Σπούδασε δημοσιογραφία και νομικά. Ζει στη Βέροια, όπου εργάζεται ως δικηγόρος. Ασχολείται συστηματικά με την έρευνα της ιστορίας του εβραϊσμού της Ελλάδας. Κείμενα του για την εβραϊκή κοινότητα της Βέροιας δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς σε διάφορα περιοδικά έντυπα (στην Ελλάδα και τη Σερβία), σε διαδικτυακούς τόπους, καθώς και στον τιμητικό τόμο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ελλάδας.
Κυκλοφορούν τα βιβλία του: Ίχνη εβραϊκής παρουσίας στη Σίφνο (εκδ. Ευρασία), Σκιές της πόλης-Αναπαράσταση του διωγμού των Εβραίων της Βέροιας (εκδ. Ευρασία), Η Βέροια των περαστικών (εκδ. ΕΦΑ Ημαθίας) και οι νουβέλες: Ο αλλόκοτος κόσμος του Γιόνας Τρέσνι (Εκδόσεις του Φοίνικα) και O χωρευτής (εκδ. Το Ροδακιό).
Ο αλλόκοτος κόσμος του Γιόνας Τρέσνι (2018), Εκδόσεις του Φοίνικα
Δοκίμια-Μελέτες-Ιστορία
Ίχνη εβραϊκής παρουσίας στη Σίφνο (2007), Ευρασία
Σκιές της πόλης (2008), Ευρασία
Η Σίφνος του Νίκου Μουτσόπουλου – Η ποίηση στην αρχιτεκτονική (2012)
Σιδηρόδρομος σφυρίζων εις την πεδιάδα (2021), Θίνες
Σιδηρόδρομος σφυρίζων εις την πεδιάδα – Γιώργος Λιόλιος
Η σιδηροδρομική ιστορία της Βέροιας
Ο σιδηρόδρομος, σύμβολο του εκσυγχρονισμού, της διεθνοποίησης της οικονομίας και της διάδοσης αγαθών και ιδεών κατακτά τα Βαλκάνια. Με την έναρξη λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Μοναστηρίου, το 1894, ενώνονται σημαντικά οικονομικά, στρατηγικά και εμπορικά κέντρα της βαλκανικής ενδοχώρας με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί της κάθε πόλης, υποδείγματα αισθητικής και αρχιτεκτονικής, αποτελούσαν ζωντανά κύτταρα της πόλης και σημεία κοινωνικής αναφοράς του πληθυσμού. Ο κάθε σταθμός γίνεται ο τόπος συνάντησης: περιηγητές, ταξιδευτές, πράκτορες, κατάσκοποι στρατιωτικοί, αξιωματούχοι συναντώνται στην αποβάθρα τους.
Ο Γιώργος Λιόλιος συνδυάζοντας την ιστορική έρευνα με τη λογοτεχνική αφήγηση, εμβαθύνει στη διαδρομή της υποφωτισμένης γραμμής Θεσσαλονίκης-Μοναστηρίου. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη σιδηροδρομική ιστορία της Βέροιας, το βιβλίο δεν είναι μόνο μια ιστορική αφήγηση μιας πόλης και του σταθμού της, αλλά και ένα πολιτισμικό δοκίμιο της διαχρονικής σημασίας του σιδηρόδρομου.
Ιστορία, Θίνες, 2021, 144 σελ.
Ο αλλόκοτος κόσμος του Γιόνας Τρέσνι – Γιώργος Λιόλιος
Με τον Γιόνας Τρέσνι γνωριστήκαμε στα τέλη του 1935, χάρη στον στενό μου φίλο Τσέζαρε Παβέζε, με τον οποίο είχαμε γνωριστεί στο Τορίνο ήδη από την εποχή που ετοιμάζαμε και οι δυο τις διατριβές μας στο εκεί Πανεπιστήμιο –αυτός στην ποίηση του Ουόλτ Ουίτμαν κι εγώ σ’ αυτήν του Ε.Ε. Κάμινγκς. Ο Παβέζε επέμενε σ’ αυτήν την γνωριμία. Εγώ, από την άλλη, δεν είχα λόγο να την αρνηθώ. Άλλωστε η διατριβή μου είχε βαλτώσει την εποχή εκείνη. Με μαστίγωνε μια ερωτική απογοήτευση που είχε καταργήσει κάθε λογική προσέγγιση στο έργο του Αμερικάνου συγγραφέα…
Διηγήματα, Εκδόσεις του Φοίνικα, 2018, 48 σελ.
Σκιές της πόλης – Γιώργος Λιόλιος
Αναπαράσταση του διωγμού των Εβραίων της Βέροιας
Με εργαλείο τις μαρτυρίες των επιζώντων, στο βιβλίο αυτό επιχειρείται μια φυσική και ηθική αναπαράσταση των διώξεων σε βάρος των Ελληνοεβραίων κατοίκων της Βέροιας, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στα κρεματόρια του Άουσβιτς/ Μπιρκενάου, αλλά και στην οριστική απώλεια της ιδιοσυστασίας της πόλης.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Ιστορία, Ευρασία, 2008, 513 σελ.
Ίχνη εβραϊκής παρουσίας στη Σίφνο – Γιώργος Λιόλιος
Η παρουσία των Εβραίων στα νησιά της Ελλάδας παραμένει ένας τομέας έρευνας αρκετά παραμελημένος. Οι μελέτες έχουν περιοριστεί κυρίως στην περιοχή του Ιονίου και στη Ρόδο, ενώ
για άλλα νησιά όπως η Κρήτη, η Χίος, η Λέσβος, η Νάξος κτλ. έχουν γίνει μονάχα αποσπασματικές απόπειρες.
Ειδικά για τη Σίφνο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία σχετική προσπάθεια. Ως εκ τούτου η παρούσα μελέτη κινείται προς δύο διαφορετικές, αλλά τελικά συγκλίνουσες κατευθύνσεις. Από τη μία, ρίχνει νέο φως στην έρευνα για τη ζωή και τη δράση των Εβραίων στην Ελλάδα. Από την άλλη, δίνει μια
διαφορετική, συμπληρωματική, εικόνα της ζωής της Σίφνου.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Ιστορία, Ευρασία, 2007, 130 σελ.
Πηγές: Biblionet, Ευρασία, Θίνες