Το έργο της Η μπαλάντα της Ζηνοβίας απέσπασε το Α΄ βραβείο στον 62ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, στην κατηγορία «Λογοτεχνικό Βιβλίο Γνώσεων για παιδιά» ενώ το Σκληρό Καρύδι (εκδ. Καλειδοσκόπιο) συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της βιβλιοθήκης του Μονάχου White Raven (βιβλία που διακρίνονται για το ξεχωριστό περιεχόμενο και τη μορφή τους και αξίζουν να συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές των δημόσιων βιβλιοθηκών).
Πολλά από τα βιβλία της έχουν συμπεριληφθεί στις βραχείες λίστες του περιοδικού Αναγνώστης (πρώην Διαβάζω), των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων και των βραβείων κοινού του Public, ενώ τα εφηβικά μυθιστορήματά της Το πάτημα του Έλληνα και Ο ψαροντουφεκάς απέσπασαν Εύφημο Μνεία από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.
Συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής για μεγάλους και εφήβους, διαβάζει και γράφει κριτικά σημειώματα για την παιδική και νεανική λογοτεχνία.
Έχει την όμορφη ιστοσελίδα Ελένη Σβορώνου.
Πάντα (2002)
Αρχαία Αθήνα (2003)
Ancient Athens (2003)
Στα ίχνη του Ιάσονα (2004)
Ο Τζιτζικο-Περικλής μεγάλος συνθέτης της Ελλάδας (2004)
Ο Τζιτζικο-Περικλής υπουργός φύσης (2005)
Ο Τζιτζικο-Περικλής και η πέμπτη εποχή του χρόνου (2007)
Πίσω στο δάσος μου (2008)
Ιστορίες για τα… σκουπίδια (2008)
Ηλεκτρικές ιστορίες (2008)
Ενα δελφίνι στο σαλόνι μας (2008)
Στον αστερισμό των διδύμων (2010)
Πάμε στην Αθήνα; (2010)
Από το στάρι στο ψωμί (2010)
Ντετέκτιβ Βεντουζίνι: Ενα τόσο δα λεκεδάκι (2011)
Ντετέκτιβ Βεντουζίνι: Ο βυθός με τα σοκολατόδεντρα (2012)
Τα δεκατρία φτερνίσματα (2013)
Ολα για τη φανέλα (2013)
Μια ζέβρα που την έλεγαν Βούλα (2013)
Πιάστε τους γκραφιτάδες (2014)
Η μητριά με τη χρυσή καρδιά (2014)
Η μπαλάντα της Ζηνοβίας (2018), Ελληνοεκδοτική
Το αλφαβητάρι της ζωής (2020), Καλειδοσκόπιο
Λόρδος Βύρων και Έλγιν (2020), Καλέντης
Για να ζούμε ελεύθεροι (2021), Μεταίχμιο
Η χαμένη ψηφίδα της Αγίας Σοφίας (2021), Καλέντης
Αργοναυτική εκστρατεία (2021), Μεταίχμιο
Το δίχτυ της ζωής (2021), Ελληνοεκδοτική
Για να ζούμε ενωμένοι (2022), Μεταίχμιο
Δαίδαλος και Ίκαρος (2022), Μεταίχμιο
Εγώ, η Τραπεζούντα (2023), Καλέντης
Περιβάλλον-Τουρισμός
Mέθοδοι διαχείρισης του οικοτουρισµού και του τουρισµού σε προστατευόµενες περιοχές, WWF Ελλάς (2003)
Αθήνα (2004)
Θεσσαλονίκη (2006)
Ημερολόγια
Ημερολόγιο 2010: Αποστολή πλανήτης Γη (2009)
Ημερολόγιο οικολογικής νοημοσύνης 2011 (2010)
Συλλογικά έργα
Οι δρόμοι της αειφορίας (2003)
