Εκεί πρωτοέδωσε τα αρχικά δείγματα της σχέσης της με τη λογοτεχνία, δημοσιεύοντας ποιήματα στον τοπικό Τύπο. Μετά την αποφοίτησή της από το λύκειο, πήγε στην Αθήνα, όπου τελείωσε τη Σχολή Δημοσιογραφίας και Δημοσίων Σχέσεων και στη συνέχεια το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, χωρίς ποτέ να διακόψει τη σχέση της με το γράψιμο. Σήμερα ζει στην Αθήνα και είναι σύζυγος του δημοσιογράφου Αχιλλέα Τζοάννου. Εργάστηκε επί σειρά ετών στις Διεθνείς Σχέσεις του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο περιοδικό “Οξυγόνο” ως υπεύθυνη των περιβαλλοντικών σελίδων, διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών και είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Οι εμπειρίες που αποκόμισε από τις επαγγελματικές της ασχολίες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτέλεσαν το έναυσμα για την δημιουργία της σειράς των βιβλίων “Ιβάν και Πρίγκιπας”, καθώς μέσω αυτών βίωσε τόσο τα προβλήματα των προσφύγων όσο και εκείνα του περιβάλλοντος και των τραγικών κινδύνων που το απειλούν. Τα βιβλία της από τη σειρά “Η Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας”, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις “΄Αγκυρα ” με τίτλους: “Κωνσταντίνος Παλαιολόγος” (βραβείο Εστίας Νέας Σμύρνης) και “Στα χνάρια των Φιλικών”, σημειώνουν μεγάλη επιτυχία, καθώς χάρη στο εύρημα της “Πόρτας”, καταφέρνουν να οδηγούν τον αναγνώστη πρόσωπο με πρόσωπο με τα γεγονότα και τους ήρωες που ιστορούν και να κερδίζουν το ενδιαφέρον του από την πρώτη τους κιόλας σελίδα.
Έχει την όμορφη ιστοσελίδα: Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου, Συγγραφέας.
Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (1996), Άγκυρα
Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (2011), Άγκυρα
Ιβάν και Πρίγκιπας (2011), Άγκυρα
Η μεγάλη αναμέτρηση (2011), Άγκυρα
Μιλώντας με τους ήρωες του 1821 (2017), Άγκυρα
Στα χνάρια των Φιλικών (2018), Άγκυρα
Νικηταράς (2020), Άγκυρα
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (2020), Άγκυρα
Κωνσταντίνος Κανάρης (2020), Άγκυρα
Ανδρέας Μιαούλης (2020), Άγκυρα
Σμύρνη (2021), Άγκυρα
Σμύρνη – Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου
Η αρχόντισσα της Μικράς Ασίας
Η Μικρά Ασία έγινε για τους Έλληνες μια ακόμη πατρίδα, όπου άνθισε ο Ελληνισμός και γράφτηκε σπουδαία ιστορία που απαριθμεί κοντά τρεις χιλιάδες χρόνια. Πολυαγαπημένη πόλη της για τους Έλληνες ήταν η πανέμορφη Σμύρνη, η γενέτειρα σπουδαίων προσωπικοτήτων.
Τον Σεπτέμβριο του 1922, μετά από μία σειρά ιστορικών γεγονότων και πολεμικών επιχειρήσεων, η Σμύρνη πυρπολείται από τον τουρκικό στρατό και οι Έλληνες της Μικρασίας εκδιώκονται. Γύρω στους 500.000 πρόσφυγες φυγαδεύονται στα ελληνικά νησιά, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και αλλού.
Όσοι Έλληνες Μικρασιάτες κατόρθωσαν να φθάσουν στη Ελλάδα, βρίσκονταν σε κατάσταση τραγική. Αγωνίστηκαν, όμως, να ξαναδημιουργήσουν τη ζωή τους διατηρώντας άσβεστη τη μνήμη του τόπου, όπου γεννήθηκαν.
Η ιστορία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι ένα σπουδαίο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας που οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε κρατώντας όλα τα καλά, για να αισθανόμαστε υπερήφανοι, και όλα τα άσχημα, για να μην επαναλαμβάνουμε ως λαός και έθνος τα λάθη του παρελθόντος.
Εικονογράφηση: Μιχάλης Λουκιανός
Μεγάλες Ώρες Της Ιστορίας Μας
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Άγκυρα, 2021, 48 σελ.
Ανδρέας Μιαούλης – Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου
Τα παιδικά και τα ηρωικά του χρόνια
Ανδρέας Μιαούλης, ο ήρωας με την ατσάλινη θέληση και τα σακατεμένα πόδια, παραμερίζοντας το πρόβλημά του κάθε φορά που το απαιτούσαν οι περιστάσεις, έγινε θρύλος και κυρίαρχος των θαλασσών, κατατρόπωσε πανίσχυρους εχθρούς και κέρδισε τον σεβασμό των πιο σημαντικών πλοιάρχων της εποχής του.
Οι άνδρες του, τιμώντας την ανδρεία και τα κατορθώματά του, μετά από κάθε νίκη συνήθιζαν να τραγουδούν:
“Να ’ταν δυο σαν τον Μιαούλη
καίγαν την αρμάδα ούλη!”
Εικονογράφηση: Εύα Καραντινού
Μεγάλες Ώρες Της Ιστορίας Μας
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Άγκυρα, 2020, 40 σελ.
Κωνσταντίνος Κανάρης – Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου
Τα παιδικά και τα ηρωικά του χρόνια
Ο Κανάρης δεν εντυπωσίαζε με την πρώτη ματιά.
Όλοι τον φαντάζονταν σαν έναν πελώριο άντρα, μεγαλόσωμο σαν τον Ηρακλή.
Στην πραγματικότητα όμως, ήταν ένας τόσος δα άνθρωπος. Μεγάλη ήταν η ψυχή του και η καρδιά του ήταν λιονταριού καρδιά.
“Ο Ψαριανός!” έλεγαν κι έτρεμαν οι αντίπαλοί του, από τον ναύαρχο μέχρι τον τελευταίο ναύτη και παρακαλούσαν τον Αλλάχ να μη βρεθεί στην πλώρη τους.
Εικονογράφηση: Εύα Καραντινού
Μεγάλες Ώρες Της Ιστορίας Μας
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Άγκυρα, 2020, 40 σελ.
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης – Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου
Τα παιδικά και τα ηρωικά του χρόνια
“Κολοκοτρώνα! Κολοκοτρώνα!” έτσι λέγανε τα τουρκάκια, στα βάθη της Ασίας και το αίμα τους πάγωνε.
Με αυτή τη φράση ξεκινά το έργο του “Ο Γέρος του Μοριά”, ο Σπύρος Μελάς, θέλοντας να τονίσει την εντύπωση που προκαλούσε και μόνο το άκουσμα του ονόματος του μεγάλου μας ήρωα στους αντιπάλους του.
Οι Έλληνες τον αποκαλούσαν “Καπετάνιο” ή “Γέρο”, με το θάρρος που τους έδινε η αγάπη, ο σεβασμός και η τρυφερότητα μαζί, για τον άνθρωπο που γέμιζε τις καρδιές τους με κουράγιο και κράτησε άσβηστη τη φλόγα της ελπίδας με τη μνημειώδη φράση του: “Ο Θεός υπόγραψε την ελευθερία της Ελλάδας, και δεν παίρνει την υπογραφή του πίσω”.
Εικονογράφηση: Μιχάλης Λουκιανός
Μεγάλες Ώρες Της Ιστορίας Μας
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Άγκυρα, 2020, 40 σελ.
Νικηταράς – Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου
Τα παιδικά και τα ηρωικά του χρόνια
Μετά την πτώση της Τριπολιτσάς, σωροί ήταν τα χρυσάφια και τα μεταξωτά που άφηναν πίσω τους οι πανικόβλητοι Τούρκοι φεύγοντας.
Όλοι θέλησαν να πάρουν από κάτι, γιατί ήταν στερημένοι από τα πάντα.
Ένας μόνο δεν άπλωσε το χέρι του για να πάρει το παραμικρό: Ο Νικηταράς!
