Τα πρώτα της ακούσματα ήταν η “Οδύσσεια” από τον πατέρα της και το “Τριανταφυλλάκι” του Σούμπερτ από την μητέρα. Τελείωσε το εμπορικό κολέγιο “Άγιος Γεώργιος”, τη δραματική σχολή “Ελληνικό Κέντρο Στανισλάβσκι” και το θεατρικό εργαστήρι του Β. Διαμαντόπουλου. Οφείλει πολλά και πολύτιμα στον σύζυγό της Γιώργο Κώνστα, ηθοποιό-σκηνοθέτη, συγγραφέα και γνήσιο ανθρωπιστή. Έχει εκδώσει το μυθιστόρημα “Η πέτρα” (Κοχλίας, 2002), την ποιητική συλλογή “Κλείτου Επιτάφιος ” [Βραβείο Ποίησης Ακαδημίας Αθηνών] (Λιβάνης, 2006) και τα παιδικά Σαμπαγκουυίτα και Ντόροθυ [Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς] (Bookstars, 2015).
Η πέτρα (2002), Κοχλίας
Playing Possum (2015), Κύφαντα
Ποίηση
Κλείτου Επιτάφιος (2006), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Ο καθρέφτης στην είσοδο (2019), Κύφαντα
Παιδική λογοτεχνία
Σαμπαγκουυίτα και Ντόροθυ (2015)
Ο καθρέφτης στην είσοδο – Έφη C. Νικολούδη
… τον χορεύει ακατάπαυστα, τον χορεύει παράτονα,
τον χορεύει στα νύχια ο θάνατος!
Καθώς, αυτή,
η Δεσποινίς Σύννεφο,
ράβει στα μάτια της το τελευταίο του βλέμμα,
όπως παλιά στα μισοφόρια της
μια Ρομανόφ προγόνισσά της τα μπριλάντια της.
—————-
Ομηρικός διαχρονικός ορίζοντας· καβαφικές ατμόσφαιρες· σημερινές ουσίες· μελλοντικές προσεγγίσεις, διαχέονται στα αληθινά, δυνατά, ουσιαστικά και γοητευτικά ποιήματα της Έφης C. Νικολούδη.
Γιώργος Μηνάς
Eπιμέλεια: Ευσταθία Τσιγκάνου
Ποίηση, Κύφαντα, 2019, 64 σελ.
Playing Possum – Έφη C. Νικολούδη
Time for crime…
Είχε κάτι αλλόκοτο αυτή η σιωπή. Διέσχισε τον κήπο προς τ’ αριστερά, εκεί που είδε τα κουρτινάκια ν’ ανεμίζουν. Στάθηκε από κάτω και την ξαναφώναξε. Αθόρυβα και με πολλή προσοχή σκαρφάλωσε στο περβάζι του παραθύρου. Κοίταξε μέσα. Τίποτα. Μια συνηθισμένη κρεβατοκάμαρα. Ένα κρεβάτι εκεί της εποχής του Ναπολέοντα του μικρού, δυο τρεις Καντίνσκι στους τοίχους, μια μπουχάρα στο πάτωμα, τρεις βαζάρες με λίλιουμ, καμιά εξηνταριά αρώματα, χτένες, χτενάκια, δυο μάξι βραδινά… Και ξαφνικά την είδε. Ήταν πεσμένη μπρούμυτα δίπλα απ’ το κρεβάτι, ντυμένη στα κόκκινα, μ’ ένα μαχαίρι καρφωμένο στην πλάτη.
Ποιος ο ρόλος του θύματος και ποιος του παρανοϊκού δολοφόνου; Ή μήπως είναι παρανοϊκό το θύμα; Ο απίθανος bisexual Σεβάχ με το αιμοβόρο πόσουμ, η ντίβα με την γοητεία της Μορτίσια Άνταμς, η αποκεφαλισμένη αλλοδαπή, η μαμζέλ με τον τουφεκισμένο papa, ο Κάρολος, ο Ροσίνι, το μαχαίρι, η πάβλοβα… Τι ρόλο παίζουν όλοι αυτοί; Ο δαιμόνιος αστυνόμος Κεντέρης τρελαίνεται για κρουασάν, παλιές ταινίες και μυστήρια! Μια συναρπαστική αστυνομική κομεντί με ανατροπή στην ανατροπή, πτώμα στο πτώμα. Ένα κλασικό, απρόβλεπτο whodunit που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον και το γέλιο σας μέχρι την τελευταία σελίδα.
Μυθιστόρημα, Κύφαντα, 2015, 248 σελ.
Κλείτου Επιτάφιος – Έφη Νικολούδη
(Απόπειρα μεταγραφής της περιπέτειας του συναισθήματος σε ποιητικό λόγο. Προκειμένου περί Αλεξάνδρων πάντα)
Βραβείο “Γιώργου Αθάνα” Ακαδημίας Αθηνών (2007)
Ποίηση, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2006, 47 σελ.
Η πέτρα – Έφη Νικολούδη
Ο κύκλος μιας ζωής που πρωτοανοίγει πριν από τη δικτατορία και ολοκληρώνεται στις μέρες μας, διατρέχοντας ένα τοπίο όπου ο έρωτας, ο θάνατος κι αυτός ο ίδιος ο χρόνος αναμετριούνται με τη μνήμη και τη διάσωση του παιδιού που ήμασταν κάποτε.
Μια πολύχρονη πάλη ανάμεσα σε γενιές, πρόσωπα, ψευδαισθήσεις, επιδιώξεις, ανομολόγητα αισθήματα. Μια πάλη ενάντια στην ψυχική παράλυση που μας αποξενώνει από τα μυστικά στοιχεία του εαυτού μας και που καταλήγει στη νίκη του παιδικού οράματος, εξαγγελτικού μέσα σε έναν κουρασμένο κόσμο.
Μυθιστόρημα, Κοχλίας, 2002, 149 σελ.
Πηγές: Biblionet, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Κοχλίας, Κύφαντα