∆ιαχείριση προστατευόµενων περιοχών: Οδηγός ορθής πρακτικής, WWF (2003)
Ιστορία Δ΄ δημοτικού (2006)
Ιστορία Ε΄ δημοτικού (2006)
Πακέτο προσφοράς για τον μαθητή Δ΄ δημοτικού (2009)
Πακέτο προσφοράς για τον μαθητή Ε΄ δημοτικού (2009)
Παιδί και εκπαίδευση στο μουσείο (2011)
Ιστορίες φιλαναγνωσίας (2013)
Η Αθήνα στον χρόνο: από τον αγώνα της ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές (2022), Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
Εγώ, η Τραπεζούντα – Ελένη Σβορώνου
Από τον Ιάσονα και τους Μυρίους του Ξενοφώντα ως τους Μεγάλους Κοµνηνούς και τους Ακρίτες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Από τον χρυσό της Κολχίδας ως τις στάχτες του 1922. Μαζί θα βαδίσουμε στους αιώνες. Στη θαυμαστή πορεία του Ποντιακού Ελληνισµού. Γιατί εγώ είμαι η γη του Πόντου. Η Τραπεζούντα η δοξασμένη. Κι έχω να πω ιστορίες από χρυσάφι κι αίμα. Θα τις αφηγηθώ και θα τις τραγουδήσω. Θα τις χορέψω και θα τις ζωγραφίσω κι ύστερα θα σιωπήσω. Γιατί θα ξέρεις πια πού να με ψάξεις. Εμένα, την Τραπεζούντα. Τον Πόντο. Τη μικρή Ελλάδα της Μαύρης Θάλασσας.
Ο ένατος τόμος της σειράς Μικρές Ιστορίες για Μεγάλα Γεγονότα, με τίτλο «Εγώ, η Τραπεζούντα», της Ελένης Σβορώνου και τα σκίτσα του Φίλιππου Φωτιάδη, επικεντρώνεται στον Πόντο. Αφηγήτρια είναι η ίδια η Τραπεζούντα, η βασίλισσα των ελληνικών πόλεων του Πόντου. Η μνήμη ξεκινά από την εποχή του μύθου και τους Αργοναύτες για να περάσει στην εποχή της ακμής των ελληνικών αποικιών στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, κατόπιν στα ρωμαϊκά χρόνια και το βασίλειο του Πόντου, στα βυζαντινά χρόνια και την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, καταλήγοντας στην οθωμανική κυριαρχία έως τον αφανισμό του Ποντιακού Ελληνισμού (1914-1922).
Η φωνή της πόλης μεταφέρει τις ιστορίες των ανθρώπων και του ελληνικού στοιχείου. Ανάμεσά τους διακρίνουμε ένα παιδί που μεγαλώνει στη γη του Πόντου. Το ίδιο παιδί, αργότερα, ακολουθεί κι εκείνο τον δρόμο της προσφυγιάς και έρχεται στην Ελλάδα. Ο Δημήτρης Ψαθάς, ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας, δεν ξέχασε ποτέ την πατρίδα του την Τραπεζούντα. Τα ευθυμογραφήματά του καυτηριάζουν καταστάσεις αλλά αποπνέουν βαθιά αγάπη για τον άνθρωπο. Οι παιδικές αναμνήσεις του από τη γενέτειρά του περιγράφονται με τον μοναδικό τρόπο του συγγραφέα στο βιβλίο του «Γη του Πόντου», το οποίο εκδόθηκε το 1966 και αποτελεί έργο αναφοράς για τον Ποντιακό Ελληνισμό.
Εικονογράφηση: Φίλιππος Φωτιάδης
Ευθύνη Σειράς: Βασιλική Τζόκα
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Καλέντης, 2023, 136 σελ.
