Ελένη Μάργαρη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελένη Μάργαρη γεννήθηκε στα Ιωάννινα.
Είναι πτυχιούχος (1998) του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (κατεύθυνση Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης) όπου πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ιστορίς της Νεώτερης τέχνης και εκπόνησε τη διδακτορικής της διατριβή με θέμα “Η γυναίκα στην ελληνική γλυπτική του 20ού αιώνα: Συμβολισμοί και πραγματικότητες (2009)”. Εργάστηκε ως ιστορικός της τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου επιμελήθηκε περιοδικές εκθέσεις και συμμετείχε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Δίδαξε ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα με θέμα τους τη νεότερη γλυπτική, άρθρα σχετικά με την Ιστορία της Τέχνης στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, καθώς και κείμενα σε καταλόγους εκθέσεων πολλών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.
Δοκίμια-Μελέτες-Ζωγραφική-Ιστορία
32 Ιστορίες ζωγραφικής (2014), Historical Quest
Άλλες 32 ιστορίες ζωγραφικής (2017), Historical Quest
Χριστουγεννιάτικες ιστορίες ζωγραφικής (2018), Historical Quest
Τα μυστικά των εικόνων (2021), Historical Quest

Συλλογικά έργα
Γιάννης Κολέφας: Οδοιπορικό στην τέχνη του ψηφιδωτού 1927-1986 (2007), Υπουργείο Πολιτισμού. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Λύχνοι, τσούκκες και αγνύθες, Στιγμές από τη ζωή στο βυζαντινό σπίτι (2007), Υπουργείο Πολιτισμού. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Βασίλης Καζάκος, Ζωγραφική – χαρακτική (2008), Ιδιωτική Έκδοση
Άγνωστες πτυχές του ελληνοϊταλικού πολέμου (2009), Περισκόπιο
Δούκισσα της Πλακεντίας: Η ιστορία που γέννησε τον μύθο (2010), Υπουργείο Πολιτισμού. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Η Δούκισσα της Πλακεντίας: Ιστορία και μύθος (2011), Υπουργείο Πολιτισμού. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Η Παναγία των Ελλήνων (2012), Εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”

Τα μυστικά των εικόνων – Ελένη Μάργαρη

Τα μυστικά των εικόνωνΗ θάλασσα, η γυναίκα και τα μουσεία στη ζωγραφική
Τόμος Α΄


Στο βιβλίο αυτό ερευνάται ο κόσμος του παρελθόντος και αποκαλύπτει λησμονημένα μυστικά του μέσα από έργα ζωγραφικής που εικονίζουν παρόμοια θέματα.
Στο κεφάλαιο Ανάμεσα στα κύματα: Οι όψεις της ταραγμένης θάλασσας στη ζωγραφική παρουσιάζονται θαλασσογραφίες, φιλοτεχνημένες από το 17ο αιώνα έως τον 20ό, με βασικό τους θέμα την τρικυμία, τη θύελλα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και το δέος του ανθρώπου μπροστά στην οργή της φύσης.
Η μυστηριώδης, «θανάσιμη» και «επικίνδυνη» γυναίκα του τέλους του 19ου αιώνα, ο τρόπος δηλαδή που έβλεπαν και αντιμετώπιζαν καλλιτέχνες και κοινό τη σύγχρονή τους γυναίκα, περιγράφεται μέσα από τολμηρούς πίνακες ζωγραφικής στην ενότητα Έρως και Θάνατος: Τα πρόσωπα της μοιραίας γυναίκας.
Στο κεφάλαιο, τέλος, με τίτλο Από το σπουδαστήριο ως το Λούβρο: Ζωγραφίζοντας την ιστορία των αιθουσών τέχνης, ο αναγνώστης παρακολουθεί την εξέλιξη των συλλογών, των αιθουσών τέχνης και των μουσείων από την Αναγέννηση μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, όπως αυτή εικονίστηκε στη ζωγραφική.
Το βιβλίο Τα μυστικά των εικόνων: η θάλασσα, η γυναίκα και τα μουσεία στη ζωγραφική, βασισμένο σε σχετικά άγνωστα έργα τέχνης και σε πλούσια βιβλιογραφία, οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι στον κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της εικαστικής θεματολογίας, τον μεταφέρει σε εποχές του παρελθόντος, υπενθυμίζει αντιλήψεις ξεπερασμένες και αποκαλύπτει πόσα έχουν αλλάξει σήμερα στην τέχνη και στη ζωή, αλλά και πόσα ακόμη παραμένουν εκπληκτικά αμετάβλητα.

