνης Σανουδάκης – Σανούδος
καθ.Πανεπιστημίου Κρήτης – συγγραφέας

Η γραφή της Τζένης Σιούτη κατεβαίνει από τη Μουργκάνα και διακλαδίζεται με τα τρέχοντα διατρέχοντα της καθημερινότητας που κάνουν αβάστακτη τη ζωή, της κρίσης, της λιτότητας, της προσφυγιάς και της απανθρωπιάς που ντύνεται τα μαύρα ρούχα, όχι από θάνατο και πένθος αλλά τον φασισμό, νεοναζισμό, που σκοτώνει στο όνομα της καθαρότητας, της τάξης και της ασφάλειας. Υπάρχει όμως “ο Φώτης” που κλείνει τις χαραμάδες για να μη μπει η γλίτσα του φασισμού.
Η συγγραφέας δεν περιορίζεται στο τι γίνεται ή έγινε στη χώρα μας, ταξιδεύει εκεί που οι ηπειρώτες γνωρίζουν τι είναι “ξένα” και η Τζένη Σιούτη με δεξιοτεχνία προσθέτοντας και αφαιρώντας με οικονομία λόγου στήνει τα διηγήματά της βουτώντας το λόγο της στα βιώματά της που γίνονται τέχνη και τρόπος ζωής.
Δημήτρης Παπαχρήστος
συγγραφέας

Διηγήματα, Ταξιδευτής, 2019, 160 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ταξιδευτής