Σπούδασε Οικονομικά και Ιστορία στο Bard College και, κατόπιν, πήρε Masters από το Columbia University. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1983 ως ανταποκριτής της εφημερίδας Αυγή στη Νέα Υόρκη. Εν συνεχεία εργάστηκε ως ανταποκριτής της Καθημερινής και του Mega Channel στην Ουάσιγκτον. Το 1999 επέστρεψε στην Ελλάδα. Ήταν βασικός παρουσιαστής της εκπομπής Μαύρο Κουτί, και, εν συνεχεία, των Φακέλων. Από το 2007 είναι διευθυντής της Καθημερινής.
Ο βιασμός της ελληνικής δημοκρατίας (1998), Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Ο βιασμός της ελληνικής δημοκρατίας (2017), Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια: 1942-1974 (2017), Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια: 1974-2016 (2019), Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Ενα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974 (2021), Μεταίχμιο
Συλλογικά έργα
Το ελληνικό παράδοξο: Υπόσχεση και επίδοση (1997), Εκδόσεις Παπαζήση
Η κρίση στο Κόσοβο: Η Ελλάδα, η Διεθνής Κοινότητα και τα ΜΜΕ (1999), Εκδόσεις Παπαζήση
Από το Άμστερνταμ στη Νίκαια: Η Ευρώπη και η Ελλάδα στη νέα εποχή (2001), Κριτική
Φάκελος 17 Νοέμβρη (2003), Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Ώρες ελευθερίας: Βαλκανικοί Πόλεμοι· 100 χρόνια: Από τη Μελούνα στη Θεσσαλονίκη (2012), Η Καθημερινή
Ο ασάλευτος χρόνος της ελληνικής δικαιοσύνης: Εξήντα επτά κείμενα κριτικής 1880-2011 (2012), Καλλιγράφος
Ιστορικά κριτικά: Βιβλιοκριτικές των έργων του Θάνου Βερέμη (2013), Εκδόσεις Καστανιώτη
Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974 – Αλέξης Παπαχελάς
Ντοκουμέντα και αποκαλυπτικές μαρτυρίες
Ο Ιωαννίδης και η παγίδα της Κύπρου
Τα πετρέλαια στο Αιγαίο
Ο ρόλος των Αμερικανών
Το βιβλίο φωτίζει μερικά από τα πλέον πολυσυζητημένα ερωτήματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας: την ανατροπή του δικτάτορα Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη, τον ρόλο σημαντικών παραγόντων της εποχής, όπως του Αριστοτέλη Ωνάση, την ανακάλυψη πετρελαίων στο Αιγαίο, το πώς άρχισε η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1974, με άγνωστα παρασκήνια, το αν και ποιος έδωσε διαβεβαιώσεις στον Ιωαννίδη πριν από το μοιραίο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ερευνά ακόμα πώς αντιμετώπιζαν οι Αμερικανοί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και ποιες ήταν οι προβλέψεις τους για τον ρόλο που θα έπαιζαν στη μελλοντική ιστορία του τόπου.
Θα «ακούσετε» –για πρώτη φορά– τις φωνές του Δημητρίου Ιωαννίδη και του αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Γρηγορίου Μπονάνου στο Πολεμικό Συμβούλιο της 20ής Ιουλίου 1974. Ήταν στιγμές χάους, απελπισίας. Πρόκειται για μια συγκλονιστική αποτύπωση της ανεπάρκειας όσων διαχειρίζονταν τις τύχες του έθνους εκείνη τη στιγμή. Τα 38 λεπτά αυτού του Πολεμικού Συμβουλίου αποτελούν ένα πολύτιμο ντοκουμέντο για την κατανόηση των γεγονότων.
Στο βιβλίο υπάρχει εκτενές Παράρτημα, με σπάνιο υλικό. Σε αυτό περιλαμβάνονται αναλυτικό χρονολόγιο της εποχής, βιογραφικά σημειώματα των προσώπων που πρωταγωνιστούν στο βιβλίο, καθώς και αναλυτική βιβλιογραφία.
Την έκδοση εμπλουτίζουν 22 QR codes που παρεμβάλλονται μες στις σελίδες του βιβλίου. Σκανάροντάς τα ο αναγνώστης ανακαλύπτει σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό με άγνωστα ντοκουμέντα.
