Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Γουίλιαμ Γκίμπσον

Γουίλιαμ Γκίμπσον

O William Ford Gibson γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1948, στο Κόνγουεϊ της Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.
Είναι αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. Αποκλήθηκε πατέρας του κυβερνοπάνκ, υποκατηγορίας της επιστημονικής φαντασίας, εξαιτίας του όρου κυβερνοχώρος τον οποίο εισήγαγε το 1982 αλλά και της επιτυχίας του πρώτου του μυθιστορήματος, Νευρομάντης, το οποίο έχει πουλήσει περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως από την πρώτη του έκδοση το 1984 και έχει κερδίσει βραβεία Nebula, Hugo και Philip K. Dick.
Ο Γκίμπσον μεγάλωσε στη Βιρτζίνια όπου, μετά το θάνατο του πατέρα του, ήρθε σε επαφή με το κίνημα των μπίτνικ και την επιστημονική φαντασία. Ιδιαίτερα τα γραπτά του Ουίλιαμ Μπάροουζ υπήρξαν καθοριστικά για τη μετέπειτα καριέρα του, ενώ από μικρός ένιωθε μια απέχθεια για τη σκληρή επιστημονική φαντασία. Το 1963 η μητέρα του τον έστειλε εσώκλειστο σε σχολείο της Αριζόνα, όπου και παρέμεινε μέχρι το θάνατο της το 1967. Αμέσως μετά ταξίδεψε στην Καλιφόρνια, αναμείχθηκε με την αντικουλτούρα της εποχής και τελικά κατέφυγε στον Καναδά για να αποφύγει τη στράτευση, κατά την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ. Έμεινε αρχικά στο Τορόντο όπου και γνώρισε μία κοπέλα που θα τον συνόδευε στα ταξίδια του στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια. Τελικά παντρεύτηκαν το 1972 και εγκαταστάθηκαν στο Βανκούβερ. Εκεί ο Γκίμπσον σπούδασε αγγλική φιλολογία, ήρθε σε επαφή με το μεταμοντερνισμό, βυθίστηκε στο πανκ κίνημα και έγραψε το πρώτο του διήγημα, τα Θραύσματα ενός ολογραφικού ρόδου (1977). Αν και ο ίδιος κατά δήλωση του δεν είχε ιδέα από υπολογιστές, η γνωριμία του με την πρώιμη κουλτούρα των χάκερ θα οριστικοποιήσει το ύφος και τη θεματολογία της γραφής του. Τελικά γνωρίζεται με τον Μπρους Στέρλινγκ και μέχρι το 1982 ο πρώτος κυβερνοπάνκ λογοτεχνικός κύκλος είχε σχηματιστεί. Η απροσδόκητη επιτυχία του Νευρομάντη το 1984, όπου αποκρυσταλλώθηκαν οι επιρροές και η αισθητική του Γκίμπσον αλλά και όλου του καλλιτεχνικού ρεύματος που εκπροσωπούσε, τον έφεραν με μιας στο προσκήνιο και τον έκαναν διάσημο.

