Σπούδασε στη Δραματική σχολή Ιασμος απ’ όπου αποφοίτησε το 2009. Είναι βραβευμένη σκηνοθέτρια και ηθοποιός. Η ζωή της θα μπορούσε να είναι ταινία, καθώς σε ηλικία μόλις 28 ετών έχασε τον άνδρα της ξαφνικά από καρδιά, μένοντας μόνη και αβοήθητη με δύο παιδιά. Η ίδια όμως δεν το έβαλε κάτω, πάλεψε και βγήκε νικήτρια.
Το πρώτο της θεατρικό έργο, «Κατάθεση ψυχής», σάρωσε τα βραβεία. Η ζωή της όμως δεν ήταν ποτέ στρωμένη με ροδοπέταλα, καθώς αρκετοί προσπάθησαν να την εκμεταλλευτούν, με κορυφαίο παραγωγό να της επιτίθεται σεξουαλικά.
Σήμερα η Βασιλεία ανεβάζει την παράσταση «Συνέντευξη με τον θάνατο», ένα αφιέρωμα στη Μέριλιν Μονρόε, με την ομοιότητα της Βασιλείας με τη Μέριλιν να είναι παροιμιώδης!
Η Βασιλεία έμεινε ξαφνικά μόνη με δύο παιδιά. Ο άνδρας της ξεψυχάει μπροστά στα μάτια της από καρδιακή προσβολή. Χάνει τη γη κάτω απ’ τα πόδια της. Δεν το βάζει όμως κάτω, παρά τον «πόλεμο» που δέχεται από ανθρώπους του περιβάλλοντός της. Από τα πλούτη βρίσκεται σε αδιέξοδο, με δικαστικές διαμάχες και πολλές δύσκολες καταστάσεις τις οποίες δεν ήξερε πώς να αντιμετωπίσει.
«Όταν ήμουν στο τρίτο έτος της σχολής του θεάτρου, έχασα τον άντρα μου. Ήμουν μόλις 28 ετών. Τα παιδιά μου ήταν 3 και 6 ετών. Νόμιζα πως η ζωή μου τελείωσε! Δεν μπορούσα να παλέψω για τα όνειρά μου, γιατί είχα να παλέψω για την επιβίωσή μας. Άνθρωποι από το στενό μου περιβάλλον με πολέμησαν σκληρά. Από τα πλούτη βρέθηκα σε αδιέξοδο. Τα κατάφερα όμως με πίστη και όραμα! Πήρα το πτυχίο της ηθοποιού από το υπουργείο με άριστα! Πούλησα το παλιό μου σπίτι κι αγόρασα μια μονοκατοικία με κήπο και σήμερα συνεχίζω να κάνω ό,τι οραματιστώ ακόμη κι αν υπάρχουν χιλιάδες εμπόδια στον δρόμο μου, κάθε φορά σε κάθε επιχείρημα. Και το μυστικό για αυτό είναι η αφοσίωση στο όραμα, χωρίς αμφιβολία» εξομολογείται.
Η Βασιλεία παλεύει μόνη της, προσπαθεί με το ταλέντο της και την προσωπικότητά της να αναδειχθεί επαγγελματικά στο θέατρο. Μια όμορφη και εντυπωσιακή γυναίκα πέφτει θύμα μιας χυδαίας σεξουαλικής παρενόχλησης από πασίγνωστο θεατρικό παραγωγό.
«Θυμάμαι, πήγα σε επαγγελματικό ραντεβού ενός φίλου με τον παραγωγό ενός από τα μεγαλύτερα θέατρα και παραλίγο να φύγω γυμνή από το γραφείο του. Για μια γνωριμία πήγα και προσπαθούσε να με θωπεύσει μπροστά στον φίλο μου και σε όλο τον κόσμο που είχε έρθει να δει τη μεταμεσονύκτια παράσταση καθώς με ξεναγούσε στους χώρους του μεγάρου του. Θυμάμαι ότι μιλούσε για ανθρώπους με ορολογία μαθηματικών, όπως οι πολιτικοί που ερμηνεύουν τα πάντα σε χρήμα» περιγράφει.
Η ομοιότητα της Βασιλείας με τη Μέριλιν Μονρόε είναι άξια θαυμασμού. Για τη Βασιλεία όμως η Αμερικανίδα σταρ είναι πολλά παραπάνω, καθώς τους συνδέει μια σχέση καρμική. Γι’ αυτόν τον λόγο αποφάσισε να ανεβάσει τη θεατρική παράσταση-πρόκληση «Merilyn Monroe – Συνέντευξη με τον θάνατο», στο Akroasis Theatre & Bar.
