Τη Σώτη Γρίβα θα τη βρείτε στο blog: Psych(i)ama
Κόμπος στον λαιμό (2015), Γαβριηλίδης
Ο ντετέκτιβ Μπλόφα στα ίχνη του Freud (2018), Psychiama
Λακανοειδή (2020), Psychiama
Διηγήματα
Ά-βορος (2013), Γαβριηλίδης
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Η πριγκίπισσα και ο νάνος του “όχι” (2013), Συμπαντικές Διαδρομές
Δοκίμια-Μελέτες-Ψυχολογία-Ψυχανάλυση
Η Αλίκη στη χώρα της παράνοιας (2014), Έναστρον
Τα κόκκινα παπούτσ(ι)α (2017), Έναστρον
Zizek in the Land of Simulacrum and Psychoanalysisi without Semblance (2017), Psychiama
Λακανοειδή – Σώτη Γρίβα
Η ανάγκη σε κάνει πράγματι πουτάνα;
Ψυχανάλυση – Έγκλημα – Επιστημονική Φαντασία
Πώς μπλέκει μια πωλήτρια φαρμάκων με ένα πτώμα στην πίσω αυλή του σπιτιού της, απέναντι από τη Βαβέλ νούμερο 2 των Λακανοειδών;
Γιατί κυκλοφορούν τα βράδια κάτι περίεργοι τύποι, με τον ομφάλιο λώρο περασμένο γύρω από τη μέση τους;
Τι βλέπουν οχτώ μίζερες φάτσες –τα γνωστά «Συμπεριφοροειδή»– γερμένες πάνω από χαρτιά και υπολογιστές χειρός;
«Το πτώμα στην πίσω αυλή!» τραύλισε η Βαμμένη Ξανθιά με τρόμο. Είχε ήδη βραδιάσει και δεν είχε ποτίσει ακόμη τα γεράνια, πίσω από τα οποία εξείχε εδώ και ώρες ένα αντρικό πόδι…
Μυθιστόρημα, Psychiama, 2020, 258 σελ.
Ο ντετέκτιβ Μπλόφα στα ίχνη του Freud – Σώτη Γρίβα
Ψυχανάλυση και εγκλήματα
“Είμαι ο ντετέκτιβ Μπλόφα και πρέπει να σταματήσω τον εγκληματία!” είπε στον εαυτό του για να τον προκαλέσει να σηκωθεί. Πώς βρέθηκε σε αυτό το σπίτι το στοιχειωμένο όπως στα θρίλερ; Η παρέα είχε πάρει θέσεις γύρω από ένα οβάλ τραπεζάκι. Οι ήχοι που ακούστηκαν από την σκεπή δεν ήταν ακριβώς ποντίκια… Τα τραπουλόχαρτα αναπήδησαν στο τραπεζάκι από μια περίεργη δόνηση, πάνω στην ώρα που θα σταματούσαν τα πνευματιστικά παιχνίδια και θα έπαιζαν “μπλόφα”.
“Φονικό στο χωριό. Μια κοπέλα νεκρή…”,
Κάποιος διαβάζει την στήλη της εφημερίδας και τσακίζει την σελίδα.
“Ο δολοφόνος δεν άφησε ίχνη…”, συνεχίζει η είδηση.
Ο ντετέκτιβ Μπλόφα βρίσκεται ήδη στα πρώτα ίχνη του: “αγαπητέ Freud” έλεγε το email, ότι αν ξαφνικά ανακαλύπτει ότι η νεκρή δεν ήταν μόνο μια…
Μυθιστόρημα, Psychiama, 2018, 292 σελ.
Zizek in the Land of Simulacrum and Psychoanalysisi without Semblance – Soti Griva
Ψυχανάλυση, Psychiama, 2017, 156 σελ.
