Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Κάρεν Μπλίξεν (1885-1962)

Η Karen Blixen γεννήθηκε το 1885 στο Rungsted της Δανίας.
Σπούδασε ζωγραφική στην Κοπεγχάγη, το Παρίσι και τη Ρώμη.
Το 1914 πήγε στην Κένυα για ν’ αναλάβει μια φυτεία καφέ, ως το 1931 που μια κρίση της αγοράς την ανάγκασε να επιστρέψει στη Δανία.
Λίγα χρόνια αργότερα άρχισε να γράφει και να δημοσιεύει τα κύρια έργα της, συνήθως με το ανδρικό καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Isak Dinesen και σε ταυτόχρονες αγγλικές και δανικές εκδόσεις: “Επτά γοτθικές ιστορίες”, 1934 (ελλ. έκδ.: Μέδουσα και, σε αυτόνομα τομίδια, Denise Harvey), “Πέρα από την Αφρική” 1937 (ελλ. έκδ.: Μεταίχμιο), “Ιστορίες του χειμώνα” 1942 (ελλ. έκδ.: Μέδουσα), “Αγγελικοί εκδικητές” 1944 (ελλ. έκδ.: Αστάρτη), “Τελευταίες ιστορίες”, 1957, “Ανέκδοτα του πεπρωμένου” 1958 (ελλ. έκδ.: Αλεξάνδρεια), “Σκιές στη χλόη” 1960, “Έρενγκαρντ” 1963 (ελλ. έκδ.: Γράμματα) και άλλα διηγήματα που περιλαμβάνονται στη μεταθανάτια έκδοση “Καρναβάλι” 1977.
Προς το τέλος της ζωής της, υπέφερε από γαστρικό έλκος και έτσι αφαιρέθηκε χειρουργικά το 1/3 του στομάχου της, η μόνη διαθέσιμη τότε θεραπεία. Πιθανόν σε αυτή την εγχείρηση οφείλεται η εικόνα υποσιτισμού που εμφάνιζε. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είχε νευρική ανορεξία.
Ήταν υποψήφια για να λάβει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1962, αλλά πέθανε στο Rungsted της Δανίας στις 7 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους από υποσιτισμό.

Οι δρόμοι της Πίζας – Κάρεν Μπλίξεν (Ίσακ Ντίνεσεν)

Mετάφραση: Αναστασία Μοροζίνη

Αφηγήσεις, Denise Harvey, 1984, 94 σελ.

Πέρα από την Αφρική – Κάρεν Μπλίξεν (Ίσακ Ντίνεσεν)

Μετάφραση: Μανίνα Ζουμπουλάκη

Μυθιστόρημα, Κάκτος, 1986, 379 σελ.

Ο γέροντας ιππότης – Κάρεν Μπλίξεν (Ίσακ Ντίνεσεν)

Μετάφραση: Αναστασία Μοροζίνη

Διηγήματα, Denise Harvey, 1986, 53 σελ.

Ιστορίες του χειμώνα – Κάρεν Μπλίξεν

«Οι ιστορίες του Χειμώνα» έχουν κάτι κοινό που τις διαπερνάει: “Την επιθυμία”. Γραμμένες οι έντεκα αυτές ιστορίες από την Κάρεν Μπλίξεν μετά την επιστροφή της από την Κένυα και στη διάρκεια των μαύρων ημερών της ναζιστικής κατοχής, αντλούν τα θέματα και τους χώρους από την παιδική ηλικία της συγγραφέως στη Δανία.
Είναι ιστορίες εντελώς προσωπικές με μια απόμακρη γεύση από Χανς Αντερσεν και Κόνραντ. Λαμπερές διορατικές, γεμάτες «απύθμενη σοφία» και ποιητικά συναισθήματα ήταν το αγαπημένο έργο της Κάρεν Μπλίξεν.
Μετάφραση: Αντώνης Αντωνίου

Διηγήματα, Μέδουσα, 1993, 313 σελ.

