Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Ηλίας Δ. Καλλές

Ο Ηλίας Καλλές, γεννημένος στην Αλία (Μπακαλί) της επαρχίας Αλμυρού του Ν. Μαγνησίας. Μετά τα εγκύκλια μαθήματα σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από διάφορες θέσεις. Ασχολείται με τον πεζό και ποιητικό λόγο από τα μέσα της δεκαετίας του 1960.
Μυθιστορήματα
Ξεφυλλίζοντας το άγραφο βιβλίο (2013), Ήρα Εκδοτική
Μη διώχνεις τα χελιδόνια (2017), Ήρα Εκδοτική

Διηγήματα
Από το παρελθόν… …στο σήμερα (2012), Ήρα Εκδοτική

Παιδική λογοτεχνία
Η αρκουδίτσα και τα σκιουράκια (2014), Ήρα Εκδοτική

Μη διώχνεις τα χελιδόνια – Ηλίας Δ. Καλλές




Ο Κωνσταντής, ήρωας της υπόθεσης, ζώντας, κατά την μετεμφυλιακή περίοδο, μέσα στη φτώχια και τη δυστυχία είχε ανησυχίες για το μέλλον του και τα έβαζε με όλους και όλα. Πολύ περισσότερο τα έβαζε με τους ξενομερίτες και εκφραζόταν αρνητικά σε κάθε ευκαιρία. Αργότερα έφυγε στην Αυστραλία και με αλλαγμένη νοοτροπία άρχισε αγώνα για συνύπαρξη, ανθρωπισμό, αλληλεγγύη ,συμπαράσταση και αναγνώριση των δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις.

Τον αγώνα του αυτόν τον συνέχισε και με την επιστροφή του στην Ελλάδα μέσα σε ένα κλίμα οικονομικής κρίσης και προσφυγιάς και κατόρθωσε να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων και πολλοί να συμπαραταχθούν. Αγώνες για τον κατατρεγμένο άνθρωπο χωρίς διακρίσεις, χωρίς χρώματα.

Μυθιστόρημα, Ήρα Εκδοτική, 2017, 300 σελ.

Η αρκουδίτσα και τα σκιουράκια – Ηλίας Καλλές




Μέσα στην καρδιά του χειμώνα, μία αρκουδίτσα, καλά κρυμμένη στη ζεστή σπηλιά της στο δάσος, χουχουλιάζει και περιμένει τον ερχομό της άνοιξης. Μα, μία κρύα ημέρα, ακούει φωνές να την καλούνε στην είσοδο της σπηλιάς. Βγαίνει και.. τι να δει! Ένα τσούρμο σκιουράκια στέκονται μπροστά της, τουρτουρίζοντας από το κρύο. Άραγε, θα τα υποδεχτεί η αρκουδίτσα;.. Και πόσες εκπλήξεις τους περιμένουνε όλους, ώσπου.

Eικονογράφηση: Έφη Λουκή

Παιδική λογοτεχνία, Ήρα Εκδοτική, 2014, 34 σελ.

Ξεφυλλίζοντας το άγραφο βιβλίο – Ηλίας Δ. Καλλές




“Δεν είχε μπει καλά-καλά ο Σεπτέμβρης κι οι πρώτες δυνατές μπόρες θύμιζαν ότι το φθινόπωρο χτυπούσε την πόρτα όχι και με τόσο καλές τις διαθέσεις του. Οι αντάρες είχαν γεμίσει τις ρεματιές και τις πλαγιές των βουνών και μόνο, εδώ κι εκεί, κάποια ψιλόλιγνη κορυφή πρόβαλλε το κεφάλι της, σα να μην ήθελε από πάνω της αυτό το πουπουλένιο πάπλωμα, λες και της έκοβε την ανάσα. Μια τέτοια αντάρα είχε φωλιάσει και στο μυαλό του κυρ-Γιάννη, του πατέρα της Μάρως και του Λάμπρου, και δεν έλεγε να το κουνήσει ρούπι. Όσο κι αν προσπαθούσε να απαλλαγεί κι άλλα πράγματα να σκεφτεί, αυτή τον βασάνιζε μέρα και νύχτα. Του είχε γίνει συγκάτοικος και συνοδοιπόρος, μόνιμος βραχνάς.Το μόνο που απόμεινε ήταν να βρει την κατάλληλη στιγμή και να ανακοινώσει στη Βαγγελιώ, την κυρά του, όλα όσα τον βασάνιζαν τώρα τελευταία.”

Μυθιστόρημα, Ήρα Εκδοτική, 2013, 172 σελ.

Από το παρελθόν… …στο σήμερα – Ηλίας Δ. Καλλές




“Η μικρή κοινωνία στην οποία έζησα (τσελιγκάτο), όσο κλειστή κι αν ήταν, δεν έπαυε να αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο της εθνικής πραγματικότητας, να έχει την οργάνωσή της στα οικονομικά, να έχει τους δικούς της τρόπους στην επικοινωνία, στις σχέσεις μεταξύ τους και με την ευρύτερη κοινωνία, στα ήθη κι έθιμα , στις γιορτές, στα παιγνίδια, στα ανεπιτήδευτα αστεία, στο να σκαρώνει πράγματα για να διασκεδάζει.

Σηματοδοτώντας όλα αυτά τη ζωή μου θέλησα ,μέσα από τη συλλογή= Από το παρελθόν στο σήμερα=, να τα περάσω στο παρόν, να τα δουν κι οι νεότεροι και να διαμηνύσω την αναγκαιότητας της συνέχειας. Όσο βιωματικά κι αν είναι όλα αυτά, δεν παύουν να σηματοδοτούν μια κοινωνία, που δεν υπάρχει πια, που αποτελεί παρελθόν. Θέλησα να καταδειχθεί πώς η σημερινή καταναλωτική νοοτροπία κι η τεχνολογική ανάπτυξη επηρεάζουν τους ανθρώπους, ακόμα κι αυτούς της υπαίθρου, που παλεύουν ανάμεσα στο συγκρατημένο παρελθόν και το αφηνιασμένο παρόν. Υπάρχει ένα πάντρεμα του παρελθόντος με το σήμερα, χωρίς την επιβολή του ενός πάνω στο άλλο.”

Διηγήματα, Ήρα Εκδοτική, 2012, 99 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ήρα Εκδοτική