Τα ρούχα του κρέμονταν επάνω του σκισμένα και λερωμένα. Μα εκείνος έφυγε όπως ήρθε, με τα χέρια άδεια. Και πέθανε ζητιανεύοντας στον Πειραιά!
Εικονογράφηση: Μιχάλης Λουκιανός
Μεγάλες Ώρες Της Ιστορίας Μας
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Άγκυρα, 2020, 40 σελ.
Στα χνάρια των Φιλικών – Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου
Ιστορικό μυθιστόρημα
Ακολουθώντας “Τα χνάρια των Φιλικών”, μέσα από την “Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας”, ο Νικόλας -και μαζί του ο αναγνώστης- γνωρίζει από κοντά τους μεγάλους πρωτεργάτες της λευτεριάς μας, από την παιδική τους ηλικία.
Γεύεται την πίκρα της σκλαβιάς τους, μοιράζεται τον φόβο και τον κατατρεγμό τους από τους τυράννους και παίρνει μαζί τους τον δρόμο του ξεριζωμού και της ξενιτιάς.
Και έχοντας έτσι συμμεριστεί την πικρή παιδική τους ηλικία, μπορεί να κατανοήσει -όταν τους ξανασυναντά, άντρες πια μα πάντα σκλάβους και ξενιτεμένους- πώς μπόρεσαν εκείνοι οι απλοί άνθρωποι να τολμήσουν ό,τι δεν μπόρεσαν οι ισχυροί και οι μεγάλοι της εποχής τους: Να ορθώσουν το ανάστημά τους στον κατακτητή, να βάλουν φωτιά στα μπαρούτια και στις ψυχές των ραγιάδων και να φέρουν την πολυπόθητη Λευτεριά στην πατρίδα μας.
Αυτούς τους ταπεινούς ανθρώπους μα απαράμιλλους ήρωες, γνωρίζουμε, αγαπάμε και τιμούμε ακολουθώντας τα χνάρια τους από την παιδική τους ηλικία μέχρι τη μεγάλη ώρα της φοβερής τους απόφασης που χώρεσε σε μια μόνο φράση: “Ή Ελευθερία ή Θάνατος”.
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 1998
Περιέχει Βιβλιογραφία
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Άγκυρα, 2018, 244 σελ.
Μιλώντας με τους ήρωες του 1821 – Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου
Ιστορικό μυθιστόρημα
Με το βιβλίο αυτό η Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου δίνει στη νέα γενιά -και όχι μόνο- ολοζώντανη την Επανάσταση του 1821.
Μέσω του γνωστού πλέον ευρήματος, της “Πόρτας του Χρόνου και της Ιστορίας”, ο αναγνώστης ζει σε πρώτο πρόσωπο τα γεγονότα που ιστορούνται, καθώς μεταφέρονται στο σήμερα σημαντικές περίο-δοι της ιστορίας, μετατρέποντας τη γνώση σε απόλαυση.
Έτσι, η ιστορία γίνεται “βίωμα” και προσεγγίζεται με την ευχαρίστηση που δίνει η ανάγνωση ενός καλού λογοτεχνικού έργου. Με τη διαφορά ότι το συγκεκριμένο έργο, βασίζεται στην ιστορική πραγματικότητα.
Το βιβλίο “Μιλώντας με τους ήρωες του 1821”, παρακολουθεί την Επανάσταση από τα πρώτα της βήματα, ιστορώντας με σεβασμό τις δυσκολίες που προέκυψαν, τις μεγάλες νίκες αλλά και τις ήττες, τις απογοητεύσεις και τη δύναμη της θέλησης των οπλαρχηγών και του λαού, τις διχόνοιες, τις αντιδράσεις των ξένων δυνάμεων, αλλά και το ψυχικό μεγαλείο εκείνων που τόλμησαν να σηκώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Αναδεικνύονται τα άθλα των εθνικών μας ηρώων, που χάρη στον πρωταγωνιστή του βιβλίου, τον Νικόλα, γίνονται τόσο οικείοι στον αναγνώστη, ώστε να του μείνουν αλησμόνητοι.