Δαίδαλος και Ίκαρος – Ελένη Σβορώνου
Πάνω από τη γη είναι ένα όμορφο παλάτι. Το πιο ωραίο ίσως ανάκτορο που χτίστηκε ποτέ στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα: η Κνωσός. Κάτω από τη γη όμως, στο υπόγειο του παλατιού, βρίσκεται ένας σκοτεινός λαβύρινθος. Είναι η φυλακή του τέρατος που τρέφεται με ανθρώπινη σάρκα, του Μινώταυρου. Κανείς ποτέ δεν μπορεί να βρει τον δρόμο για να βγει από τον λαβύρινθο. Δημιουργός του είναι πιο άξιος αρχιτέκτονας και τεχνουργός του κόσμου, ο Δαίδαλος. Μόνο που καταλήγει κι ο ίδιος φυλακισμένος στο δημιούργημά του. Ο Δαίδαλος και ο γιος του ο Ίκαρος καταδικάζονται από τον βασιλιά Μίνωα να ζούνε για πάντα στον λαβύρινθο. Τώρα πρέπει να ψάξουν έναν τρόπο να δραπετεύσουν. Ποια θαυμαστή κατασκευή θα επινοήσει ο πατέρας; Τι οδηγίες χρήσης θα δώσει στον γιο του; Πόσο εύκολο είναι να ακολουθήσει ο γιος πιστά τις οδηγίες αυτές; Μα πρέπει να το κάνει αυτό; Μήπως είναι πιο ωραίο να ανοίξει τα φτερά του για κόσμους που ο πατέρας του ούτε που ονειρεύτηκε; Ο ουρανός είναι το όριο όταν είσαι νέος…
Εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης
Παιδική λογοτεχνία, Μυθολογία, Μεταίχμιο, 2022, 40 σελ.
Για να ζούμε ενωμένοι – Ελένη Σβορώνου
Νίκες και ήττες μιας Μεγάλης Ιδέας
2022: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή
«Πότε ελευθερώθηκε η Ελλάδα;»
«Ευκολάκι! Το 1821!»
«Όλοι αυτό θα απαντούσαμε, έχεις δίκιο. Αλλά δεν είναι αυτή όλη η αλήθεια. Στην πραγματικότητα, τότε ελευθερώθηκε ένα μικρό μέρος της σημερινής Ελλάδας».
«Εγώ είμαι από τα Γιάννενα. Πότε ελευθερωθήκαμε εμείς δηλαδή;»
«Α, αυτό θα το διαβάσεις σ’ αυτό το βιβλίο. Σημασία έχει ποιος και πώς σκέφτηκε να ελευθερώσει και τα Γιάννενα!»
«Τι λες; Εμείς δηλαδή δεν έπρεπε να ελευθερωθούμε;»
«Κι εσείς, οι πρόγονοι σου δηλαδή, και πολλοί άλλοι Έλληνες που ζούσαν ακόμη στα όρια της Οθωμανικής Aυτοκρατορίας. Αλλά το ως πού θα έφταναν τα σύνορα του ελεύθερου κράτους δεν ήταν καθόλου αυτονόητο».
«Ας έφταναν ως εκεί που είχαν αποικίες οι αρχαίοι Έλληνες! Όχι, όχι… ως την Κωνσταντινούπολη που ήταν η πρωτεύουσα του Βυζαντίου… Ή μήπως… Ε, δεν ξέρω».
«Αν το συζητήσουμε, θα βρούμε πολλούς τρόπους να απαντήσουμε. Το όνειρο της απελευθέρωσης των αλύτρωτων Ελλήνων ονομάστηκε Μεγάλη Ιδέα. Εδώ λοιπόν θα διαβάσεις τις περιπέτειες αυτής της ιδέας… Είναι λίγο σαν ποδοσφαιρικός αγώνας. Στο πρώτο ημίχρονο μετρήσαμε νίκες. Στο δεύτερο ήττες. Αλλά το αποτέλεσμα είναι η μεγάλη νίκη του ελεύθερου και σύγχρονου κράτους όπου ζούμε σήμερα».
Εικονογράφηση: Χρήστος Κούρτογλου
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Μεταίχμιο, 2022, 44 σελ.
Η χαμένη ψηφίδα της Αγίας Σοφίας – Ελένη Σβορώνου
Με ανοιχτή πάντα την πληγή της Μικρασιατικής Καταστροφής, έναν χρόνο μετά την υπογραφή του Ελληνοτουρκικού Συμφώνου Φιλίας, με νωπό ακόμη το μελάνι από τις υπογραφές Βενιζέλου και Κεμάλ, συμβαίνει ένα μικρό θαύμα ειρήνης. Είναι μια μικρή στιγμή στην Ιστορία που σήμερα, ενενήντα χρόνια μετά, αποκτά την πλήρη σημασία της. Πρωταγωνιστής και πάλι ο Κεμάλ Ατατούρκ, μαζί με έναν λάτρη της βυζαντινής τέχνης, τον Αμερικανό Τόμας Γουάιτμορ. Αληθινός πρωταγωνιστής, όμως, είναι ο ναός της Αγίας Σοφίας.
