Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Σπουδές στην Εκπαίδευση του Ε.Α.Π. Είναι πτυχιούχος της ΣΕΛΜΕ Ηρακλείου και επιμορφωτής Α’ και Β’ Επιπέδου του Υπουργείου Παιδείας. Έχει διατελέσει τρεις φορές Πρόεδρος του Παραρτήματος Λασιθίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Είναι επίσης Πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου και διευθυντής συντάξεως του περιοδικού “Αμάλθεια”. Έχει κάνει αρκετές ανακοινώσεις σε συνέδρια ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες. Διδάσκει Μαθηματικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Συντάκτης επικηδείων (2016), Οσελότος
Το Φ του Φειδία και το Ω! του Ωραίου (2021), Οσελότος
Διηγήματα
Μαύρα μούρα και άσπρα μούρα (2018), Οσελότος
Τέσσερις περίεργες ιστορίες (2021), Οσελότος
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Φαντασία και μαθηματικά (2013), Οσελότος
Η αυτοβιογραφία της αλεπούς (2015), Οσελότος
Ο Λέκος, ο Γύλος και η όμορφη Γη (2019), Οσελότος
Ο Παυσανίας Γυροβολτάκης και η Χώρα των Μηνών (2019), Οσελότος
Δύο παράξενα ρεπορτάζ του Παυσανία Γυροβολτάκη (2020), Οσελότος
Πεζά
Τα μαθηματικά στη δικαιοσύνη και οι επιστολές της Αρετής (2017), Οσελότος
Θεατρικά έργα
Υποθέσεις από το μαύρο ντοσιέ (2016), Οσελότος
Μαθημύθεια (2017), Οσελότος
Αριστοφάνης συνεντευξιαζόμενος και το “Πλούτος” στο ΚΑΠΗ (2019), Οσελότος
Συνεδριάζουσες (2019), Οσελότος
Δοκίμια-Μελέτες-Εκμάθηση-Διδασκαλία-Ιστορία
Excel (2002), Παπασωτηρίου
Στρατηγικές μελέτης και εξετάσεων στα μαθηματικά (2004), Κωστόγιαννος
Χιούμορ + μαθηματικά (2012), Δίαυλος
Λασίθι, οι άνθρωποι και ο τόπος (2014), Οσελότος
Τερπνά και ωφέλιμα (2018), Οσελότος
Νομός Λασιθίου: Ανακρίνοντας παλιούς χάρτες (2020), Οσελότος
Τέσσερις περίεργες ιστορίες – Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος
Γιατί μας αρέσουν τα παραμύθια; Επειδή λένε αλήθειες με ωραίο και πρωτότυπο τρόπο. Και επειδή μας κάνουν να ονειρευόμαστε. Επειδή προκαλούν τη φαντασία μας. Και επειδή είναι απρόβλεπτα. Επειδή μιλούν αλληγορικά βάζοντας ζώα, φυτά ή αντικείμενα να συμπεριφέρονται όπως οι άνθρωποι. Άλλοτε καυτηριάζοντας την αλαζονεία των ανθρώπων, τη σκληρότητα, την έλλειψη ανθρωπιάς, και άλλοτε αναδεικνύοντας καλές πράξεις, συναισθήματα αγάπης, συμπόνιας, αλληλεγγύης και αυτοθυσίας.
Ένα σύγχρονο παραμύθι θα πρέπει ακόμα να συμπεριλαμβάνει, έστω έμμεσα, κάποια από τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως είναι η σημασία του Ήλιου για τη ζωή στη Γη, οι σωστές διατροφικές συνήθειες, η Οικολογία και ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός.
Οι «Τέσσερις Περίεργες Ιστορίες» με γλαφυρότητα και με μεγάλες δόσεις φαντασίας επιχειρούν ακριβώς αυτή τη σύνθεση.
Διηγήματα, Οσελότος, 2021, 42 σελ.
