Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Αννυ Αχειλαρά

Η Αννυ Αχειλαρά κατάγεται από το νομό Θεσπρωτίας. Μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα, ενώ διέμεινε αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Σπούδασε κοινωνιολογία και εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα. Εργάστηκε επίσης ως αρθρογράφος σε διάφορες εφημερίδες. Με τη λογοτεχνία ασχολείται από μικρή ηλικία, όταν άρχισε να γράφει τα πρώτα ποιήματά της. Το 2007 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή “Ευοί φλόγιστον”.
Μυθιστορήματα
Η σκιά των αγγέλων (2009), Αλεξανδρής
Κρίμα που ο έρωτας πληγώνει (2013), Όστρια Βιβλίο

Αφηγήσεις
Επισκέπτης από το μέλλον (2007), Δωδώνη

Πεζά
Ιχνηλατώντας το φως (2016), Όστρια Βιβλίο

Ποίηση
Ευοί-Φλόγιστον (2007), Δωδώνη
Ποιητικές περιπλανήσεις (2011), Δρόμων
Ονειροχρονικά ταξίδια (2011), Δρόμων
Χρονόγραμμα (2013), Δρόμων
Θολοί ορίζοντες (2016), Όστρια Βιβλίο
Ευοί φλόγιστον (2018), Δρόμων (Ε)

Δοκίμια-Μελέτες-Βιογραφίες-Ιστορία
Υπατία (2014), Όστρια Βιβλίο
Σαπφώ (2014), Όστρια Βιβλίο
Πυθέας (2014), Όστρια Βιβλίο
Ιουλιανός ο… Υπερβάτης (2015), Όστρια Βιβλίο
Λευκάδιος Χερν (2016), Όστρια Βιβλίο

Ευοί φλόγιστον – Άννυ Αχειλαρά




ΕΛΞΗ
Ικέτιδες ψυχές σε λύπη και χαρά
ακτινοδεμένες γύρω από το αθάνατο Είναι.
Κυνηγούν το φτερωτό είδωλο της φύσης
που άπιαστο όνειρο μοιάζει.
Έλξη που για τη στιγμή σου
όλοι αδημονούν.
Η καρδιά δίχως έλεγχο παραδίνεται
στο δυνατό στροβίλισμα των συναισθημάτων.
Ανάμεσα σε ακτινοβόλες σταλαμίδες φωτός
βαπτίζεται κάθε θνητός αθάνατος
μόνο για μια μικρή στιγμή.
Η νύχτα και η μέρα σύμμαχοι στη θεϊκή μίξη
τρέχουν με ουράνιο ρυθμό δημιουργώντας
αναπόφευκτες ανάγκες
μέσα στο ανεξερεύνητο μυστήριο
του άμορφου χρόνου.

Ποίηση, Δρόμων, 2018, 68 σελ.

Λευκάδιος Χερν – Άννυ Αχειλαρά

Γιακούμο Κοϊζούμι, ο ποιητής με το ανάμικτο αίμα και την ελληνική ψυχή

Βιογραφία, Όστρια Βιβλίο, 2016, 100 σελ.

Ιχνηλατώντας το φως – Άννυ Αχειλαρά




Το ταξίδι αυτό που πραγματοποιείται πέρα από τον έλεγχο των αισθήσεων παρασύρει τον αναγνώστη στην αναζήτηση της αιωνιότητας μέσα στις ατέρμονες μεταφυσικές περιπλανήσεις. Η φαντασία τρέχει ελεύθερη, ενώ η φωτεινή περιπέτεια είναι εμπειρία που δεν ξεχνιέται ποτέ. Ξεναγοί είναι δύο αγαπημένοι φίλοι όπου μ’ έναν ιδιαίτερο δικό τους τρόπο ερευνούν το άγνωστο και ανακαλύπτουν το πέρασμα που οδηγεί στην άλλη ζωή. Προσπαθούν στην ολιγόλεπτη χωροχρονική τους συνάντηση να αναλύσουν το μυστήριο του άλλου κόσμου κρύβεται πίσω από τους νεφελοτύλιχτους ορίζοντες των φαινομένων. Ξεπερνούν την ιδέα ότι ο θάνατος είναι το τέλος.
Διαπιστώνουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια νέα αρχή, μια ζωντανή αρχή που ακόμη και οι ίδιοι δυσκολεύονται να την πιστέψουν παρότι τη ζει ο καθένας από το δικό του επίπεδο. Οι πιθανότητες ν’ αναρωτηθεί κανείς, πως είναι δυνατόν οι ήρωες της ιστορίας να είναι αληθινοί και όχι φανταστικοί, είναι πολλές, ενώ το ερώτημα τι είναι η φαντασία και πόσο μπορεί να απέχει από την αλήθεια, έχει και αυτό κάποια λογική. Ίσως οι δύο έννοιες να είναι τόσο κοντά, ώστε να έχουν τη δύναμη να παγιδεύσουν τους ήρωες μέσα στη φαντασμαγορική ιδέα της ψυχής και του επέκεινα. Όταν βέβαια κάποιος ξεκινά τα πρώτα βήματά του στο επίπονο δρόμο της αναζήτησης, θα σταθεί για λίγο ανάμεσα στις δύο αυτές έννοιες “αλήθεια, φαντασία,” όπου μέσα εκεί έχει πάντα τη δυνατότητα να ψάξει μήπως ανακαλύψει κάποιο μονοπάτι που θα τον οδηγήσει στο εσωτερικό του μεγαλείο.

Πεζογραφία, Όστρια Βιβλίο, 2016, 242 σελ.

Θολοί ορίζοντες – Άννυ Αχειλαρά

Ποίηση, Όστρια Βιβλίο, 2016, 46 σελ.

Ιουλιανός ο… Υπερβάτης – Άννυ Αχειλαρά




Δεν αρκεί μόνο να σκιαγραφήσουμε την ιστορική πορεία του Ιουλιανού, ή να γράψουμε απλώς το βιογραφικό του και ν’ αφηγηθούμε μερικά γεγονότα σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά της ζωής του. Αυτό που κάνουμε σ’ αυτήν την μελέτη είναι να πάμε πίσω στην εποχή του, μία εποχή τραγική, όπου οι άνθρωποι ζούσαν με φόβο, αγωνία και αβεβαιότητα, σε όποιο κοινωνικό επίπεδο και αν βρίσκονταν, ήταν μια πολύ ταραγμένη εποχή, κανείς δεν γνώριζε τι του επιφύλασσε η επόμενη στιγμή. Την εποχή αυτή έζησε και ο χαρισματικός αυτοκράτωρ Ιουλιανός, γνώρισε τον πόνο, την απώλεια και είδε το θάνατο πολλές φορές να τον πλησιάζει. Στο σύντομο διάστημα της βασιλείας του, αγωνίστηκε με όλες τις γνώσεις και τις δυνάμεις του, να εξασφαλίσει στην ψυχή της αυτοκρατορίας ειρήνη, ασφάλεια και ελευθερία. Τόλμησε να αντιταχθεί στον αφελληνισμό, και στον βίαιο τρόπο προσηλυτισμού από το φανατικό εβραιοχριστιανικό σύστημα. Προσπάθησε να συντρίψει τις συνομωσίες, τα ψέματα και τον διασυρμό της ελληνικής θρησκείας. Έβαλε σε εφαρμογή το μεγάλο σχέδιο για την αποκατάσταση της ελληνικής παιδείας στην αυτοκρατορία, κάτι που οι Έλληνες είχαν στερηθεί από τη Ρωμαϊκή εισβολή και μετά. Τόλμησε και αγωνίστηκε με όσες δυνάμεις είχε, γι’ αυτό και τον δολοφόνησαν, κτυπώντας τον πισώπλατα τη στιγμή που πολεμούσε τους Πέρσες.

Βιογραφία, Όστρια Βιβλίο, 2015, 156 σελ.

Υπατία – Άννυ Αχειλαρά




Ο πόλεμος επιστήμης θρησκείας είναι γνωστός και το βλέπουμε ακόμα και σήμερα, όμως με πολύ κόπο και θυσίες η επιστήμη είναι πλουσιότερη και, χρωστάει πολλά στην ιδιοφυή, δημιουργική και κυρίως σοφή Υπατία. Μία πραγματική επιστήμων την οποία αγνοούσαν μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα. Τον αιώνα του διαφωτισμού. Την ανακάλυψαν μάλλον τυχαία κάποιοι συγγραφείς στους οποίους κίνησε το ενδιαφέρον η τραγική της ιστορία. Αμέσως έγινε γνωστή πρώτα στην Ευρώπη και μετέπειτα στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της ζωής της τα υποκοριστικά ονόματα πού είχε και ακόμα την ακολουθούν είναι: μορφωμένη, ηθική, συνετή, επιστήμων, πατριώτισσα, σοφή.

Βιογραφία, Όστρια Βιβλίο, 2014, 52 σελ.

Σαπφώ – Άννυ Αχειλαρά

Η θνητή μούσα


Η θρυλική Σαπφώ είναι η γυναίκα που κατηγορήθηκε και επαινέθηκε όσο καμία άλλη και, παρότι πέρασαν τόσοι αιώνες, ακόμη δεν έσβησαν οι κατηγορίες εις βάρος της. Οι άνθρωποι θα έπρεπε να κοιτούν με τα μάτια της ψυχής τους την ύπαρξη αυτή και να υποκλίνονται με σεβασμό στην μεγάλη διαχρονική προσωπικότητα, στη μητέρα της ποίησης. Μέσα από την έρευνα, για τη ζωή και το έργο της, η αλήθεια λάμπει και είναι η αλήθεια που θα ’πρεπε να γνωρίζει όλος ο κόσμος. Κανείς δεν μπορεί ν’ αναφερθεί μόνο στο έργο της αυτό είναι μάλλον αναπόφευκτο, γιατί κάποια πράγματα απασχολούν ακόμη μία μερίδα κόσμου, πού δεν μπορούν εύκολα να προσπεραστούν. Μέσα σε τούτην την εργασία εκφράζω αυτό που πραγματικά κατάλαβα κι ένοιωσα για τη λυρική μας ποιήτρια. Η συνοπτική αναφορά στην προσωπικότητα της, είναι για να γνωρίσουν και οι νεότεροι την σπουδαία ποιήτρια που γεννήθηκε μέσα από τα Ελληνικά σπλάχνα. Η Σαπφώ έδωσε φως, αγωνίστηκε με την ψυχή της για θέματα πνευματικά και κοινωνικά, υπερασπίστηκε και μιλούσε ανοιχτά για τον έρωτα και την αγάπη με πάθος. Αντιστάθηκε στους κοινωνικούς κανόνες που είχαν ορίσει άνδρες, όπου η ηθική ήθελε ως γυναικεία αρετή τη «σιωπή» και αυτό που της αξίζει είναι τιμή. Περιγράφει με καθαρά δίχως καλλωπισμένα μισόλογα αυτό που καμία άλλη γυναίκα δεν θα τολμούσε.

Βιογραφία, Όστρια Βιβλίο, 2014, 58 σελ.

Πυθέας – Άννυ Αχειλαρά

Ο τολμηρός θαλασσοπόρος


Ο Πυθέας είναι μια μεγάλη μορφή της ωκεανογραφίας, εξερευνητής και γεωγράφος, πρότυπο σπάνιο και πολύτιμο για τους μετέπειτα φιλόδοξους θαλασσοπόρους. Αυτή η μικρή χώρα που ζούμε έχει μία τεράστια πορεία μέσα στην ιστορία της γης, ιστορία όπου ο αδυσώπητος και παμφάγος χρόνος δεν μπορεί να σβήσει. Τα ευρήματα του σπηλαίου Φράχθη στην Αργολίδα, μας πληροφορούν ότι ανακαλύφθηκε πολιτισμός άνω των 25.000 ετών. Ενώ στο ασπροχάλικο της Ηπείρου σημερινός Λούρος, όπως και στα Πετράλωνα Χαλκιδικής βρέθηκαν σκελετοί όπου αποδεικνύεται από τις αρχαιολογικές έρευνες ότι είναι 800.000 ετών και οι άνθρωποι τότε είχαν σημειώσει εξελιγμένη, πνευματική εκδήλωση, έως και το 15.000 π.Χ. και αυτό πιθανολογείται επειδή ήταν προστατευμένοι από το βορά λόγο των τότε παγετώνων. Η Ελλάδα, λόγο της γεωγραφικής θέσης της, με το Αιγαίο πέλαγος και τα εκατοντάδες νησιά, κατάφερε να αναπτύξει τη θαλάσσια επικοινωνία εδραιώνοντας την αποδεδειγμένη ναυτική και μυθική της ιστορία, την οποία βρίσκουν να ξεκινάει το 7.500 π.Χ. περίπου. Αυτά τα συμπεραίνουν αρχαιολόγοι και ιστορικοί που με προσπάθεια και μεθοδική έρευνα, ανακαλύπτουν το παρελθόν της χώρας μας.

Βιογραφία, Όστρια Βιβλίο, 2014, 66 σελ.

Χρονόγραμμα – Άννυ Αχειλαρά

Ποιητική σύνθεση

Ποίηση, Δρόμων, 2013, 31 σελ.

Κρίμα που ο έρωτας πληγώνει – Άννυ Αχειλαρά




Μηχανικά, από ένα ακατανίκητο συναίσθημα απελπισίας, άνοιξε το βιβλίο των μαθηματικών και βρήκε το χαρτί με το τηλέφωνο που είχε κρύψει πριν καιρό. Το διάβασε μερικές φορές, το κράτησε για λίγο κοιτώντας το κενό και ύστερα το έκοψε κομματάκια, και το πέταξε στα σκουπίδια. Δεν ήταν για έρωτες, δεν έπρεπε να έχει τέτοιες βλέψεις, ένα φτωχό και εργαζόμενο κορίτσι ήταν που πήγαινε νυχτερινό σχολείο.

Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2013, 374 σελ.

Ποιητικές περιπλανήσεις – Άννυ Αχειλαρά




Ό,ΤΙ ΑΓΑΠΩ
Στου Ομήρου την πατρίδα
που τον Ήλιο πρωτοείδα
κι’ έμαθα να ζω,
στα νερά του Ποσειδώνα
τα παιδιά γιατί είναι μόνα;
Πάντα θα ρωτώ.

Σ’ έναν τόπο πικραμένο,
σ’ έναν τόπο ρημαγμένο,
πλούσιο, φτωχό,
κάθε μου ζωή μετράω
σε μια γη που περπατάω
ψάχνω να σε βρω.

Στους θεούς την προσευχή μου
και η γλώσσα ελληνική μου,
ό,τι αγαπώ,
όσο κι’ αν την κυνηγάνε
πάντα Ελλάδα θα ζητάνε
κι’ εγώ πάντα εδώ.

Ποίηση, Δρόμων, 2011, 57 σελ.

Ονειροχρονικά ταξίδια – Άννυ Αχειλαρά




Μύθοι πλέκονται γύρω σου
μυστικοί, ανερμήνευτοι·
αστείρευτη, εκστατική,
από τα βάθη σου αναβλύζουν
αγάπες απρόσμενες
γεμίζοντας το είναι του κόσμου,
με υμνωδίες μεθυστικές
Με παλλόμενες κινήσεις γλυκόπνοες,
άξαφνη, αέρινη, αναπάντεχη,
αναδύεσαι με την ανατολή
σκορπίζοντας μύρια ζωής μηνύματα.

Ποίηση, Δρόμων, 2011, 61 σελ.

Η σκιά των αγγέλων – Άννυ Αχειλαρά




Δισεκατομμύρια αστέρια και γαλαξίες, άλλα δημιουργούνταν και άλλα χάνονταν. Ενώ όλα ήταν τόσο μακριά της, ήταν κατά κάποιο τρόπο εξίσου κοντά. Είχε την αίσθηση, πως όλα όσα παρακολουθούσε τα έβλεπε από πάνω προς τα κάτω.
Μία απίστευτη κίνηση, μια ασύλληπτη ταχύτητα, θαρρείς πως όλα στο σύμπαν έτρεχαν να προλάβουν να πάνω κάπου. Πολύ πιθανόν άλλα να έφτασαν στον προορισμό τους και άλλα όχι. Κοιτούσε εκστασιασμένη τα ουράνια σώματα που έτρεχαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και στο πέρασμά τους κάποια σώματα τα παράσερναν και τα εκσφενδόνιζαν στο χάος, κάποια άλλα τα έσερναν μαζί τους και άλλα πάλι τα διέλυαν, σκορπίζοντας σκόνη παντού. Κοιτώντας όλα όσα συνέβαιναν, νόμιζε πως ήταν σε κάποια αίθουσα κινηματογράφου και έβλεπε διαστημική ταινία. Δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την περιέργειά της, της ήταν αδύνατον. Έπρεπε να μάθει…

Μυθιστόρημα, Αλεξανδρής, 2009, 156 σελ.

Επισκέπτης από το μέλλον – Άννυ Αχειλαρά




Σ’ αυτό το ασυνήθιστο ταξίδι που θα μεταφερθούμε, θα μας ξεναγήσουν δύο αγαπημένοι φίλοι, οι οποίοι θα προσπαθήσουν με τον δικό τους τρόποι να μας περάσουν μηνύματα ζωής. Δεν ταξιδεύει κάποιος τόσο εύκολα σε τόσο μακρινά μέρη και σε τόσο διαφορετικά επίπεδα του χωροχρόνου, έτσι γράφοντας για αυτήν την απίστευτη συνάντηση, γνωρίζω πως οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι: κάποιος να αναρωτηθεί: πώς είναι δυνατόν οι ήρωες της μικρής μας ιστορίας, να είναι αληθινοί και όχι φανταστικοί. Αναρωτιέται κανείς πόσο κοντά είναι τελικά το φανταστικό και το αληθινό. Για κάποιον που ξεκινά το δύσκολο δρόμο της αναζήτησης, πάντα θα σταθεί ανάμεσα στις δύο αυτές μικρές λέξεις, και θα ψάξει να βρει κάποιον δρόμο που θα τον βοηθήσει στον εσωτερική του πορεία. Η αναζήτηση είναι πάντα πολύπλοκη και πολυποίκιλη και ο δρόμος του αναζητητή είναι μοναχικός…

Αφηγήσεις, Δωδώνη, 2007, 172 σελ.

Ευοί-Φλόγιστον – Άννυ Αχειλαρά

Είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.

Ποίηση, Δωδώνη, 2007, 61 σελ.

Πηγές: Biblionet, Όστρια Βιβλίο, Εκδόσεις Δωδώνη, Δρόμων, Αλεξανδρής