Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Νίκος Δαββέτας

Νίκος Δαββέτας

Ο Νίκος Γ. Δαββέτας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960.
Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1981 από το περιοδικό “Διαγώνιος” της Θεσσαλονίκης. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει δώδεκα βιβλία (έξι ποιητικά, μία συλλογή διηγημάτων και πέντε μυθιστορήματα). Η συλλογή του “Το κίτρινο σκοτάδι του Βαν Γκογκ” (Κέδρος, 1995) μεταφράστηκε στα αγγλικά και στα ισπανικά. Το 2003 κυκλοφόρησε στη Βρετανία μια επιλογή ποιημάτων του σε μετάφραση Thom Nairn. Ποιήματα και πεζά του μεταφράστηκαν στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Το 2010 τιμήθηκε για το βιβλίο του “Η Εβραία νύφη” με το Βραβείο Μυθιστορήματος του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά “Partisan Review”, “Agenda”, “Waves”, “Modern Poetry in Translation”, “Erythia”. Οι βιβλιοκριτικές του από το περιοδικό “Το Τέταρτο” και τις εφημερίδες “Τύπος της Κυριακής” και το “Βήμα” συμπεριλαμβάνονται στον τόμο “Η λογοτεχνία υπό κρίση”. Από το 1992 είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Μυθιστορήματα
Λευκή πετσέτα στο ρινγκ (2006), Κέδρος
Η Εβραία νύφη (2009), Κέδρος
Ο ζωγράφος του Μπελογιάννη (2013), Μεταίχμιο
Η Εβραία νύφη (2014), Μεταίχμιο (Ε)
Ωστικό κύμα (2016), Εκδόσεις Πατάκη
Η Εβραία νύφη (2019), Εκδόσεις Πατάκη (Ε)
Άντρες χωρίς άντρες (2020), Εκδόσεις Πατάκη
Ο ζωγράφος του Μπελογιάννη (2022), Εκδόσεις Πατάκη

Νουβέλες
Το θήραμα (2004), Κέδρος

Διηγήματα
Ιστορίες μιας ανάσας – 22 διηγήματα (2002), Κέδρος

Ποίηση
Ρέκβιεμ για το πρωϊνό τέλος (1985)
Λευκή φούγκα (1986)
Τα μήλα της Εδέμ (1990)
Το κίτρινο σκοτάδι του Βαν Γκογκ (1995), Κέδρος
Η μυστική ταφή της Ελεονώρας Τίλσεν (1999), Κέδρος
15 Οκτωβρίου 1960 (1999), Κέδρος

Συλλογικά έργα
Με τον ρυθμό της ψυχής (2006), Κέδρος
Μ. Καραγάτσης: Ιδεολογία και ποιητική (2010), Μουσείο Μπενάκη
Στίχοι στο καβαλέτο (2011), Εκδόσεις Τέχνης “Οίστρος”
Περί τυφλότητας και άλλων δεινών (2011), Εκδόσεις Πατάκη
Ποιητικές συνομιλίες (2012), Οδός Πανός

Βραβεία
Η Εβραία νύφη – Βραβείο Μυθιστορήματος του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη (2010)
Άντρες χωρίς άντρες – Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2021

Ο ζωγράφος του Μπελογιάννη – Νίκος Δαββέτας

Ο ζωγράφοςΜια ιστορία του Ψυχρού Πολέμου


Το 1952 θα ξεκινήσει η μεγάλη πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τη ματαίωση της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του. Ο Πάμπλο Πικάσσο θα σπεύσει τότε, βασισμένος σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της δίκης του Μπελογιάννη, να φιλοτεχνήσει το έργο του «O άνθρωπος με το γαρίφαλο», που αναπαράγεται σε χιλιάδες κόπιες και κάνει γρήγορα τον γύρο του κόσμου. Εξήντα χρόνια αργότερα, ένας Έλληνας συγγραφέας που ζει μόνιμα στο Παρίσι, βρίσκεται δολοφονημένος στο διαμέρισμά του. Η αστυνομία συνδέει τη δολοφονία του με το γεγονός ότι είχε στην κατοχή του τα κλεμμένα προσχέδια του θρυλικού πορτρέτου.
Μια νουάρ ιστορία με φόντο τον κύκλο των Ελλήνων εμιγκρέ στο Παρίσι του Ψυχρού Πολέμου

Επανέκδοση: “Εκδόσεις Μεταίχμιο”, 2013

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2022, 208 σελ.

