Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Γιάννης Βασιλακάκος

Γιάννης Βασιλακάκος

Ο Γιάννης Βασιλακάκος γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Σκάλας Λακωνίας.
Σπούδασε Αγγλική και Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, από το οποίο πήρε πτυχίο Φιλολογίας, Μάστερ και Διδακτορικό. Επίσης πήρε δίπλωμα διερμηνείας και μετάφρασης από το Πανεπιστήμιο R.M.I.T.
Eίναι πανεπιστημιακός, επικεφαλής του προγράμματος Eλληνικών στον Tομέα Διερμηνείας-Mετάφρασης του Πανεπιστημίου RMIT της Μελβούρνης, συντονιστής της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας (Ωκεανίας) και συντονιστής του Πολιτιστικού Δικτύου του Συμβουλίου Aπόδημου Eλληνισμού (ΣAE) για την Ωκεανία (1999-2006).
Έχει δημοσιεύσει 10 βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα, θέατρο, δοκίμια/κριτικές), ενώ η μεταφραστική του παραγωγή ανέρχεται σε 8 βιβλία Ελληνοαυστραλών, Αυστραλών και Ελλήνων συγγραφέων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η τελευταία αυτοβιογραφία του Αυστραλού νομπελίστα Πάτρικ Γουάιτ, Ψεγάδια στον Καθρέφτη.
Έργα του Γιάννη Βασιλακάκου έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ιταλικά και κινέζικα και διδάσκονται σε λύκεια και πανεπιστήμια αγγλόφωνων χωρών.
Έχει τιμηθεί με 7 λογοτεχνικές χορηγίες απ’ το Αυστραλιανό Συμβούλιο Τεχνών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, 2 πανεπιστημιακές ερευνητικές χορηγίες και πολλά λογοτεχνικά βραβεία και διεθνείς διακρίσεις. Του έχουν γίνει πλήθος αφιερώματα στα εγκυρότερα ελλαδικά και ξένα λογοτεχνικά περιοδικά/εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα. Το 2000, οι πολιτιστικοί φορείς της ομογένειας της Αυστραλίας του απένειμαν τιμητικό δίπλωμα για τα 30 χρόνια προσφοράς του στα ελληνικά γράμματα.
Μυθιστορήματα
Το κόλπο (2002), Κέδρος

Διηγήματα
Στης Χλόης τα απόκρυφα (2007), Λογοσοφία
Με τον Μπόρχες στον Ευρώτα (2022), Οδός Πανός

Δοκίμια-Μελέτες-Ερμηνεία-Κριτική
Η νεοελληνική λογοτεχνία της διασποράς (1997), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος στη μεταπολεμική πεζογραφία 1946-1958 (2000), Ελληνικά Γράμματα
Η περιπέτεια της γραφής (2018), Οδός Πανός
Αχαρτογράφητα νερά (2018), Ηρόδοτος

Βιογραφίες – Αλληλογραφία
Κώστας Ταχτσής: Η ζωή του (2009), Ηλέκτρα
Η άγνωστη αλληλογραφία του Κώστα Ταχτσή (2014), Οδός Πανός
Χρήστος Τσιόλκας (2015), Οδός Πανός
Τα αμαρτύρητα (2016), Οδός Πανός
Ηλίας Πετρόπουλος, Ο τεχνίτης της διαστροφής (2018), Οδός Πανός
Νίκος Καχτίτσης: Ένας κυκλοθυμικός ήρωας του Κάφκα (2019), Οδός Πανός
Κώστας Ταχτσής: Η αθέατη πλευρά της σελήνης (2020), Οδός Πανός

Μεταφράσεις
Tony Maniaty, Σμύρνη (2003), Οδυσσέας
Patrick White, Ψεγάδια στον καθρέφτη (2008), Τυπωθήτω

Με τον Μπόρχες στον Ευρώτα – Γιάννης Βασιλακάκος

Με τον Μπόρχες


Διηγήματα ζωής του συγγραφέα που ζει στην Αυστραλία.

Διηγήματα, Οδός Πανός, 2022, 214 σελ.