Το 1931, οι δύο άνδρες συναντώνται στην Αγία Σοφία όταν αυτή είχε μετατραπεί σε τζαμί. Ο Τόμας Γουάιτμορ προσπαθεί να πείσει τον Τούρκο ηγέτη να του δώσει την άδεια να αποκαλύψει και να συντηρήσει τα ψηφιδωτά που είχαν επιχρισθεί μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, όταν ο λαμπρός ναός έγινε τέμενος. Μαζί τους καταφέρνουν να τρυπώσουν στην Αγία Σοφία δύο μικρά παιδιά που γίνονται μάρτυρες αυτής της μικρής πτυχής της Ιστορίας που ξεδίπλωσε αργότερα την παγκόσμια ανάγκη της προστασίας των Μνημείων τα οποία ανήκουν στην ανθρωπότητα.
Εικονογράφηση: Φίλιππος Φωτιάδης
Ευθύνη Σειράς: Βασιλική Τζόκα
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Καλέντης, 2021, 104 σελ.
Για να ζούμε ελεύθεροι – Ελένη Σβορώνου
Γνωρίζοντας τον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία
Μια συνθετική προσέγγιση της Επανάστασης, γραμμένη απλά, κατάλληλη για παιδιά που δεν έχουν διδαχθεί ακόμη Ιστορία. Αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά που αναζητούν τα «γιατί» πίσω από τις σπουδαίες μάχες και τα γεγονότα.
Εικονογράφηση: Χρήστος Κούρτογλου
Παιδική λογοτεχνία, Παιδικές δραστηριότητες, Μεταίχμιο, 2021, 40 σελ.
Λόρδος Βύρων και Έλγιν – Ελένη Σβορώνου
Τον Απρίλιο του 1811, το πλοίο “Ύδρα”, με προορισμό τη Μάλτα, μεταφέρει ένα κιβώτιο, μια κιβωτό μνήμης. Ανάμεσα στα πολύτιμα μάρμαρα του Παρθενώνα που είναι στοιβαγμένα στο αμπάρι του βρίσκεται μία μετόπη που αποκτά ψυχή για να γίνει ο μάρτυρας μιας απροσδόκητης συνύπαρξης: ο λόρδος Βύρων, υπέρμαχος του Αγώνα για Ανεξαρτησία των Ελλήνων αλλά και της κληρονομιάς τους, συνταξιδεύει, εν αγνοία του, με το “μαύρο φορτίο” του Έλγιν, του ανθρώπου που ακρωτηρίασε το σύμβολο της Δημοκρατίας. Οι δύο λόρδοι είναι τόσο αντιθετικοί, όσο ένας Λαπίθης με έναν Κένταυρο. Η δίψα για ελευθερία απέναντι στην απληστία, ο ανθρωπισμός ενάντια στη βαρβαρότητα.
Εικονογράφος: Φίλιππος Φωτιάδης
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Καλέντης, 2020, 128 σελ.
Το αλφαβητάρι της ζωής – Ελένη Σβορώνου
Αυτό το βιβλίο είναι γραμμένο σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, αραβικά και φαρσί, καθώς τα τελευταία χρόνια ο πόλεμος έχει φέρει κοντά μας πολλά αραβόφωνα και φαρσόφωνα παιδιά.
Στην πραγματικότητα όμως το Αλφαβητάρι αυτό είναι γραμμένο στην παγκόσμια γλώσσα που μας ενώνει: τη γλώσσα της φύσης.
Ας πετάξουμε, ας βουτήξουμε, ας περπατήσουμε στη Γη, ας νιώσουμε το χτύπο της καρδιάς της κι ας ακούσουμε το επείγον μήνυμα που στέλνει. Καπετάνιος στα ταξίδια μας είναι τα 24 γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου.
