Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Αγλαΐα Μπλιούμη

Η Αγλαΐα Μπλιούμη είναι λέκτορας γερμανικής γλώσσας και φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών.
Έχει εκπονήσει τη διδακτορική της διατριβή στο Ελεύθερο Παν/μιο του Βερολίνου με αντικείμενο τη μεταναστευτική λογοτεχνία Ελλήνων και Γερμανών συγγραφέων. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικά με τη διαπολιτισμικότητα και τη μεταναστευτική λογοτεχνία, τη σημειωτική της κουλτούρας, τις σχέσεις Πολιτισμικών Σπουδών και Λογοτεχνίας. Πρόσφατες μονογραφίες: “Transkulturelle Metamorphosen” (2006), “Migration und Interkulturalitat” (2002), “Interkulturalitat als Dynamik” (2001).
Μυθιστορήματα
Αποχαιρέτα την τη Στουτγάρδη, Αστυάνακτα (2022), Κέδρος

Δοκίμια-Μελέτες-Ερμηνεία και κριτική
Από τους μετανάστες στο διαπολιτισμό (2010), Σφακιανάκη Κορνηλία

Συλλογικά έργα
Διαπολιτισμικότητα, παγκοσμιοποίηση και ταυτότητες (2008), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

Αποχαιρέτα την τη Στουτγάρδη, Αστυάνακτα – Αγλαΐα Μπλιούμη

Αποχαιρέτα


«Το πεπρωμένο της ρωμιοσύνης είναι η διασπορά της. Εμείς απλώς βουτάμε στη θάλασσα και ξεριζώνουμε τις ρίζες του βυθού».

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, μετά τη στρατιωτική θητεία του στην Κύπρο, ο Παντελής παίρνει μια βαλίτσα από κοντραπλακέ και ταξιδεύει σαν τουρίστας στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Αμέσως πιάνει δουλειά στο εργοστάσιο της Bosch, γνωρίζει εφήμερους έρωτες, αλλά και την Κατερίνα. Η Κατερίνα είναι μία από τις εκατοντάδες Ελληνίδες μετανάστριες που έχουν κατακλύσει τη Στουτγάρδη στα μέσα της δεκαετίας του 1960.
Στη βαλίτσα του Παντελή χωρούν οι ιστορίες των παιδιών δεύτερης γενιάς μεταναστών· γι’ αυτό όταν την ανοίγει με τον κωδικό της ξεπηδούν «σαν κλαδιά από συρματόπλεγμα» οι ρίζες του βυθού: οικογενειακές αφηγήσεις για τον διωγμό από τη Μικρά Ασία, τη γερμανική και τη βουλγαρική Κατοχή, τον Εμφύλιο και τη χούντα συνυφαίνονται με τη ζωή της κόρης με τα πολλά ονόματα του Παντελή και της Κατερίνας, που μεγαλώνει σε μια κωμόπολη της πολυπολιτισμικής Στουτγάρδης. Και δεν είναι μόνο αυτά· πολλά τα άλυτα μυστήρια στο βιβλίο: Πώς ένας γύπας βλέπει μέσα από ματογυάλια τον κοινωνικό αποκλεισμό στη Γερμανία και τη δύσκολη ανασαιμιά της παλιννόστησης στην Ελλάδα; Ποιος είναι ο πονηρός Αστυάνακτας που αναγκάζει την κόρη με τα πολλά ονόματα να βλέπει την πραγματικότητα μέσα από τον αριστερό οφθαλμό ενός παιδιού που θυμάται και μέσα από τον δεξιό ενός ενήλικα που ωριμάζει με τροφό τη Μνημοσύνη;

Ένα μυθιστόρημα για την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής μετανάστευσης, τις ελληνογερμανικές σχέσεις και την κοινή ευρωπαϊκή μνήμη.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2022, 336 σελ.

Από τους μετανάστες στο διαπολιτισμό – Αγλαΐα Μπλιούμη

Από τουςΌψεις γερμανικού πολιτισμού, γερμανόφωνης μεταναστευτικής λογοτεχνίας

Ερμηνεία και κριτική, Σφακιανάκη Κορνηλία, 2010, 232 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κέδρος