Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Μιχάλης Πόρναλης (1954-2019)

Ο Μιχάλης Πόρναλης καταγόταν από τα Τρίκαλα, αλλά κατοικούσε στη Μαγνησία επί δεκαετίες καθώς του άρεσε η πόλη.
Στον Βόλο και τη Μαγνησία ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Σουηδία όπου είχε παρακολούθησε και μαθήματα φωτογραφίας. Ακούραστος οδοιπόρος της τέχνης και του πολιτισμού δεν σταματούσε ούτε στιγμή να εκφράζει το πολυδιάστατο ταλέντο του. Στα πρώτα του φωτογραφικά βήματα ασχολήθηκε με την “εικαστική” φωτογραφία και πραγματοποίησε πάνω απο 18 ατομικές εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα. Φωτογραφίες του δημοσιεύονται σε έντυπα και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ήταν συνεργάτης του «National Geographic».
Έκανε πάνω από τριάντα ατομικές εκθέσεις, ομαδικές εκθέσεις σε πολλά μέρη του πλανήτη, ενώ είχε φωτογραφικές αποστολές σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε Ευρώπη και Κίνα. Ως μέλος των «Red wine band» εξέφραζε την αγάπη του για την μουσική μαζί με την κιθάρα του. Ως φωτογράφος ανέδειξε τις ομορφιές της Μαγνησίας και τις αποτύπωσε σε καλαίσθητες εκδόσεις. Κάθε λεύκωμα που εξέδωσε, αποτύπωνε το τοπίο, την φυσική προίκα της Μαγνησίας, τις γεύσεις, τους ανθρώπους. Το κλικ της μηχανής του δεν θα ακουστεί πλέον, αλλά τα έργα του θα παραμείνουν ζωντανές μαρτυρίες του καλλιτεχνικού ταλέντου και της ευαίσθητης ψυχής του.
Το 1997 εκδίδει το “Πήλιο, φωτο-διαδρομή”, το 1999 το “Πήλιο, φίλεμα Θεού”, το 2001 το πολυτελές φωτογραφικό λεύκωμα “Πήλιο του φωτός και των χρωμάτων”. Είχε διδάξει σε σχολές φωτογραφίας και διέθετε πλούσιο αρχείο φωτογραφιών απ’ όλη την Ελλάδα. Ο Βόλος και το Πήλιο οφείλουν πραγματικά πολλά στον Μιχάλη Πόρναλη για την προβολή τους σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.
Έφυγε από τη ζωή στις 16 Φεβρουαρίου του 2019.

Πήλιο, Βόλος: Φωτοδιαδρομή – Μιχάλης Πόρναλης




Το βουνό που ο μύθος αναφέρει σαν τη θερινή κατοικία των θεών του Ολύμπου και τη μαγική χώρα των Κενταύρων, υψώνεται επιβλητικό και καταπράσινο πάνω από το Βόλο, ανάμεσα στον Παγασητικό Κόλπο και το Αιγαίο Πέλαγος.
Εδώ στη μαγνητική ατμόσφαιρα του πηλιορείτικου τοπίου σμίγει η ιστορία με το θρύλο, το άγριο με το ήρεμο, το χθες με το σήμερα.
Εδώ έγιναν οι θεϊκοί γάμοι του Πηλέα και της Θέτιδας που ύμνησαν ο Όμηρος, ο Πίνδαρος και ο Ευριπίδης.
Από εδώ ξεκίνησε η θρυλική Αργώ με τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες για το μακρινό ταξίδι στην Κολχίδα, αναζητώντας το “Χρυσόμαλλο δέρας”.
Και εδώ κοντά στο σοφό Κένταυρο Χείρωνα μαθήτευσαν οι ημίθεοι Αχιλλέας και Ηρακλής και διδάχθηκε την ιατρική ο Ασκληπιός…

Από τον 12ο αιώνα το Πήλιο εμφανίζεται στο ιστορικό προσκήνιο σαν μια “μοναστική” πολιτεία χάρις στα πολλά μοναστήρια που χτίζονται από μοναχούς του Αγίου Όρους, κυρίως σε μέρη ορεινά και ασφαλή. Στο πέρασμα του χρόνου γύρω από τις μονές ιδρύονται νέοι οικισμοί, οι οποίοι με τις μετακινήσεις των πληθυσμών από τα παράλια, οργανώνονται σε κωμοπόλεις και χωριά που μέσα στην Τουρκοκρατία αποκτούν προνόμια και αυτοδιοίκηση με επακόλουθο την οικονομική και πολιτιστική ακμή, κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Έτσι, τα κεφαλοχώρια του Πηλίου μετατρέπονται σε πραγματικά μουσεία λαϊκής τέχνης και αρχιτεκτονικής…

Φωτογράφιση: Μιχάλης Πόρναλης

Φωτογραφικά λευκώματα, Pornalis Publications, 2004, 60 σελ.

Φωτογραφικά λευκώματα-Ταξιδιωτικοί οδηγοί
Πήλιο, Βόλος: Φωτοδιαδρομή (2004), Pornalis Publications

Συλλογικά έργα
Πήλιο, φίλεμα Θεού (1999), Pornalis Publications
Ακριβές στιγμές στη “Σκάλα του Μιλάνου” (2008), Βόλος

Πηγές: Biblionet, Pornalis Publications