Η νεοελληνική λογοτεχνία της διασποράς – Γιάννης Βασιλακάκος

Αυστραλία
Ο απόδημος ελληνισμός χάριζε ανέκαθεν μεγάλα έργα στον κορμό της “εντός συνόρων” ελληνικής λογοτεχνίας, έργα που χωρίς αυτά το σημερινό corpus της θα ήταν αναμφισβήτητα εντελώς διαφορετικό και σαφώς μειωμένης εμβέλειας. Το ίδιο, τηρουμένων των αναλογιών, εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα – συμβαίνει όμως και κάτι ακόμη: μέχρι τις μέρες μας, δεν έχει γίνει σχεδόν καμιά συστηματική προσπάθεια κριτικής εξέτασης των λογοτεχνημάτων που παράγονται στο εξωτερικό. Και οι περισσότερες των (ολίγων) εξαιρέσεων δεν εκφράζουν παρά την αμηχανία που διακατέχει όσους θα όφειλαν να σκύψουν πάνω από τα “αλλοδαπά” λογοτεχνήματα της γλώσσας μας. Ο αναχείρας τόμος φιλοδοξεί να αποτελέσει την απαρχή μιας ουσιώδους και γόνιμης μελέτης που θα αφορά το σύνολο της λογοτεχνικής δημιουργίας των αποδήμων. Και ξεκινά από την Αυστραλία, τόπο όπου το ελληνικό στοιχείο είναι γερά, εδώ και δεκαετίες, εδραιωμένο, και η λογοτεχνία των εκεί Ελλήνων έχει να επιδείξει άκρως ενδιαφέροντα έργα.

148 σελ.

Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος στη μεταπολεμική πεζογραφία 1946-1958 – Γιάννης Βασιλακάκος

Η παρούσα συγκριτική μελέτη με θέμα τον ελληνική εμφύλιο πόλεμο εξετάζει έξι πεζογραφήματα: Δημήτρη Χατζή “Η Φωτιά”, Γιάννη Μπεράτη “Οδοιπορικό του ’43”, Αλέξανδρου Κοτζιά “Πολιορκία”, Νίκου Κάσδαγλη “Στα Δόντια της Μυλόπετρας”, Ρόδη Ρούφου “Χρονικό μιας Σταυροφορίας” και Νίκου Καζαντζάκη “Οι Αδερφοφάδες”.
Είναι δε πάρα πολύ αξιόλογη και πρωτοποριακή και το αποτέλεσμα δικαιολογεί πλήρως την επιλογή του θέματός της… Εκτός του ότι εξετάζει εξαντλητικά τα προαναφερθέντα πεζογραφήματα αυτής της περιόδου, καταπιάνεται και με τις βασικές θεωρίες των Φορμαλιστών… Γενικά, πρόκειται για μια λεπτομερειακή και συστηματική ανάλυση, βαθυστόχαστη και πειστική, που όμοιά της δεν έχει ξαναδημοσιευθεί… Η μελέτη αυτή του κ. Βασιλακάκου είναι ένα πολύ σημαντικό έργο. Ο συγγραφέας γνωρίζει απόλυτα το υλικό του και επιδεικνύει εξαιρετική κριτική γνώση και πρωτοτυπία. Η δημοσίευσή της θα αποτελούσε πολύτιμη προσθήκη στη σχετική με το θέμα υπάρχουσα βιβλιογραφία.

287 σελ.

Το κόλπο – Γιάννης Βασιλακάκος

Το Κόλπο διερευνά την ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου που έχει μπλεχτεί σε μια υπόθεση για την οποία δεν ευθύνεται… την ιστορία ενός πολύπαθου Έλληνα μετανάστη στην Αυστραλία που έχει πέσει θύμα της σπείρας του “Κόλπου”, ενός δικτύου διαφθοράς και δίωξης από φαύλους πράκτορες του κρατικού μηχανισμού. Το έργο, αν και είναι εμπνευσμένο από την πολύκροτη υπόθεση του Σκανδάλου των Συντάξεων του Σίδνεϊ, δεν αποτελεί δημοσιογραφικό ντοκουμέντο. Θίγει μια σειρά αλληλένδετων καυτών θεμάτων: κοινωνικών, ψυχολογικών, ηθικών, φιλοσοφικών κ.ά., που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος γενικά, και ο σύγχρονος μετανάστης ειδικότερα, σε σχέση με τον εαυτό του, την οικογένειά του, τη γενέτειρά του, το πολιτιστικό του παρελθόν, τη θετή του πατρίδα και, κυρίως, το απρόσωπο σύστημα που τον συνθλίβει και τον αποσυνθέτει.

