Στην εξέλιξη πολυετούς έρευνας, σχετικής με τις θεραπευτικές ιδιότητες της λογοτεχνίας και της γραφής, δημιούργησε την κοινωνιοθεραπευτική μέθοδο «Γράφω-Εκφράζομαι-Απελευθερώνομαι», η οποία παρουσιάστηκε στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής στη θεματική ενότητα: Δημιουργική Γραφή και Ψυχολογία.
Στις συνεργασίες της περιλαμβάνονται: το Μουσείο Ηρακλειδών, το Κέντρο Τέχνης Michelangelo, η Ομάδα Αρχαίας Όρχησις της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού καθώς και το Κέντρο Επαγγελματικής Προεργασίας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών – Αιγινήτειο Νοσοκομείο.
Είναι μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας του Ελληνικού Δικτύου Ομαδικών Αναλυτών.
Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια και έχουν ανέβει σε θεατρικές παραστάσεις για κοινωνικούς σκοπούς.
Αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Συγγραφικό έργο:
«Περιπέτεια στο βασίλειο των θεών», παιδικό, εκδόσεις Μιχ. Σιδέρη (2008).
«Το μυστικό της Ανεμότρυπας», Γ΄Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (Π.Ε.Λ. 2009), εκδόσεις Φίλντισι (2012).
«Κραυγές Ζώσες», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Ιωλκός (2013).
«Έχετε δυο νέα μηνύματα από τον Αίσωπο», παιδικό, εκδόσεις Ιωλκός (2015). «Ψυχοδρόμιο», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Ιωλκός (2017).
«Μικρό Αλφαβητάρι του Αιγαίου», ποιητική συλλογή για παιδιά, έκδοση Κέντρο Τέχνης Michelangelo (2019).
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα:
“Δώδεκα”, μυθιστόρημα, επιμέλεια Δημήτρης Κωνσταντάρας, εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική (2010).
“Ελληνικό Πάσχα”, παιδικό, εκδόσεις Ψυχογιός (2012).
“Η ποίηση συναντά την ποίηση”, εκδόσεις Ιωλκός (2014).
“Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο”, παιδικό, έκδοση ΙΒΒΥ (2015).
“Σύγχρονη Ανθολογία Νέας Ελληνικής Ποίησης”, επιμέλεια/επίβλεψη Δημήτρης Ιατρόπουλος, εκδόσεις της Νέας Διάστασης (2018).
“Τα διηγήματα του εγκλεισμού”, επιμέλεια Κατερίνα Θανοπούλου, εκδόσεις Άπαρσις (2020).
Κραυγές ζώσες (2013), Ιωλκός
Ψυχοδρόμιο (2017), Ιωλκός
Παιδική λογοτεχνία
Περιπέτεια στο βασίλειο των Θεών (2008), Σιδέρη Μιχάλη
Το μυστικό της ανεμότρυπας (2011), Φίλντισι
Έχετε δυο νέα μηνύματα από τον Αίσωπο (2015), Ιωλκός
Μικρό αλφαβητάρι του Αιγαίου (2019), Κέντρο Τέχνης Michelangelo
Συλλογικά έργα
Το μυθιστόρημα των 12 (2010), Εμπειρία Εκδοτική
Ελληνικό Πάσχα (2012), Ψυχογιός
Η ποίηση συναντά την ποίηση (2014), Ιωλκός
Σύγχρονη ανθολογία της νέας ελληνικής ποίησης (2018), Νέα Διάσταση
Τα διηγήματα του εγκλεισμού (2020), Άπαρσις
Μικρό αλφαβητάρι του Αιγαίου – Χριστίνα Κόλλια
Ποιητική συλλογή για παιδιά
Χωράει μια ολόκληρη εικαστική έκθεση σε ένα βιβλίο;
Όταν οι Τέχνες συναντώνται όλα είναι δυνατά.
Κι όταν ο λόγος γεννάει εικόνες και οι εικόνες ενσαρκώνουν το λόγο, αφυπνίζεται η ουσία και το νόημα της ζωής σε μια άλλη διάσταση: στην αλάνθαστη πραγματικότητα της καρδιάς. Πόσο μάλλον όταν αυτή η διεργασία απευθύνεται στο ανόθευτο κριτήριο των παιδιών. Στην ανοιχτή καρδιά τους.