Το Φ του Φειδία και το Ω! του Ωραίου – Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος
Ποιος μπορεί να βρει τι κοινό έχουν ένα ωραίο κόκκινο τριαντάφυλλο, το θαλασσινό όστρακο ναυτίλος, η αναπαραγωγή των κουνελιών, ο πίνακας «Μυστικός Δείπνος» του Νταλί και ο Παρθενώνας; Όσο και αν φαίνεται παράξενο, όλα όσα αναφέρθηκαν έχουν κοινό τον αριθμό φ. Και μπορούμε βέβαια να βρούμε ακόμα χιλιάδες, χωρίς υπερβολή, αντικείμενα, εικόνες και σχήματα στη φύση και την Τέχνη που αξιοποιούν αυτή την περίφημη αναλογία που συμβολίζεται με τον αριθμό αυτόν. Την αναλογία που μας δημιουργεί ευάρεστο συναίσθημα. Τη «Θεϊκή Αναλογία», όπως έχει επίσης αποκληθεί, αφού ο Δημιουργός του Σύμπαντος έχει βάλει μεγάλες ποσότητες απ’ αυτή στο δημιούργημά του. Για τον «Χρυσό Λόγο» έχουν δοθεί και άλλα ονόματα κατά καιρούς. Η ονομασία του ως «φ» οφείλεται στον Αμερικανό μαθηματικό Μαρκ Μπαρ, ο οποίος τον ονόμασε έτσι από το πρώτο γράμμα του ονόματος του Φειδία. Του σπουδαιότερου γλύπτη της αρχαιότητας. Το βιβλίο με αφορμή την εκδρομή μιας παρέας στην Αρχαία Ολυμπία αναφέρεται με ευφρόσυνο τρόπο και χιούμορ στο «φ» του Φειδία και στην αυθόρμητη αντίδραση «ω!» που εκδηλώνουμε όταν αντικρίζουμε ξαφνικά κάτι πολύ ωραίο. Η πλοκή, όπως εκτυλίσσεται, κινείται σε πολλά γνωστικά επίπεδα κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη έως και την τελευταία σελίδα του.
Μυθιστόρημα, Οσελότος, 2021, 138 σελ.
Αριστοφάνης συνεντευξιαζόμενος και το “Πλούτος” στο ΚΑΠΗ – Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος
Σε μια φανταστική “επιπεδοποίηση” του χρόνου ο Αριστοφάνης δίνει σε έναν σύγχρονο δημοσιογράφο μια συνέντευξη για το έργο, την εποχή και τη θεματολογία των διασωθεισών κωμωδιών του.
Δ.: Αρίστο, αν έγραφες σήμερα για το θέατρο, ποιο θέμα θα διάλεγες;
Α.: Τα μέσα ενημέρωσης. Γιατί συντελούν εξαιτίας της επιρροής τους στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και εξ αυτού στην ανάδειξη ανίκανων ηγετών.
Δ.: Θα έγραφες τραγωδίες;
Α.: Όχι. Θα έκανα αυτό που ξέρω καλά. Θα έγραφα κωμωδίες για τη συμπεριφορά των σύγχρονων Ελλήνων, που δημιουργήθηκε από τον εύκολο πλουτισμό, τον αγροίκο πλούτο, και την κακή παιδεία που σας δίνει η κοινωνία και τα σχολεία σας. Και για τη λειψανδρία ηγετών θα έγραφα.
Διάλεξα (λέει στη συνέχεια) να παρουσιάσω τον “Πλούτο” σε ένα φανταστικό σύγχρονο ΚΑΠΗ γιατί είναι πάντα επίκαιρος, δεν θέλει πολλή κινητικότητα και θέλει λίγους ηθοποιούς. Στην τρίτη ηλικία η απομνημόνευση είναι πιο δύσκολη, γι’ αυτό κόντυνα και λίγο τους αρχικούς ρόλους.
Θεατρικό, Οσελότος, 2019, 72 σελ.
Μαύρα μούρα και άσπρα μούρα – Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος
Μετά τη συνταξιοδότησή του, ο θείος ο Γιώργος, ο Αμερικάνος, επιστρέφει από το Σακραμέντο στην Ελλάδα, στο χωριό της μητέρας τού Θανάση, για να περάσει τον υπόλοιπο του βίου του.
Ο Θανάσης, ο μικρός φίλος του Αμερικάνου, μετά τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επιλέγει για το διδακτορικό του το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, κοντά στο Σακραμέντο.
