Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στο Παρίσι, όπου πέρασε µεγάλο µέρος της νεότητάς του, καθώς και στην Ιταλία και στη Νέα Υόρκη. Γνώρισε σηµαντικές προσωπικότητες της τέχνης, µεταξύ άλλων τη διάσηµη Ιταλίδα σκηνογράφο και ζωγράφο Lila De Nobili, της οποίας υπήρξε µαθητής. Έγινε πολύ νέος γνωστός µε τις ταινίες του «Περιπλάνηση» και «Ρόζα», οι οποίες βραβεύτηκαν σε διεθνή φεστιβάλ και εξυµνήθηκαν από Έλληνες και ξένους κριτικούς. Έχει σκηνοθετήσει πρωτοποριακά µουσικά έργα και σύγχρονες όπερες σε παγκόσµιες πρεµιέρες, όπως του Antonio Cericola και του Marian Kouzan στην Ιταλία και στη Γαλλία, του Γιάννη ∆ροσίτη και του Νίκου Ξανθούλη στην Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί µε την Ελένη Καραΐνδρου, η οποία έγραψε τη µουσική των ταινιών του, καθώς και µε τον Περικλή Κούκο στη σκηνική καντάτα «Ηµερολόγιο για περαστικούς» σε κείµενα και στίχους του Χριστόφορου Χριστοφή για τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη. Για την τηλεόραση (ΕΡΤ-1), έχει σκηνοθετήσει τη «Χαµένη Άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα και τη σειρά «Βιζυηνός – Η σιωπή των αγγέλων».
Έχει γράψει νουβέλες, λιµπρέτα και θεατρικά έργα. Επίσης, έχει διασκευάσει θεατρικά, κλασικά λογοτεχνικά έργα, καθώς και τη µεταγραφή της «Ασπίδας» του Μενάνδρου. Το 2000 «Η χρυσόµυγα» παίχτηκε από αγγλικό θίασο στο θέατρο Old Vic του Λονδίνου, µε τον τίτλο Mayfly. Το 1994 ο Γιώργος Κουµεντάκης συνέθεσε τη µουσική του εν λόγω έργου. Έκτοτε ανέβηκαν σε διάφορες σκηνές τα έργα του: «Η µεγάλη κυρά της Τραπεζούντας», «Οι Ρήτορες», «Τουλούζ Λωτρέκ, η φαντασία της αµαρτίας», «Νιζίνσκι, η προφητεία της φωτιάς». Το έργο του «Ευριπίδης Μαινόµενος» παρουσιά – στηκε στους ∆ελφούς στο πλαίσιο «Ηµέρες ∆ελφικής Πολιτιστικής Κληρονοµιάς» (2021) και «Το Κάλεσµα στον Προµηθέα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2021).
Ρόζα. Τ’ όνειρο (1995), Κέδρος
Πεζογραφία
Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα (1993), Κέδρος
Θεατρικά έργα
Η χρυσόμυγα (1994), Μπάστας
Η μεγάλη κυρά της Τραπεζούντας (1998), Μπάστας
Τουλούζ Λωτρέκ: Η φαντασία της αμαρτίας (2009), Λαγουδέρα
Θεατρικοί καινούργιοι δρόμοι αν και σκοτεινοί στο φως δείχνουν (2019), Εκδόσεις Παπαζήση
Ευριπίδης μαινόμενος (2020), Εκδόσεις Νίκας
Το αίνιγμα του χαμένου Θεού και άλλα θεατρικά έργα (2022), Νίκας / Ελληνική Παιδεία Α.Ε.
Το αίνιγμα του χαμένου Θεού – Χριστόφορος Χριστοφής
και άλλα θεατρικά έργα
Στη συλλογή «Το αίνιγμα του χαμένου Θεού και άλλα θεατρικά έργα» περιλαμβάνονται:
Περαστικοί πάνω από τους αμμόλοφους
Κοιμητήριο βιβλίων και ονείρων
Το αίνιγμα του χαμένου θεού
Η μαγεμένη ώρα
Πανσέληνος με τον Λάζαρο.