Εικονογράφος: Βασίλης Χατζηρβασάνης
Παιδική λογοτεχνία, Καλειδοσκόπιο, 2020, 60 σελ.
Η μπαλάντα της Ζηνοβίας – Ελένη Σβορώνου
Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία βρίσκεται στο απόγειο της δύναμής της.
Στα ανατολικά σύνορα του κράτους η Περσική Αυτοκρατορία, ολόχρυση και επιβλητική, αποτελεί μέγιστο κίνδυνο. Κι ενώ οι αυτοκράτορες στη Ρώμη αλλάζουν σε όλο και πιο γρήγορο ρυθμό, ένας αναπάντεχος κίνδυνος κάνει την εμφάνισή του κι αφήνει άφωνους ύπατους και συγκλητικούς.
Το όνομά του είναι Ζηνοβία. Μια γυναίκα, μία βασίλισσα ενός ασήμαντου, μέχρι πρότινος, βασιλείου, της Παλμύρας, υψώνει το ανάστημά της και απειλεί να φτάσει με τα στρατεύματά της ως τη Ρώμη!
Ποια είναι η Ζηνοβία; Ποια είναι η Παλμύρα της σημερινής Συρίας;
Πώς κατόρθωσαν να φτάσουν τόσο ψηλά κάτω από τη μύτη δυο πανίσχυρων ηγεμόνων, του Ρωμαίου αυτοκράτορα και του Πέρση βασιλιά;
Και πώς κατάφεραν να συνταιριάσουν αρμονικά τον κόσμο και το πνεύμα της Δύσης και της Ανατολής; Ακούς τα άπταιστα ελληνικά της Ζηνοβίας και απορείς. Βλέπεις από τη μια τα περσικά ρούχα των Παλμυρηνών και από την άλλη τους ελληνορωμαϊκούς τους τρόπους και σαστίζεις.
Πού είμαι, στη Δύση ή στην Ανατολή;
Καλώς ήλθατε στην ιστορία μιας γυναίκας που ένωσε τα αντίθετα.
Καλωσορίσατε στην ιστορία μιας πόλης που τόλμησε να είναι ελεύθερη.
Και πλήρωσε το τίμημα της ελευθερίας της.
Κι ακόμη πληρώνει…
Εικονογράφος: Μαιρήλια Φωτιάδου
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ελληνοεκδοτική, 2018, 112 σελ.
Αρχαία Αθήνα – Ελένη Σβορώνου
Είναι ένας σύγχρονος, πρωτότυπος οδηγός γαι μια συναρπαστική περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, έτσι ώστε ο επισκέπτης τους να γνωρίσει τα μνημεία, τους μύθους και τα ιστορικά πρόσωπα, τον πολιτισμό της αρχαίας Αθήνας.
Η περιήγηση αφορά τους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας: την Ακρόπολη και τους λόφους των Νυμφών (Πνύκα) και των Μουσών (Φιλοπάππου), την Αρχαία Αγορά, τη Ρωμαϊκή Αγορά, τον Κεραμεικό, το ναό του Ολυμπίου Διός και το Παναθηναϊκό Στάδιο. Ακόμη περιλαμβάνει την ξενάγηση στα μουσεία αυτών των χώρων.
Η αναλυτική περιγραφή του αρχαιολογικού χώρου βοηθά στην ξενάγηση και προσπαθεί να κάνει τον περιηγητή πιο ενεργό, πιο παρατηρητικό και δημιουργικό στη διαδρομή του μέσα στο χώρο.
Η πλούσια, έγχρωμη εικονογράφηση με αναπαραστάσεις των μνημείων, με εικόνες από σημαντικά ευρήματα ή σκηνές από τη ζωή της Αρχαίας Αθήνας δένει αρμονικά με το κείμενο και βοηθά τον αναγνώστη να «δει» πως ήταν οι χώροι αυτοί στην αρχαιότητα.
Σε ξεχωριστά πλαίσια παρουσιάζονται πληροφορίες για τα πιο σημαντικά πρόσωπα, τα κυριότερα ιστορικά γεγονότα και τους θεσμούς της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής ζωής της Αρχαίας Αθήνας.
