Γεννήθηκε στον «κάμπο», ωρίμασε στην Πόλη. Η αλλοτινή συμβασιλεύουσα Πόλις του έκλεψε τα πρώτα χρόνια της άκρα της νιότης. Τριγυρνώντας και αλητεύοντας στις γειτονιές της Δελφών, της Βασιλίσσης Όλγας, της Άνω Πόλης, της Ιασωνίδου, της Εθνικής Αμύνης, της Παλαιών Πατρών Γερμανού και της Καμάρας. Ταξιδεύοντας με τους ήχους της Τζαζ και της Ροκ μουσικής στα παλιά στέκια του «Μανδραγόρα», του Alehouse, του Microcafe, της «Σελήνης» και του De Facto.
Ύστερα στην Αθήνα… σε ένα υπόγειο στα Πατήσια, να βλέπει από τις χαραμάδες των παραθύρων τα πόδια των περαστικών, να βιώνει τις άγριες νύχτες στην Ομόνοια, να περιπλανιέται στο Κουκάκι και στις γειτονιές του Νέου Κόσμου, να μυείται στην ξιφασκία στου Ζωγράφου και να βρίσκει το καταφύγιο του στο Παγκράτι. Εκεί έμαθε να ονειροπολεί, να ερωτεύεται και να γράφει…
Σπούδασε τη δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη και την Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μεταπτυχιακά αναζήτησε τη γνώση ως «Σύμβουλος Επικοινωνίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» και ως υποψήφιος Διδάκτωρ του Παντείου στην Κοινωνιολογία της Λογοτεχνίας. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Αυριανή», «Απογευματινή», «Ελληνικό Βορρά» και «Μακεδονία», στο MEGA Channel, στην ΕΤ3 και στην TV100, στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, σε γραφεία Τύπου και περιοδικά των δήμων: Θεσσαλονίκης, Κορδελιού-Ευόσμου, Νέας Καλλικράτειας και Πυλαίας-Χορτιάτη.
Είναι τακτικό μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ-Θ, ενώ διετέλεσε αιρετό μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου, του Μορφωτικού της Ιδρύματος και του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού της Συμβουλίου.
Το λογοτεχνικό του έργο έχει διακριθεί σε πανελλήνιους και διεθνείς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και βραβεύτηκε από συλλόγους Πολιτισμού, Τέχνης και Λόγου (Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων, Ελληνική Αμφικτιονία, Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης, Ενωτική Πορεία Συγγραφέων, Οργάνωση Πολιτισμού «Αργοναύτες», Πολιτιστικό Σωματείο «Culture4All – Πολιτισμός για Όλους», Πνευματικοί Ορίζοντες Λεμεσού, International Art Society κλπ).
Το 1990 κυκλοφόρησε συλλογή με ποιητικά και σημειωτικά κείμενά του με τίτλο «Οι ρομαντικοί βλέπουν καλά μέσα στη νύχτα» και το 1998 εκδόθηκε (Εκδόσεις Όμηρος) συλλογή διηγημάτων του με τίτλο «Η ουρά της τίγρης».
Οι Ιέρειες της Εκάτης (2024), Anubis
Ερωτευμένος Καίσαρ (2021), 24 γράμματα
Διηγήματα
Η ουρά της Τίγρης (1998), Όμηρος
Ανθολογίες
Ανθολογία μελών της Ε.Λ.Β.Ε. (2023), Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας (Ε.Λ.Β.Ε.)
Οι Ιέρειες της Εκάτης – Παναγιώτης Σερ. Χανός
ENA EKΡHKTIKO ΜΕΙΓΜΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ: 1447 μ.Χ. Η Σηλυβρία με το κάστρο της είναι το τελευταίο οχυρό της χιλιόχρονης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που καταρρέει. Εκεί λειτουργεί το μοναδικό εναπομείναν, κρυμμένο από τα μάτια του κόσμου, εργαστήριο υγρού πυρός. Φύλακες του μυστικού και δεμένοι με ιερούς όρκους αίματος, τα μέλη της απόκρυφης αδελφότητας των ιπποτών του Δράκου προστατεύουν το ολέθριο όπλο που θα καθυστερήσει την επέλαση των Οθωμανών. Μέχρι τη στιγμή που το μυστικό διαρρέει… Ένα δολοφονικό παιχνίδι εξουσίας με κανόνες που ορίζονται στο παρασκήνιο από τις ιέρειες
μιας ξεχασμένης θρησκείας. Ένα άγνωστο έπος με ηρωικές ναυμαχίες, πολύνεκρες μάχες, πολιτικές συγκρούσεις, σκοτεινές συνωμοσίες κι ανομολόγητα πάθη. Ένα ανατρεπτικό δράμα, του οποίου οι τραγικές λεπτομέρειες οδηγούν στη Συντέλεια του Κόσμου.
Φαντασία, λυρισμός και ιστορική πραγματικότητα συνυπάρχουν αρμονικά στις σελίδες ενός συγκλονιστικού μυθιστορήματος, που εξιστορεί το χαμένο χρονικό του τελευταίου οχυρού της Αυτοκρατορίας. Μια γλαφυρή αφήγηση δραματικών γεγονότων με συγκλονιστικές ανατροπές που κόβουν την ανάσα.
