Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Ελένη Καρασαββίδου

Η Ελένη Καρασαββίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε παιδαγωγική και κατόπιν ΜΜΕ στο ΑΠΘ. Επίσης, με υποτροφία του Παν/μίου του Nottingham “Cultural Studies” (Ma) και Γλωσσική Πολιτισμική Παιδεία (μεταπτυχιακό) στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ. Τιμήθηκε με υποτροφία επίδοσης από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών κι έχει συμμετοχή σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Αρκετά άρθρα της δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά κι έγκυρα λογοτεχνικά περιοδικά κι εφημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος διάφορων κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων, (όπως στο Δ.Σ. του Διεθνούς Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Πόλη CRIN,υπό την αιγίδα της UNICEF, του International Cultural Research Network, του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης, έχει χρηματίσει στο ΔΣ του Συνδέσμου Byron για τον Πολιτισμό και τον Φιλελληνισμό κ.ά.) περιλαμβάνεται στο διεθνές επίσημο Who is Who ενώ συμμετέχει έμπρακτα σε πολιτικούς φορείς διεθνώς και σε κοινωνικά κινήματα. Έχει διοργανώσει πολιτιστικές εκδηλώσεις, έχει ιδρύσει την “Art Attack”, έχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις από φορείς και διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στην Γερμανία, ενώ έχει εκδώσει λογοτεχνικά και βιβλία δοκιμιακού περιεχομένου.
Έχει βραβευτεί στον διαγωνισμό της «Ελευθεροτυπίας» για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, ενώ συμμετείχε στην ειδική έκδοση της ίδιας εφημερίδας (εκδόσεις Φυτράκη). Έχει ανθολογηθεί και αρθρογραφεί στον ημερήσιο τύπο. Το 2000 πραγματοποιήθηκε για το έργο της τιμητική εκδήλωση στην Αθήνα από την ΕΠΟΣ υπό την αιγίδα και χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τιμήθηκε με μετάλλιο από την UNESCO στον Πειραιά το 2003 και με βραβείο από τον Κούρο Ευρωπού το 2007. Είναι διδάκτορας στο ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ και περιστασιακή επιστημονική συνεργάτης στο Μεταπτυχιακό του. Αρθρογραφεί στην Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα, στην Ελεύθερη Ζώνη, στην Αυγή, παλαιότερα στην Εποχή και στην Θεσσαλονίκη.Ανήκει στην ποιητική γενιά του ‘2000. Eίναι ειδική γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος.
Ποίηση
Ο Άβελ και ο Ίκαρος (2012), Τυπωθήτω

Δοκίμια-Μελέτες
Παιδική λογοτεχνία και ετερότητα (2020), Μπαρμπουνάκης Χ.

Συλλογικά έργα
Δεκατρείς νέοι συγγραφείς (2002), Νεφέλη
Μπάιρον εναντίον Έλγιν (2004), Ταξιδευτής
Εξουσία και δύναμη στην παιδική και νεανική λογοτεχνία (2010), Εκδόσεις Πατάκη
Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική (2010), Διάπυρον
Οδυσσέας Ελύτης. Εκατό χρόνια από τη γέννησή του (2011), Ιδιωτική Έκδοση
Σύγχρονη εφηβική λογοτεχνία (2011), Εκδόσεις Πατάκη
Θέματα παιδικής λογοτεχνίας (2012), Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Πρακτικά τριακοστού πρώτου συμποσίου ποίησης: Ποίηση και κρίση (2013), Μανδραγόρας

Παιδική λογοτεχνία και ετερότητα – Ελένη Καρασαββίδου

Παιδική λογοτεχνίαΗ εικόνα του “άλλου” στην ελληνική παιδική λογοτεχνία
από τον φολκλορικό “εαυτό” στον φολκλορικό “άλλο”


Η ανάγνωση του βιβλίου είναι ένα μακρύ και πλούσιο ταξίδι, πράγμα που επιτρέπει η τόσο γοητευτική γραφή της συγγραφέως. Έτσι, ο αναγνώστης θα αισθανθεί αλλά και θα κατανοήσει αυτό που βιώνει γύρω του, ότι στα παιδικά λογοτεχνικά κείμενα αναδύεται μια Ελλάδα, η οποία, από χώρα μαζικής εξαγωγής μεταναστών, μετατρέπεται σε χώρα υποδοχής μεταναστών στη δεκαετία του ’90, ότι εγκαταλείπεται η πολυπρισματική εκδοχή του τύπου άλλο ο δυτικός, άλλο ο ανατολικός και άλλο ο αφρικανός μικρός μετανάστης – στον έναν κάνουμε υποκλίσεις, στον άλλο βγάζουμε νύχια-, ότι στη δεκαετία του ’90 στα παιδικά και λογοτεχνικά κείμενα καθρεφτίζεται ένα δυναμικό πεδίο διαπραγμάτευσης ταυτοτήτων, όπου αρκετοί ήρωες μετανάστες έχουν μακρινή ελληνική καταγωγή (Βαλκάνια κυρίως Ρωσία).

Εντοπίζονται στοιχεία εθνοκεντρικής διαπολιτισμικότητας, όπου η προσέγγιση και η αναπαράσταση του «Άλλου» γίνεται με βάση οικεία πολιτιστικά χαρακτηριστικά, ενώ παρατηρείται έως και «παύση» για τις μειονότητες που πολιτιστικά απέχουν από το πρότυπο μας. Στην εργασία της Ελένης Καρασαββίδου βλέπουμε το πρόσωπο μας, εναργές, διαμπερές ποικιλότροπο, μα τόσο αντικειμενικά αληθινό…

Μιά συγκρητική μελέτη

Μελέτη, Μπαρμπουνάκης Χ., 2020, 904 σελ.

Ο Άβελ και ο Ίκαρος – Ελένη Καρασαββίδου

Κλεψύδρα


Προλογικό
Το Ποίημα είναι ζωντανό.
Δεν σου ανήκει ποτέ ολοκληρωτικά.
Δεν το γνωρίζεις ποτέ απόλυτα.
Παρατάσσεται εναντίον σου,
σε ψαχουλεύει ξεδιάντροπα,
με δικαιώματα πρωτόγνωρα.
Φοβάσαι.
Μην σε γνωρίσει.

Ποίηση, Τυπωθήτω, 2012, 136 σελ.

Πηγές: Biblionet, Τυπωθήτω, Μπαρμπουνάκης Χ.