Αγγελικοί εκδικητές – Κάρεν Μπλίξεν

Μια μαγική και υποβλητική ιστορία για το θρίαμβο της αθωότητας πάνω στο κακό.
Μετάφραση: Καλλιόπη Πατέρα

Μυθιστόρημα, Αστάρτη, 1993, 333 σελ.

Επτά γοτθικές ιστορίες – Κάρεν Μπλίξεν

Οι “Επτά γοτθικές ιστορίες”, παρ όλο που είναι ουσιαστικά το πρώτο έργο της Κάρεν Μπλίξεν, την έκανε αμέσως αγαπητή στο αναγνωστικό κοινό, μα και σε πολλούς σύγχρονούς της συγγραφείς, από τον Hemingway ως τον Julio Cortazar. Είναι αδύνατο να συνοψίσει κανείς αυτό το βιβλίο με τη μαγική ατμόσφαιρα, τις μεταμορφώσεις, τις μονομαχίες, τα φαντάσματα και τους ρομαντικούς έρωτες. Η κάθε ιστορία εμπεριέχει άλλες μικρότερες, που φωτίζουν, προωθούν και ολοκληρώνουν την πλοκή, όπως και στις “Χίλιες και μία νύχτες” και παρ όλο που είναι αυτοτελής, συνθέτει με τις υπόλοιπες ένα οργανικό σύνολο. Η σύνδεση των ιστοριών διακρίνεται κυρίως στην ανάπτυξη των θεμάτων, που γίνεται με συνεχείς παραλλαγές, μεταθέσεις και ανατροπές, όπως στις φούγκες του Μπαχ. Πρόκειται για ένα ιλιγγιώδες παιχνίδι, που πόλοι του είναι η Αλήθεια και το Ψέμα, η Πραγματικότητα και η Φαντασία, η Ζωή και η Τέχνη.
Μετάφραση: Κώστας Κουντούρης

Διηγήματα, Μέδουσα, 1995, 461 σελ.

Άννα – Κάρεν Μπλίξεν

Μαύρα μαλλιά, σκούρα μάτια, μακριές βλεφαρίδες. Μια αδιόρατη θλίψη στο βλέμμα. Κόρη μιας κωφάλαλης και ενός ακροβάτη. Μιλάει με το σώμα της. Κίνηση μαγική: απαλή, ευέλικτη, σχεδόν χορευτική. Θα ‘παιρνες όρκο ότι είναι μπαλαρίνα και όχι υπηρέτρια του Μεσαίωνα…
Έτσι ξεκινά η ιστορία της νεαρής Άννας: Ως υπηρέτρια στην παλιά πόλη του Μπέργκαμο, με τα επιβλητικά αρχοντικά, τα επικίνδυνα σοκάκια, τους βλοσυρούς ανθρώπους με το παγωμένο βλέμμα. Όταν πιάνει δουλειά στο στενό και σκοτεινό ανάκτορο της οικογένειας Γκαταμελάτα, ο νεαρός γιος της οικογένειας, ο Αλεσάντρο, την ερωτεύεται. Η μοίρα της όμως παραμένει αναποφάσιστη για το μέλλον της: υπηρέτρια, σύζυγος ευγενή ή πρίμα μπαλαρίνα;
Μετάφραση: Κατερίνα Χαλμούκου

Νουβέλα, Κέδρος, 2002, 113 σελ.

Ανέκδοτα του πεπρωμένου – Κάρεν Μπλίξεν

Χίλια νήματα, παρμένα από σαιξπηρικές τραγωδίες, ιερά κείμενα, ναυτικές διηγήσεις και τραγούδια, θρύλους της Ανατολής και του Βορρά, ξετυλίγονται σ’ αυτό το βιβλίο – το πιο σημαντικό ώριμο έργο της Κάρεν Μπλίξεν. Χίλια νήματα ή μήπως ένας ιστός, όπου συνυφαίνονται με σοφία και τέχνη πέντε ιστορίες για την πρόκληση του πεπρωμένου, το θέατρο της ζωής, τις μεταμορφώσεις των ανθρώπων και των πραγμάτων; Τις λίγες εκείνες στιγμές που “όλα είναι δυνατά” οι μικρόκοσμοι του Σιράζ, της Καντώνας ή των φιόρδ της Βόρειας Θάλασσας ανοίγονται στον μέγα κόσμο και την αιωνιότητα, η καθημερινή ζωή ανεβαίνει στη σκηνή, προτού την παρασύρει στη δίνη της, και οι άνθρωποι μετεωρίζονται ανάμεσα στην έκσταση και τον καταποντισμό ζητώντας να πετάξουν και να μαγέψουν τους αγγέλους.
“Η πανδαισία της Μπαμπέτ” έγινε ταινία από τον Γκάμπριελ Άξελ και απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1988 (ελληνικός τίτλος: Η γιορτή της Μπαμπέτ).
Μετάφραση: Ματούλα Σερέφα, Μανώλης Πολέντας