Mέθοδοι διαχείρισης του οικοτουρισµού και του τουρισµού σε προστατευόµενες περιοχές – Ελένη Σβορώνου
Η διαχείριση των προστατευόµενων φυσικών περιοχών στη χώρα µας έχει εισέλθει σε µια νέα φάση. Η δηµιουργία των 27 φορέων διαχείρισης όπως επίσης και το πρόγραµµα του ΥΠΕΧ..Ε «Διαχείριση
προστατευόµενων περιοχών» παρέχουν τη δυνατότητα συγκρότησης ενός ολοκληρωµένου δικτύου που απλώνεται σε όλη την επικράτεια και καλύπτει τις σηµαντικότερες από τις προστατευόµενες περιοχές της χώρας µας.
Τόσο η διεθνής όσο και η, οµολογουµένως µικρή, Ελληνική εµπειρία δείχνουν ότι αποτελεσµατική προστασία των περιοχών αυτών δεν µπορεί να επιτευχθεί ερήµην των τοπικών πληθυσµών. Αντίθετα οι σύγχρονες αντιλήψεις για ενεργό προστασία επιβάλλουν την ταυτόχρονη εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος µε τη διατήρηση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων ήπιας µορφής που προωθούν τη βιώσιµη ανάπτυξη της περιοχής.
O τουρισµός και ειδικά ο οικοτουρισµός αποτελεί µια από τις δραστηριότητες που µπορούν να παίξουν σηµαντικό ρόλο όχι µόνο στην ανάδειξη αλλά και στην οικονοµική αναζωογόνηση των προστατευόµενων περιοχών. Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό που κυµαίνεται από 40%-60% του συνολικού διεθνούς τουρισµού έχει ως αντικείµενο περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται εάν οι οικο-προορισµοί συνδυαστούν µε ιστορικά ή πολιτιστικά µνηµεία.
Ο οικοτουρισµός για την Ελλάδα είναι µια «νέα» πρόκληση. Όχι µόνο γιατί µπορεί να αναδιανείµει το τουριστικό προϊόν της χώρας και σε περιοχές που µέχρι σήµερα δεν αποτελούν τουριστικούς προορισµούς, αλλά κυρίως γιατί µπορεί να προ(σ)καλέσει νέας ποιότητας τουριστικό ρεύµα στη χώρα.
Ο Τζιτζικο-Περικλής υπουργός φύσης – Ελένη Σβορώνου
Ο Τζιτζικο-Περικλής, ένα αμέριμνο τζιτζίκι, περνούσε τον καιρό του γράφοντας με πάθος μουσική και αδιαφορώντας για το τι συνέβαινε γύρω του. Οι θεοί των τεσσάρων Εποχών όμως θύμωσαν μαζί του και για αυτό τον έκαναν Υπουργό Φύσης αναθέτοντάς του ένα δύσκολο έργο: να ξανακάνει τα ελληνικά δάση, τις θάλασσες, τις λίμνες και τα ποτάμια… όμορφα και μαγικά! Όπως ήταν κάποτε.
Η μόνη βοήθεια που έδωσαν οι θεοί στον Πέρη ήταν κάποιες μαγικές λέξεις. Τίποτα άλλο. Στις δύσκολες στιγμές όμως υπάρχουν οι φίλοι. Ο Αχινός, από τη θάλασσα, η Πευκοβελόνα, από το δάσος, και η Λιμπελούλα, από τη λίμνη, έρχονται…
Πίσω στο δάσος μου – Ελένη Σβορώνου
Αν ρωτήσετε ένα μικρό παιδί από που παίρνουμε το γάλα θα σας απαντήσει, πιθανότατα, από το ψυγείο. Είναι φυσικό. Ζούμε στις πόλεις και τα παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν τη σχέση των αγαθών που καταναλώνουμε με τη φύση.