Τα κόκκινα παπούτσ(ι)α – Σώτη Γρίβα
Άγαλμα-μανιτάρι: Το κρυφό σφάλμα του Lacan και του Freud
Η θηλυκή υστερία αλλάζει μάσκες σαν τα φορέματα της κούκλας. Μόνο που η καθεμία από αυτές τις μάσκες είναι και μια αληθινή της όψη. Τα “Κόκκινα παπούτσια”, η “Χιονάτη”, η “Τριανταφυλλένια”, η “Σταχτοπούτα”, η “Κοκκινοσκουφίτσα”, “ο Χάνσελ και η Γκρέτελ” είναι παραμύθια που δεν είναι παίξε-γέλασε… Ενσαρκώνουν τη φαντασίωση-παραμύθι του καθενός μας. Η Σώτη Γρίβα με το ξεχωριστό της στυλ σας ταξιδεύει στην άγνωστη χώρα του ασυνείδητου περνώντας από σταθμούς ψυχανάλυσης παραμυθιών.
Την παραμυθοχώρα διατρέχει η λακανική ψυχανάλυση με συγκεκριμένες αναφορές στην τοπολογία του Lacan και στην πρώτη τοπική του Freud. Το σφάλμα κρύβεται σε “μήτρες-καταφύγια” σημαινόντων, όπως το “άγαλμα” και το “μανιτάρι”. Το ενήλικο παιδάκι, που ζει τον μύθο του αλλά δεν του αφηγούνται πια παραμύθια, δεν θα πάει μακριά αν κουβαλάει τον ομφάλιο λώρο του, ως σφάλμα, ακόμα κι αν μεγαλώσει. Θα τον κουβαλάει αθέατο κάτω από κοστούμια ή ψηλοτάκουνες γόβες με διαδοχή σφάλματος και ενοχής.
Στην έκδοση συμπεριλαμβάνεται “η μικρή Φορεματού και η μαμά Φόρεμα”, το δεύτερο ψυχαναλυτικό εικονογραφημένο παραμύθι της Σώτης Γρίβα -μετά από την “Πριγκίπισσα και τον Νάνο τού όχι”- που λειτουργεί ως επίλογος του βιβλίου. Αν θέλετε να κάνετε μια βουτιά στα βαθιά νερά της ψυχανάλυσης, να ξεκινήσετε από τα μακροβούτια στα ρηχά… Καλό σας ταξίδι!
Ψυχανάλυση, Έναστρον, 2017, 282 σελ.
Κόμπος στον λαιμό – Σώτη Γρίβα
Ψυχανάλυση και εγκλήματα
Ο Ιεζεκιήλ Ρώτας είναι ψυχαναλυτής-ντετέκτιβ, μοναδικός στο είδος του. Μακρινός απόγονος του Φρόιντ και του Λακάν, και εραστής του αινιγματικού μυστηρίου. Στο άνοιγμα της πόρτας του γραφείου του ελλοχεύει ο τρόμος. Ένα χέρι τρεμάμενο και αγχωμένο και μια ενήλικη τίγρη κρυμμένη στη φοβισμένη κόρη ενός παιδικού βλέμματος τον οδηγούν στη δολοφονία μιας κοπέλας με έναν κόμπο στον λαιμό. Το έγκλημα είναι παράδοξο και το σκηνικό του έχει στηθεί με φωτογραφικό τρόπο. Τα ίχνη του διαστροφικού εγκλήματος κρύβονται σε μια σειρά ψυχαναλυτικών συνεδριών, σ’ένα ερωτικό τρίγωνο, σ’ένα σχολείο-ίδρυμα και στο Ημερολόγιο της νεκρής.
Ο Ιεζεκιήλ Ρώτας με τη βοήθεια του φωτογράφου Ίωνα Μ. θα βρει τη στριφογυριστή φιδίσια γλώσσα του δολοφόνου με τις οδοντωτές της άκρες και θα συνδέσει για πρώτη φορά στα εγκληματολογικά χρονικά την ψυχανάλυση με τη φωτογραφία.
Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2015, 276 σελ.