«Με ενέπνευσε η εμβληματική προσωπικότητα αυτής της γυναίκας-σύμβολο, σε συνδυασμό με την πολυτάραχη ζωή της. Έπειτα, πάντα επιλέγω να γράφω έργα για ανθρώπους με χαρακτήρες που έχω κοινά στοιχεία μαζί τους. Είναι λυτρωτικό να βρίσκεις τις αδελφές ψυχές σου, είτε πρόκειται για υπαρκτά πρόσωπα είτε όχι. Η Μέριλιν ήταν η γυναίκα που ήξερε να ζει στα άκρα, κι αυτό επειδή δεν είχε να χάσει τίποτα. Είχε μια βαθιά πληγή μέσα της, που τη μαρτυρούσε το βλέμμα της. Κι αυτό την έκανε αγαπητή στον κόσμο. Ήταν το απόλυτο θηλυκό, η μεγάλη ντίβα και το εύθραυστο κοριτσάκι, σύμβολο ομορφιάς, δύναμης και η ζωντανή απόδειξη ότι μπορεί κανείς, από ένα τίποτα, να γίνει τα πάντα» ξεκαθαρίζει.
Πολυτάλαντη και ασταμάτητη, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες και τα όνειρα των νέων ηθοποιών, έχει δημιουργήσει το akroasis.gr, αλλά και το ομώνυμο θέατρό της στην Κυψέλη.
«Το Ακρόασις είναι ένα site-οδηγός για όλους τους ανθρώπους που είναι απαραίτητοι για την πραγματοποίηση μιας ολοκληρωμένης δουλειάς πάνω στην τέχνη του θεάτρου, του κινηματογράφου, αλλά και της μουσικής της λογοτεχνίας κ.ά., με σκοπό περισσότερες συνεργασίες με επιτυχημένα αποτελέσματα και πιο ευτυχισμένους ανθρώπους. Επίσης, το site αυτό δίνει τη δυνατότητα σε όλους να διαφημίσουν τη δουλειά τους μόνοι τους προς το κοινό. Στέκι καλλιτεχνών τείνει να γίνει το μπαρ του θεάτρου Akroasis στην περιοχή της Κυψέλης, αφού μετά από κάθε παράσταση ο κόσμος μαζεύεται από όλα τα γύρω θέατρα για να πιει το ποτό του με χαλαρή μουσική ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, σε μια ατμόσφαιρα όπου ακόμα και τα κοκτέιλ όπως σερβίρονται δεν θυμίζουν σε τίποτα το σήμερα» καταλήγει.
Πηγή: Βαγγέλης Καραλής – ereportaz.gr
Κατάθεση ψυχής (2014), Βασιλεία Δημηνίδου
Μέριλιν Μονρόε: «Συνέντευξη με το θάνατο» (2018), Βασιλεία Δημηνίδου
Βραβεία-Διακρίσεις
Κατάθεση ψυχής – Η παράσταση βραβεύτηκε στο φεστιβάλ μονολόγων 92 ART 2014, αποσπώντας το 1ο Βραβείο Κειμένου, Παράστασης, Κοινού και Σκηνοθεσίας.
Μέριλιν Μονρόε: «Συνέντευξη με το θάνατο» – Βασιλεία Δημηνίδου
«Η Μέριλιν πεθαίνει. Η Μέριλιν πεθαίνει. Πεθαίνει μόνη στο διαμέρισμα της κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η μήπως τη σκοτώνει κάποιο χέρι; Η Μέριλιν πέθανε»
Προάστιο Μπρέντγουντ Λος Άντζελες 5 Αυγούστου του 1962. Ενώ η είδηση για τον θάνατο της Μέριλιν Μονρόε έχει ξεκινήσει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με ταχύτητα, η ίδια κλεισμένη σε μια ντουλάπα με σκούπες ετοιμάζεται να δώσει την τελευταία της συνέντευξη. Οι δημοσιογράφοι και οι ρεπόρτερ έχουν ήδη αρχίσει από νωρίς να κατακλύζουν την περιοχή γύρω από το σπίτι της αλλά η μεγάλη ντίβα προτιμά την τελευταία της συνέντευξη, την πιο αληθινή, να τη δώσει στον τελευταίο της επισκέπτη, στον μοναδικό που μπορεί ίσως να αντέξει όσα έχει να πει, στο νεκρό κορμί της, το σύμβολο της, το είδωλο της. Τα παιδικά χρόνια, η εγκατάλειψη, η σχέση με τη μητέρα της, ο ανύπαρκτος πατέρας.