Άντρες χωρίς άντρες – Νίκος Δαββέτας

Άντρες χωρίς άντρες


Η µεταπολεµική Ελλάδα όπως την έζησαν ένας αφανής παρακρατικός και ο µονάκριβος γιος του που, δραπετεύοντας από την προβληµατική του οικογένεια, ζει τώρα και εργάζεται στο Παρίσι. Δυο γενιές αντρών, µετέωρες µεταξύ των µεγάλων γεγονότων και των οικείων κακών, στην πιο κρίσιµη αναµέτρηση της ζωής τους. Μια απρόβλεπτη διαδροµή, από τα δύσκολα µετεµφυλιακά χρόνια και τη δικτατορία του ’67 ως την κοσµογονία της µεταπολίτευσης και την οικονοµική κρίση του 2010.

Πατέρες και γιοι, αγόρια που δεν ενηλικιώθηκαν, ενήλικες που δεν ωρίµασαν, αµφιταλαντευόµενοι διαρκώς µεταξύ του καλού και του κακού, του ορθού και του λάθους. Άλλοτε ασταθείς και φοβισµένοι, άλλοτε αποφασισµένοι και ριψοκίνδυνοι. Μια αντιπαράθεση γενεών αλλά και µια αντιπαράθεση µύθου και ιστορίας. Μια αναφορά, κι εκείνη αβέβαιη, σε αποχαρακτηρισµένο έγγραφο της Ασφάλειας από την περίοδο της δικτατορίας, «…στις παρακολουθήσεις φοιτητών συµµετείχε και ο Χ. Λ., έµµισθος συνεργάτης της υπηρεσίας που αποτάχθηκε λόγω οµοφυλοφιλίας…», µου κίνησε το ενδιαφέρον. Ποιος ήταν ο Χ.Λ.; Πού µεγάλωσε; Είχε οικογένεια; Ποια ήταν τα κίνητρά του; Τι απέγινε µετά την απόταξή του; Ερευνώντας σε διάφορα αρχεία δεν βρήκα και πολλά πράγµατα, έτσι θέλησα να γράψω τη ζωή του, µέσα από πρόσωπα και προσωπεία που εγώ φαντάστηκα, να συµπληρώσω τα κενά της ισχνής βιογραφίας του µε τη βοήθεια της µυθοπλασίας, να εξερευνήσω την ανθρώπινη εµπειρία πέρα από τα στερεότυπα, να δοκιµάσω και τις αντοχές των πολλαπλών αφηγήσεων µέσα σε ένα µυθοπλαστικό σύµπαν.
Ν. Δ.

Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2021

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2020, 240 σελ.

Η Εβραία νύφη – Νίκος Δαββέτας

Η Εβραία νύφη


Μια νέα γυναίκα, η Νίκη, µακριά από τον γενέθλιο τόπο της, προσπαθεί να διαλευκάνει το γερµανόφιλο παρελθόν του πατέρα της και ιδιαίτερα τον βαθµό ανάµειξής του στον αφανισµό των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Συµπαραστάτης της ο ερωτικός της σύντροφος, που βασανίζεται από τις δικές του ενοχές όταν πληροφορείται την οικογενειακή του ιστορία στα χρόνια του Εµφυλίου.

Ένα µυθιστόρηµα για τη διαπλοκή της συλλογικής και της προσωπικής µνήµης, που φωτίζει µε πλάγιο τρόπο τα ανεπούλωτα τραύµατα της Ιστορίας.

Βραβείο Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη Ακαδημίας Αθηνών (2010)

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2019, 286 σελ.

Ωστικό κύμα – Νίκος Δαββέτας

Ωστικό κύμα


Η διαφορά της ώρας µικρή, η χιλιοµετρική απόσταση που τους χώριζε µεγάλη, παρ’ όλα αυτά ο θανατηφόρος κυµατισµός που προκάλεσαν οι εκρήξεις στο µετρό του Λονδίνου διέσχισε µε βιάση το στενό της Μάγχης, κατηφόρισε την ξενυχτισµένη Ευρώπη, τα ράθυµα Βαλκάνια, για να σκάσει πάνω στο παράθυρό της εξασθενηµένος, ελάχιστος, ένα δειλό τρεµούλιασµα του αέρα. Κι ο θόρυβός του, πιο αδύναµος κι από το βουητό της σφήκας στο τζάµι. Όµως έφτασε. Το ένιωσε µε την πρώτη, η Δέσποινα. Το αντιλήφθηκε όπως έπλενε την κούπα του καφέ στον νεροχύτη, κάτι την τίναξε προς τα πίσω ή ήταν η ιδέα της; Είδε ξάφνου το µπράτσο της να πρήζεται και ο νους της πήγε µόνο σε εκείνον. Στην εύθραυστη σιλουέτα του, έτσι όπως τη θυµόταν να δρασκελίζει την είσοδο του µετρό και να κατεβαίνει βαθιά στη γη χρησιµοποιώντας την κυλιόµενη σκάλα…