Το βιβλίο “Μιλώντας με τους ήρωες του 1821”, είναι το τρίτο της ιστορικής σειράς “Η Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας”, μετά από το “Κωνσταντίνος Παλαιολόγος” και το “Στα χνάρια των Φιλικών”, με τα οποία η συγγραφέας κάνει την ιστορία προσιτή και αγαπητή σε όλους.
Εικονογράφηση: Εύα Καραντινού
Η Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Άγκυρα, 2017, 278 σελ.
Η μεγάλη αναμέτρηση – Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου
Ο Ιβάν και ο Πρίγκιπας σε μια συναρπαστική ιστορία για τη δύναμη της φιλίας και της αφοσίωσης
Ο Ιβάν, το γνωστό μας νεαρό προσφυγόπουλο, μαζί με τον πιστό του σκύλο, τον Πρίγκιπα, μετά τις δοκιμασίες που χρειάστηκε να ξεπεράσουν μέχρι να γίνουν αποδεκτοί στη νέα τους πατρίδα, βρίσκουν τελικά την αγάπη και την αποδοχή που δικαιούνται όλα τα πλάσματα του κόσμου.
Χάρη μάλιστα σ’ αυτή την αποδοχή και την αγάπη, ένα άπιαστο όνειρο γίνεται πραγματικότητα με την ευκαιρία που τους δίνεται να ταξιδέψουν στον τόπο τους και να ξαναβρεθούν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα που έμειναν πίσω.
Εκεί, όμως, μαζί με τη συγκίνηση της αντάμωσης τους περιμένει και μια σκληρή πραγματικότητα που μετατρέπει το όνειρο σε εφιάλτη, καθώς σε κάθε βήμα τους συναντούν τη βαρβαρότητα και την οργανωμένη παρανομία, που έχουν ήδη “σφιχταγκαλιάσει” ακόμα και δικούς τους ανθρώπους. Και τότε μια νέα περιπέτεια ξεκινά, αφού χρειάζεται να αναμετρηθούν με δυνάμεις που τους ξεπερνούν για να βοηθήσουν τους αγαπημένους τους να ξεφύγουν από τον ανελέητο κόσμο των ναρκωτικών και του εμπορίου ανθρώπων. Θα τα καταφέρουν; Είναι μικροί και ανίσχυροι απέναντι σε μεγάλους και αδίστακτους.
Όμως, δεν μένουν μόνοι. Ανέλπιστοι σύμμαχοι εμφανίζονται στο πλευρό τους, έτοιμοι να βοηθήσουν στην άνιση αναμέτρηση…
Η ζωή βέβαια δεν είναι παραμύθι. Μα και τα παραμύθια δεν είναι μέρος της ίδιας της ζωής;
Εικονογράφηση: Θανάσης Τσίτσικας
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Άγκυρα, 2011, 215 σελ.
Ιβάν και Πρίγκιπας – Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου
Μαθήματα αγάπης και ανθρωπιάς από ένα παιδί και το σκύλο του
Ο Ιβάν, ένα παιδί της προσφυγιάς, φτάνει στη νέα πατρίδα με μοναδικό σύντροφο ένα σκύλο, τον Πρίγκιπα, δώρο του παππού του, που έμεινε πίσω.
Οι πρώτες εντυπώσεις τον πληγώνουν, τον απογοητεύουν, αλλά γρήγορα συνειδητοποιεί ότι δεν είναι όλα μαύρα, χάρη στην ευαισθησία των νέων του φίλων, που τον περιβάλλουν με τη στοργή και την αγάπη που χρειάζεται για να ξαναρριζώσει.
Και τότε μέσα από απρόσμενες περιπέτειες που μοιράζεται με τον πιστό του Πρίγκιπα, η υπέροχη παιδική ψυχή του, δίνει μαθήματα απαράμιλλου αλτρουισμού, αγάπης, ανωτερότητας και εμπιστοσύνης που συγκλονίζουν, οδηγημένη από τη σοφία του παππού του που του δίδαξε ότι “Ο κόσμος μας χωράει όλους αρκεί να χωρούν και οι καρδιές μας την αγάπη που χρειάζεται για να συνυπάρχουμε αρμονικά”.