«Ένας Έλληνας Νταν Μπράουν κι ένα ενδιαφέρον και συναρπαστικό ανάγνωσμα, όπου γίνεται μια σοβαρή και έντιμη προσπάθεια από το συγγραφέα να επαναφέρει την Ιστορία στο ανθρώπινο μέτρο.»
– Νίκος Φωτόπουλος, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.
Μυθιστόρημα, Anubis, 2024, 608 σελ.
Πηγές: Biblionet, Anubis
Ανθολογία μελών της Ε.Λ.Β.Ε. – Παναγιώτης Σερ. Χανός
Συμμετοχή του Παναγιώτη Σερ. Χανού στη συλλογική έκδοση με προσωπικό κείμενο.
Ανθολογία, Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας (Ε.Λ.Β.Ε.), 2023, 251 σελ.
Πηγές: Bookpoint, Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας (Ε.Λ.Β.Ε.)
Ερωτευμένος Καίσαρ – Παναγιώτης Σερ. Χανός
Η υπόθεση του «Eρωτευμένου Καίσαρα» εκτυλίσσεται παράλληλα σε δύο επίπεδα του χρόνου. Στο εγγύς μέλλον, στη σύγχρονη Ελλάδα με φόντο το δράμα των προσφύγων στη Λέσβο και τον αόρατο πόλεμο των κατασκόπων στις δύο πλευρές του Αιγαίου, αλλά και στο παρελθόν, στα τέλη Φλεβάρη του 1453, πίσω από τα θαλάσσια τείχη της πολιορκημένης, από τους Οθωμανούς, βασιλεύουσας Πόλης.
Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κόσμους, σχοινοβατούν η αρχαιολόγος Ντόροθι Γλαυκία και ο ιδιοφυής βυζαντινολόγος Έρασμος Βιεννέζης, αναζητώντας αρχαία σύμβολα και επιγραφές μέσα στον λαβύρινθο μιας υπόγειας πολιτείας, στο λημέρι της μυστικής Αδελφότητας των Ιπποτών του Δράκου. Αναζητώντας την απάντηση για το μεγαλύτερο απόκρυφο της ελληνικής Ιστορίας, για ένα επικίνδυνο μυστικό, ένα ανομολόγητο, που καραδοκεί επί έξι αιώνες αθόρυβα και καρτερικά, στη χοάνη του Θρύλου και της Λήθης.
Ένα μυθιστόρημα που εκτός από το μυστήριο και τη φαντασία, τις ιστορικές και αστυνομικές πτυχές του, τα φιλοσοφικά ή θεολογικά του διλήμματα, γράφτηκε κυρίως ως ένα είδος ύμνου, μιας νοερής σπονδής, προς την πεισματώδη μάχη, την «ιερή» θυσία του Έρωτα για να νικήσει τον Θάνατο.
Γιατί τελικά… τα μικρά και ασήμαντα «αν» που ραδιουργούν αδιάλειπτα μέσα στο μεδούλι των καταστάσεων, των σχέσεων, των εξαρτήσεων και των συναισθημάτων… είναι που γράφουν την ιστορία.
Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2021, 574 σελ.
Πηγές: Biblionet, 24 γράμματα
Η ουρά της Τίγρης – Παναγιώτης Σερ. Χανός
Οι έξι νουβέλες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο ανήκουν στη Λογοτεχνία του Φανταστικού (είτε στην Επιστημονική Φαντασία) και γράφτηκαν το 1986, όταν στον ουρανό κυριαρχούσε σύμφωνα με τους Κινέζους η “Τίγρης Φωτιά” που ερμηνεύεται ως ο “ασυμβίβαστος επαναστάτης”. Αντιπροσωπεύουν τα ισοδύναμα μέρη του ζώου – κεφαλή, καρδιά, πρόσθια άκρα, κορμός, οπίσθια άκρα, ουρά – ανάλογα με τον χρόνο της συγγραφής τους στη διάρκεια του έτους. Εκδόθηκαν μετά από δώδεκα χρόνια, το 1998, όταν στον ουρανό κυβερνούσε η Τίγρης-Γη, που ερμηνεύεται ως ο “διανοούμενος μαχητής” και οι οιωνοί ευνοούσαν ανάλογα εγχειρήματα. Εκείνο που πραγματεύεται το βιβλίο σε κάθε διήγημα είναι: “…Τι οδηγεί τον μοναχικό κυνηγό; Ποιο είναι εκείνο το μοιραίο συστατικό που σπρώχνει την τίγρη στο μεγαλείο ή την καταστροφή; Οι κοχλάζοντες χυμοί των αδένων ή τα ατίθασα σκιρτήματα της ουράς της; Ούτως ή άλλως από την τίγρη απουσιάζει η λογική. Κυριεύεται τη μια από το ένστικτο του φονιά και την άλλη από την παραίσθηση του θύματος. Κι η ουρά της οργισμένη μάστιγα, διαπερνά στο διηνεκές, σαν μαλακή σάρκα, τα πάθη της, τα βουρδουλίζει και τα τυραννά…”
Διήγημα, Όμηρος, 1998,
Πηγές: Πρωτοπορία, ‘Ομηρος