Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Χρήστος Ε. Τσόγκας

Ο Χρίστος Ε. Τσόγκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1943.
Το 1946 η οικογένεια μετακινείται στη Δράμα. Είναι διπλωματούχος Α.&Τ.Μηχ. από το Α.Π.Θ., πτυχιούχος Υδραυλικός Μηχανικός από το Ι.Η.Ε.Delft Ολλανδίας και κάτοχος M.Sc. από το University of Newcastle u. Tyne της Αγγλίας. Μετά από σύντομη σταδιοδρομία στην Ειδική Υπηρεσία Υδραυλικών Έργων Θεσσαλίας, ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως καθηγητής Υδραυλικών Έργων στο ΚΑΤΕ της Λάρισας και αργότερα στο ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης, του οποίου εξελέγη Αντιπρόεδρος επί δύο συνεχείς θητείες το 1989 και 1992. Δίδαξε σε ξένα Πανεπιστήμια και συμμετείχε ως εισηγητής σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Από το 1994 μέχρι το 2004 χρημάτισε Πρόεδρος του Οργανισμού Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και με τη βοήθεια του εργατικού δυναμικού, κατάφερε να καθαρίσει το Θερμαϊκό από τα λύματα, που μέχρι τότε χύνονταν ανεπεξέργαστα στη θάλασσα. Ένωσε τους δύο οργανισμούς (Υδρευσης και Αποχέτευσης) δημιουργώντας την Ε.Υ.Α.Θ., έδωσε τέλος στη λειψυδρία που μάστιζε την πόλη, εισήγαγε την εταιρία στο Χρηματιστήριο και στην Γενική Συνέλευση των μετόχων το Μάιο του 2004 απεχώρησε. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 11 τεχνικά βιβλία, μία ποιητική συλλογή και ένα πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό ποιήματος-διηγήματος. Το χρόνο του τον μοιράζεται ανάμεσα στην Καλαμαριά και στο Μεσόκωμο, όπου ασχολείται με το αμπέλι του και την παραγωγή κρασιού.
Μυθιστορήματα
Θ… Θράκη, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη (2015), Εκδόσεις Πηγή

Διηγήματα
6 πινέζες, 1 καρφίτσα και 1 πρόκα (2018), Ιδιωτική Έκδοση

Δοκίμια-Μελέτες-Υδροδυναμική
Μηχανική των ποταμών (1993), Ίων
Δίκτυα αποχέτευσης και επεξεργασία λυμάτων (1998), Ίων
Τεχνική υδρολογία (1999), Ίων
Υδροδυναμικά έργα (2018), Ζήτη

Συλλογικά έργα
Υδροδυναμικά έργα. Φράγματα (2000), Ίων

6 πινέζες, 1 καρφίτσα και 1 πρόκα – Χρήστος Ε. Τσόγκας




Οχτώ αφηγήσεις διαφορετικών πρωταγωνιστών ξεδιπλώνουν πραγματικές ιστορίες, εμπλουτισμένες με μυθοπλαστικές προεκτάσεις και λεπτομέρειες, αποτυπώνοντας ιστορικά γεγονότα, προσωπικές εμπειρίες, εξουσιαστικές σχέσεις, ανθρώπινες αδυναμίες και παθιασμένους έρωτες που, όσο κι αν πληγώνουν όταν συμβαίνουν, αφήνουν πάντα στο στόμα μια γλυκιά επίγευση. Ανοίγουν ένα παράθυρο στην καθημερινή μιζέρια, μια όαση φωτός στην έρημο της σκοτεινιάς.
Ο Βασίλειος, φοιτητής στη Σχολή γλωσσών και εμπορίου της Κωσταντινούπολης στα χρόνια της ευμάρειας, όταν το “Αβέρωφ” και το “Κιλκίς” ναυλοχούσαν μπροστά στον Ντολμά Μπαχτσέ, ερωτευμένος με την Ξανθίππη, κόρη ενός μεγαλέμπορου σιτηρών, αναγκάζεται να εγκαταλείψει κτήματα και σπίτια και να ακολουθήσει την οικογένειά του στην Ελλάδα, πρόσφυγας και “τουρκόσπορος”.
Ο Παύλος, πρόεδρος με δράση στο Πολυτεχνείο τη δεκαετία του ’60, ο Σταύρος και οι περιπέτειές του στην περίφημη “επιστράτευση της σαγιονάρας” το 1974, οι ορειβατικές εμπειρίες και οι έρωτες του Παύλου και της Νίνας πάνω στις κορυφές του Ολύμπου, η αδυναμία ενός άλλου προέδρου να κατανοήσει απλά πράγματα στη συγγραφή ενός βιβλίου, οι ταξιδιωτικές εμπειρίες του Μάκη στην Αυστρία, οι περιπέτειες ενός ονόματος και ο μεγάλος έρωτας του Πάνου με τη Μαριάννα.

Διηγήματα, Ιδιωτική Έκδοση, 2018, 192 σελ.

Υδροδυναμικά έργα – Χρήστος Ε. Τσόγκας




Το βιβλίο περιλαμβάνει όλα τα γνωστά είδη φραγμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στα χωμάτινα, που αποτελούν το είδος, που σήμερα κατά κανόνα εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ενώ γίνεται μικρή μόνο αναφορά στα σκυρόδετα, από τη διεθνή βιβλιογραφία.
Φιλοδοξεί να αποτελέσει βοήθημα σε όσους ξεκινούν ή θέλουν να ξεκινήσουν μια πορεία γνωριμίας με το αντικείμενο και να βοηθήσει μελετητές και κατασκευαστές, που χρειάζονται ειδικές γνώσεις, με την παραπομπή σε διεθνή περιοδικά και δημοσιεύσεις.
Η σημαντική διεθνής βιβλιογραφία, που χρησιμοποιήθηκε και αναφέρεται στο τέλος κάθε κεφαλαίου, ελπίζεται να αποτελέσει οδηγό για πιο εμπεριστατωμένη μελέτη.

Υδροδυναμική, Ζήτη, 2018, 816 σελ.

Υδροδυναμικά έργα. Φράγματα

Χρήστος Ε. Τσόγκας – Ελισάβετ Χ. Τσόγκα


Η γρήγορη τεχνολογική ανάπτυξη όλων σχεδόν των χωρών του κόσμου τον 20ό αιώνα, συνοδεύτηκε με μεγάλες απαιτήσεις σε νερό για ύδρευση, άρδευση, παραγωγή ενέργειας και βιομηχανική χρήση. Οι απαιτήσεις αυτές καλύπτονται στις περισσότερες περιπτώσεις με τη δημιουργία ταμιευτήρων, που αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες νερού πίσω από φράγματα.
Τα φράγματα είναι μεγάλα έργα, πολυδάπανα και συνήθως δύσκολα. Τα παλιότερα χρόνια (πριν από το 1950) σχεδόν αποκλειστικά κατασκευάζονταν από σκυρόδεμα. Με την ανάπτυξη όμως της εδαφομηχανικής και τη ραγδαία εξέλιξη των χωματουργικών μηχανημάτων το είδος αυτό των φραγμάτων εκτοπίστηκε από τα χωμάτινα και λιθόρριπτα, που σήμερα αποτελούν τον κανόνα. Στην Ελλάδα, η κατασκευή φραγμάτων αρχίζει με τη ίδρυση της ΔΕΗ ενώ τα χωμάτινα φράγματα εμφανίζονται στον Ελλαδικό χώρο μέσα στη δεκαετία του ’60.
Σήμερα (1989) έχουν ήδη κατασκευαστεί περισσότερα από 10 μεγάλα χωμάτινα φράγματα σε όλους τους μεγάλους Ελληνικούς ποταμούς και υπάρχει προοπτική κατασκευής άλλων 10 στα επόμενα χρόνια.
Ο τόσο ζωτικός αυτός τομέας της μηχανικής των φραγμάτων, στερούνταν ελληνικής βιβλιογραφίας, γεγονός που με οδήγησε στη σκέψη να συμμαζέψω γνώσεις, εμπειρίες και μια πλούσια βιβλιογραφία σε ένα φιλόδοξο τρίτομο έργο, που ελπίζω να φέρω σε πέρας.
Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει όλα τα γνωστά είδη φραγμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση τα χωμάτινα που αποτελούν το είδος που σήμερα κατά κανόνα εφαρμόζεται και αναφορά μόνο στα σκυρόδετα από τη διεθνή βιβλιογραφία. Το βιβλίο αυτό δεν στοχεύει να αποτελέσει εγχειρίδιο για μελετητές ή κατασκευαστές, που χρειάζονται ειδικές γνώσεις. Αντίθετα φιλοδοξεί να αποτελέσει βοήθημα σε όσους ξεκινούν ή θέλουν να ξεκινήσουν μια πορεία γνωριμίας με το αντικείμενο και να δώσει τη δυνατότητα για παραπέρα μελέτη των ειδικών θεμάτων με την παραπομπή σε διεθνή περιοδικά και δημοσιεύσεις. Η σημαντική διεθνής βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε και αναφέρεται στο τέλος κάθε κεφαλαίου ελπίζεται να αποτελέσει οδηγό για πιο εμπεριστατωμένη μελέτη…

Υδροδυναμική, Ίων, 2000, 431 σελ.

Θ… Θράκη, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη – Χρίστος Τσόγκας




Θράκη-Θεσσαλία. Δύο περιοχές, δύο κόσμοι, δύο οικογένειες, που προσπαθούν να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες. Η μία κάτω από το γιαταγάνι του Τούρκου και η άλλη κάτω από τη μπότα των τσιφλικάδων. Δύο πολυμελείς οικογένειες παλεύουν μέσα στη σκοτεινιά των πολέμων, του Βαλκανικού και του πρώτου παγκόσμιου, που κράτησαν 20 περίπου χρόνια.
Και ύστερα;
Ύστερα ήρθε η καταστροφή. Για μεν τους Θρακιώτες με τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, για δε τους Θεσσαλούς με τις εσωτερικές πολιτικές έριδες και τη φυγή σε ένα νέο κόσμο, που υπόσχονταν πολλά…
Η οικογένεια του Ηρακλή Δημητριάδη έρχεται στη Θεσσαλονίκη και σε λίγα χρόνια ο Ηρακλής φεύγει μετά από μια δεύτερη καταστροφή. Η οικογένεια Τσόγκα είδε το μεγάλο της γιό, τον Γιώργο, να φεύγει για την Αμερική και τον μικρό, τον Χρίστο, να φεύγει από λάθος ιατρική γνωμάτευση στα σαράντα του.
Η μοίρα όμως παίζει κι όμορφα παιχνίδια. Ο μικρός γιός του Χρίστου Τσόγκα, ο Ερατοσθένης, γνωρίζεται στο Πράβι της Καβάλας το 1938 με τη μικρότερη κόρη του Ηρακλή Δημητριάδη, τη Βέτα, και παντρεύονται το 1940 στη Θεσσαλονίκη.
Γερμανική κατοχή, πείνα, φτώχεια και ξανά πέτρινα χρόνια. Το 1941 γεννιέται η κόρη τους η Κωσταντία και το 1943 ο γιός τους ο Χρίστος, που μεγαλώνουν μέσα στις πιο άσχημες συνθήκες του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου και στη συνέχεια του εμφύλιου σπαραγμού. Σε μια Ελλάδα που προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της ξύνοντάς τες, ο Χρίστος προσπαθεί να βρει το βηματισμό του μέσα στις τάξεις του σχολείου και να πετάξει με τα τσακισμένα από τους καθηγητές του φτερά.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2015, 300 σελ.

Τεχνική υδρολογία – Χρήστος Ερ. Τσόγκας



Υδρολογία, Ίων, 1999, 206 σελ.

Δίκτυα αποχέτευσης και επεξεργασία λυμάτων – Χρήστος Ερ. Τσόγκας




Τα τελευταία χρόνια η έντονη αστικοποίηση του πληθυσμού και η ραγδαία βιομηχανική ανάπτυξη κυρίως γύρω από τις μεγαλουπόλεις, δημιούργησαν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα με τους μεγάλους όγκους αστικών λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων. Η έλλειψη έργων υποδομής και η λανθασμένη εκτίμηση της ικανότητας αυτοκαθαρισμού των αποδεκτών, προκάλεσαν τρομακτικές μεταβολές σε οικοσυστήματα ποταμών, λιμνών και θαλασσών. Φαινόμενα άγνωστα μέχρι πρότινος στην Ελλάδα, όπως η κόκκινη παλίρροια, ευτροφισμός, που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής. Ετσι το αντικείμενο των αποχετευτικών έργων απέκτησε ιδιαίτερη βαρύτητα για τους Μηχανικούς, ενώ η εξάπλωσή του σε τομείς που συνδέονται άμεσα με τις αποχετεύσεις, όπως η ποιότητα του νερού, ρύπανση και απορρύπανσή του, κ.λ.π., δημιούργησε ένα νέο πεδίο με ασαφή όρια ανάμεσα στους Πολιτικούς Μηχανικούς, τους Χημικούς Μηχανικούς, τους Μηχανολόγους, τους Μηχανικούς Περιβάλλοντος και πλήθος άλλων ειδικοτήτων που ασχολούνται σήμερα με το νερό. Με το βιβλίο αυτό γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί το γνωστικό αντικείμενο που ενδιαφέρει τους Τεχνολόγους Μηχανικούς σε όλο του το εύρος, χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες θεμάτων που ανήκουν σε άλλους κλάδους. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις ενότητες: αποχετευτικά έργα, ρύπανση του νερού, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Φιλοδοξία του βιβλίου είναι να αποτελέσει εγχειρίδιο για τους ασχολούμενους με τις αποχετεύσεις Τεχνολόγους Πολιτικούς Μηχανικούς. Το αντικείμενο είναι τεράστιο και αλληλοκαλύπτεται με πολλές ειδικότητες.

Δοκίμιο, Ίων, 1998, 519 σελ.

Μηχανική των ποταμών – Χρήστου Ε. Τσόγκα




Το βιβλίο αυτό με τον τίτλο Μηχανική των ποταμών είναι μια επαυξημένη και βελτιωμένη έκδοση του παλιότερου βιβλίου με τίτλο Διευθετήσεις ποταμών που εξέδιδε ο ΟΕΔΒ για τα ΤΕΙ όλης της χώρας. Ο τίτλος άλλαξε όχι μόνο για λόγους προσαρμογής στα διεθνή δεδομένα river engineering αλλά και γιατί κάτω από αυτό τον τίτλο το πρόβλημα των χειμάρρων και ποταμών αντιμετωπίζεται από μια πιο σφαιρική άποψη και από άλλη οπτική γωνία. Το όλο αντικείμενο της Μηχανικής των ποταμών χωρίζεται σε 7 βασικά κεφάλαια με διαφορετικό γνωστικό χαρακτήρα το καθένα, που όμως αποτελούν στο σύνολό τους μια ενότητα.

Υδροδυναμική, Ίων, 1993, 397 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή, Ίων, Ζήτη