Ιστορία, Μεταίχμιο, 2021, 632 σελ.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια – Αλέξης Παπαχελάς
Τόμος Β: 1974-2016
Ο Αλέξης Παπαχελάς, επιστρέφει µε τον δεύτερο τόµο της συγκλονιστικής αφήγησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις τους που πραγµατοποιήθηκαν µε ρητή συµφωνία το περιεχόµενό τους να δηµοσιοποιηθεί µετά την αποχώρηση του Έλληνα ηγέτη από τη ζωή.
Με τα δικά του λόγια, ο κορυφαίος πολιτικός άνδρας αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται για πρώτη φορά εκ βαθέων, αιφνιδιάζοντας συχνά τον αναγνώστη καθώς φωτίζει µε θάρρος – αλλά και αυτοκριτική διάθεση – αµφιλεγόµενες όψεις της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας του τόπου.
Η πορεία στην έρηµο και οι δύσκολες σχέσεις του µε τον Κωνσταντίνο Καραµανλή τα πρώτα χρόνια µετά την Αποκατάσταση της Δηµοκρατίας. Τα µυστικά της πολιτικής επιβίωσης και η ολική επαναφορά στην πολιτική σκηνή. Η ένταξη στη Νέα Δηµοκρατία το 1978 και η πρωτοφανής πορεία προς την κατάκτηση της ηγεσίας της το 1984.
Οι µεγάλες συγκρούσεις µε τον Ανδρέα Παπανδρέου που σφράγισαν την δεκαετία του ’80. Το Σκάνδαλο Κοσκωτά και η πολιτική θύελλα που οδήγησε στο Ειδικό Δικαστήριο. Η στοχοποίηση της ΝΔ από την τροµοκρατία και η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. Οι συγκρούσεις στην κυβέρνηση την περίοδο 1990-1993 για την προώθηση των µεταρρυθµίσεων. Το άγνωστο παρασκήνιο για το Σκοπιανό. Το χρονικό της πτώσης και ο πραγµατικός ρόλος της «διαπλοκής». Οι συµβουλές και η παρακαταθήκη του για τις επόµενες γενιές.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καταθέτει τη δική του µαρτυρία για µια ολόκληρη εποχή, την οποία επηρέασε και διαµόρφωσε όσο ελάχιστοι άλλοι.
Επιμέλεια: Αλέξης Παπαχελάς
Πολιτικοί, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2019, 436 σελ.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια – Αλέξης Παπαχελάς
Τόμος Α: 1942-1974
Ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς ηγέτες της μεταπολεμικής Ελλάδας, η τρικυμιώδης διαδρομή του οποίου σημάδεψε τις πολιτικές εξελίξεις επί επτά δεκαετίες, αυτοβιογραφείται, αποφασισμένος να μην κρύψει τίποτα.
Βασισμένο στις προσωπικές συνεντεύξεις τις οποίες παραχωρούσε επί μία δεκαετία (2007-2016) ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, υπό τον όρο να δημοσιοποιηθούν μόνο μετά τον θάνατό του, το βιβλίο αυτό αποτελεί ίσως τη συγκλονιστικότερη πολιτική μαρτυρία που έχει εκδοθεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Στις σελίδες του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν ξετυλίγει απλώς το συναρπαστικό αφήγημα της πορείας του, από τη συμβολή του στην αποφυγή εμφυλίου στην Κρήτη το 1943 και την πρώτη του είσοδο στη Βουλή το 1946 (“έκανα εκλογές χωρίς κουστούμι, με τη στολή του ανθυπασπιστή”) ώς τον Ανένδοτο Αγώνα και την Αποστασία, και από τη Δικτατορία και τη Μεταπολίτευση ως την πρωθυπουργία του, αλλά μοιράζεται και τη βαρύνουσα άποψη του για όλα και για όλους έως το 2014.
Με τον χαρακτηριστικό του λόγο, αυτό το μοναδικό, ρέον μείγμα απλής καθαρεύουσας και κρητικής καθομιλουμένης, αναδεικνύεται ολοζώντανη η ταραγμένη πολιτική ιστορία της Ελλάδας και σκιαγραφούνται με αμείλικτη ακρίβεια οι πρωταγωνιστές της.
