Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως μηχανικός δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Η Αθήνα αποτέλεσε το κέντρο της ζωής του, κοινωνικής και οικογενειακής, με τη σύζυγο και τα τρία του παιδιά. Έγραψε και εξέδωσε 3 μυθιστορήματα: «Κολλητοί με ζάχαρη», Αθήνα 2000 – «Μωυσής Σεμπάϊ», Αθήνα 2001 – «Της αγάπης ένεκεν», Θεσσαλονίκη 2004.
Άρχισε να γράφει το 4ο μυθιστόρημα, τον «Γελαστό ρινόκερο» το 2007, χωρίς δυστυχώς να το ολοκληρώσει. Έφυγε από τη ζωή το 2008.
Κολλητοί με ζάχαρη (1999), Εκδόσεις Πατάκη
Μωυσής Σεμπάι (2000), Εκδόσεις Πατάκη
Της αγάπης ένεκεν (2004), Γράμμα Εκδόσεις
Ο γελαστός ρινόκερος (2021), Δρόμων
Ο γελαστός ρινόκερος – Βαγγέλης Αθ. Τσουράπας & Χρυσόστομος Ν. Καλαντζής
Μια ιστορία αγάπης και μίσους, πλούτου και φτώχειας, ζωής και θανάτου. Ένα παράξενο έγκλημα αποτρόπαιο σαν το χέρι του ίδιου του θεριστή. Ταξιδέψτε μέσα από τις λέξεις στο Πήλιο, στην όμορφη Αθήνα και στα βάθη του Μέλανα Δρυμού.
Αφεθείτε στη λήθη της σιωπής και για λίγες στιγμές ολοκληρώστε μια σπουδή στο κόκκινο μέσα από τις σκοτεινές σκέψεις ενός μοναδικού πειράματος, την ολοκληρωμένη συγγραφή ενός noir μυθιστορήματος από δύο συγγραφείς, κάτι πρωτοποριακό στην Ελληνική λογοτεχνία. Βαγγέλης Τσουράπας και Χρυσόστομος Καλαντζής, δυο εξερευνητές του λόγου που συναντήθηκαν μόνο μέσα στα όνειρα. Τολμήστε να εισέλθετε στον κόσμο τους και απολαύστε το ταξίδι που σας προσφέρουν.
Μυθιστόρημα, Δρόμων, 2021, 192 σελ.
Της αγάπης ένεκεν – Βαγγέλης Τσουράπας
“Ο κομμουνιστοφάγος χωροφύλακας Σεφερλής, η αλαφροήσκιωτη Λευκή, η γυναίκα με τη μάσκα, ο δολοφόνος με το τσεκούρι, η πανούργα γριά-Δρούτσαινα και η ερωτική Frau Γκρέμπερ, ο απαρηγόρητος δάσκαλος και πάνω απ’ όλα το γραφικό και ψυχανώμαλο ζεύγος Κοντονή, φωτισμένα από το φως του αστεριού του γνωστού και σαν Αυγερινός. Μια σειρά ιστοριών που όλες τις δένει ο κοινός χώρος αλλά κυρίως η απελπισμένη αγάπη. Με λίγα λόγια, μια τοιχογραφία της ανθρώπινης μοίρας”.
Μυθιστόρημα, Γράμμα Εκδόσεις, 2004, 268 σελ.
Μωυσής Σεμπάι – Βαγγέλης Τσουράπας
Τι να έφταιξε άραγε στην περίπτωση του Μωυσή Σεμπάι; Ποιο από τα εξαιρετικά υλικά, με τα οποία ήταν κτισμένος, στάθηκε ακατάλληλο ή ποιο έλειψε για το ιδανικό δείγμα; Κι ακόμα, ήταν η πορεία της ζωής του προϊόν ελεύθερων επιλογών ή μήπως ήταν προκαθορισμένη από τη μοίρα; Μπορούμε να χαράξουμε οι ίδιοι τους δρόμους της ύπαρξής μας ή, παρά την προσοχή και τη μέριμνα που καταβάλλουμε, το τυχαίο και το απρόσμενο καιροφυλακτεί πάντα, για να ανατρέψει τις ασταθείς ισορροπίες που πρόσκαιρα καταφέρνουμε; Και είναι τυχαίο και απρόσμενο; Αν ο Μωυσής Σεμπάι είχε αλλάξει δρόμο εκείνο το πρωινό της Καθαρής Δευτέρας ή αν το μοιραίο εκείνο απόγευμα στο εντευκτήριο του σκοπευτηρίου είχε απλώσει στο τραπέζι ένα περιοδικό αντί για δύο και, κυρίως, αν η καλοκαιρινή μπόρα δεν ματαίωνε τη συνηθισμένη του βόλτα με ποδήλατο, πόσο διαφορετικά θα ήταν όλα σήμερα; Ίσως ακόμα να χαιρόμουν τη συντροφιά του και το βιβλίο αυτό να μην είχε γραφεί. Μακτούμπ;
Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2000, 300 σελ.
Κολλητοί με ζάχαρη – Βαγγέλης Τσουράπας
Τι να σημαίνει άραγε «αντιπελάργωση» και τι «μπατανάς»; Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει το φύλο των πενθούντων στην επιτυχία μιας κηδείας; Τι είναι άραγε τα «όξιτζεν μπαρ» και ποιο το κύριο θέμα της Α’ προς Κορινθίους επιστολής; Κι αλήθεια, πώς μεταμορφώθηκε ο όσιος Πατάπιος από αγαθός και μακρόθυμος σε μαινόμενος ταύρο; Σ’ αυτά και σε άλλα σημαντικά ερωτήματα του καιρού μας δίνει απαντήσεις αυτό το βιβλίο. Όμως παράλληλα, το «Κολλητοί με ζάχαρη» είναι το χιουμοριστικό χρονικό μιας φιλικής συντροφιάς, δεμένης με γλυκούς αλλά εφήμερους δεσμούς, όπως η γεύση της καραμέλας που σιγολιώνει στο στόμα. Είναι μια γελοιογραφική τοιχογραφία της σύγχρονης αστικής τάξης, με τις Φιλιππινέζες, τις πλαστικές εγχειρίσεις, τα σκάφη και το Μέγαρο. Και είναι η ιστορία μιας μεγάλης αλλά ατελέσφορης προσπάθειας συνηθισμένων ανθρώπων να ξεφύγουν απ΄ τη μοναξιά που όλο και περισσότερο τους αγκαλιάζει, καθώς πλησιάζουν στη θερμοκρασία του εδάφους.
Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 1999, 337 σελ.
Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πατάκη, Γράμμα Εκδόσεις, Δρόμων