Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Ανδρέας Λύκος

Ανδρέας Λύκος

Ο Ανδρέας Λύκος γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1975.
Σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Στατιστική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Katholieke Universiteit di Leuven του Βελγίου. Από το 2004 εργάζεται στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κάθε χρόνο συντονίζει σχολικά πολιτιστικά προγράμματα και λέσχες ανάγνωσης. Το πρώτο του βιβλίο Αναμνήσεις Συμμετρίας (εκδόσεις Γαβριηλίδης) αποτελεί μία μυθιστορηματική περιήγηση στο έργο του χαράκτη M.C. Escher. Το δεύτερό του βιβλίο Το πιστόλι του Νεύτωνα (εκδόσεις Τραυλός) είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με φόντο τη διαμάχη Νεύτωνα και Λάιμπνιτς για την πατρότητα του Απειροστικού Λογισμού. Διδακτικές προσεγγίσεις του, που αναδεικνύουν τη συνάφεια των μαθηματικών με τις εικαστικές τέχνες και την αφήγηση, έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια και δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους. Είναι μέλος της ομάδας Θαλής + Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ).
Μυθιστορήματα
Αναμνήσεις συμμετρίας (2015), Γαβριηλίδης
Το πιστόλι του Νεύτωνα (2018), Τραυλός

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ιστορίες στο π και φ (2021), 24 γράμματα

Ιστορίες στο π και φ – Άννα Γαβριήλ, Ανδρέας Λύκος

Ιστορίες


Δεκαεπτά σύντομες ιστορίες με χιούμορ και συναίσθημα. Ιστορίες με λογική δομή που κάποιες φορές βασίζονται σε παράλογες παραδοχές. Ιστορίες που διαδραματίζονται σε κόσμους που οι αριθμοί κατέχουν μια ξεχωριστή θέση.

Για παιδιά ηλικίας 8 – 14 ετών που αγαπούν το διάβασμα και θέλουν να δουν τα μαθηματικά και… λίγο αλλιώς. Για αναγνώστες κάθε ηλικίας που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με απλές μαθηματικές έννοιες με παιγνιώδη τρόπο. Για εμπνευσμένους δασκάλους και καθηγητές που θέλουν να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία τους.

Πρόλογος: Τεύκρος Μιχαηλίδης

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, 24 γράμματα, 2021, 86 σελ.

Το πιστόλι του Νεύτωνα – Ανδρέας Λύκος

Το πιστόλι


Κοπεγχάγη, 2001: Το “φοβερό παιδί” των μαθηματικών Αργύρης Στρουλιάρης γνωρίζει τον ιδιοφυή συνάδελφό του Νικόλα Παπαπέτρου. Τους ενώνει ένα επί δεκαετίες άλυτο πρόβλημα της Θεωρίας Ομάδων: ο γρίφος της ενισχυμένης εικασίας των Κόνγουεϊ-Νόρτον.

Κάιρο, Φεβρουάριος 2016: Ο Καθηγητής Στρουλιάρης, σ’ ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, ανακοινώνει την απόδειξή του. Το θεώρημά του φέρνει επανάσταση στα μαθηματικά. Το Σύμπαν, στα μάτια των επιστημόνων, είναι πλέον εντελώς διαφορετικό. Ο Αργύρης Στρουλιάρης γίνεται διάσημος.
Η πατρότητα της απόδειξης είναι όλη δική του -ή μήπως όχι;

Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2016: Η δολοφονία του Στρουλιάρη στο σπίτι του, στην Καλαμαριά, σοκάρει το Πανελλήνιο και ανάβει φωτιές στο μυαλό του αστυνόμου Λόντσα.

Κέιμπριτζ, 25 Σεπτεμβρίου 2016: Ο Ιταλοϊάπωνας μαθηματικός Κέιγκο Τανιμούρο, συνεργάτης των δύο φίλων μαθηματικών, ξεψυχά σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα αδιευκρίνιστων αιτίων.

Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2016: Ο Καθηγητής Παπαπέτρου τινάζει τα μυαλά του στον αέρα·
δίπλα στο περίστροφο βρίσκεται ένα τσαλακωμένο χαρτί μ’ ένα παράξενο γεωμετρικό σχήμα.
Ο αστυνόμος Γιάννης Λόντσας κατέβασε την τελευταία γουλιά, λοξοκοίταξε την εκκεντρική μπαργούμαν του Vero, βγήκε στο ψιλόβροχο και πήρε το δρόμο για την Αστυνομική Διεύθυνση, στον Βαρδάρη. Το ουίσκι αργοκυλούσε γλυκά στο αίμα του -εκλιπαρούσε, η λύση στον μυστηριώδη φόνο να κρύβεται πίσω από την απόδειξη μιας εικασίας.
Μια πιθανότητα που δεν έπρεπε να αποκλείσει.

Και το πιο τραγικό: ο συλλογισμός του δολοφόνου έκανε να αναδυθεί από μέσα του ένα μυστικό που χρόνια πάλευε να θάψει στα τρίσβαθα της ψυχής του. Έντρομος συνειδητοποίησε τη λογική που τον έκανε να σκοτώσει τη γυναίκα του.

Το φθινοπωρινό μεσημέρι της Θεσσαλονίκης παραχώρησε τη θέση του σ’ ένα κρύο λονδρέζικο πρωινό, στα μέσα του 17ου αιώνα.
Ο νεαρός Νεύτωνας αναζητά εκδότη για τη “Μέθοδο των Ροών” του σε μια πόλη που προσπαθεί να ξεπεράσει τη μεγάλη πυρκαγιά και να αναγεννηθεί από τις στάχτες της. Στην άλλη πλευρά της Μάγχης, στο κέντρο της ευρωπαϊκής διανόησης, ο διπλωμάτης Λάιμπνιτς, απεσταλμένος ενός Γερμανού βαρόνου, προσπαθεί να πείσει τον Γάλλο βασιλιά να μην επιτεθεί στην Ολλανδία ενώ παράλληλα δίνει διέξοδο στο μαθηματικό πάθος του με τη συγγραφή του “Απειροστικού Λογισμού” του.

Λίγα χρόνια αργότερα οι δυο γίγαντες της διανόησης, καθένας ξεχωριστά, δηλώνουν ότι κατέχουν την πατρότητα του Λογισμού, μια μαθηματική ιδέα που έμελλε να αλλάξει τα πάντα στις επιστήμες.

Μυθιστόρημα, Τραυλός, 2018, 288 σελ.

Αναμνήσεις συμμετρίας – Ανδρέας Λύκος

ΑναμνήσειςΜια μυθιστορηματική περιήγηση στο έργο του χαράκτη Μ. Κ. Έσερ


Η Ραφαέλα, φοιτήτρια Ιστορίας της Τέχνης, και ο Θωμάς, διδακτορικός φοιτητής Μαθηματικών, παρατηρούν, ο ένας στη Ρώμη και ο άλλος στη Χάγη, το ίδιο έργο του χαράκτη Μ.Κ. Έσερ. Το Ατράνι, μια μικρή ιταλική πόλη, που έχει απεικονίσει πολλές φορές ο Έσερ στα χαρακτικά του, θα γίνει ο τόπος στον οποίο θα βιώσουν ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα, εκείνο της βιωματικής προσέγγισης ενός έργου τέχνης. Εκεί θα γνωρίσουν τους “ανέφικτους κόσμους” του, καθώς και τα έργα του που διέπονται από τους κανόνες της συμμετρίας. Ξεναγός τους θα είναι ο ίδιος ο χαράκτης.
Πώς, όμως, μία ιστορία στα Γιάννενα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και ένας έλληνας μαθηματικός του 20ού αιώνα θα επηρεάσουν τη μετέπειτα ζωή τους;

Μία επιδέξια ακροβασία ανάμεσα στο υπαρκτό και το νοητό, μία ευτυχισμένη συνάντηση του ορθολογισμού με το συναίσθημα, μία ερωτική περιπέτεια όπου πρωταγωνιστούν τα μαθηματικά και η τέχνη.
Τεύκρος Μιχαηλίδης

Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2015, 159 σελ.

Πηγές: Biblionet, 24 γράμματα, Γαβριηλίδης, Τραυλός