Το βιβλίο αυτό αποκαλύπτει, συναρπάζει, σοκάρει, προβληματίζει. Πέρα από σημαντική πολιτική παρακαταθήκη, πέρα από βιβλίο αποκαλύψεων, είναι μια συγκλονιστική αποτύπωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της πατρίδας μας, σκιαγραφημένη από έναν εξαιρετικά διορατικό, ρεαλιστή και σημαντικό πολιτικό, που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο τα τελευταία εβδομήντα χρόνια της ιστορίας της.
Επιμέλεια: Αλέξης Παπαχελάς
Πολιτικοί, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2017, 392 σελ.
Ο βιασμός της ελληνικής δημοκρατίας – Αλέξης Παπαχελάς
Ο αμερικανικός παράγων, 1947-1967
Συνεντεύξεις:
Λεωνίδας Κύρκος, Κωνσταντίνος τέως Βασιλιάς της Ελλάδας, Νικόλαος Μακαρέζος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Γεώργιος Ι. Ράλλης, Τζων Φατσέας.
Η νέα έκδοση του βιβλίου περιέχει τις πρωτογενείς μαρτυρίες ιστορικών πρωταγωνιστών της περιόδου που οδήγησε στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Στις συνεντεύξεις που περιλαμβάνει η παρούσα έκδοση, οι πρωταγωνιστές εξιστορούν τη σκοτεινή περίοδο των συνωμοσιών και της ακυβερνησίας, τις πρώτες αντιδράσεις και τα διλήμματα της περιόδου μετά την εδραίωση των συνταγματαρχών. Οι σημαντικές αυτές μαρτυρίες θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται το πραγματικό θρίλερ που αναδύεται από τα αμερικανικά αρχεία.
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 1997
Πρόλογος: Λέων Β. Καραπαναγιώτης. Συμπληρωμένη έκδοση
Πολιτική και Ιστορία, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2017, 544 σελ.
Ο βιασμός της ελληνικής δημοκρατίας – Αλέξης Παπαχελάς
Ο αμερικανικός παράγων, 1947-1967
ΠΟΣΕΣ φορές, πόσα βιβλία προσθέτουν τόσα καινούργια στοιχεία στη γνώση μας μιας εποχής, ώστε να γίνονται απαραίτητα; Και πόσες φορές τέτοια βιβλία ρίχνουν καινούργιους προβολείς στα πρόσωπα και τα συμβάντα της εποχής αυτής, ώστε να τους προσδίδουν καινούργιες διαστάσεις; Και πόσες φορές τούτο συμβαίνει για την ίδια μας την εποχή, που καλύπτεται από τόσα μέσα, εκτυλίσσεται περισσότερο από κάθε άλλη μπρος στα μάτια όλων μας, με πρωταγωνιστές που παρακολουθούνται από τις εφημερίδες μας, ακούγονται από τα ραδιόφωνά μας, εμφανίζονται στις οθόνες των τηλεοράσεών μας, ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση πως καμία τους κίνηση δεν γίνεται να μας διαφύγει;
Σπάνια, θα ήταν η απάντηση κι ακόμα πιο σπάνια σ’ έναν τόπο όπως ο δικός μας, όπου ημερολόγια όλο και λιγότερο κρατούνται, απομνημονεύματα λιγοστά γράφονται, αλληλογραφίες πολιτικών δεν δημοσιεύονται και τα αρχεία εύκολα δεν ανοίγονται. Αλλά και για έναν ακόμα λόγο: Γιατί, σ’ έναν τόπο και μικρό και γεωπολιτικά εκτεθειμένο και με ηγέτιδες τάξεις που συνέδεαν τη θέση τη δική τους και του τόπου τους με τα συμφέροντα άλλων παραγόντων, η εξάρτηση από τις ενέργειες και τις επιδιώξεις ξένων δυνάμεων ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η πρόσβαση στα αρχεία των δυνάμεων αυτών είναι απαραίτητη για όποιον επιχειρεί να συγγράψει τη δική μας σύγχρονη ιστορία.
Πρόλογος: Λέων Β. Καραπαναγιώτης
Περιέχει Βιβλιογραφία
Σειρά: Πολιτική και Ιστορία
Πολιτική, Διεθνείς σχέσεις, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1998, 449 σελ.
Πηγές: Biblionet, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Μεταίχμιο