Αν και τα πρώιμα κείμενα του ήταν διηγήματα, ο Γκίμπσον έχει γράψει εννέα ολοκληρωμένα μυθιστορήματα, δεκάδες άρθρα σε μεγάλες εκδόσεις και έχει συνεργαστεί με ηθοποιούς, σκηνοθέτες και μουσικούς. Η σκέψη του υπήρξε καθοριστική επίδραση για την επιστημονική φαντασία, την κουλτούρα του κυβερνοχώρου και την τεχνολογία. Θεωρείται προφήτης του Internet και του World Wide Web, ενώ αποτελεί έναν από τους βασικότερους διαμορφωτές του κυβερνοπάνκ. Οι ιστορίες του διαδραματίζονται σε δυστοπικά αστικά σκηνικά του κοντινού μέλλοντος, όπου η υπερυψηλή τεχνολογία, προϊόν της πληροφορικής και της βιοτεχνολογίας, έχει διεισδύσει στην καθημερινότητα. Οι ήρωες του συνήθως είναι περιθωριακοί χαρακτήρες του υποκόσμου, εγκληματίες που χρησιμοποιούν τη διαθέσιμη μελλοντική τεχνολογία για ιδιοτελείς σκοπούς και εμπλέκονται, ηθελημένα ή μη, σε σκοτεινές υποθέσεις. Η πλοκή των έργων του απηχεί νουάρ καταβολές, ενσωματωμένες σε ένα αναγνωρίσιμο σκηνικό ΕΦ. Οι ιστορίες του Γκίμπσον εξετάζουν τις επιπτώσεις των υπολογιστών, των δικτύων πληροφοριών και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ στον Άνθρωπο, αλλά και τη διαφαινόμενη εξέλιξη των μεταβιομηχανικών κοινωνιών του παρόντος. Στους κόσμους του ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός διανύει το τελευταίο του στάδιο, έχοντας επικρατήσει οριστικά και έχοντας διαπεράσει κάθε στοιχείο της καθημερινής ζωής. Η μεταμοντερνιστικής αισθητικής γραφή του ώθησε την επιστημονική φαντασία στο προσκήνιο της λογοτεχνικής κριτικής, ενώ η επιτυχία του Νευρομάντη οδήγησε κατά μεγάλο μέρος στη διάδοση του κυβερνοπάνκ ως ξεχωριστού και αναγνωρίσιμου ρεύματος.

Ο Νευρομάντης αποτέλεσε τελικά το πρώτο μυθιστόρημα μίας χαλαρής τριλογίας (Νευρομάντης το 1984, Κόμης Μηδέν το 1986 και Στον αστερισμό της Μόνα Λίζα το 1988) τα βιβλία της οποίας, μαζί με τα περισσότερα από τα πρώιμα διηγήματα του, εκτυλίσσονται στο ίδιο φανταστικό σύμπαν. Το 1990 συνεργάστηκε με τον Μπρους Στέρλινγκ στη συγγραφή του The Difference Engine, ενός διαφορετικού μυθιστορήματος που οδήγησε στην ευρύτερη αναγνώριση του ατμοπάνκ (steampunk) ως διακριτής λογοτεχνικής υποκατηγορίας. Τη δεκαετία του ’90 o Γκίμπσον παρέδωσε μία νέα μυθιστορηματική τριλογία, την “Τριλογία της Γέφυρας”, η οποία διαδραματίζεται σε ένα σύμπαν λιγότερο τεχνολογικά προηγμένο, αλλά και πάλι εμφανώς κυβερνοπάνκ. Τα βιβλία αυτά ασχολούνται με τις απαρχές των νέων τεχνολογιών του κυβερνοχώρου και της νανοτεχνολογίας, καθώς και με τη βαθιά και απροσδόκητη επίδραση τους στην κοινωνία. Στον κινηματογράφο έχουν μεταφερθεί τα διηγήματα του Ο Μνημονικός Τζόνι και Ξενοδοχείο Νέο Ρόδο, ενώ ο ίδιος συμμετείχε και στη συγγραφή δύο επεισοδίων της τηλεοπτικής σειράς The X-Files.

Μυθιστορήματα
Νευρομάντης – Neuromancer (1984)
Κόμης Μηδέν – Count Zero (1986)
Στον αστερισμό της Μόνα Λίζα – Mona Lisa Overdrive (1988)
The Difference Engine (1990) με τον Bruce Sterling
Εικονικό Φως – Virtual Light (1993)
Ιντόρου – Idoru (1996)
Οι παρέες του μέλλοντος – All Tomorrow’s Parties (1999)
Αναγνώριση Προτύπων – Pattern Recognition (2003)
Spook Country (2007)
The Peripheral (2014)

