Φιλόλογος και Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών εργάστηκε επί χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Η διατριβή του στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο είχε ως θέμα: «Η αισθητική στην ποίηση του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη». Διατέλεσε διευθυντής στο λύκειο του Μαρασλείου. (26ο Γενικό Λύκειο). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την ποίηση. Το 2016 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Καταπίστευμα», το 2017 η ποιητική συλλογή «Νυκτανθή», το 2018 «Αντιφωνίες, Σύγχρονα χορικά», το 2019 «Ανάλεκτα», το 2020 το θεατρικό έργο «Μήδεια ἐν Ἠλυσίοις».
Καταπίστευμα (2016), Φίλντισι
Νυκτανθή (2017), Φίλντισι
Ηράνθεμα (2021), Φίλντισι
Συλλογικά έργα
20 σύγχρονοι Έλληνες ποιητές (2019), Δρόμων
Ηράνθεμα – Γιάννης Παπαθεοδώρου
Σ’ αρχαίο θέατρο
η Ύβρις και η Νέμεσις.
πρωταγωνιστές μιας τραγωδίας,
στη σκηνή.
Στο προσκήνιο ανοίγουν οι Πύλες
να φανούν οι Υποκριτές
κι ο Χορός στην Ορχήστρα βουβός.
Μαύρες οι σκιές στις Παρόδους,
αγγελιαφόροι κακών μηνυμάτων.
-Πάντα το κακό
με αντικλείδι παραβιάζει την πόρτα-.
Τα θεατρικά λόγια ξεχασμένα.
Το δράμα αρχίζει,
ο από μηχανής Θεός απουσιάζει,
οι χαρώνειες κλίμακες
ανοίγουν τις πόρτες τους
και το τέλος «δι’ ελέου και φόβου»
θα φέρει την κάθαρση.
Ποίηση, Φίλντισι, 2021, 68 σελ.
Νυκτανθή – Γιάννης Παπαθεοδώρου
Το πιο δυνατό στοιχείο στην ποίηση του Γιάννη Παπαθεοδώρου είναι η ακριβολογία. Κάθε λέξη μοιάζει να έχει ξεφύγει από τη φθορά της μες την κοινοτοπία και ανανεωμένη – αυτό που πάντα προορίζεται – να εκφράζει: τη σκέψη και το πάθος.
(Κατερίνα Αγγελάκη- Ρουκ)
Ποίηση, Φίλντισι, 2017, 118 σελ.
Καταπίστευμα – Γιάννης Παπαθεοδώρου
“Ο Γιάννης Παπαθεοδώρου έρχεται να μας “κληροδοτήσει” την ποιητική του παρακαταθήκη, να μας παραδώσει με εμπιστοσύνη την πολύτιμη γι’ αυτόν “ιδιαιτερότητά” του, συστήνοντάς μας ουσιαστικά την ταυτότητά του στον κόσμο μέσα απ’ την ανθολογημένη συγκομιδή σαραντατριών εκλεκτών ολιγόστιχων μα περιεκτικών ποιημάτων. Αυτό είναι το “Καταπίστευμά” του, η συλλογή αποσταγμένων σπαραγμάτων μιας ζωής φουρτουνιασμένης, δοσμένων με ακέραια ποιητική ευαισθησία και αισθαντικότητα… Καλοδουλεμένος ποιητικός λόγος, ζυμωμένος με τα βιώματα μιας “δύσκολης” διαδρομής, υποσχετικός για τους καρπούς μιας δυναμικής συνέχεια.
(από το Προλογικό σημείωμα του συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη).
Νέος ποιητής, που δεν φιλολογεί στην ποίησή του. Βρήκα τις συνθέσεις του εξαιρετικές, με ζεστασιά και μαγεία.
Τα θέματα του είναι ιστορικά, κοινωνικά και ερωτικά. Συχνά, καυτηριάζει τα προβλήματα της εποχής μας, τη δυστυχία, τον ανθρώπινο πόνο, ενώ άλλοτε ταξιδεύει στην ιστορία για να μας θυμίσει καταστάσεις και γεγονότα.
Είναι εμφανής η επιρροή του Κ. Καβάφη, η οποία τον καθοδηγεί σε πολλά ποιήματά του, γι’ αυτό θα τον κατέτασσα στους νεοκαβαφικούς ποιητές.
Επικός και συχνά λυρικός με λεξιλόγιο πλούσιο περιγράφει λιτά την πικρή πραγματικότητα.
Ο χρόνος τον βασανίζει ή μάλλον τον απασχολεί σε πολλά ποιήματά του κάνοντας έντονη την παρουσία του.
(Προλογικό σημείωμα του Κ. Νίκα, Καθηγητή Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο L’ Οrientale της Νάπολης).
Ποίηση, Φίλντισι, 2016. 62 σελ.
Πηγές: Biblionet, Φίλντισι