Μετά την καταστροφή του 1922 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως σύμβουλος σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου (Οργανισμός Σιδηροδρόμων) αλλά και σε εκδοτικούς οίκους ως υπεύθυνος εκδόσεων. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1936 με δημοσιεύματα στη Νέα Εστία και το 1939 εκδόθηκε η ποιητική συλλογή του “Κύκνοι στο Λυκόφως”, η οποία έγινε ευνοϊκώς δεκτή από την κριτική. Ακολούθησε η συλλογή “Λυρικά τοπία” (1950), ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα ασχολήθηκε επίσης με την παιδική λογοτεχνία, τη λεξικογραφία (ως συνεργάτης στην έκδοση του Μεγάλου Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσης των εκδόσεων Δημητράκου) και μεταφράσεις από την αρχαία ελληνική και τη σύγχρονή του ευρωπαϊκή ποιητική παραγωγή. Ως σημαντικότερη προσφορά του στο χώρο της λογοτεχνίας θεωρείται η τρίτη του ποιητική συλλογή, που έχει τίτλο “Αίθουσα αναμονής” (1957). Συνεργάστηκε με έντυπα όπως τα Καλλιτεχνικά Νέα, η Νέα Εστία, τα Πειραϊκά Γράμματα, ο Κύκλος, τα Νέα Ελληνικά κ.α. Τιμήθηκε με το βραβείο της Ομάδας των Δώδεκα (1958), το δεύτερο και το πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1958 και 1976 αντίστοιχα), ενώ έργα του μεταφράστηκαν στα γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Ξεκινώντας από το χώρο της παραδοσιακής ποίησης με εμφανείς καταβολές στο χώρο του συμβολισμού, ο Γεραλής υιοθέτησε στην πορεία της δημιουργίας του στοιχεία από τη λεγόμενη μοντερνιστική ποιητική γραφή με βασικό αντικείμενο του προβληματισμού του την ανθρώπινη οδύνη και σκέψη αντλημένη από τη βιωμένη εμπειρία του. Ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση έργων αρχαίων ελλήνων και λατίνων, καθώς και συγχρόνων του ευρωπαίων ποιητών. Η συλλογή του “Νέα Ποιήματα” τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε απομονωμένος στην τελευταία του κατοικία στην περιοχή Γκύζη. Έφυγε από τη ζωή στις 29 Νοεμβρίου 1996 στην Αθήνα σε ηλικία 79 ετών.
Κύκνοι στο λυκόφως (1939)
Λυρικά τοπία (1950)
Αίθουσα αναμονής (1957)
Τα μάτια της Κίρκης (1961)
Είδωλα (1964)
Κλειστός κήπος (1966)
Η ελληνική νύχτα (1974)
Διάλογος με το Διονύσιο Σολωμό (1978)
Νέα ποιήματα (1984)
Ποιήματα (2009), Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού
Παιδική λογοτεχνία
Ελληνική μυθολογία (1959)
Ιλιάδα και Οδύσσεια (1962)
Μέγας Αλέξανδρος (1963)
Ιστορίες από τον Πλούταρχο (1964)
Λεξικά-Μεταφράσεις
Ορθογραφικό Λεξικό της δημοτικής γλώσσας (1976)
Ευριπίδη, Τραγωδίες (1994)
Σοφοκλή, Τραγωδίες (1994)
Βραβεία-Διακρίσεις
2ο Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1958 για τη συλλογή «Αίθουσα αναμονής»
1ο Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1975 για τη συλλογή «Η ελληνική νύχτα»
Βραβείο της «Ομάδας των Δώδεκα» (έπαθλο ιδρύματος Χατζηπατέρα) το 1962 για την ποιητική συλλογή «Τα μάτια της Κίρκης»
Το 1986 το Βραβείο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του έργου του
Βιβλιογραφία
Βρεττάκος Νικηφόρος, «Αίθουσα αναμονής του Γιώργου Γεραλή» (1958)
Θέμελης Γιώργος, «Γιώργος Γεραλής», Η νεώτερη ποίησή μας, (1963)
Καραντώνης Αντρέας, «Γιώργος Γεραλής, Τα μάτια της Κίρκης», (1976)
Αργυρίου Αλεξ., «Γιώργος Γεραλής», (1982)
Βογιατζόγλου Βάσος Η., «Γιώργος Γεραλής», (1993)
Ποιήματα – Γιώργος Γεραλής
Η έκδοση αυτή των ποιημάτων του Γιώργου Γεραλή είναι χρηστική. Γίνεται μια προσπάθεια συγκέντρωσης του συνόλου του ποιητικού του έργου, με σκοπό να αποτελέσει αφενός ένα κατατοπιστικό ανάγνωσμα για τον πρωτόπειρο αναγνώστη, αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο για τον μελετητή της γεραλικής ποίησης. Πρόκειται, στην ουσία, για μια απόπειρα γνωριμίας του κοινού με τον ποιητή Γεραλή, έναν ποιητή με ξεχωριστή (όσο και παραγνωρισμένη) παρουσία στα ελληνικά γράμματα. Γίνεται, έτσι, πραγματικότητα και η βούληση του ίδιου του ποιητή, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το Αρχείο του, όπου υπάρχουν σχέδια για μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του (εκδομένου κυρίως) έργου του.
Η παρούσα έκδοση αποπειράται να περιλάβει το σύνολο της γεραλικής ποίησης, όπως αυτό εμφανίζεται: α) στις οκτώ “επίσημες” συλλογές, β) σε δημοσιευμένα ποιήματα που είναι αθησαύριστα, γ) στο Αρχείο του ποιητή.
Παρά τις προσπάθειες που έγιναν για την πληρότητα του σώματος των ποιημάτων, ενδέχεται ορισμένα (κυρίως νεανικά) ποιήματα να διέλαθαν.
Στο Αρχείο του ποιητή δεν βρέθηκε κανένα από αυτά τα ποιήματα, καθώς ο Γεραλής συνήθιζε να κάνει συχνές εκκαθαρίσεις, εξοβελίζοντας ό, τι δεν ανταποκρινόταν πλέον στα αισθητικά του κριτήρια…
Ποίηση, Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού, 2009, 582 σελ.
Πηγές: Biblionet, ΕΚΕΒΙ, Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού