Θωμάς Βουγιουκλής

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Θωμάς Βουγιουκλής είναι καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής.
Εργάζεται ερευνητικά στα καθαρά μαθηματικά και ειδικότερα στην άλγεβρα των υπερδομών όπου έχει θεμελιώσει ένα κλάδο που πήρε το όνομα του, τις Ην-δομές. Σχετικό είναι το βιβλίο του “Hyperstructures and Their Representations”, Hadronic Press, USA, 1994. Έχει πλήθος ερευνητικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά, συμμετείχε και διοργάνωσε πλήθος συνεδρίων στην Ελλάδα και προπαντός στο εξωτερικό, επισκέπτης καθηγητής στο ΜΙΤ, USA, στο Udine, Ιταλία και στο Bangor της Ουαλίας. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα παιδείας.
Ποίηση
101 ΟΙ ΙΟΙ (2006), Σύγχρονη Εποχή
Απόπειρα ποίησης απο πειρα ποίησης ένοχος (2007), Σύγχρονη Εποχή
Αφή (2011), Τυπωθήτω
Το ψάρι βρωμάει από το… κεφάλαιο (2015), Σπανίδης
ΛΙΤΟγραφίες, ΛΙΤΟποιήματα; (2019), Σπανίδης
Πολιτισμώ αφού… (2020), Παρατηρητής της Θράκης

Θεατρικά έργα
Στις Μαρμαροπηγές (2022), Παρατηρητής της Θράκης

Δοκίμια-Μελέτες-Αλγεβρα-Γεωμετρία
Γραμμική άλγεβρα (2009), Σπανίδης
Γεωμετρία και αναλυτική γεωμετρία (2009), Σπανίδης
Αρθροπαιδεία: Άρθρα περί παιδείας (2018), Σπανίδης

Συλλογικά έργα
Φύλο και εκπαίδευση (2007), Καλειδοσκόπιο
Εισαγωγή σε βασικές μαθηματικές έννοιες (2010), Σπανίδης

Στις Μαρμαροπηγές – Θωμάς Βουγιουκλής

Στις ΜαρμαροπηγέςΘεατρικό επιτραπέζιο σε 7 λογικές


«Ρώτησα τον δάσκαλο Παραστατικών Τεχνών Γιάννη Μήτρου αν είναι καλή ιδέα να γράψω ένα θεατρικό έργο θίγοντας ακροθιγώς θέματα που με απασχόλησαν στην 42ετή ακαδημαϊκή μου διδασκαλία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ο Γιάννης μού απάντησε: Ναι! Έτσι μπήκα στην υποχρέωση και ολοκλήρωσα το κείμενο αυτό σε λιγότερο από έναν χρόνο γράφοντας σε μερική απασχόληση! Με βοήθησε πολύ ο Γιάννης αλλά το έγραψα όπως φαντάζομαι εγώ τη θεατρική παράσταση, επομένως με πλήρως ερασιτεχνικό τρόπο. Εντέλει, παντελώς υπεύθυνος! Και… αδιόρθωτος!».

«Στις Μαρμαροπηγές» υπάρχουν παντού διάχυτες 7 λογικές: Έρωτας, Καρδιά, Μαθηματικά, Πάθος, Παιδεία, Φιλοσοφία, Φύση· 7 λογικές που συμπλέκονται και δημιουργούν μοναδικές θεατρικές διαδρομές, με σκηνικό το νησί της Θάσου και πρόσωπα τον «Δάσκαλο», τη Θεανώ και τη Σερβιτόρα.

θεατρικό, Παρατηρητής της Θράκης, 2022, 72 σελ.

Πολιτισμώ αφού… – Θωμάς Βουγιουκλής

Ποιήματα και κύματα


“Σκέψεις αυτοτελείς, ασύγχρονες, ολοκληρωμένες και μη, συναισθηματικές ή σκληρές, λογικές και παράλογες, πολυσήμαντες οπωσδήποτε και πάντα, λύσεις πολλές και μη αναμενόμενες, φυσικές ή μεταφυσικές, ιδεαλιστικές και υλιστικές, προοδευτικές και συντηρητικές, σκωπτικές και δηκτικές, ανέμελες και αφελείς, επιτηδευμένες και ανεπιτήδευτες… Αποτιθέμενες στη Συλλογή, έτσι, όπως στη ζωή, στη φύση. Χαοτικές και αλλοπρόσαλλες. Να ‘χουμε το δικαίωμα να λέμε: Τακτοποιούνται γαμώτο, δε μπορεί να είναι τόσο χάος! Δικαίωμα στη δόμηση, μέχρι και στα όνειρα!”.

Ποίηση, Παρατηρητής της Θράκης, 2020, 110 σελ.

ΛΙΤΟγραφίες, ΛΙΤΟποιήματα; – Θωμάς Βουγιουκλής




Βαδίζοντας σταθερά με συνέπεια και πιστότητα,
στους δρόμους της ποιότητας πετυχαίνει να καθυστερεί
την “αιώνια” ωρίμανσή του
όσο απαιτεί ο καιρός για να λιώσει το χιόνι
και να την γευτεί μαζί μας.
Εδώ και χρόνια που τον ξέρω,
καταφέρνει με εντυπωσιακή ευρηματικότητα
να έχει επινοήσει τον απόλυτο συμβολισμό.
Ένας μεγάλος μάστορας των λέξεων
και του συστηματικού μόχθου
που κατάφερε και ένωσε εις σάρκα μίαν
την ειδική γλώσσα της μαθηματικής επιστήμης
με την λεξιλογική καθημερινότητα.

Ποίηση, Σπανίδης, 2019, 64 σελ.

Αρθροπαιδεία: Άρθρα περί παιδείας – Θωμάς Βουγιουκλής




Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει άρθρα και εργασίες περί Παιδείας που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο ή σε Συνέδρια. Τα τρία από τα άρθρα, τα οποία επισημαίνω και τα οποία έχουν μια γλωσσολογική χροιά, είναι σε συνεργασία με Π. Καμπάκη-Βουγιουκλή. Ακόμη, επειδή υπάρχει απόδειξη ότι ο τονισμός στην λήγουσα είναι πλεονασμός, δες ‘Tο Βήμα’ 2002, γι’αυτό όσα άρθρα δημοσιεύτηκαν χωρίς τόνο στη λήγουσα παρουσιάζονται με τον ίδιο τρόπο και εδώ.

Η ταξινόμηση των άρθρων γίνεται με τη σειρά εμφάνισής τους επειδή οποιαδήποτε ταξινόμηση είτε ως προς την επικαιρότητα είτε ως προς την σχέση τους με την παιδεία θα ήταν πολύπλοκη.

Στα άρθρα μου προσπαθώ να καταθέτω πάντα προτάσεις και δεν ασκώ απλά κριτική. Στα πρώτα μου άρθρα διαφαίνεται ίσως η ελπίδα κάποιος να τα διαβάσει και να τα εφαρμόσει. Στα μεταγενέστερα δεν τρέφω αυτή την αυταπάτη. Γράφω τις προτάσεις μου απλώς για να βρίσκονται, να κατατεθούν για να μη λένε μερικοί ότι δεν ειπώθηκαν, δεν διατυπώθηκαν. Αν επιπλέον νομίσετε ότι παρεισέφρησαν και μη εκπαιδευτικά θέματα, εγώ θεωρώ ότι καλώς παρεισέφρησαν!

Η επανάληψη μερικών απόψεων είναι, νομίζω, απαραίτητη διότι πρόκειται για ανεξάρτητα άρθρα και απαιτείται μια εισαγωγή. Να μη θεωρηθεί ότι επαναλαμβάνομαι!

Οι έχοντες μια αλλεργία με τα μαθηματικά, παρακαλώ να παρακάμπτετε τα σχετικά εδάφια, όπως φυσικά κάνατε μέχρι σήμερα! Δεν θα χάσετε και τίποτα.

Το πλειονότιμο, η πολυσημία, νομίζω είναι διάχυτα παντού και αυτό μάλλον οφείλεται στην έντονη πολυετή ερευνητική μου απασχόληση με την άλγεβρα των υπερδομών όπου υπάρχουν οι πλειονότιμες πράξεις, οι υπερπράξεις.

Η σύντομη παράθεση των απόψεων πολλές φορές οφείλεται στον περιορισμό του αριθμού των λέξεων που τίθεται για δημοσίευση.

Εκπαίδευση, Σπανίδης, 2018, 136 σελ.

Το ψάρι βρωμάει από το… κεφάλαιο – Θωμάς Βουγιουκλής




“Τα ποιήματα είναι γραμμένα σε αλφαβητική σειρά των τίτλων τους. Αποσιωπάται η σελιδαρίθμηση.
Υιοθετώ το ακόλουθο θεώρημα: το τονικό σημάδι στη λήγουσα είναι πλεονασμός (=βλακεία).
Επομένως, κάθε λέξη χωρίς τονικό σημάδι σημαίνει ότι τονίζεται στη λήγουσα” γράφει ο ποιητής στο προλογικό σημειωματάριο.
Την φιλολογική και τυπογραφική επιμέλεια έκανε ο Νίκος Μαθιουδάκης.

Ποίηση, Σπανίδης, 2015, 122 σελ.

Αφή – Θωμάς Βουγιουκλής




«Το πάθος»
Η επαφή στο μεγαλείο της.
Άμεση επικοινωνία
με τον εγκέφαλο.
Πιστοποίηση:
το ρίγος που διαπερνά
όλο το σώμα.
Εγκέφαλος και γεννητικά όργανα
σε ασάφεια.
Η ακοή, η γεύση,
η όσφρηση, η όραση,
επιτείνουν την ασάφεια,
τη μέθη, το νεφέλωμα.

Ποίηση, Τυπωθήτω, 2011, 35 σελ.

Γεωμετρία και αναλυτική γεωμετρία – Θωμάς Βουγιουκλής




Γεωμετρία ονομάζεται η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη και την έρευνα του χώρου. Η ανάγκη μέτρησης της Γης γέννησε την Γεωμετρία. Φυσικά, με την πάροδο των αιώνων απόκτησε, όπως κάθε επιστήμη, καθαρά θεωρητικό χαρακτήρα. Οι μεγάλες όμως ιδέες στην επιστήμη αυτή προήλθαν απ’ την … προσγείωσή της στην πραγματικότητα.
Οι Βαβυλώνιοι φαίνεται να είναι οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τη Γεωμετρία. Βρέθηκαν πλάκες (3700 π.Χ.) με διάφορα γεωμετρικά σχήματα χωρίς όμως να γνωρίζουμε τη χρήση τους και τους σκοπούς που εξυπηρετούσαν. Ίσως να γνώριζαν το χωρισμό του κύκλου σε 6 ίσα μέρη.
Οι Αιγύπτιοι (4500-3000 π.Χ.) απόκτησαν πολλές γνώσεις στη Γεωμετρία που διασώζονται κυρίως με τα υπολείμματα διαφόρων αρχιτεκτονικών έργων που ανακαλύφτηκαν. Εκτός του παπύρου Καχούν, τον 19ο μ.Χ. αιώνα ανακαλύφθηκε ο πάπυρος Ριντ χρονολογούμενος από το 2000-1700 π.Χ. που πιθανόν αποτελούσε εγχειρίδιο μαθηματικών. Το εμβαδόν τετραγώνου, ισοσκελούς τριγώνου και κύκλου υπολογίζονται σ’ αυτόν τον πάπυρο. Αν και ο υπολογισμός του εμβαδού ισοσκελούς τριγώνου είναι εσφαλμένος, η προσέγγιση του π με τον αριθμό 3.16 θεωρείται ικανοποιητική και πρέπει να έγινε με πρακτικό τρόπο. Γιαυτό μπορούμε να θεωρήσουμε τους Αιγυπτίους σαν τους εφευρέτες της εμπειρικής Γεωμετρίας. Από τον Ηρόδοτο και τον Δημόκριτο, φαίνεται ότι στην Αίγυπτο υπήρχε υπηρεσία τοπογράφων: Αρπεδονάπται (σχοινοτέχνες). Αυτοί μετρούσαν τις εκτάσεις που κάλυπτε πλημμυρίζοντας ο Νείλος.
Οι Έλληνες με τον Θαλή τον Μιλήσιο (624-548 π.Χ.), έναν από τους εφτά σοφούς της αρχαιότητας, εισάγουν για πρώτη φορά την έννοια της απόδειξης στη Γεωμετρία. Με τον Θαλή, λοιπόν, η εμπειρική γεωμετρία
μετασχηματίζεται σε επιστήμη, την επιστήμη του χώρου. Αποσπάται από τη στενή υποχρέωση της μέτρησης του χώρου και οδηγείται στην έρευνα των σχέσεων που στοιχειοθετούν ένα γεωμετρικό χώρο. Παρόλο που έργα του Θαλή δεν διασώζονται, σ’ αυτόν αποδίδεται το ομώνυμο θεώρημα των αναλογίων και η απόδειξή του καθώς και το θεώρημα ότι γωνία που βαίνει σε ημιπεριφέρεια είναι ορθή. Μαθητής του Θαλή ήταν ο Αναξίμανδρος και αυτού ο Αναξιμένης. Η εμφάνιση του Πυθαγόρα (585-500 π.Χ.) και της σχολής του αποτελεί σταθμό στην επιστήμη της Γεωμετρίας και γενικά της Μαθηματικής Επιστήμης. Δεν γνωρίζουμε κανένα γραπτό του Πυθαγόρα ούτε αν έγραψε κάτι. Σ’ αυτόν αποδίδονται: το Πυθαγόρειο Θεώρημα (και των Πυθαγόρειων αριθμών), το θεώρημα ότι το άθροισμα των γωνιών τριγώνου είναι 2 ορθές, η ανακάλυψη με τη βοήθεια της Γεωμετρίας των ασύμμετρων αριθμών και τέλος ξεκίνησε η μελέτη σε βάθος των κανονικών στερεών: κύβου, πυραμίδας, δωδεκαέδρου, οκταέδρου και εικοσαέδρου. Μετά τον Πυθαγόρα εμφανίζονται τα περίφημα άλυτα προβλήματα: ο τετραγωνισμός τον κύκλου, το Δήλιο πρόβλημα (διπλασιασμός του κύβου) και η τριχοτόμηση γωνίας. Το πρόβλημα του τετραγωνισμού του κύκλου τέθηκε για πρώτη φορά από τον Αναξαγόρα (500-428 π.Χ)…