Τα βιβλία αυτά, λοιπόν, έχουν στόχο να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με το πρόβλημα των σκουπιδιών, των κλιματολογικών αλλαγών του πλανήτη, της ηλιακής ενέργειας και των δασών, μέσα από τη μυθοπλασία, την περιπέτεια, το χιούμορ και το παιχνίδι. Η Κατερίνα, ο Ηλίας κι όλη οικογένεια Δημητρίου ανυπομονούν να μοιραστείτε μαζί τους τις περιπέτειες.
Ημερολόγιο 2010: Αποστολή πλανήτης Γη – Ελένη Σβορώνου
Η νέα χρονιά αρχίζει μ’ ένα διασκεδαστικό ταξίδι στο χρόνο και τον κόσμο!
Πώς;
Μ’ ένα μαγικό ποδήλατο και μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου Αποστολή Πλανήτης Γη.
Με ποιον;
Με το Δημήτρη και τη Μαρία, που έχουν αναλάβει την αποστολή “Πλανήτης Γη”.
Με οδηγό έναν παμπάλαιο χάρτη, τα παιδιά θα ανακαλύψουν διαμαντάκια από τη βιοποικιλότητα του πλανήτη και θα μοιραστούμε ιδέες για δράση στην καθημερινή μας ζωή.
Το σύνθημα “σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά” είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.
Στον αστερισμό των διδύμων – Ελένη Σβορώνου
Η δεκαεξάχρονη ηρωίδα δεν τα πάει πολύ καλά με το είδωλο που της επιστρέφει ο καθρέφτης. Ούτε καν με το όνομά της.
Τη γοητεύει το σκέιτμπορντ και ονειρεύεται ότι ήδη είναι φτασμένη βιρτουόζα του σκέιτ. Προς το παρόν όμως οι γνώσεις της είναι εγκυκλοπαιδικές.
Οταν γνωρίζει έναν αληθινό σκεϊτμπορντά μέσα από το blog της, θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Γιατί στο προφίλ της φρόντισε να παραλλάξει λίγο την εικόνα της. Την έκανε να μοιάζει λίγο περισσότερο… με τη δίδυμη αδερφή της, που είναι πολύ όμορφη.
Θάλασσα τα έχει κάνει, αλλά ευτυχώς διαθέτει πολύ χιούμορ και τόλμη.
Ημερολόγιο οικολογικής νοημοσύνης 2011 – Ελένη Σβορώνου
Μια φορά κι έναν καιρό οι άνθρωποι ήταν πολύ εγωιστές.
Ζούσαν για να συσσωρεύουν αγαθά.
Σπαταλούσαν τα πάντα: την ενέργεια, το νερό, τα χρήματά τους…
Καταπατούσαν δάση, βουνά, ακτές και υγροτόπους σα να ήταν γίγαντες που τσαλαπατούσαν τη γη.
Ευτυχώς η εποχή αυτή πέρασε ανεπιστρεπτί.
Το παραμύθι είχε ευτυχισμένο τέλος.
Οχι, δεν βρέθηκε η καλή νεράιδα.
Απλώς… όλοι, πλανητάρχες, ηγέτες, πολίτες του κόσμου όλου διάβασαν το Ημερολόγιο Οικολογικής Νοημοσύνης 2011 που κρατάς στα χέρια σου!
Αυτό ήταν το όνειρό μου, όταν έγραφα το ημερολόγιο.
Από το στάρι στο ψωμί – Ελένη Σβορώνου
– Πότε καλλιεργήθηκε το σιτάρι για πρώτη φορά;
– Πόσα είδη δημητριακών υπάρχουν;
– Τι είναι η δοκάνη και η πινακωτή;
– Πώς φουσκώνει το ζυμάρι;
– Τι είναι η τσιαπάτα και η τορτίγια;
– Πότε η έλλειψη σιταριού και ψωμιού αποτέλεσε την αφορμή για το ξέσπασμα επανάστασης;
Το νέο αυτό βιβλίο θα σε βοηθήσει να μάθεις τις απαντήσεις σε αυτές αλλά και σε πολλές άλλες ερωτήσεις. Ανακάλυψε την ιστορία του σιταριού και του ψωμιού από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Κάνε την ανατομία ενός σπόρου σιταριού, αλλά μάθε και τους συγγενείς του: το κριθάρι, τη σίκαλη, τη βρόμη, το καλαμπόκι. Γνώρισε όλη τη διαδικασία παραγωγής του ψωμιού από το χωράφι έως το φούρνο: το όργωμα, η σπορά, ο θερισμός, το αλώνισμα, το άλεσμα, το ζύμωμα, το ψήσιμο. Πώς γινόταν στο παρελθόν, αλλά και πώς γίνεται σήμερα με τις σύγχρονες βιομηχανικές μεθόδους. Μάθε τα έθιμα που συνδέονται με το ψωμί στους λαούς όλου του κόσμου, δες όλα τα είδη ψωμιού, ανακάλυψε τη διατροφική του σημασία και φτιάξε το δικό σου με μια απλή και εύκολη συνταγή.