251 σελ.

Στης Χλόης τα απόκρυφα – Γιάννης Βασιλακάκος

…και άλλα σημεία και τέρατα
Μια ανελέητα τολμηρή, εφιαλτική, όσο και γοητευτική κατάδυση στα άπατα νερά του εξόριστου ελληνικού κόσμου, όπου ο διπλά ερωτικά προσδιορισμένος σπασμός του ξεριζωμού και του νόστου συμφύρεται αρμονικά με το άνοστον ήμαρ και τον αντίστοιχο ηδονικό σπασμό της γραφής. Δεκαοχτώ πρωτότυπα χρονικά αφηγηματικής μαθητείας, τρυφερού χλευασμού κι ευσεβών (ή μη) πόθων, από τη γραφίδα ενός απ’ τους συναρπαστικότερους πεζογράφους μας, τον οποίο η Ελευθεροτυπία είχε χαρακτηρίσει «απ’ τους σημαντικότερους πνευματικούς εκπροσώπους του απόδημου ελληνισμού».
Στο «Λάθρα ονειρώσσας μαγικήν εικόνα» ο ήρωας εκμυστηρεύεται: «Οφείλω να ομολογήσω ότι το γκράφιτι που κάποτε περιφρονούσα ως τέχνη περιθωριακή, είχε εμπνεύσει τουλάχιστον ένα μου μυθιστόρημα και αιτία ήταν οι περιπέτειες μιας γραμμής! Τώρα η μαύρη τρύπα, του ερεβώδους αιδοίου αυτή τη φορά, – κι όχι αυτές του διαστήματος για τις οποίες τόσος λόγος γινόταν – θα μπορούσε, γονιμοποιούμενη καταλλήλως, να αποτελέσει την πρώτη ύλη για ένα συναρπαστικό διήγημα αν…»
Γιατί όμως ο νεαρός και πολλά υποσχόμενος διηγηματογράφος αδυνατεί να «εκσπερματώσει» συγγραφικά;
Αλλά και μια παρθένα όπως η Χλόη, που αποθανατίζεται στον περίφημο πίνακα του Jules Lesebvre, πώς και γιατί δημιούργησε τόσα σκάνδαλα κατά την τελευταία εκατονταετία;
Σε ποιες «μαύρες τρύπες» του σύμπαντος έχει χαθεί ο επαναπατρισθείς νεαρός που νιώθει σαν «εξωγήινος»;
Ο συγγραφέας αυτής της συναρπαστικής συλλογής διηγημάτων, επιχειρώντας να συνθέσει το αίνιγμα της ζωής και της τέχνης, αποφαίνεται μέσω του αφηγητή του: «Τα τέρατα, αργά ή γρήγορα τα γνωρίζουμε. Κάποια σημεία όμως είναι γραφτό να παραμένουν ες αεί άδηλα, κρύφια, αινιγματικά…»

181 σελ.

Κώστας Ταχτσής: Η ζωή του – Γιάννης Βασιλακάκος

Η αθέατη πλευρά της σελήνης
Ο Κώστας Ταχτσής είναι ένας απ’ τους πιο παρεξηγημένους και αμφιλεγόμενους μεταπολεμικούς συγγραφείς μας. Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να φωτίσει τη ζωή και το έργο του.
“Είχα βέβαια δύο θείους, ο μεν ένας, ο κακός, με κουβαλούσε μαζί του σε διάφορα υπόγεια χαμαιτυπεία γύρω από την Ομόνοια. Ο άλλος με πήγαινε σε επίσημες δεξιώσεις, με υπουργούς και διάφορους άλλους μεγαλόσχημους. Έτσι αισθανόμουνα σα να ανήκω λιγάκι σ’ ένα κόσμο αδεσμεύτων κι έκανα επισκέψεις πότε στον υπόκοσμο και πότε στο κατεστημένο – ένα σχέδιο κατά κάποιο τρόπο ένα πρότυπο το οποίο φαίνεται με σφράγισε κι έχει συνεχισθεί σ’ όλη μου τη ζωή κατά καιρούς”.
(απόσπασμα από το βιβλίο)

358 σελ.

Η άγνωστη αλληλογραφία του Κώστα Ταχτσή – Γιάννης Βασιλακάκος

… Τις προάλλες το βράδυ είδα τον Άλεκ Γκίνες σε μια δραματοποιημένη βιογραφία του Ντίλαν Τόμας. Ήταν υπέροχος. Τη “Σιωπή” του Μπέργκμαν τη βρήκα μη ικανοποιητική, αλλά θα μου πείτε ότι είμαι τρομερά κακομαθημένος σε ορισμένους τομείς για να εντυπωσιάζομαι από τις καταραμένες ασκήσεις ενός Σκανδιναβού πάνω στο σεξ και την υστερία.
Μετά από τη Γεωργία, όπου η άνοιξη πριν δυο βδομάδες ήταν ήδη παντού, ο καιρός εδώ είναι ακόμη άθλιος. Άνεμος, βροχή, άνεμος, βροχή.
Έχασα τη γραφομηχανή μου -τη δεύτερη μέσα σ’ ένα χρόνο- και έχω μείνει ανάπηρος. Αμέσως μόλις φτάσει εδώ η προκαταβολή του Gallimard, θα αγοράσω καινούργια. Το αυτοκίνητο μου -φευ!- δεν έχω πλέον αυτοκίνητο. Πρέπει να το χτύπησα κάπου, έσπασε το oil-pan, έχανε λάδια, και εγώ οδηγούσα επί 100 μίλια, ώσπου άρχισε να ζεσταίνεται η μηχανή πριν συνειδητοποιήσω τι είχε συμβεί. Αναγκάστηκα να το πουλήσω ως παλιοσίδερα και να πάρω το λεωφορείο για τη Νέα Υόρκη! Μου σπάραξε την καρδιά.
Ποτέ μου δεν πίστεψα ότι θα κυβερνούσε ο Κωνσταντίνος, και όμως – και είναι και “ομορφονιός”. Έγραψα στην Ελπίδα πως ήθελα να μάθω πόσο… σεξουαλικά ικανός είναι, και σκανδαλίστηκε πολύ ενώ η μητέρα μου, που είναι περισσότερο σαν κι εμένα, απάντησε: Λυπάμαι που είμαι αρκετά γριά για να τον πλησιάσω και να σε ενημερώσω..

96 σελ.

Χρήστος Τσιόλκας – Γιάννης Βασιλακάκος

Η άγνωστη ιστορία: Η ζωή και το έργο του
Το βιβλίο Χρήστος Τσιόλκας: Η Άγνωστη Ιστορία – Η Ζωή και το Έργο του είναι η πρώτη εμπεριστατωμένη εξέταση της ζωής και του έργου ενός από τους πιο δημοφιλείς και πολυσυζητημένους Ελληνοαυστραλούς μυθιστοριογράφους. Από τα πρώτα του χρόνια ως βιοπαλαιστής συγγραφέας, έως τη σημερινή παγκόσμια καταξίωσή του, η ακαταμάχητη άγνωστη ιστορία του Τσιόλκα έρχεται, επιτέλους, στο φως. Για πρώτη φορά ο επίμαχος και πολυσυζητημένος Ελληνοαυστραλός συγγραφέας μιλάει ειλικρινά και εκ βαθέων για όλα: την πολυτάραχη ζωή του (τα παιδικά χρόνια, την εφηβεία και την ενήλικη ζωή του) καθώς και για πολυαγαπημένα και σημαντικά γι’ αυτόν ζητήματα (τη λογοτεχνία και κριτική, την ταυτότητα, την κατάσταση που βρίσκεται η ανθρωπότητα – την παρακμή, τον υλισμό, την πνευματικότητα, την ηθική, το ρατσισμό, την απελευθέρωση των ζώων, τους διανοούμενους και τα μίντια – τη θρησκεία και το θάνατο). Επίσης αποκαλύπτει άγνωστες λεπτομέρειες/μυστικά και δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τα τέσσερα δημοσιευμένα κι επίμαχα μυθιστορήματά του τα οποία συζητά εκτενώς – από το πρώτο προκλητικό Loaded (Κατά μέτωπο) έως το τελευταίο του παγκόσμιο μπεστ σέλερ The Slap (Το Χαστούκι). Ένα απαραίτητο κι αναντικατάστατο ανάγνωσμα για τους πολυάριθμους θαυμαστές/αναγνώστες του οι οποίοι πάντα αναρωτιούνταν: “ποια είναι η πραγματική ιστορία πίσω από το “φαινόμενο Τσιόλκας”;”.

360 σελ.

Τα αμαρτύρητα – Γιάννης Βασιλακάκος

Σχέδιο βιογραφίας του Βασίλη Βασιλικού
Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός σφράγισε την εφηβική μου ηλικία, αλλά και τα φοιτητικά μου χρόνια. Μαζί με τον Καζαντζάκη ήταν από τους πρώτους συγγραφείς, των οποίων τα βιβλία αγόραζα σωρηδόν. Από τα πρώτα μου αποκτήματα στη Μελβούρνη (λίγα χρόνια μετά την άφιξή μου), ήταν και μια θαυμάσια πανόδετη αγγλική έκδοση του Ζ (εκδ. McDonald 1969). Ήταν η εποχή που το έργο αυτό, λόγω και της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, χαλούσε κόσμο, διεθνώς. Η φωτογραφία του συγγραφέα κάλυπτε, θυμάμαι, όλο το οπισθόφυλλο αυτής της έκδοσης και, με τα χοντρά μαύρα γυαλιά του, τα κάπως ατημέλητα μαλλιά και το κοτλέ κοστούμι του, με είχε εντυπωσιάσει ιδιαίτερα. Λόγω της αντιδικτατορικής δράσης του στο εξωτερικό, του μεγάλου σάλου που είχε δημιουργήσει το Ζ, τόσο ως βιβλίο όσο και ως (μετέπειτα) ταινία, αλλά και των ατέρμονων συνεντεύξεων στις εφημερίδες και τα περιοδικά της εποχής, ο Βασιλικός δεν άργησε να αποτελέσει για μένα τότε κάτι σαν συγγραφικό είδωλο. Γι’ αυτό, έχοντας “ξεκοκαλίσει” όσα βιβλία του υπήρχαν στα ελληνικά βιβλιοπωλεία και τις βιβλιοθήκες της Μελβούρνης, κι έχοντας γνωρίσει το συγγραφέα του Ζ από την “κόψη”, δεν απέμενε παρά να τον γνωρίσω και από την “όψη”!…

198 σελ.

Ηλίας Πετρόπουλος, Ο τεχνίτης της διαστροφής – Γιάννης Βασιλακάκος

Σεργιάνι στον κόσμο ενός αιρετικού ελληνολάτρη
Ποιος και τι ακριβώς ήταν ο Ηλίας Πετρόπουλος; Σπούδασε νομικά, χωρίς ποτέ να πάρει πτυχίο και να ασκήσει τη δικηγορία. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, χωρίς να ακολουθήσει δημοσιογραφική καριέρα. Ξεκίνησε γράφοντας μονογραφίες για εικαστικούς καλλιτέχνες, χωρίς να έχει σπουδάσει καλές τέχνες. Έγραψε ποίηση, χωρίς να υπάρξει ποτέ καθαρόαιμος ποιητής. Επιδόθηκε σε λαογραφικές, γλωσσολογικές και λεξικογραφικές έρευνες και μελέτες, χωρίς να ισχυριστεί ότι είναι επιστήμων λαογράφος ή γλωσσολόγος. Μα τι τέλος πάντων ήταν αυτός ο άνθρωπος; Ερευνητής-Μελετητής; Λαογράφος; Φολκλορίστας; Γλωσσολόγος του περιθωρίου; Λεξικογράφος; Ανθολόγος; Δοκιμιογράφος; Κριτικός τέχνης; Ποιητής; Σκιτσογράφος; Φωτογράφος; Βιβλιόφιλος; Συλλέκτης; Ενδυματολόγος; Θανατολόγος; Πορνογράφος; Ποιο υπήρξε, πραγματικά, το αυθεντικό πρόσωπο του επίμαχου και αλλόκοτου αυτού ανθρώπου; Μήπως έπαιζε θέατρο με τις ακραίες συμπεριφορές, τις υπερβολές και τα καμώματά του; Τι ήταν τελικά αυτός ο άνθρωπος; Ένα ανήσυχο πνεύμα; Ένας παθιασμένος, καινοτόμος ερευνητής; Ένας ευαίσθητος καλλιτέχνης-διανοούμενος; Ή μήπως ένας σκανδαλοθήρας-τσαρλατάνος; Αυτά τα ερωτήματα δεν έπαυαν να απασχολούν για χρόνια τον «βιογράφο», ζητώντας απαντήσεις.
Επτά μήνες πριν τον θάνατό του (Σεπτέμβρης 2003), ο ακαδημαϊκός, συγγραφέας και κριτικός Γιάννης Βασιλακάκος συναντά συμπτωματικά στο Παρίσι (καλεσμένος τού τότε πρέσβη της Ελλάδας στην UNESCO Βασίλη Βασιλικού, τον Γενάρη 2003) το ίνδαλμά του Ηλία Πετρόπουλο, με τον οποίο περνά ένα αξέχαστο βράδυ μαζί. Η αναπάντεχη αυτή συνάντηση-γνωριμία προσφέρει μια σπάνια και μοναδική ευκαιρία στον θαυμαστή του τελευταίου για να ψυχογραφήσει και αποκωδικοποιήσει τον μεγαλύτερο ίσως «γρίφο» στην ιστορία της νεοελληνικής γραμματείας. Ο «βιογράφος», με έναν εντελώς πρωτότυπο και ιδιόρρυθμο τρόπο – αντίστοιχο της προσωπικότητας του Πετρόπουλου – φιλοτεχνεί το «πορτραίτο του καλλιτέχνη» καταθέτοντας την προσωπική του μαρτυρία-κατάθεση. Η τελευταία αποτελεί, ουσιαστικά, και την πρώτη επίσημη βιογραφία ενός πολυσυζητημένου, επίμαχου, πλην γοητευτικότατου «τεχνίτη της διαστροφής».

284 σελ.

Η περιπέτεια της γραφής – Γιάννης Βασιλακάκος

Καταθέσεις-μαρτυρίες 27 Ελλήνων πρωταγωνιστών
Από μικρός λάτρευα τα βιβλία. Για τους συγγραφείς είχα ένα δέος, τους έβλεπα σαν “ιερά τέρατα”, σαν “μικρούς θεούς” που μπορούσαν να κάνουν υπερφυσικά πράγματα: Να δημιουργούν και να καταστρέφουν κόσμους ολόκληρους κατά το δοκούν κι εν γένει να γητεύουν τους αναγνώστες τους με τα “θαύματα” που επιτελούσαν. Γι’ αυτό κι εξ απαλών ονύχων δικακατεχόμουν από μια έμμονη ιδέα, μια ασίγαστη περιέργεια να γνωρίσω από κοντά αυτά τα “είδωλά” μου. Επιθυμούσα διακαώς να τα δω, να τ’ ακούσω, να τ’ αγγίξω, να μυρίσω τον αέρα του περιβάλλοντος που ζούσαν και δημιουργούσαν -ή “ζύμωναν τα καρβέλια τους”, όπως λέει ο Πάτρικ Γουάιτ-, να μοιραστώ έστω και για λίγο τη μαγεία του χώρου και χρόνου τους, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους…

384 σελ.

Αχαρτογράφητα νερά – Γιάννης Βασιλακάκος

Κριτικές μελέτες για τη νεοελληνική λογοτεχνία
Ένδεκα πρωτοποριακές και ενδελεχείς κριτικές μελέτες για τους εξής έλληνες λογοτέχνες: Στρατή Μυριβήλη, Αλέκο Δούκα, Δημήτρη Χατζή, Αντώνη Σαμαράκη, Βασίλη Βασιλικό, Νίκο Καχτίτση, Γιώργο Σεφέρη, Ανδρέα Εμπειρίκο, Λεύκιο Ζαφειρίου, Γιώργο Παπουλια και Γιώργο Βέη. Αλλά και θεωρητικά κείμενα και προβληματισμοί για τη θέση της νεοελληνικής λογοτεχνίας διεθνώς, τη λογοτεχνία της ελληνικής διασποράς, καθώς και τη λογοτεχνική μετάφραση, από την πένα του διακεκριμένου και βραβευμένου νεοελληνιστή πανεπιστημιακού και συγγραφέα Γιάννη Βασιλακάκου.

344 σελ.

Πηγές: Biblionet, Gutenberg-Γιώργος & Κώστας Δαρδανός, Ηρόδοτος, Κέδρος, Ηλέκτρα, Οδός Πανός, Ελληνικά Γράμματα, Λογοσοφία