Ο Χριστόφορος Χριστοφής, µε τη θεατρική τέχνη που υπηρετεί, ζωντα – νεύει το παρελθόν, το µετακινεί στο σήµερα, τονίζει τη διάρκεια επίδρασης των µεγάλων πρωταγωνιστών του. Η διάσωση της µνήµης γίνεται µοχλός συνέχειας και επαναστατική πράξη κι όχι επίπλαστη καταγραφή προόδου και πολιτισµού, όπως αρέσκονται να αγορεύουν οι ρήτορες της ευδαίµονος στασιµότητας.
– Τηλέµαχος Χυτήρης
Ο Χριστόφορος Χριστοφής είναι παρόν και µέλλον του ελληνικού θεάτρου. ∆εν εξαντλείται γιατί δεν επαναλαµβάνεται, συµπάσχει και συνυπάρχει στο τώρα µε το εδώ, συνδυάζει τα εισερχόµενα σήµατα στον αργαλειό του µυαλού του και φιλοτεχνεί λεπταίσθητα απεικά – σµατα της εσωτερικής παραδείσιας λειτουργίας του. Είναι κυρίως διαφωτιστής και ουµανιστής.
– ∆ρ Κωνσταντίνος Μπούρας
Εισαγωγή: Τηλέµαχος Χυτήρης
Επίμετρο: Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας
Θεατρικά έργα, Εκδόσεις Νίκας, 2022, 356 σελ.
Ευριπίδης μαινόμενος – Χριστόφορος Χριστοφής
και άλλα θεατρικά έργα…
Περιλαμβάνονται τα έργα:
ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ
Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΩΣ
Ο ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΣΤΑ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΠΡΙΝ ΝΥΧΤΩΣΕΙ
«Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της γραφής είναι ότι σου µένει ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ αλησµόνητη, όσος χρόνος κι αν κυλήσει στο κοσµικό ρεύµα του Ηράκλειτου. Κι αυτή η διαυγής σκοτεινιά, η υπαρξιακή µελαγχολία, η ποιητική θλίψη, η πνευµατική ανησυχία, είναι τα χαρακτηριστικά µιας τέχνης υπερβατικής».
∆ρ Κωνσταντίνος Μπούρας
Θεατρικά έργα, Εκδόσεις Νίκας, 2020, 384 σελ.
Θεατρικοί καινούργιοι δρόμοι αν και σκοτεινοί στο φως δείχνουν – Χριστόφορος Χριστοφής
Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται πέντε από τα εννέα θεατρικά έργα που έχει γράψει ο δημιουργός Χριστόφορος Χριστοφής σε ώρες αυτοσυγκέντρωσης και ως μια άσκηση αυτογνωσίας. Μια ιδιαίτερη διαδρομή που ξεκίνησε με τη “Χρυσόμυγα” (1994-95) και φτάνει στο “Νιζίνσκι – Η προφητεία της φωτιάς” (2019).
Τα έργα του είναι πυκνά και συμβολικά χάρις στον αποσταγματικό του λόγο. Είναι αξιοθαύμαστη η ανάλυση που πετυχαίνει σε ένα μονόπρακτο. Οι χαρακτήρες του, που είναι και ιστορικά γνωστοί, αριστοτελικά σπουδαίοι, αναδεικνύονται με πληρότητα μέσα από αυτά τα ιμπρεσιονιστικά κομμάτια ζωής.
Ο Χριστοφής είναι, όπως θα έλεγε ο Ουώλτ Ουΐτμαν “a restless soul” και ταυτόχρονα ένας σπουδαίος τεχνίτης του λόγου – πάντα έχοντας στο νου το θέατρο και επομένως την καθαρτική του διάσταση.
Θεατρικά έργα, Εκδόσεις Παπαζήση, 2019, 280 σελ.
Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Νίκας, Εκδόσεις Παπαζήση, Κέδρος