Η Δέσποινα θα πληροφορηθεί από τα δελτία ειδήσεων το αποτρόπαιο γεγονός ότι ο µονάκριβος γιος της που σπούδαζε στην Αγγλία συγκαταλέγεται ανάµεσα στα θύµατα µιας νέας βοµβιστικής επίθεσης φανατικών ισλαµιστών στο µετρό του Λονδίνου. Το ταξίδι της στη βρετανική πρωτεύουσα θα κρατήσει λίγες µονάχα ώρες. Σύντοµα θα επιστρέψει στο σπίτι της µε την τραγική υποψία ότι το ωστικό κύµα των τροµοκρατικώνχτυπηµάτων έχει σαρώσει όχι µονάχα το µέλλον, αλλά και το παρελθόν της οικογένειάς της. Κι ενόσω περνούν οι µέρες του πένθους, η Δέσποινα θα αναρωτηθεί, για πρώτη φορά, πώς βρέθηκε το µοναχοπαίδι της τη λάθος ώρα στον λάθος τόπο. Ήταν η µοίρα του, η “κακιά στιγµή” ή µήπως τίποτα δεν είναι τυχαίο σ’ αυτόν τον κόσµο;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2016, 157 σελ.

Ο ζωγράφος του Μπελογιάννη – Νίκος Δαββέτας

Πολιτικό νουάρ μυθιστόρημα
Ενας Ελληνας συγγραφέας, που έχει στην κατοχή του τα προσχέδια του Πάμπλο Πικάσο από το γνωστό πορτρέτο του Νίκου Μπελογιάννη, βρίσκεται δολοφονημένος στο Παρίσι. Οι γαλλικές αρχές αναζητούν τον δολοφόνο, και η νεαρή κληρονόμος του τον τρόπο να τα πουλήσει στη μαύρη αγορά, παρά τις υπόνοιες της πως είναι όλα πλαστά. Ο γάλλος αστυνόμος για να λύσει τον γρίφο θα αναγκαστεί να πάει πίσω στην Ιστορία. Το ίδιο και ο σχολαστικός ερευνητής απ’ την Αθήνα: Στον Μάρτη του ’52 και στην πολύκροτη δίκη Μπελογιάννη. Στον Αραγκόν, στον Πικάσο και στο πορτρέτο του “ο άνθρωπος με το γαρίφαλο”. Στον Μάη του ’68, στους έλληνες πολιτικούς εξόριστους και στα ιδεολογικά τους πάθη. Σε οδυνηρές μνήμες και άγνωστα ιστορικά γεγονότα.
Ενα μυθιστόρημα νουάρ, με πλοκή αστυνομική και λύση πολιτική!

Μεταίχμιο, 2013, 217 σελ.

Η Εβραία νύφη – Νίκος Δαββέτας

Κάθε µέρα πεθαίνουµε κι από λίγο.
Πεθαίνουµε διακριτικά, χωρίς
βιασύνες, δίχως ντροπές, µε θάρρος,
µε επαγγελµατική αξιοπρέπεια.
Αιµορραγούµε οικογενειακώς,
ποτίζοντας εκείνο το παχύ χορτάρι
που άλλοτε οι πρόγονοί µας ξαπλωµένοι πάνω του ονειρευόντουσαν
πως “αύριο όλα θα διορθωθούν”, υπάρχουν περιθώρια, αν όχι γι’ αυτούς,
τουλάχιστον για τα παιδιά τους.
Μια νέα γυναίκα, η Νίκη, µακριά από τον γενέθλιο τόπο της, προσπαθεί να διαλευκάνει το γερµανόφιλο παρελθόν του πατέρα της και ιδιαίτερα τον βαθµό ανάµειξής του στον αφανισµό των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Συµπαραστάτης της ο ερωτικός της σύντροφος, που βασανίζεται από τις δικές του ενοχές όταν πληροφορείται την οικογενειακή του ιστορία στα χρόνια του Εµφυλίου.
Ένα µυθιστόρηµα για τη διαπλοκή της συλλογικής και της προσωπικής µνήµης, που φωτίζει µε πλάγιο τρόπο τα ανεπούλωτα τραύµατα της Ιστορίας.

Βραβείο Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη Ακαδημίας Αθηνών 2010

Κέδρος, 2009 231 σελ. / Μεταίχμιο, 2014 272 σελ. / Εκδόσεις Πατάκη, 2019 288 σελ.

Λευκή πετσέτα στο ρινγκ – Νίκος Δαββέτας

Από ποιους γράφεται τελικά η ιστορία; Από τους νικητές ή μήπως κι από τους ηττημένους;
Νοέμβρης του 1999:
Ενας “παροπλισμένος” ρεπόρτερ αναλαμβάνει να ερευνήσει μια πολιτική δολοφονία του 1944. Οσο όμως προχωρά η έρευνά του τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεται πως η αποκάλυψη της αλήθειας δε συμφέρει κανέναν. Ούτε ακόμη κι αυτόν τον ίδιο! Τι θα κάνει λοιπόν; Θα αποκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους ή θα σωπάσει;
Ενα μυθιστόρημα για όλους τους μικρούς εμφύλιους που συνεχίζονται μέσα μας…

Κέδρος, 2006, 203 σελ.

Το θήραμα – Νίκος Δαββέτας

Μια γυναίκα διασχίζει τη μεταπολεμική μας ιστορία· αφηγείται την οικογενειακή της περιπέτεια και υπερασπίζεται με πάθος το αριστερό της παρελθόν.
Μετά το θάνατό της, το «θερμό» καλοκαίρι του 1989, ο γιος της προσπαθεί να αποκαλύψει το πραγματικό της πρόσωπο.

Κέδρος, 2004, 117 σελ.

Ιστορίες μιας ανάσας – Νίκος Δαββέτας

Η Πράγα είναι ασπρόμαυρη
η Αθήνα πολύχρωμη,
οι γυναίκες επιστρέφουν από τη Ρωσία
οι άντρες από την Αμερική,
τα χωριά τους είναι πάντα χιονισμένα,
τα σπίτια τους ερμητικά κλειστά·
κι όσα θυμούνται, σκόρπια γράμματα
λαχτάρα για μια βαθιά ανάσα,
όπως όταν βουτάς στη θάλασσα
και πιάνεις πάτο.
Είκοσι δύο διηγήματα με φόντο την περιπέτεια της καθημερινότητάς μας.

Κέδρος, 2002, 161 σελ.

Η μυστική ταφή της Ελεονώρας Τίλσεν – Ν. Γ. Δαββέτας


Κέδρος, 1999, 35 σελ.

15 Οκτωβρίου 1960 – Νίκος Δαββέτας

Την έριξαν κάτω
την κλωτσούσαν με δύναμη στο πρόσωπο
και την κοιλιά
όμως εγώ δεν έβγαινα έξω·
μπροστά στο σώμα της
το σώμα μου δεν τόλμησα να βάλω
φοβόμουνα – ψέματα να σου πω; –
φοβόμουνα να γεννηθώ
πατέρα.

Κέδρος, 1999, 39 σελ.

Το κίτρινο σκοτάδι του Βαν Γκογκ – Νίκος Γ. Δαββέτας

«Το κουκλόσπιτο στην Αρλ»
Μέσα σε χώματα πολλά
ένα κομμένο αυτί σαν πλατανόφυλλο το ρεύμα ταξιδεύει
κάποτε θα ψιθυρίζαμε σ’ αυτό τ’ αυτί
σε τελετές δημόσιες και ιδιωτικές στιγμές
λόγια γλυκά ή αυστηρά
τώρα μεσ’ απ’ τη γη δεν ξεχωρίζει
τα βήματα του ανθρώπου που έσταξε
φαρμάκι στο λαβύρινθό του
και δεν ανατριχιάζει από το τρόχισμα του μαχαιριού
στα σιδερένια νεκροκρέβατα της Αρλ
θυμάται μόνο την Άνοιξη
που τα πουλιά τρυπώνουν απ’ τη στέγη
και κινούν για λίγο τα νήματα
οι κούκλες να ξεμουδιάσουν τ’ αρρωστημένα τους μέλη
να δοκιμάσουν τις σκουριασμένες τους κλειδώσεις στο
σανίδι.

Με τη ζέστη ανοίγουν οι μαύρες συμπληγάδες
περνά μονάχα ο τζίτζικας
πάνω σε μια παλάμη φως
μονότονα να τραγουδήσει
γι’ αυτούς που ξυπνάνε με τη σκέψη τους στο θάνατο
όμως εύκολα αναβάλλουν για την επομένη
με την κρυφή ελπίδα
πως όλα μπορούν να ξαναρχίσουν από το μηδέν
όπως κάθε Μάρτιο ένας καινούργιος κόσμος πρασινίζει
και τα σκουλήκια μπορούν να νοσταλγούν
τα πτώματα που κράτησαν ταριχευμένα οι πάγοι του
χειμώνα
και οι πλυμένες από τη βροχή ρίζες
σαν κέρατα χωμένες
στο σώμα αυτό που ταξιδεύει ακέφαλο
μπορούν να ελπίζουν
στο κίτρινο σκοτάδι του Βαν Γκογκ.

Κέδρος, 1995, 29 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πατάκη, Μεταίχμιο, Κέδρος

Έλληνες λογοτέχνες

Ξένοι λογοτέχνες

Φιλικές Ιστοσελίδες