Τις εγκύκλιες σπουδές του πραγματοποίησε στην Άντισσα και Μυτιλήνη. Εισήχθη στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο (Μεταλλειολόγος-Μεταλλουργός Μηχανικός) και σπούδασε λαμβάνοντας την υποτροφία «Γεωργίου Βοστάνη» Λέσβου. Ως Μηχανικός και υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστημίου Bath Αγγλίας, ανακηρυχθείς Διδάκτωρ (Ph.D.) της Επιστήμης των Υλικών. Αφ’ ότου γύρισε στην Ελλάδα εργάστηκε στην ΕλληνοΕλβετική εταιρεία «Surveillance» ως Διευθυντής και Εντεταλμένος της Σύμβουλος. Διετέλεσε Πρόεδρος της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου (ΜΒΗ). Υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ). Εκεί ολοκλήρωσε την επιστημονικο-επαγγελματική του καριέρα. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Bath Αγγλίας, στη ΣΕΛΕΤΕ (τμήμα ξενόγλωσσων φοιτητών) κι αλλού. Εκπόνησε πολλές επιστημονικές εργασίες που δημοσίευσε σε έγκριτα περιοδικά της χώρας και του εξωτερικού. Παράλληλα ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα σε διάφορους επιστημονικο-επαγγελματικούς και κοινωνικούς τομείς. Υπήρξε Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών. Επίσης, μέλος ή και πρόεδρος επί τριακονταετία περίπου, επιστημονικών επιτροπών (Ενέργειας, Ορυκτού Πλούτου, Ανάπτυξης, κ. άλ.) ως και της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), αλλά και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Διαιτησίας του ΤΕΕ. Τέλος, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC). Ακόμη υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου των Αντισσαίων της Αθήνας και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ). Σήμερα είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Προβληματισμού και Παρέμβασης για την Ανάπτυξη της Λέσβου «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ». Από τη δεκαετία του ’70, αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο της Λέσβου, «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ», «ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ ΚΗΡΥΞ», «ΕΜΠΡΟΣ» (του οποίου από 15ετίας είναι μόνιμος συνεργάτης), ως και «ΕΞΟΡΜΗΣΗ» των Αθηνών. Πολλά άρθρα του επίσης έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και εφημερίδες των παροικιακών Λεσβιακών Συλλόγων της Αττικής. Στα θέματά του, προβάλει διάφορα προβλήματα της γενέτειράς του νήσου, οικονομικο-κοινωνικοπολιτικού ενδιαφέροντος και παρεμβαίνει προς τους κατά περίπτωση φορείς, προσωπικά, ή μέσω του «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» ή και με τη δημιουργία ad hoc επιτροπών αγώνα, προς επίλυσή τους (οδικός άξονας Καλλονής-Σιγρίου, Σπάσιμο του Δήμου Λέσβου, Ηλεκτρενεργειακή κάλυψη της Λέσβου, Λιμάνι του Σιγρίου, κ.άλ.) Διάφορα δημοσιεύματά του ως το ’90, αποτέλεσαν το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Πολιτικές Ιδέες και Κείμενα». Το συγγραφικό του έργο, πέραν των επιστημονικών, δημοσιογραφικών και κοινωνικού ενδιαφέροντος κειμένων, επεκτείνεται και στον τομέα της λογοτεχνίας με αφηγήσεις, πεζογραφήματα, νουβέλες, ακόμη και διηγήματα και είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, με σκοπό την έκδοση τους. Το “Ανάμεσα στο μύθο και στη θύμηση” είναι το παρθενικό του λογοτεχνικό βιβλίο.
Ανάμεσα στο μύθο και στη θύμηση (2022), ΑΩ Εκδόσεις
Ανάμεσα στο μύθο και στη θύμηση – Τάκης Χ. Ιορδάνης
Πεζογραφήματα
…«Μα και συ μορφοκοπελιά είσαι κόρη μου», της είπε φωναχτά ο πατέρας. «Τριαντάφυλλο μαγιάτικο, δροσερό και μοσχομυριστό είσαι κορτσέλι, μ’», συμπληρώνει η γιαγιά της που εν τω μεταξύ καμάρωνε μ’ ένα πλατύ χαμόγελο τον μορφονιό στη φωτογραφία. «Συ είσαι πιο όμορφη απ’ τον γαμπρουλά», συμπληρώνει και καθώς δίνει τη φωτογραφία στον Νικόλα, ανοίγει την αγκαλιά της και βάζει μέσα την εγ – γονή της. Έτσι τα λόγια του κύρη της και της γιαγιάς της, στύλωσαν τη Βασιλικ’δα. Της τόνωσαν την εμπιστοσύνη για τον εαυτό της. Το πρόσωπό της έτσι είχε φωτιστεί από τη γλύκα της χαράς της…
Της Βασιλ’κούδας το μουστάκι
. • Ο συγγραφέας, «σκηνοθετεί» τον καμβά της δημιουργίας του, στα 60- 70 πρώτα χρόνια του περασμένου αιώνα και «σετάρει» στο βιβλίο του αυτό, εννιά ανεξάρτητα πεζογραφήματα, αποτυπώνοντας βιωματικές εμπειρίες, ακούσματα, αναμνήσεις απ’τα παιδιακά/εφηβικά του χρόνια, στην Άντισσα Λέσβου, διανθίζοντας τις, με φαντασία και μύθο. Σ’ αυτά, περιγράφει: Την αποχαλίνωση της διοίκησης, τη φτώχεια των υποτελών και τις απόρροιες αυτών, στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας. Το πώς γινόντουσαν προξενιές, χρόνια, μετά την Απελευθέρωση. Την αγανάκτηση παλικαριού απ’τη σκληρή ζωή και ανέχεια, κάνοντας τον να θέλει να «πάρει των οματιών του». Την αφήγηση, παθήματός του σε «ψάρεμα», ήρωα, κουφού απ’τις μάχες στα οχυρά του Ρούπελ. Τα ευτράπελα επιθυμίας γέρου ακτήμονα στο να αποκτήσει κλήρο, σε περίοδο κοινωνικοπολιτικής ιδιαιτερότητας. Τις «δουλοπαροικικές» συμπεριφορές καλόγερου και το γινάτι του, που διαλύει οικογένεια. Τις περιπέτειες, τον καιρό της μαζικής μετανάστευσης νέων μας σε άγνωστές και μακρινές χώρες, της Βασιλ’κούδας, που πάει στην Αυστραλία για να παντρευτεί με προξενιό μέσω φωτογραφίας. Τέλος, δυο αυτοβιογραφικές του ιστορίες, ως φοιτητής στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο.
Προλογίζει ο Δημήτρης Νικορέτζος
Πεζογραφία, ΑΩ Εκδόσεις, 2022, 232 σελ.
Πηγές: Biblionet, ΑΩ Εκδόσεις