Γεωμετρία, Σπανίδης, 2009, 116 σελ.

Γραμμική άλγεβρα – Θωμάς Βουγιουκλής




Κάθε βιβλίο Μαθηματικών πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να το χαρακτηρίζουν τα ακόλουθα:
-προσδιορισμός του αντικειμένου – δομής
-αρχική μελέτη των δομών
-μεταφορά των δομών μελέτης με κατάλληλες απεικονίσεις
-υπολογισμός των αναλλοίωτων μεγεθών κατά την εφαρμογή των απεικονίσεων
Επίσης πρέπει να παρουσιάζει, όσο είναι δυνατό, τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Τέλος, πρέπει να περιέχει το εξωτερικό χαρακτηριστικό γνώρισμα των Μαθηματικών που είναι οι ασκήσεις, τα προβλήματα και τα παραδείγματα.
Στην Γραμμική Άλγεβρα το αντικείμενο μελέτης είναι ο διανυσματικός χώρος, βασικές απεικονίσεις είναι οι γραμμικές και τα αναλλοίωτα στοιχεία είναι οι ιδιοτιμές και τα ιδιοδιανύσματα.
Η Γραμμική Άλγεβρα που παρουσιάζεται στο βιβλίο αυτό επιδιώξαμε να είναι: σύντομα ολοκληρωμένη. Επίσης καταβλήθηκε προσπάθεια να προσελκύσει το ενδιαφέρον αναγνωστών με διαφορετικό επίπεδο γνώσης στα Μαθηματικά.
Στην Β’ έκδοση, προστέθηκε στο τέλος ένα κεφάλαιο με επιπλέον παραδείγματα, διευκρινίσεις και ασκήσεις.

Αλγεβρα, Σπανίδης, 2009, 230 σελ.

Απόπειρα ποίησης απο πειρα ποίησης ένοχος – Θωμάς Βουγιουκλής




… στίχε δεσμώτη
έλα να μπεις
μέσ’ την καρδιά μου
τραγούδι να πεις.

Ενας μαθηματικός επιστήμονας γράφει ποίηση. Ο Θωμάς Βουγιουκλής είναι καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής. Εργάζεται ερευνητικά στα Καθαρά Μαθηματικά και ειδικότερα στην Αλγεβρα των Υπερδομών, όπου έχει θεμελιώσει έναν κλάδο που πήρε το όνομά του, τις Hv-δομές. Η συλλογή «Απόπειρα ποίησης από πείρα ποίησης ένοχος» εκδίδεται σε δεύτερη έκδοση. (rizospastis.gr)

Ποίηση, Σύγχρονη Εποχή, 2007, 85 σελ.

101 ΟΙ ΙΟΙ – Θωμάς Βουγιουκλής




Εκατόν ένας οι ιοί, υιοί υιοθεσίας, αντίδοτο εκούσιο της κάθε εξουσίας

Ποίηση, Σύγχρονη Εποχή, 2006, 90 σελ.

Πηγές: Biblionet, Σύγχρονη Εποχή, Σπανίδης, Παρατηρητής της Θράκης