Η Αλίκη στη χώρα της παράνοιας – Σώτη Γρίβα
Αγάπη είναι να δίνεις ό,τι δεν έχεις…
Όσο και αν οι ανάσες των εραστών πάλλονται στον ίδιο ρυθμό του φιλιού που βαθαίνει τις χαράδρες του, δεν μπορούν να συναντηθούν σε μια αρμονική πληρότητα αγάπης. Κάτι λείπει διαρκώς… αλλά δεν έχουν αυτό που τους λείπει. Αυτό που θα τους κάνει να μη διψούν αφόρητα για αγάπη και να μην πεθαίνουν από την πείνα της αγάπης…
Τα ψυχαναλυτικά σεμινάρια της λακανικής ψυχαναλύτριας Σώτης Γρίβα δίνουν απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματα της παράνοιας, της αγάπης και της διαστροφικής απόλαυσης χωρίς να κλείνουν την πόρτα του αινίγματος. Σας βοηθούν να ακούσετε πίσω απ’ τις γραμμές του κειμένου σας “το ίδιο αλλιώς…” χωρίς να παγιδευθείτε στην υποκειμενική σας φαντασίωση. Αν δεν τους αγαπάτε όλους με μια νιρβανιαία παγανιστική απόλαυση ίσως αφήσετε ασυνείδητα χώρο για εκείνο το συγκεκριμένο “Εσύ” στο οποίο μπορείτε να αφεθείτε για να του πείτε απλώς “σ’ αγαπώ…”.
Ψυχολογία, Έναστρον, 2014, 147 σελ.
Ά-βορος – Σώτη Γρίβα
Εγκλήματα στις ψυχοθεραπείες
Ποια είναι η Εύα και ποιος ο Αδάμ; Αυτός ο γήινος άντρας κινεί τα νήματα της καθημερινότητάς της και ταυτόχρονα απειλεί να διεισδύσει στις μαύρες τρύπες των συμπτωμάτων της.
Θα ξαναφάνε μαζί το μοιραίο σύκο της Εδέμ; Ίσως μιλήσουν για μήλα. Για όλα εκείνα τα άνοστα αμίλητα μήλα που μεταμορφώνονται σε σύκα για να νιώσουν έστω για λίγο στην σάρκα τους τα ίχνη απ’ αυτή την πρώτη δαγκωματιά των πρωτόπλαστων. Αυτό το πρώτο φιλί με διχαλωτή γλώσσα…
Ο Άβορος γίνεται το σκηνικό του πρώτου εγκλήματος. Ακολουθούν τα εγκλήματα στον καθρέφτη:το χαμόγελο του παππού που αιωρείται κι έπειτα πέφτει, ένας νεκρός στον χορό και μια μικρούλα Εύα σε σώμα ενήλικης γυναίκας που υποψιάζεται ότι κάτι ύποπτο κρύβουν οι γυάλινες επιφάνειες όπου έρχονται και φεύγουν χαμόγελα αντρών…
Πού αναδύεται το τέρας του διαστροφικού ψυχοθεραπευτικού λόγου που ωθεί τα θύματά του σε μια απόλαυση μέχρι θανάτου;”
Ο θεραπευτής-Μινώταυρος με προβιά αμνού και νύχια λύκου ανασήκωσε τα φρύδια του. Τους έδειξε το ρολόι στον τοίχο και τους υπενθύμισε ότι ήρθε η ώρα της λήξης της συνεδρίας και της πληρωμής.
-Όπως κάνουν οι πουτάνες. Εκθέτουν τα προσόντα τους και μετά πληρώνονται. Άλλωστε είμαι ο καλύτερος!
Αηδία…τρόμος…απόλαυση…
Ποιος θεραπευόμενος θα γλιτώσει από τον κύκλο της κιμωλίας που γίνεται θεραπευτικός κλοιός;
Διηγήματα, Γαβριηλίδης, 2013, 158 σελ.
Η πριγκίπισσα και ο νάνος του “όχι” – Σώτη Γρίβα
Βασιλιάδες και γίγαντες, πριγκίπισσες και νάνοι, μάγισσες και σπάνια κοράλλια, γάτες και ποντίκια… του υπολογιστή.
Μια θεότρελη ιστορία που θα τη διαβάζετε και θα την ξαναδιαβάζετε, κάθε φορά με μεγαλύτερη λαχτάρα.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Συμπαντικές Διαδρομές, 2013, 61 σελ.
Πηγές: BiblioNet, Συμπαντικές Διαδρομές, Γαβριηλίδης, Έναστρον, Psychiama