Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και συνέχισε με μεταπτυχιακό στη δημοσιογραφία στο Κάρντιφ. Εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 2003 σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ενώ παραλλήλως αρθρογραφεί στον προσωπικό του ιστότοπο τρύπιο ευρώ. Έχει εκδώσει τις νουβέλες “Βαριέμαι… Ας σκοτώσω την ώρα μου” (2007) και “Πεθαίνοντας για ζωή” (2010). Το 2012 κυκλοφόρησε τις “Χίλιες ημέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα”, προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας. Το 2018 δοκίμασε για πρώτη φορά τις δυνάμεις του στο μυθιστόρημα με το πολιτικό θρίλερ “Δικτατορία”.
Δικτατορία (2018), Άπαρσις
Νουβέλες
Πεθαίνοντας για ζωή (2010), Publibook
Δοκίμια-Μελέτες
Οι χίλιες ημέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα (2012), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Δικτατορία – Γιάννης Συμεωνίδης
Ο “κάτι περισσότερο από συγγραφέας” Πέτρος Αργυρίου είχε κατακτήσει τα πάντα: δόξα, χρήματα, ερωτικές συντρόφους, χιλιάδες θαυμαστές. Πάνω απ’ όλα, είχε κατακτήσει την απλόχερη εύνοια του επικεφαλής του ολοκληρωτικού Καθεστώτος – και τη σύζυγό του.
Στην απέλπιδα προσπάθειά του να αποκρύψει τον δεσμό, το βράδυ της ολοκληρωτικής αποθέωσής του θα ψελλίσει ένα αστείο για τη δημοκρατία που θα αποδειχτεί η μοναδική αντιστασιακή πράξη της ζωής του. Θα καταφέρει ο συγγραφέας να ξεφύγει από την οργή του Τραπεζιτάρχη, αλλά και των επαναστατικών ομάδων που αγωνίζονται για την ανατροπή του;
Ο Γιάννης Συμεωνίδης μας προσφέρει ένα συναρπαστικό χρονικό των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών, οι οποίες δεν είναι τόσο μακριά όσο φαίνονται.
Μυθιστόρημα, Άπαρσις, 2018, 276 σελ.
Οι χίλιες ημέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα – Γιάννης Συμεωνίδης
4 Οκτωβρίου 2009 – 6 Μαΐου 2012
Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της μεταπολίτευσης το χρονικό διάστημα των περίπου χιλίων ημερών που μεσολάβησε μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων δεν ήταν τόσο έντονο σε διακυμάνσεις κι ανατροπές! Η Ελλάδα του “λεφτά υπάρχουν” είναι πλέον μια θαμπή ανάμνηση για την Ελλάδα των μνημονίων και των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων.
Τι μεσολάβησε, όμως, μέχρι να οδηγηθούν οι Έλληνες στην απώλεια της εθνικής τους κυριαρχίας και στην οικονομική τους υποδούλωση; Ποια είναι η σχέση μεταξύ της πρόσδεσης της χώρας μας στο άρμα της τρόικας και της νέας τάξης πραγμάτων με την παγκόσμια διακυβέρνηση, την αποεθνοποίηση και την “πράσινη” ανάπτυξη; Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές της νέας ελληνικής τραγωδίας και γιατί επιλέχθηκε η Ελλάδα ως χώρα πιλότος; Ποιον ενδιαφέρει αν οι λαοί πεθάνουν στο όνομα των χρηματιστηρίων συναλλάγματος; Ποια είναι η αόρατη κλωστή που συνδέει τη Σοβιετική Ένωση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, την Goldman Sachs, τη σημερινή παγκόσμια οικονομική αναρχία και την υπό κατοχή Ελλάδα;
Οι βασισμένες στη δημοσιογραφική έρευνα απαντήσεις που δίνονται σε αυτά κι άλλα ερωτήματα μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα το “παιχνίδι” και πού μπορεί αυτό να καταλήξει…
Ένα βιβλίο σοκ.
Πολιτική, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2012, 207 σελ.
Πεθαίνοντας για ζωή – Γιάννης Συμεωνίδης
«Αύριο τέτοια ώρα θα έχω αυτοκτονήσει. Δε βρίσκω κανένα λόγο να βρίσκομαι παραπάνω εδώ πάνω. Όποιους λόγους είχα, φρόντισα να τους αφήσω πίσω μου. Όλους εκτός από έναν, την προσμονή του θανάτου, τη γλυκιά ελπίδα πως όλα αυτά θα τελειώσουν, πως θα πάψω και ‘γώ να υποφέρω από τις ζαλάδες της ύπαρξης. Μου ’ρχονται πολύ συχνά τελευταία και δε μπορώ να τις αποφύγω με τίποτα, όσο κι αν το προσπαθώ. Δεν το κάνω από αγένεια, δεν είναι του χαρακτήρα μου να φέρομαι άσχημα σε κάποιον που θέλει να μου κάνει παρέα. Απλώς δεν θέλω να αισθάνομαι άρρωστος»…
Κάπως έτσι ξεκινά το 24ωρο ενός ανθρώπου που έζησε ό, τι ήθελε να ζήσει και τώρα θέλει να πεθάνει με τον τρόπο που εκείνος θέλει να πεθάνει. Μέσα από τις αναμνήσεις του. Θα τα καταφέρει ή θα στρέψει τον εαυτό του ενάντια στην ίδια του τη βούληση;…
Νουβέλα, Publibook, 2010, 95 σελ.
Πηγές: Biblionet, Publibook, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Άπαρσις