Τους δυο φίλους συνδέουν πολλά, μεταξύ των οποίων και η αγάπη για τη φωτογραφία.
Η κληρονομιά που άφησε ο Αμερικάνος στον Θανάση γίνεται αφορμή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι της Ιστορίας του 20ου αιώνα, ενός από τους πιο ενδιαφέροντες αιώνες στην Ιστορία της ανθρωπότητας, τόσο για τα πρωτόγνωρα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκειά του όσο και για τις προοπτικές που δημιούργησε.
Στον αιώνα της αποθέωσης της εικόνας, τα γεγονότα συνδέονται με τις σπουδές του Θανάση και σχολιάζονται συχνά πέρα από το προφανές πρώτο επίπεδο ανάγνωσης.
Διηγήματα, Οσελότος, 2018, 150 σελ.
Τερπνά και ωφέλιμα – Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος
Είναι σημαντικό για την υγεία μας
και τη ζωή μας να γελάμε;
Με τι γελάμε;
Γιατί γελάμε;
Το βιβλίο περιλαμβάνει χιουμοριστικά στιγμιότυπα από μια ευρεία γκάμα εκδοχών του χιούμορ και από πολλές δραστηριότητες καταξιωμένων ανθρώπων και ιστορικών προσωπικοτήτων. Κριτήριο η ενεργοποίηση της σκέψης του αναγνώστη με έξυπνο και πνευματώδη τρόπο. Χιούμορ για σκεπτόμενους, προχωρημένο, και όχι εύκολο, γαργαλιστικό ή αναφερόμενο σε ταπεινά ένστικτα.
Μέσα από μικρές ιστορίες και σύντομες προτάσεις, άλλοτε με λόγο σαφή και άλλοτε με υπαινικτικό, επιχειρείται να δοθεί κάποια απάντηση στα προαναφερόμενα ερωτήματα, χωρίς να προσβάλλεται η νοημοσύνη του αναγνώστη.
Ευθυμογράφημα, Οσελότος, 2018, 234 σελ.
Τα Μαθηματικά στη Δικαιοσύνη και οι επιστολές της Αρετής – Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος
Οι άνθρωποι έχουν διάφορα χόμπι. Μαζεύουν γραμματόσημα, νομίσματα, ασχολούνται με τη χειροτεχνία, τις κατασκευές, τον αθλητισμό, το διάβασμα και άλλα.
Από αυτούς που διαβάζουν, άλλοι διαβάζουν εφημερίδες, άλλοι λογοτεχνία, ποίηση, αστρονομία, ζωολογία, φυτολογία, Ιστορία, εφευρέσεις. Άλλοι πάλι ασχολούνται με την τηλεόραση ή με το διαδίκτυο.
Και, ασφαλώς, δεν είναι λογικό οι μεν να κατηγορούν τους δε. Οι φυσιολογικοί άνθρωποι συμβιβάζονται με την ιδέα πως αυτό που ενδιαφέρει τους ίδιους δεν είναι υποχρεωτικό να ενδιαφέρει και όλους τους υπόλοιπους.
Το ερώτημα, βέβαια, είναι: Υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να ενδιαφέρουν όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως; Η ελευθερία, η αγάπη, ο έρωτας, η Τέχνη, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η ανθρωπιά, η καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης, η αειφορία, η προστασία του περιβάλλοντος, είναι έννοιες που ενδιαφέρουν -θα πρέπει, τουλάχιστον, να ενδιαφέρουν- όλους τους ανθρώπους. Και σε φιλοσοφικό επίπεδο, επίσης, η προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα όπως το από πού ήρθαμε, ποιος είναι ο προορισμός μας, τι είναι καλό και τι κακό.
Στα πολύ παλιά χρόνια, οι άνθρωποι έλυναν τις διαφορές τους με τη βία. Όταν όμως ο πολιτισμός κέρδισε έδαφος απευθύνθηκαν σε έναν διαιτητή, τον αρχηγό ή τον γεροντότερο της φυλής. Κατόπιν φτιάχτηκαν νόμοι και δικαστήρια. Σήμερα με την πολυπλοκότητα των κοινωνιών η Δικαιοσύνη προκειμένου να ασκήσει σωστά το έργο της αναζητά στηρίγματα και στην Επιστήμη.
Στα Μαθηματικά η Δικαιοσύνη βρίσκει έναν αποτελεσματικό βοηθό και μια έξωθεν καλή μαρτυρία.
Πεζά, Οσελότος, 2017, 158 σελ.
Μαθημύθεια – Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος
Η Μαθημύθεια είναι η μυθική χώρα των Μαθηματικών. Για να διαβεί κανείς τα σύνορά της και να εισέλθει στο εσωτερικό θα πρέπει να είναι μυημένος. Να γνωρίζει τους μυστικούς κώδικες και τις λέξεις κλειδιά που απαιτούνται γι’ αυτό.
Η επικράτειά της αποτελείται από πολλά βασίλεια. Της Αριθμητικής είναι ένα, της Άλγεβρας ένα άλλο, της Γεωμετρίας ένα τρίτο και άλλα πολλά.
Εκτός από τα βασίλεια θα βρει κανείς εδώ και περίεργους χώρους, όπως λαβυρίνθους, παραδοξουπόλεις, το παλάτι του βασιλιά Σιρχάμ, μαθημάγους και πολλούς αγνώστους. Η περιήγηση θα έχει πολλά προβλήματα αλλά τεράστιο ενδιαφέρον.
Θεατρικό, Οσελότος, 2017, 108 σελ.
Συντάκτης επικηδείων – Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος
Βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στο Νεόκαστρο. Εκεί ζει και εργάζεται, ο Γιώργης. Η περιοχή είναι τουρκοκρατούμενη. Η πόλη είναι νέα. Δημιουργήθηκε από τον τελευταίο πασά, για να φιλοξενήσει την έδρα του και όλες τις υπηρεσίες διοίκησης.
Ο Γιώργης είναι εκδότης της μοναδικής εφημερίδας του Νεοκάστρου, “τα Νέα του Νεοκάστρου”. Ο ίδιος τη γράφει, την τυπώνει και τη διακινεί στους συνδρομητές του.
Με αφορμή ένα τυχαίο γεγονός ο Γιώργης σκέπτεται να αξιοποιήσει τον επικήδειο λόγο ως ένα νεωτερισμό στη δισέλιδη εφημερίδα του.
Συγκεντρώνει γι’ αυτό πληροφορίες και αρχίζει να δοκιμάζει την απήχηση που θα έχουν οι επικήδειοι λόγοι στην παρέα του, που συγκεντρώνεται κάποιες φορές στο χώρο του τυπογραφείου του.
Οι επικήδειοι που γράφει αφορούν ζωντανούς και πεθαμένους και αποτελούν μια καλή αφορμή για την παρέα να προσεγγίσει σουσούμια, εσωτερικά και εξωτερικά, να κάνει σάτιρα, να θέσει φιλοσοφικά ερωτήματα αλλά και να πάρει το νυστέρι για τα κακώς κείμενα της κοινωνίας τους, που τα περισσότερα απ’ αυτά είναι κακώς κείμενα της κοινωνίας γενικώς. Της κάθε κοινωνίας εις τον αιώνα των αιώνων.
Το αστείο γίνεται αφορμή να θιγούν πράγματα και καταστάσεις κάθε άλλο παρά αστείες.
Μυθιστόρημα, Οσελότος, 2016, 174 σελ.
Υποθέσεις από το μαύρο ντοσιέ – Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος
Ίππασος
Υπατία
Τζορντάνο Μπρούνο
Γαλιλαίος
Άλαν Τιούρινγκ
Το βιβλίο “Υποθέσεις από το μαύρο ντοσιέ””, είναι ένα θεατρικό έργο σε επτά πράξεις, το οποίο ασχολείται με τις μορφές πέντε ιστορικών προσωπικοτήτων από το χώρο των μαθηματικών. Οι τέσσερεις είχαν άδικο θάνατο, ενώ ο πέμπτος, ο Γαλιλαίος, είχε τη γνωστή δίκη, στην οποία αναγκάστηκε να αποκηρύξει τις απόψεις του για να γλιτώσει την πυρά της Ιεράς Εξέτασης.