Διηγήματα, Αλεξάνδρεια, 2006, 242 σελ.

Πέρα από την Αφρική – Κάρεν Μπλίξεν

Το κλασικό μυθιστόρημα της Κάρεν Μπλίξεν (Karen Blixen) “Πέρα από την Αφρική” (“Out of Africa”). Ο παράξενος έρωτας της Κάρεν Μπλίξεν για τη Μαύρη Ήπειρο άρχισε στα 1913, όταν πήγε με τον άντρα της στην Κένια για ν’ αναλάβουν μια φυτεία καφέ. Η επιχείρησή της απέτυχε, αλλά το πάθος της για την Αφρική έμεινε ισόβιο. Αυτό αποτυπώνεται στο βιβλίο που έγραψε μετά την επιστροφή της στη Δανία, περιγράφοντας με θαυμασμό και νοσταλγία τη μακρινή χώρα και την κουλτούρα της.
Διάσημη είναι η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου (1985) από τον σκηνοθέτη Σίντνεϊ Πόλακ με πρωταγωνιστές τους Μέριλ Στριπ και Ρόμπερτ Ρέντφορντ.
Μετάφραση: Έφη Φρυδά

Μυθιστόρημα, Μεταίχμιο, 2010, 486 σελ.

Αφηγήσεις
Οι δρόμοι της Πίζας (1984), Denise Harvey

Μυθιστορήματα
Πέρα από την Αφρική (1986), Κάκτος
Αγγελικοί εκδικητές (1993), Αστάρτη
Πέρα από την Αφρική (2010), Μεταίχμιο
Πέρα από την Αφρική (2018), Μεταίχμιο (Ε)

Διηγήματα
Ο γέροντας ιππότης (1986), Denise Harvey
Ιστορίες του χειμώνα (1993), Μέδουσα
Επτά γοτθικές ιστορίες (1995), Μέδουσα
Ανέκδοτα του πεπρωμένου (2006), Αλεξάνδρεια

Νουβέλες
Άννα (2002), Κέδρος

Συλλογικά έργα
Γοτθικές ιστορίες (2018), Ars Nocturna

Αρχικές εκδόσεις
Eneboerne – Οι ερημίτες (1907)
Pløjeren – Ο γεωργός (1907)
Familien de Cats – Η οικογένεια ντε Κατς (1909)
Sandhedens hævn–En marionetkomedie – Η εκδίκηση της αλήθειας-Μια κωμωδία μαριονεττών (1926)
Seven Gothic Tales – Επτά γοτθικές ιστορίες (1934)
Out of Africa – Πέρα από την Αφρική (1937)
Winter’s Tales – Ιστορίες του χειμώνα (1942)
The Angelic Avengers – Αγγελικοί εκδικητές (1944)
Last Tales – Τελευταίες ιστορίες (1957)
Anecdotes of Destiny – Ανέκδοτα του πεπρωμένου (1958)
Shadows on the Grass – Σκιές στη χλόη (1960)
Ehrengard – Έρενγκαρντ: το χρονικό μιας αποπλάνησης (1963)
Carnival: Entertainments and Posthumous Tales, μεταθανάτια έκδοση (1977)

Πηγές: Biblionet, Κάκτος, Μέδουσα, Αστάρτη, Κέδρος, Μεταίχμιο, Αλεξάνδρεια, wikipedia.org