Ένα σπαρακτικό έργο για τη ζωή και το θάνατο της μεγάλης ντίβας που το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου έχει κατατάξει έκτη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών, γραμμένο από τη Βασιλεία Δημηνίδου.
Απόσπασμα έργου:
Τώρα ξέρω. Όλα είναι μάταια. Όλα είναι μάταια. Τώρα ξέρω. Ήθελα να ξέρω περί τίνος πρόκειται. Η ζωή. Όλα. Τώρα ξέρω. Μόνο, εδώ, για πρώτη φορά, δε νιώθω αγωνία για τίποτα. Η σιωπή του θανάτου απ’ ότι φαίνεται σέβεται τις αδυναμίες της ψυχής μου, την αφήνει ξεσκέπαστη και χωρίς πόνο αυτή τη φορά, απλά υπάρχει, νεκρή η ζωντανή, λυτρωμένη από φόβους και αδυναμίες, απελευθερωμένη από εξαρτήσεις κι απ΄ τις τύψεις μου ακόμα. Τώρα όλα είναι στα χέρια του Θεού. Ακόμα κι αυτές. Τώρα νιώθω να ησύχασα. Φαίνεται μόνο ο θάνατος ησυχάζει τον άνθρωπο.
Σε λίγο θα έρθουν να με πάρουν, το φως θα χαθεί, το φως μου απ΄ τον κόσμο αυτό, το φως απ΄τα μάτια μου, σε λίγο δεν θα υπάρχει ζωή για μένα ποτέ ξανά, αλλά αν ξαναβρεθώ εδώ και πάλι βιαστική θα περάσω, και στη σιωπή, ίσως να έχει μείνει το φως μου ακόμα στον κόσμο αυτό και τότε να μπορώ να απολαμβάνω την φήμη μου μέσα απ΄την ανωνυμία μου χωρίς να χρειάζεται να κρύβομαι πίσω απ΄τα μεγάλα μαύρα γυαλιά μου… Και σαν μια γνωστή άγνωστη θα απολαμβάνω τη φιλοξενία της επιστροφής μου χωρίς να θέλω να φωνάξω: Μ’ αγαπάει κανείς;
Θεατρικό έργο, 2018
Κατάθεση ψυχής – Βασιλεία Δημηνίδου
Ένας μονόλογος με τη Βασιλεία Δημηνίδου, βασισμένος σε αληθινά γεγονότα, που πραγματεύεται την ισορροπία ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, το υπαρκτό και το ανύπαρκτο, την εσωτερική διαμάχη του “είναι” και του “φαίνεσθαι”, σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Ρόχα.
“Η μοναξιά στον γάμο είναι χειρότερη από κάθε άλλη. Το ξέρεις αυτό; Πού να το ξέρεις. Δεν προλάβαινες να νιώσεις μοναξιά μέσα στις τόσες υποχρεώσεις σου… Λαχταρούσα μια αγκαλιά από έναν άντρα… Έχει όρια η αγκαλιά;”.
Μια καθημερινή γυναίκα σε μια παράσταση “Κατάθεση Ψυχής”. Στόχος της να ξεδιπλώσει το κουβάρι της σιωπηλής συμφωνίας που προέκυψε με τα χρόνια μέσα στον γάμο της με μοιραία εξέλιξη τα θαμμένα αισθήματα στον βωμό της κοινωνικής επιφάνειας. Η αγωνία του να ζει κανείς μέσα από αυτή τη συμφωνία και οι τραγικές επιπτώσεις ενός αναπάντεχου θανάτου. Φράσεις σαν μαχαιριές στο κατεστημένο και άλλες που αγγίζουν τα όρια της τρέλας…
Οι άνθρωποι χρειάζονται συμπόνια, μας εξηγεί η συγγραφέας. Να αισθάνονται ότι δεν είναι μόνοι. Κι έπειτα, είναι δύσκολο για τους περισσότερους να βρουν τρόπους να εκφραστούν. Χρειάζονται κάποιον να το κάνει γι’ αυτούς…
Θεατρικό έργο, 2014
Πηγές: www.artandlife.gr, viva.gr