Ντετέκτιβ Βεντουζίνι: Ενα τόσο δα λεκεδάκι – Ελένη Σβορώνου
Ο Βεντουζίνι, ο ντετέκτιβ χταπόδι, διερευνά την εμφάνιση στη θάλασσα ενός μικρού λεκέ, που εξαπλώνεται και γίνεται τεράστια πετρελαιοκηλίδα. Οι έρευνές του τον οδηγούν σε μια εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου που διευθύνει ο τρομερός Μι Κάπα (Μεγάλος Καρχαρίας), που έχει εξαγοράσει συνειδήσεις και μολύνει τον ωκεανό.
Τα δεκατρία φτερνίσματα – Ελένη Σβορώνου
Οπα! Έχουμε υπόθεση εδώ! Αυτό διαπιστώνουν ο Πότης και η Μηλίτσα, τα περίφημα λαγωνικά που “τρέφονται” με μυστηριώδεις υποθέσεις. Κι αυτή τη φορά η υπόθεση μυρίζει… βυζαντινά κάστρα, χρυσοποίκιλτες εικόνες και εκλεκτά εδέσματα!
Γιατί το αλάθητο ένστικτό τους οδηγεί τα Λαγωνικάκια στο Βυζαντινό Μουσείο, στη Θεσσαλονίκη. Όπου ένας διάσημος καθηγητής αρχαιολογίας θα ξεναγήσει τους επισήμους στους θησαυρούς που περιέχει. Μα όλα κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα. Ύποπτα βλέμματα, περίεργες οσμές, ακατανόητοι ήχοι. Κάτι επικίνδυνο συμβαίνει. Οι Λαγωνίκα επιστρατεύουν την εξυπνάδα τους για να βρουν ποιος θέλει να καταστρέψει αυτή τη λαμπρή μέρα στο μουσείο.
Βοήθησε κι εσύ. Γίνε μέλος της ομάδας. Σε χρειάζονται. Αν έχεις θάρρος ξεκίνα! Αν περάσεις τη δοκιμασία με επιτυχία, σε περιμένουν κι άλλες αποστολές!
Μια ζέβρα που την έλεγαν Βούλα – Ελένη Σβορώνου
Ποιος είναι ο μπαμπάς μου; Γιατί όλα τα παιδιά έχουν μπαμπά κι εγώ δεν ξέρω ποιος είναι ο δικός μου; Τι είναι ομορφιά; Είμαι όμορφος; Τι κάνω όταν με κοροϊδεύουν στο σχολείο;
Η Βούλα η Ζέβρα έχει τις απαντήσεις! Απολαύστε την, αμφισβητήστε την, προτείνετε τις δικές σας απαντήσεις.
Η μητριά με τη χρυσή καρδιά – Ελένη Σβορώνου
Ποια λέξη σας έρχεται στο νου όταν ακούτε τη λέξη “μητριά”; Κακιά, θα πείτε και μην το αρνηθείτε! Και θα έχετε δίκιο, γιατί παραμύθι με καλή μητριά δε θα βρείτε. Εκτός από ένα. Αυτό που κρατάτε στα χέρια σας. Μια καληνύχτα λοιπόν, από μια μητριά με χρυσή καρδιά.
Πηγές: Biblionet, Μεταίχμιο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Ελληνοεκδοτική, Καλειδοσκόπιο, Καλέντης