Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός (Bachelor, Master’s) και στη συνέχεια φυσικός (Ph.D.) στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Εργάσθηκε δεκαπέντε χρόνια ως ερευνητής στα πειράματα σύγκρουσης στοιχειωδών σωματιδίων στο Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN), διδάσκοντας παράλληλα (1977-1984) στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Από το 1984 μεταπήδησε στο τμήμα Management Science της Digital Equipment Co. και ασχολήθηκε με ποσοτικές μεθοδολογίες προβλέψεων κοινωνικού και εμπορικού ενδιαφέροντος. Εχει διδάξει στα σχολεία διαχείρισης επιχειρήσεων INSEAD (Γαλλία), IMD (Ελβετία), και DUXX (Μεξικό). Το 1994 ίδρυσε την Growth Dynamics, μια συμβουλευτική εταιρεία για στρατηγική πρόβλεψη και διαχείριση επιχειρήσεων.
Πριν ιδρύσει την δική του εταιρεία, ήταν επικεφαλής σύμβουλος στρατηγικής στην Digital Equipment Corporation. Αναγνωρισμένος διεθνώς ως μελλοντολόγος, είναι κάτοχος Ph.D. στη Φυσική και είναι συγγραφέας των βιβλίων: Προβλέψεις: Προσεγγίζοντας επιστημονικά τα προμηνύματα του αύριο (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 1995), Δαμάζοντας την Αβεβαιότητα (Παπασωτηρίου, 2000).
Εχει δημοσιεύσει πάνω από 100 άρθρα σε επιστημονικά έντυπα και περιοδικά επιχειρήσεων, και επτά βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ζει στο Λουγκάνο της Ελβετίας.
Θεοδοσία (2020), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Δοκίμια-Μελέτες-Διοίκηση-Προβλέψεις
Δαμάζοντας την αβεβαιότητα (2000), Παπασωτηρίου
Προβλέψεις (2005), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Θεοδοσία – Θεόδωρος Μόδης
1923. Ένα νεαρό κορίτσι στην Κωνσταντινούπολη, που είχε χάσει και τους δύο γονείς, παρασύρεται στην τρικυµία της ανταλλαγής µαζί µε τη µικρή αδερφή της. Καταλήγει σε προσφυγικό καταυλισµό έξω από τη Θεσσαλονίκη. Με αποφασιστικότητα δηµιουργεί νέα ζωή.
Διορίζεται δασκάλα στη Φλώρινα. Εκεί γνωρίζει και παντρεύεται έναν νεαρό δικηγόρο υψηλής κοινωνικής θέσης, από µια ιστορική και τραγική µακεδονική οικογένεια. Η ζωή της εκτείνεται µέσα σε έναν αιώνα πολέµου και ειρήνης. Συχνά η θέληση και η επιµονή θα την ανταµείψουν µε ευτυχία, η οποία όµως έρχεται και παρέρχεται. Δύο ισχυρές γυναίκες, ένας γοητευτικός και ακατάβλητος άνδρας και ένα έξυπνο αλλά ασθενικό παιδί.
Ο αναγνώστης θα ζήσει αυθεντικές εικόνες από ιστορικά γεγονότα που τείνουν να ξεχαστούν ― Βαλκανικοί Πόλεµοι, Μακεδονικός Αγώνας, ανταλλαγή πληθυσµών, κατοχικό δάνειο, Εµφύλιος Πόλεµος και τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Η Θεοδοσία είχε διάβασµα να κάνει, αλλά δεν είχαν µείνει άλλα κεριά· είχε κάψει το τελευταίο το προηγούµενο βράδυ. Ήταν δεκατριών ετών, είχε µόλις µπει στο παρθεναγωγείο και έπαιρνε τη µόρφωσή της στα σοβαρά.
Ήταν η µεγαλύτερη από τα τέσσερα αδέρφια, δύο αγόρια και δύο κορίτσια, που είχαν χάσει και τους δύο γονείς τους· αισθανόταν µια υπευθυνότητα που της έδινε δύναµη. Ούτως ή άλλως ήταν από τη φύση της επιµελής.
Ήταν περήφανη που πήγαινε σε ένα τόσο καλό ελληνικό σχολείο όπως το Ιωακείµειο Παρθεναγωγείο.
Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2020, 576 σελ.
Προβλέψεις – Θεόδωρος Μόδης
Προσεγγίζοντας επιστημονικά τα προμηνύματα του αύριο
Το βιβλίο εντάσσεται σε ένα ρεύμα ιδεών που αναδύθηκαν τις δεκαετίες του ’70 και ’80, επιδιώκοντας να κάνουν επιστημονικότερη την πρόβλεψη κοινωνικών διαδικασιών με την εισαγωγή ποσοτικών εννοιών και μεθόδων. Χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο την περιγραφή της φυσιολογικής ανάπτυξης από την περίφημη σιγμοειδή καμπύλη, το βιβλίο μάς οδηγεί με πλήθος παραδείγματα να κατανοήσουμε ότι άκρως διαφορετικά φαινόμενα, όπως η εξέλιξη της αξιοποίησης των πρωταρχικών ενεργειακών πηγών, η διάδοση των κυριότερων θανατηφόρων ασθενειών, ο ανταγωνισμός ομοειδών προϊόντων στην αγορά, αλλά και η ανάπτυξη του δημιουργικού έργου διάσημων καλλιτεχνών και επιστημόνων ή οι “σταδιοδρομίες” διάσημων εγκληματιών, διέπονται από κοινούς νόμους ανάπτυξης, και συνεπώς, όταν γνωρίζουμε ένα επαρκές τμήμα της εξέλιξής τους, μπορούμε να προβλέψουμε την υπόλοιπη ιστορία τους. Ένα συναρπαστικό θέμα που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία.
Μεταφραστής: Δημήτρης Ευαγγελόπουλος
Επιμελητής: Πέτρος Δήτσας
Predictions: Society’s telltale signature: Reveals the past and forecasts the future
Προβλέψεις, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2005, 340 σελ.
Δαμάζοντας την αβεβαιότητα – Θεόδωρος Μόδης
Προσαρμογή της διοικητικής σκέψης σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον
Στο επαναστατικό βιβλίο του Προβλέψεις, ο Θεόδωρος Μόδης έδειξε στους αναγνώστες πως να προβλέπουν το άγνωστο κοιτάζοντας στο παρελθόν και προβάλλοντας τα μαθήματά του στο μέλλον. Τώρα χρησιμοποιεί τις μοναδι κές θεωρίες του και εξηγεί πως μπορούν να εφαρμοστούν στον επιχειρηματικό τομέα -παρέχοντας στους σημερινούς επιχειρηματίες και τα στελέχη μια κρυστάλλινη σφαίρα για την ανεύρεση λύσεων στις προκλήσεις του σημερινού ασταθούς, απρόβλεπτου και ευμετάβολου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Διοίκηση και οργάνωση, Παπασωτηρίου, 2000, 255 σελ.
Πηγές: Biblionet, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη