Δημοσίευσε άρθρα σε παιδαγωγικά περιοδικά και εξέδωσε τις μελέτες: Δούλοι και δουλεία στον Όμηρο (1989, 2007), Η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών από μετάφραση (1992), Η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο (1992), Με αφορμή ένα ποίημα του Καβάφη, δοκιμή αγωνίας (1992), Η διαθεματική διδασκαλία ως διδακτική μέθοδος (2004), Ιστολόγιο, συλλογή δοκιμίων (2010), Ρόζα Ιμβριώτη της ζωής και του σχολείου (2011), Διδάσκω και μαθαίνω στο σχολείο (1996, 2013).
Από το 2009 διατηρεί ιστολόγιο Το Blog της Χρύσας στο οποίο δημοσιεύει άρθρα πολιτικά, κοινωνικά, ιστορικά, φιλολογικά, παιδαγωγικά.
Εσύ να με λες Ηγερία (2021), Εύμαρος
Δοκίμια-Μελέτες-Ερμηνεία και κριτική
Συνομιλώντας με την ποίηση (2016), Ήτορ
Σημεία και τέρατα της μυθολογίας (2017), Ήτορ
Βιογραφίες
Ρόζα Ιμβριώτη (2011), Εμπειρία Εκδοτική
Συλλογικά έργα
Διδακτικές προσεγγίσεις στα φιλολογικά μαθήματα – Θεωρία και πράξη (2006), Τυπωθήτω
Όπου και όπως δει – Η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών από το πρωτότυπο (2015), Ownbook
Εσύ να με λες Ηγερία – Χρύσα Χρονοπούλου-Πανταζή
“Έχεις μαζί σου τους θεούς. Γι’ αυτό στα σχέδιά σου να συμπεριλάβεις και πολλά ιερά, βωμούς και ναούς σε ωραία άλση, γεμάτα λουλούδια, με την ευωδιά τους να ανταγωνίζεται αυτήν των αρωματικών φυτών, θα παρίστασαι στις εορτές αυτές που προσελκύουν τον κόσμο, θα μεριμνάς να μην τους λείψουν ο άρτος και τα θεάματα. Εκεί τακτικά οι ιερείς σου θα κάνουν θυσίες σε κάθε ευκαιρία για να τιμήσουν τους θεούς, θα μοιράζεσαι με τον κόσμο το κρέας των θυσιασμένων ζώων. Οι τελετές θα συνοδεύονται από τραγούδια και χορούς γύρω από τους βωμούς των θεών και θα ολοκληρώνονται με αθλητικούς αγώνες, στους οποίους θα βραβεύεις τον νικητή. Δείχνεις έτσι ότι αναγνωρίζεις την αξία τους, θα προσεύχεσαι μαζί τους, θα χορεύεις, θα τραγουδάς και θα παίρνεις μέρος στους αγώνες. Είναι πολύ σημαντικό να νοιώθουν ότι είσαι ένας από αυτούς, ενώ ταυτόχρονα στέκεσαι ψηλότερα από όλους, θρησκεία, άρτος και θεάματα θα στηρίζουν την εξουσία σου. Αν το τρίπτυχο αυτό λειτουργήσει αρμονικά, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα”.
Μυθιστόρημα, Εύμαρος, 2021, 280 σελ.
Σημεία και τέρατα της μυθολογίας – Χρύσα Χρονοπούλου-Πανταζή
Μύθος θα πει λόγος, ομιλία, συνομιλία, αγόρευση, υπόθεση, απόφθεγμα. Η ελληνική γλώσσα έχει πολλές λέξεις για να δηλώσει την έννοια του λόγου, του ομιλείν. Άρα κάτι άλλο υποκρύπτεται κατά τη γνώμη μας πίσω από τη λέξη μύθος. Ανατρέχουμε λοιπόν στη ρίζα της λέξης, που είναι μυ-, η οποία μας οδηγεί και στο ρήμα μύ-ω, που σημαίνει κλείνω τα μάτια και το στόμα και δεν μιλώ. Επίσης από την ίδια ρίζα έχουμε και το ρήμα μυέ-ω, μυώ, που σημαίνει κατηχώ, διδάσκω, από όπου και η λέξη μύηση, κατήχηση, διδασκαλία. Μοιραία λοιπόν καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μύθος σημαίνει τον μυητικό λόγο, τον λόγο τον θεϊκό. Γιατί τον θεϊκό λόγο μόνο οι μυημένοι θνητοί μπορούν να τον ακούσουν, να τον γνωρίσουν και να τον καταλάβουν. Άλλωστε ο μύθος βιωνόταν κυρίως μέσα από το μυητικό θέατρο, το οποίο ήταν μέρος των μυστηρίων και βοηθούσε τον άνθρωπο να εξαγνίσει τον εαυτό του από τις ανάγκες των χοϊκών του στοιχείων, που τον οδηγούσαν προς τα κάτω, προς τη γη. Συνεπώς μυθολογία σημαίνει συλλέγω και διηγούμαι θεϊκούς λόγους, τους οποίους διέσωσαν για μας τους ανθρώπους οι θεοί και διέδωσαν μέσω των μυστηρίων.