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 2005
Λογοτεχνία για Εφήβους
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Άγκυρα, 2011, 147 σελ.
Κωνσταντίνος Παλαιολόγος – Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου
Ο Κωνσταντίνος Δραγάσης Παλαιολόγος, ο τελευταίος Αυτοκράτορας, ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, δε χρειάζεται ιδιαίτερη εισαγωγή και παρουσίαση. Είναι πάντα ο Θρύλος της Φυλής, που τον φέρνει στην ψυχή του από γεννησιμιού του κάθε Έλληνας. Είναι το μεγάλο παραμύθι που παρηγόρησε και μεγάλωσε γενιές και γενιές και που δε θα πάψει να συγκινεί και να συναρπάζει όσο ο χρόνος και η λήθη παραμένουν πιο αδύναμοι από την ιστορική μας μνήμη. Και αυτό το βιβλίο, που αγγίζει τον Παλαιολόγο σχεδόν σαν παραμύθι, μέσα όμως από την ιστορική πραγματικότητα, δε φιλοδοξεί να προσθέσει γνώσεις και άγνωστες λεπτομέρειες για το θρύλο. Φιλοδοξεί όμως και προσπαθεί να τον φέρει κοντά στον αναγνώστη, να τον κάνει προσιτό και οικείο. Να τον σιμώσει τόσο, ώστε να του μείνει αλησμόνητος. Και όταν τα χρόνια περάσουν και τα σημερινά παιδιά μεγαλώσουν και γίνουν γονείς, να θυμούνται με αγάπη το παραμύθι του Νικόλα και ότι κάποτε μέσα από αυτό έζησαν και άγγιξαν το μεγάλο μας θρύλο. Και έτσι, σαν παραμύθι, σαν ιστορία, μα πάντα με αγάπη και συγκίνηση θα το μεταφέρουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους κρατώντας άσβεστη και δυνατή την ιστορική μας μνήμη.
Εικονογράφηση: Χρήστος Αποστολάκης
Επιμέλεια: Αναστασία Παπαδημητρίου
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Άγκυρα, 2011, 186 σελ.
Κωνσταντίνος Παλαιολόγος – Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου
Ο Κωνσταντίνος Δραγάσης Παλαιολόγος, ο τελευταίος Αυτοκράτορας, ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, δε χρειάζεται ιδιαίτερη εισαγωγή και παρουσίαση. Είναι πάντα ο Θρύλος της Φυλής, που τον φέρνει στην ψυχή του από γεννησιμιού του κάθε Έλληνας. Είναι το μεγάλο παραμύθι που παρηγόρησε και μεγάλωσε γενιές και γενιές και που δε θα πάψει να συγκινεί και να συναρπάζει όσο ο χρόνος και η λήθη παραμένουν πιο αδύναμοι από την ιστορική μας μνήμη. Και αυτό το βιβλίο, που αγγίζει τον Παλαιολόγο σχεδόν σαν παραμύθι, μέσα όμως από την ιστορική πραγματικότητα, δε φιλοδοξεί να προσθέσει γνώσεις και άγνωστες λεπτομέρειες για το θρύλο. Φιλοδοξεί όμως και προσπαθεί να τον φέρει κοντά στον αναγνώστη, να τον κάνει προσιτό και οικείο. Να τον σιμώσει τόσο, ώστε να του μείνει αλησμόνητος. Και όταν τα χρόνια περάσουν και τα σημερινά παιδιά μεγαλώσουν και γίνουν γονείς, να θυμούνται με αγάπη το παραμύθι του Νικόλα και ότι κάποτε μέσα από αυτό έζησαν και άγγιξαν το μεγάλο μας θρύλο. Και έτσι, σαν παραμύθι, σαν ιστορία, μα πάντα με αγάπη και συγκίνηση θα το μεταφέρουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους κρατώντας άσβεστη και δυνατή την ιστορική μας μνήμη.
Εικονογράφηση: Χρήστος Αποστολάκης
Ελληνική Λογοτεχνία-Ιστορία
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Άγκυρα, 1996, 179 σελ.
Πηγές: Biblionet, Άγκυρα