Ο Ίππασος ο Μεταπόντιος, η Υπατία, ο Τζορντάνο Μπρούνο, ο Γαλιλαίος και ο Άλαν Τιούρινγκ περνάνε από τη σκηνή για να αναπτύξουν τη δική του ο καθένας ιστορία, σε μια υποθετική συνάντηση, που διαδραματίζεται, ποιητική αδεία, στον άλλο κόσμο.
Θεατρικό, Οσελότος, 2016, 124 σελ.
Η αυτοβιογραφία της αλεπούς – Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος
Η τύχη και η αρετή, η τύχη και ο πλούτος, η φιλοπονία, η ευφυΐα, η εξυπνάδα, η πονηριά και η πανουργία είναι οι κυρίαρχες έννοιες που διαπλέκονται στους χαρακτήρες και στην πλοκή των τριών παραμυθιών που περιλαμβάνονται στο βιβλίο. Διαχρονικές έννοιες που συνδέονται με την μοίρα των ανθρώπων, την προσωπικότητα και τη στάση τους στη ζωή. Στο υπόβαθρο των τριών ιστοριών διαχρονικοί μύθοι, που προβληματίζουν και διδάσκουν την ανθρωπότητα χιλιάδες χρόνια.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Οσελότος, 2015, 94 σελ.
Λασίθι, οι άνθρωποι και ο τόπος – Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος
Με αφορμή 153 πρόσωπα ο συγγραφέας του βιβλίου κάνει μερικά ταξίδια στο χώρο και το χρόνο, επιδιώκοντας να σκιαγραφήσει τους ανθρώπους και το ανατολικό άκρο της Κρήτης, αυτό που σήμερα αποτελεί το νομό Λασιθίου.
Μικρά βιογραφικά πορτραίτα, αφορμές, στιγμιότυπα και συνεντεύξεις, πραγματικές ή φανταστικές, αποτελούν τα κύρια δομικά στοιχεία του. Μέσα από το υλικό αυτό προσπαθεί να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ανθρώπων και τον πολιτισμό τους.
Τα βιβλίο προσφέρει πλήρη τεκμηρίωση και διατρέχει όλο τον ιστορικό ορίζοντα από τα μινωικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας.
Αποτελεί μια άλλη ματιά, και προσέγγιση, σε γνωστά και άγνωστα στοιχεία από τον διαχρονικό πολιτισμό του νομού Λασιθίου.
Κρήτη, Ιστορία, Οσελότος, 2014, 174 σελ.
Φαντασία και Μαθηματικά – Ιωάννης Ε. Σταμέλος
Αυτό το βιβλίο δεν ανανεώνει απλώς τον τρόπο που “βλέπουμε” τα μαθηματικά. Με όχημα τη φαντασία και συνταξιδιώτη τον μικρό Αλέκο, μας οδηγεί να ανακαλύψουμε τη “μαθηματική” λογική που κρύβεται στη φύση και τα μυστικά της, να συναντηθούμε με αινιγματικές προσωπικότητες της αρχαιότητας και να μυηθούμε στα μυστήρια του ουρανού και στα θαύματα της συμμετρίας. Παράλληλα θέτει τον νεαρό πρωταγωνιστή του αντιμέτωπο με μια σειρά ερωτημάτων για τη ζωή και τον κόσμο, των οποίων η διερεύνηση συνιστά μια πραγματική “περιπέτεια” για κάθε ανήσυχο πνεύμα.
Μαθηματικά για παιδιά, Οσελότος, 2013, 108 σελ.