Διηγήματα
Θραύσματα ενός ολογραφικό ρόδου – Fragments of a Hologram Rose (1977
Ο Μνημονικός Τζόνι – Johnny Mnemonic (1981)
Το συνεχές του Γκέρνσμπακ – The Gernsback Continuum (1981)
Ενδοχώρα – Hinterlands (1981)
Ξενοδοχείο Νέο Ρόδο – New Rose Hotel (1981)
Το είδος που ανήκει – The Belonging Kind (1981), με τον John Shirley
Το κάψιμο της Κρόουμ – Burning Chrome (1982)
Ερυθρός Αστέρας, Χειμερινή Τροχιά – Red Star, Winter Orbit (1983), με τον Bruce Sterling
Σκυλοκαυγάς – Dogfight, (1985), με τον Michael Swanwick
The Winter Market (1985)

Νευρομάντης
Σ’ ένα μέλλον που μας έχει ήδη πλησιάσει επικίνδυνα κοντά, οι άνθρωποι ζουν αναπόσπαστα δεμένοι με τον εικονικό κόσμο του Ηλεκτροσύμπαντος. Η ζωή επιμηκύνεται, το σώμα των ανθρώπων μεταλλάσσεται γενετικά και γεμίζει μικροτσίπ. Ο νεαρός ήρωας, πρώην ταλαντούχος κλέφτης πληροφοριών, στερείται τη δυνατότητα πρόσβασης στον Κυβερνοχώρο ύστερα από μια άτυχη επιχείρηση.
Είναι παγιδευμένος σ’ ένα λαβύρινθο, όπου κυριαρχούν τα τεχνοναρκωτικά και το λαθρεμπόριο πληροφοριών και γενετικού υλικού. Είναι πάντα έτοιμος να διαπράξει κάθε έγκλημα που θα εξασφάλιζε μια μικρή έστω ελπίδα επιβίωσης.
Όσο ο κλοιός σφίγγει γύρω του, προσπαθεί ν’ ανασυνθέσει τον εαυτό του αναζητώντας τον μάγο της νευροχειρουργικής που θα τον γιατρέψει.
Ο Ουίλιαμ Γκίμπσον είναι ο γνησιότερος εκφραστής του Κυβερνοπάνκ με βραβεία Hugo, Nebula και Philip Dick.

Κόμης Μηδέν
Το εικονικό Σύμπαν έχει κάνει τους ανθρώπους να λειτουργούν με μικροτσίπ. Ο ήρωας είναι ένας καουμπόι των ηλεκτρονικών δικτύων. Διεξάγει το δικό του πόλεμο, για το κέρδος φυσικά. Αλλά πριν απ’ όλα για την επιβίωση, ανάμεσα σε ζωντανά κομπιούτερ – πιο ζωντανά από τους ανθρώπους – επικίνδυνα ή άκρως ηδονικά ολογράμματα και παράξενα φαντάσματα, που συναντάει κανείς απροσδόκητα σ’ ένα Κυβερνοχώρο αυτονομημένο από τους δημιουργούς του. Και βέβαια, μέσα σ’ όλα αυτά ο έρωτας έχει τη θέση του και κανένα Ηλεκτροσύμπαν δεν μπορεί να τον υποκαταστήσει.

Στον αστερισμό της Μόνα Λίζα
Συγγραφέας με αξεπέραστη δύναμη στη φαντασία, ο Gibson έφερε στην επιφάνεια ένα κόσμο πότε λυρικό και πότε μηχανιστικό, ερωτικό και βίαιο, που σε προκαλεί να σκεφτείς, που ταράζει το μυαλό σου. Είναι ένας κόσμος στον οποίο κοσμοκράτορες πολυεθνικές εταιρείες και παράνομοι, σύγχρονοι ελεύθεροι σκοπευτές, συναγωνίζονται για δύναμη ταξιδεύοντας σ’ ένα σύμπαν παράξενο γεμάτο ψευδαισθήσεις γέννημα ενός κομπιούτερ γνωστό ως κυβερνοχώρο.

Εικονικό Φως
Τι είναι εφιάλτης; Το να ζεις απλά την εποχή σου – σ’ ένα κοντινό μέλλον – αυτό είναι εφιάλτης, απαντάει ο Γκίμπσον. Οι λογής εικονικές πραγματικότητες έχουν κατακλύσει την καθημερινή ζωή. Μεταλλαγμένοι άνθρωποι και απλά καθημερινά αντικείμενα από σχεδόν ζωντανές ύλες κυριαρχούν. Το να μπορείς να μπεις στο μαγικό κόσμο του κυβερνοχώρου δε σημαίνει ότι μπορείς και να βγεις. Οι ήρωες παλεύουν με παντοδύναμα δίκτυα πληροφοριών και παραδίνονται σ’ ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου με την ίδια προσήλωση όπως σ’ ένα δυνατό τεχνοναρκωτικό.

Ιντόρου
Τόκιο, 21 αιώνας, μετά τον σεισμό της χιλιετίας. Βροχή από νέον. Φως παντού· χώνεται κάτω από κάθε πόρτα, όσο καλά κι αν προσπαθείς να την κλείσεις. Όπου το νέα κτίρια, τα μεγαλύτερα του κόσμου, υψώνονται από μόνα τους· η αργή, κυματιστή τους κίνηση μοιάζει με συσπάσεις πλάσματος της θάλασσας.
Ο Κόλιν Λέινι βρίσκεται εδώ ψάχνοντας για δουλειά. Δεν ικανοποιείται, φροντίζει να δηλώσει εξ αρχής, με τη θέαση. Είναι ιδιοφυής ψαράς σχηματισμών πληροφορίας, της “υπογραφής” που διαμορφώνει κάθε συγκεκριμένο άτομο απλώς και μόνο με το να ζει. Μα ο Λέινι ξέρει πώς να ξεχωρίζει τα ενδιαφέροντα (όρα επικίνδυνα) στοιχεία, κι έτσι γίνεται ιδιαίτερα χρήσιμος σε κάποιους.
Η Τσία Μακ Κένζι βρίσκεται εδώ σε αποστολή διάσωσης. Είναι 14 ετών. Είδωλό της ο τραγουδιστής Ρεζ του συγκροτήματος Λο-Ρεζ. Όταν το παράρτημα της λέσχης Λο-Ρεζ του Σιάτλ αποφάσισε πως ο Ρεζ βρίσκεται ίσως σε δύσκολη θέση στο Τόκιο, έστειλε την Τσία να το διαπιστώσει.
Η Ρέι Τοέι είναι η όμορφη, εικονική σταρ των μίντια που λατρεύει ολόκληρη η Ιαπωνία. Το Ιντόρου. Ο Ρεζ έχει δηλώσει πως θα την παντρευτεί. Κι αυτή είναι η φήμη που έφερε την Τσία στο Τόκιο. Τα θέματα, όμως, που απασχολούν τον Ρεζ, δεν απασχολούν τους κοινούς ανθρώπους.
Μήπως εδώ συμβαίνει κάτι αλλιώτικο, που αλλάζει στην ίδια την ουσία της πραγματικότητας; Ή μήπως κάτι αναπάντεχα καινούριο πρόκειται να συμβεί; Είναι δυνατόν το Ιντόρου να είναι τόσο πραγματικό όσο θέλει ή όσο χρειάζεται να είναι; -ή, έστω, όσο θα επιθυμούσε ο Ρεζ; Όταν ο Κόλιν Λέινι κοιτάζει μέσα στα μαύρα της μάτια, προσπαθώντας να μην τη βλέπει παρά σαν ένα απλό ολόγραμμα, βλέπει πράγματα που ποτέ δεν είχε ξαναδεί. Βλέπει πώς θα μπορούσε να κλέψει την καρδιά ενός άντρα.
Οτιδήποτε όμως κι αν ισχύει, το Ιντόρου και τα ισχυρά συμφέροντα που διακυβεύονται γύρω του φτάνουν για να θέσουν τη ζωή όλων σε κίνδυνο.