Μια μοναδική στο είδος της ποιητική συλλογή εμπνευσμένη από τα νησιά μας, ένας θησαυρός γνώσεων για τη μυθολογία, την ιστορική διαδρομή, τη λαογραφία, το απαράμιλλο τοπίο του Αιγαίου, ήρθε να απογειώσει την έμπνευση και των παιδιών. Απελευθερώνοντας τη φαντασία και την εκφραστικότητα μέσα από το ποιητικό κίνητρο, οι μαθητές του Κέντρου Τέχνης Michelangelo, δημιούργησαν με ενθουσιασμό τα εντυπωσιακά έργα του βιβλίου.
Στην παρούσα έκδοση οι μαθητές της σχολής είχαν την καλή τύχη να ταξιδέψουν στον ποιητικό κόσμο της Χριστίνας Κόλλια και να τον απεικονίσουν. Το “Μικρό αλφαβητάρι του Αιγαίου” αποτελεί μεταξύ των άλλων ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό εγχείρημα, αφού προσφέρει στα παιδιά πολύτιμες γνώσεις για τον αιγαιοπελαγίτικο πολιτισμό, διευκολύνοντας αποτελεσματικά την απομνημόνευσή τους με τη χρήση του έμμετρου λόγου.
Ίδια καλή τύχη είχαν και τα ποιήματα με το να αποκτήσουν μια αντάξια εικαστική υπόσταση από τις εγχάρακτες εικόνες, συνεχίζοντας την παράδοση του Κέντρου μας στην ποιοτική δουλειά και στην άποψη πως όταν οι τέχνες συνεργάζονται, ανταλλάσσοντας τη σκυτάλη της έμπνευσης με υπευθυνότητα και σεβασμό, μπορούν να υλοποιηθούν αξιόλογα πράγματα.
Ευχαριστώ την καλή μου φίλη και συνεργάτιδα Χριστίνα Κόλλια για την ευγενική παραχώρηση της ποιητικής συλλογής, καθώς επίσης και τον Χρόνη Αμανατίδη για την γραφιστική επιμέλεια του βιβλίου.
Μαργαρίτα Ράντεβα
Διευθύντρια Κέντρου Τέχνης
Michelangelo
Εικονογράφηση: Από τους μαθητές του Κέντρου Τέχνης Michelangelo.
Επιμελητής: Μαργαρίτα Ράντεβα
Παιδική ποίηση, Κέντρο Τέχνης Michelangelo, 2019, 84 σελ.
Ψυχοδρόμιο – Χριστίνα Κόλλια
Στη συλλογή πορεύονται, σηματοδοτούνται και χαρτογραφούνται οι διαδρομές της ψυχής, ο κοινός τόπος όλων μας. Η προαιώνια εύθραυστη ισορροπία μας. Η διαμάχη του εγώ μας με τον ίδιο του τον εαυτό -τον ενοχικό, το θυμωμένο, τον ηρωικό, το συντετριμμένο, τον απελευθερωμένο- και η προέκτασή της στο εμείς. Στη διαμόρφωση της ένωσης και της χωριστικότητας με τους σημαντικούς άλλους.
Διαδρομές ατέρμονες μέσ’ από συγκρούσεις ποικιλόμορφες που οδηγούν άλλοτε σε αποκαθηλώσεις κι άλλοτε σε υπερβάσεις. Τραύματα που άλλοτε γεννούν φόβους κι άλλοτε θαύματα. Η περιπετειώδης, συναρπαστική και ποιητική πορεία του είναι μας: το Ψυχοδρόμιό μας.
ΠΡΟ-ΓΝΩΣΕΙΣ
Κάποτε,
το ξέρω,
θα διασχίσω τους ωκεανούς
σπέρνοντας καράβια και ταξίδια
που ανθίζουν στα κύματα.
Θα είναι τότε που
ο Πήγασος
δε θα χρειάζεται φτερά
ούτε οπλές
παρά μόνο την αγάπη
για να πετάξει.
Ποίηση, Ιωλκός, 2017, 54 σελ.
Έχετε δυο νέα μηνύματα από τον Αίσωπο – Χριστίνα Κόλλια
Αν ζούσε σήμερα ο Αίσωπος, επειδή πολλά έχουν αλλάξει από την εποχή του, θα άφηνε ολόιδιες τις ιστορίες του ή θα έδινε νέες ευκαιρίες στους ήρωές του;
Μήπως ο εργατικός μέρμηγκας θα βοηθούσε τον ανέμελο τζίτζικα να βρει τη δουλειά που του ταιριάζει ή θα τον τιμωρούσε και πάλι αφήνοντάς τον αβοήθητο στο κρύο;
Το δελφίνι θα θύμωνε ξανά με την ανοησία του πίθηκου ή θα καταλάβαινε πολύ γρήγορα ότι αυτό που χρειάζεται είναι το σχολείο;
Θα σας πω ένα μυστικό για να μη σας κρατάω σε αγωνία: όταν ακόμα γραφόταν αυτό το βιβλίο, αρκετά παιδιά συμφώνησαν ότι ο Αίσωπος ήταν πολύ σοφός, επειδή γνώριζε πως όλα με τον καιρό αλλάζουν για να γίνονται καλύτερα. Αυτός είναι και ο λόγος που έστειλε δυο νέα μηνύματα για δυο από τις πιο παλιές και γνωστές του ιστορίες.
Eικονογράφηση: Εύα Χιόνη
Παιδική λογοτεχνία, Ιωλκός, 2015, 30 σελ.
Κραυγές ζώσες – Χριστίνα Κόλλια
Ποιητικοί μονόλογοι
Οι “Κραυγές Ζώσες” είναι δύο κραυγές ζωντανές, παγιδευμένες. Η μία σ’ ένα γυναικωνίτη και η άλλη σ’ ένα στρατώνα, εξομολογούνται τις προαιώνιες ωδίνες τους. Τις κληροδοτημένες “εχθροπραξίες” τους. Τις ανομολόγητες κι ομοούσιες αγωνίες τους.
Δύο κραυγές, η μία θηλυκή και η άλλη αρσενική, μάχονται με τους κατεστημένους ρόλους τους αποζητώντας την ανατροπή του αρχέτυπου. Τη λύτρωση. Την έξοδο μέσα από τη δυαδική ειρήνη.
Ποίηση, Ιωλκός, 2013, 79 σελ.
Το μυστικό της ανεμότρυπας – Χριστίνα Κόλλια
Η μάγισσα Ζαχαρούλα, που πολύ παλιά την έλεγαν Ιασώ, άλλαξε όνομα και κρύβεται στο βουνό της Οίτης. Η Ζαχαρούλα αγαπά πολύ τα παιδιά και στο εργαστήρι της δουλεύει αδιάκοπα μαζί με τις νύμφες του δάσους φτιάχνοντας συνταγές για υγιεινά γλυκά.
Γιατί η Μέλια φυλάκισε τον Φρίζο, το ξωτικό, στο σκοτεινό βασίλειο της Ανεμότρυπας;
Τι γυρεύει ο χρυσαετός πάνω από την κοιλάδα της Σπερχειάδας; Θα καταφέρει ο Μαΐστρος να βοηθήσει την παρέα της θείας Χαράς να βρει τη μαγική κουτάλα;
«Το μυστικό της Ανεμότρυπας» είναι μια συναρπαστική περιπέτεια που καταγγέλλει την αλαζονεία και την απληστία και ταυτόχρονα προσφέρει στα παιδιά ένα θησαυρό γνώσεων από την ελληνική φύση και τη μυθολογία.
Eικονογράφηση: Μαργαρίτα Ράντεβα
Παιδική λογοτεχνία, Φίλντισι, 2011, 87 σελ.
Περιπέτεια στο βασίλειο των Θεών – Χριστίνα Κόλλια
Ο Τρέφτης είναι ο μαγικός καθρέπτης της θείας Χαράς, της παραμυθούς. Μαζί με την Ολυμπία, τη γάτα της, και τον Ευτύχιο, το σκύλο της, φτιάχνουν μια αστεία κι αχτύπητη παρέα, που ταξιδεύει με τον Τρέφτη, κάθε φορά σε διαφορετικούς προορισμούς. Σ’ αυτή την ξεκαρδιστική περιπέτεια, ο καπετάν-Βοριάς, ο άνεμος, ζητά ένα σπίτι για να ξεκουράζεται. Η παρέα του Τρέφτη σκέφτεται πως το ιδανικό σπίτι για εκείνον βρίσκεται στον Όλυμπο, κοντά στο βασίλειο των Θεών. Ο Δίας, όμως, είναι θυμωμένος γιατί έχει προκύψει οικολογικό πρόβλημα. Πώς βρίσκεται μπλεγμένος ο πρίγκηπας Χειμώνας; Θα μπορέσει η Λευκοθέα, η νιφάδα, να βοηθήσει τους Θεούς να βρουν μια λύση;
Eικονογράφηση: Μαρία Πανταζή
Παιδική λογοτεχνία, Σιδέρη Μιχάλη, 2008, 112 σελ.
Πηγές: Biblionet, Σιδέρη Μιχάλη, Φίλντισι, Ιωλκός, Κέντρο Τέχνης Michelangelo