Χιούμορ + Μαθηματικά – Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος
Τα Μαθηματικά είναι μέρος του πολιτισμού της ανθρωπότητας. Ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που έχει χιούμορ. Η κομψότητα στα Μαθηματικά είναι ευθέως ανάλογη με τον αριθμό των ιδεών που ένας συλλογισμός μάς επιτρέπει να αντιληφθούμε, και αντιστρόφως ανάλογη με την προσπάθεια που θα πρέπει να κάνουμε γι” αυτό. Αλλά το ίδιο δεν ισχύει και για το καλό χιούμορ; Το βιβλίο του Ιωάννη Σταμέλου αποτελεί μια πρωτότυπη προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στα εξ ορισμού “σοβαρά” μαθηματικά και στο χιούμορ. Όπως λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχαήλ Λάμπρου “δεν βλέπει κανείς μαθηματικούς τύπους, αξιώματα, θεωρήματα, λήμματα και πορίσματα στο βιβλίο, εντούτοις βλέπει μια εμβριθή συλλογή από μικρές διασκεδαστικές ιστορίες, σαν σοφά ρητά, με ένα δίδαγμα η κάθε μία. Πρόκειται για ένα απολαυστικό βιβλίο, γραμμένο με χάρη. Ένα βιβλίο που το χιούμορ είναι η κοινή συνιστώσα των διδαγμάτων του.” Ή όπως λέει ο σκιτσογράφος Κ. Μητρόπουλος “ένα βιβλίο διαβαστερό, δροσερό, κεφάτο και ευρηματικό. Με εντυπωσίασε η πληθώρα αναφορών. Η επινόηση για τη σύνδεση μαθηματικά-χιούμορ ομολογώ ότι είναι μοναδική!”.
Μαθηματικά, Δίαυλος, 2012, 79 σελ.
Στρατηγικές μελέτης και εξετάσεων στα μαθηματικά – Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να χρησιμοποιηθεί από τους μαθητές παράλληλα με τα εγχειρίδια μαθηματικών, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ενώ ο γενικός χαρακτήρας πολλών εννοιών δεν αποκλείει την αυτόνομη χρήση του.
Επιδίωξή μας είναι να καλύψει το κενό που δημιουργείται σ’ αυτόν που διαβάζει μαθηματικά και δε γνωρίζει:
– Πού θα του χρησιμεύσουν αυτά που μελετά.
– Πώς θα οργανώσει αποτελεσματικά τη μελέτη του.
– Αν ο τρόπος που μελετά είναι ο ενδεδειγμένος.
Που θέλει:
– Να μάθει ή να επιβεβαιώσει στρατηγικές με τις οποίες θα μπορέσει να αριστεύσει στις εξετάσεις του.
– Να γνωρίσει πώς αλληλεπιδρούν τα μαθηματικά με τις Τέχνες και τις άλλες επιστήμες.
Ελπίζουμε ακόμα να μπορέσει μέσα από τις σελίδες του να ανακαλύψει κίνητρα για τη μελέτη του και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση για τις γνώσεις του.
Στο βιβλίο περιλάβαμε τις αποδεικτικές μεθόδους που χρησιμοποιούμε στα μαθηματικά -του λυκείου- και τις πλαισιώσαμε με σχετικά παραδείγματα, ελπίζοντας πως έτσι θα λειτουργήσουν ενοποιώντας το σύνολο σχεδόν των αποδείξεων που αυτός θα πρέπει να γνωρίζει…
Μαθηματικά, Σπουδή και διδασκαλία, Κωστόγιαννος, 2004, 141 σελ.
Excel – Ιωάννης Ευαγγέλου Σταμέλος
Εφαρμογές και ασκήσεις
Το βιβλίο “Excel Εφαρμογές και Ασκήσεις” αποτελεί μια σοβαρή πρόταση στην εκπαιδευτική βιβλιογραφία με εφαρμογές και ασκήσεις από την ελληνική πραγματικότητα.
Στα περιεχόμενά του θα βρείτε, εκτός από τα βασικά στα Λογιστικά Φύλλα και το Excel, έννοιες και τεχνικές σχεδίασης εντύπου, τρόπους εκσφαλμάτωσης, παραδείγματα και βασικά προβλήματα που επιλύονται με το Excel.
Επίσης διαπραγματεύονται βάσεις δεδομένων, γραφικές παραστάσεις, μακροεντολές και προτείνονται εφαρμογές, πολλές από τις οποίες είναι χρήσιμες στο επιχειρησιακό περιβάλλον και το “αυτοματοποιημένο γραφείο”.
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, Προγράμματα, Παπασωτηρίου, 2002, 208 σελ.
Πηγές: Biblionet, Δίαυλος, Εκδόσεις Οσελότος