Οι παρέες του μέλλοντος
Αντικείμενα που διακτινίζονται από τη μια πόλη της Αμερικής στην άλλη… γυαλιά ηλίου με ενσωματωμένο ραδιόφωνο και GSP… χαρτονένια καταφύγια στον υπόγειο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Τόκιο… μια εναέρια κάμερα που καταγράφει τα πάντα…
Μέσα σ’ όλα αυτά, ο μεγιστάνας Κόντι Χάργουντ θέλει όλο τον κόσμο δικό του. Κάνει τα πάντα για να τον αποκτήσει. Όμως μια ομάδα ανθρώπων, ένας ρακένδυτος αλλά μεγαλοφυής Αμερικανός, ένας πρώην ιδιωτικός ντετέκτιβ και η εικονική πραγματικότητα της ιντορού, προσπαθούν να εμποδίσουν την έλευση αυτής της κοσμικής και κομβικής αλλαγής: την καταστροφική κατάληψη του κόσμου από τον Χάργουντ. Ακολουθήστε τους ήρωες και ζήστε την πορεία τους από το εικονικό στο πραγματικό, από το Λος Άντζελες και το Σαν Φραντζίσκο έως το Τόκιο. Απολαύστε το… Ζήστε το.
Βγαλμένο από τα πιο τρελά όνειρα, μα κι από τους πιο τρομερούς εφιάλτες του ανθρώπου.

Αναγνώριση προτύπων
Η Κέις Πόλαρντ είναι σύμβουλος αγοράς, μια “ραβδοσκόπος” του διεθνούς μάρκετινγκ, πανάκριβη και τρομερά διαισθητική. Αναγνωρίζει πρότυπα αγοράς, δηλαδή προτείνει προϊόντα που πιστεύει ότι θα είναι πολύ εμπορεύσιμα.
Όταν γίνεται διάρρηξη στο διαμέρισμα που μένει και κάποιος εισβάλει στον υπολογιστή της, συνειδητοποιεί ότι πίσω απ’ αυτό κρύβονται πράγματα που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά…
Το Διαδικτυακό Φόρουμ σε πλήρη δράση. Η 11η Σεπτέμβρη, οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, οι Κύπριοι, εμπορικές φίρμες, κομπιούτερ-αντίκες, πώς αναγνωρίζονται και επιβάλλονται οι νέες αγοραστικές τάσεις και άλλα σύγχρονα “πολιτισμικά” αγαθά σ’ έναν πόλεμο που διεξάγεται μέσα απ’ το Διαδίκτυο καταργώντας το χρόνο, τις αποστάσεις, το παρελθόν και το μέλλον. Το πιο σύγχρονο θρίλερ που έχει γραφτεί, ήδη μπεστ σέλερ ανά τον κόσμο και σενάριο αναγγελθείσης ταινίας.

Μνημονικός Τζόνι και άλλα διηγήματα
Δέκα διηγήματα του Ουίλιαμ Γκίμπσον περιλαμβάνονται σ’ αυτό το βιβλίο, δέκα αληθινά διαμάντια που επηρέασαν συγγραφείς της Επιστημονικής Φαντασίας και κοινό όσο ελάχιστα σύγχρονα έργα.
Ο “Μνημονικός Τζόνι” είναι πασίγνωστος από την ομώνυμη ταινία, στην “Ενδοχώρα”, η επαφή με κάποιον εξωγήινο πολιτισμό αποδεικνύεται εφιάλτης, στη “Χειμωνιάτικη Αγορά” μια παράξενη γυναίκα γίνεται πρόγραμμα στον υπολογιστή, ενώ όταν διαβάζεις την “Κυνομαχία”, όπου τα βίντεο γκέιμς είναι ολογραφικά και παίζονται μέσω του μυαλού, η αδρεναλίνη μπορεί να σου προκαλέσει σπασμούς. Όσο για το “Καίγοντας τη Χρώμια”, οι κυβερνοκαουμπόις, οι έμπειροι αυτοδύτες του Διαδικτύου και οι χάκερς θα νιώσουν σίγουρα πως γράφηκε γι’ αυτούς.
Ένας κόσμος περισσότερο μαγικός από κάθε Παράδεισο, περισσότερο αληθινός από κάθε Κόλαση.

Πηγές: Biblionet, Wikipedia, Εκδόσεις Αίολος, Κάκτος