Μυθολογία, Ερμηνεία και κριτική, Ήτορ, 2017, 128 σελ.
Συνομιλώντας με την ποίηση – Χρύσα Χρονοπούλου-Πανταζή
Αλλά τι είναι ποίηση; Έχουν δοθεί πολλοί ορισμοί. Εμείς όμως θα σταθούμε στον ορισμό του Αριστοτέλη, που θεωρείται και ο τελειότερος.
Ποίησίς εστί τέχνη μιμητική πράξεών τε και λόγων, ουχ’ οία ταύθ’ υπάρχει, αλλ’ οία δύναται και δει, τέλος έχουσα το μεθ’αρμονίας και ρυθμού εις αρετήν διατιθέναι τας των ακουόντων ψυχάς. Απόδοση:
Η ποίηση είναι τέχνη που μιμείται πράξεις και λόγια, όχι όπως αυτά έγιναν ή ειπώθηκαν, αλλά όπως θα μπορούσαν και όπως θα έπρεπε να γίνουν, και η οποία έχει ως σκοπό, με την αρμονία και τον ρυθμό, να οδηγήσει στην αρετή τις ανθρώπινες ψυχές που ακούνε τα έργα της.
Θέλω να σταθούμε λίγο στην τελευταία πρόταση του ορισμού. Στην πρόταση αυτήν ορίζεται από τον μεγάλο διανοητή και ο ουσιαστικός σκοπός της ποίησης. Μας λέει ότι η ποίηση με εργαλεία τον ρυθμό και την αρμονία αποβλέπει να καθοδηγήσει προς την αρετή τις ψυχές αυτών που την ακούν. Κάτι το θεϊκό λοιπόν ενυπάρχει στον ποιητικό λόγο, κάτι πάνω και πέρα από τα ανθρώπινα που ποτίζει την ψυχή με αγάπη και την πλημμυρίζει με αρετές, γιατί η αγάπη είναι πηγή κάθε αρετής. Γίνεται έτσι η ποίηση γέφυρα, που στο άκουσμά της ο άνθρωπος θεάται τον Θεό, γιατί ο Θεός είναι αγάπη.
Νεοελληνική ποίηση, Ερμηνεία και κριτική, Ήτορ, 2016, 150 σελ.
Ρόζα Ιμβριώτη – Χρύσα Χρονοπούλου
Της ζωής και του σχολείου
Μια μονογραφία για τη ζωή και το έργο της πρωτοπόρου παιδαγωγού Ρόζας Ιμβριώτη.
Η παιδαγωγός Ρόζα Ιμβριώτη (1898-1977) με το πρωτοποριακό της έργο σφράγισε τον 20ό αιώνα. Όλη της τη ζωή έδωσε πολυεπίπεδο αγώνα για την αναβάθμιση σχολείου και κοινωνίας, τόσο ως καθηγήτρια όσο και μέσω της ευρύτερης πολιτικής της δράσης (στο ΕΑΜ και στην ΕΠΟΝ, στην εξορία, στο ΚΚΕ, στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών), που αναδεικνύει το ουσιαστικό ενδιαφέρον και την αγάπη της για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αγωνίστηκε για την ανανέωση και τον εκδημοκρατισμό του σχολείου, με την πεποίθηση ότι το σχολείο είναι οργανικό κομμάτι του δημοκρατικού μετασχηματισμού όλης της κοινωνίας. Δεν έπαψε επίσης να αγωνίζεται για το δικαίωμα των γυναικών για μόρφωση και κοινωνική ισοτιμία, το δικαίωμα όλων των παιδιών για δωρεάν και υποχρεωτική μόρφωση, τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα της εργατικής τάξης.
Με όπλα της το πάθος και την πίστη στο όραμα, η Ρόζα Ιμβριώτη κέρδισε τη θέση της ανάμεσα στις μεγάλες προοδευτικές προσωπικότητες της Ελλάδας του 20ού αιώνα.
Η παρούσα έκδοση έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στη βιβλιογραφία, καθώς η σπουδαία αυτή γυναίκα ελάχιστα είχε απασχολήσει τους ερευνητές μέχρι σήμερα.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Βιογραφία, Εμπειρία Εκδοτική, 2011, 255 σελ.
Πηγές: Biblionet, Ήτορ, Εμπειρία Εκδοτική, Εύμαρος