Ευθύνη Σειράς: Γιάννης Κ. Χρονόπουλος

Ζωγραφική-Καλές Τέχνες, Historical Quest, 2021, 208 σελ.

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες ζωγραφικής – Ελένη Μάργαρη

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες


Δεν έχουν όλες οι “Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες Ζωγραφικής” θέμα θρησκευτικό. Χωρίς αμφιβολία βέβαια η Γέννηση του Χριστού έχει παρουσιαστεί στη ζωγραφική με αναρίθμητους και διαφορετικούς τρόπους ανά τους αιώνες. Η έλευση του Θείου Βρέφους στη γη και οι υπόλοιπες ιστορίες που συνδέονται με αυτή απεικονίστηκαν από τους καλλιτέχνες με ευλάβεια και πίστη, αλλά και με πολυτέλεια ή θεατρικότητα.

Όμως δεν αποτελούν μόνο οι θρησκευτικές σκηνές την κατάλληλη εικονογράφηση της εορταστικής περιόδου. Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται επίσης έργα με θέμα τους τα έθιμα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, τις παραδόσεις, τα δώρα και τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Ανάμεσα στις ιστορίες αυτές μάλιστα ο αναγνώστης θα εντοπίσει και ζωγραφικά έργα που δεν φιλοτεχνήθηκαν για να τιμήσουν τη Γέννηση του Ιησού, αλλά απεικονίζουν την ομορφιά του χειμωνιάτικου τοπίου, το ιδανικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό. Και άλλα που με το πέρασμα του χρόνου παρερμηνεύτηκαν ή επανερμηνεύτηκαν για να συνοδεύσουν εορταστικές ευχές.

Ποιος επινόησε το ομοίωμα της φάντης του Χριστού, ποια σχέση μπορεί να έχουν δυο χαριτωμένα αγγελάκια με το θάνατο ενός ισχυρού πάπα, ποιος διάσημος καλλιτέχνης φιλοτεχνούσε ευχετήριες κάρτες για βιοπορισμό και ποιος ήταν εκείνος που αποκάλυψε την “πραγματική” ταυτότητα του αγίου Βασίλη στα παιδιά; Οι απαντήσεις βρίσκονται στις “Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες Ζωγραφικής”, μαζί βέβαια με την εξιστόρηση της ζωής των ίδιων των καλλιτεχνών και τις ιστορικές και καλλιτεχνικές συνθήκες που συνέβαλαν στη φιλοτέχνηση των ξεχωριστών αυτών έργων.

Ζωγραφική-Ιστορία, Historical Quest, 2018, 160 σελ.

Άλλες 32 ιστορίες ζωγραφικής – Ελένη Μάργαρη

Άλλες 32 ιστορίεςΑπό την Αναγέννηση ως την Ποπ Αρτ


Πόσες ιστορίες μπορεί να περιέχει ένα βιβλίο με θέμα του τη ζωγραφική και την εξέλιξή της στους αιώνες; Πάρα πολλές και διαφορετικές. Εκείνη ενός αμαρτωλού αργυραμοιβού που αποζητούσε τη θεία συγχώρεση, μιαν άλλη ενός ερωτύλου μοναχού που δεν μετανόησε ποτέ, την πορεία και τις δυσκολίες μιας γυναίκας ζωγράφου στο δρόμο για την ανεξαρτησία και την επαγγελματική καταξίωση, αλλά και μιας άλλης γυναίκας, ματαιόδοξης καλλονής, που υπήρξε το μοντέλο ενός διάσημου πορτρέτου και θύμα της ίδιας της της ομορφιάς. Και μέσα από αυτές τις αφηγήσεις ο μελετητής της ιστορίας της τέχνης πληροφορείται τις περίπλοκες σχέσεις καλλιτεχνών και παραγγελιοδοτών, τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ζωγράφων να κερδίσουν την εύνοια του κοινού τους, τη διαρκή αναζήτηση για το καινούργιο στην τέχνη τους και όχι μόνο. Διότι κάποιοι από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της παγκόσμιας τέχνης δεν ασχολήθηκαν μόνο με τη ζωγραφική, αλλά και με τη γλυπτική, τα μαθηματικά, τη γεωμετρία. Με το πέρασμα των αιώνων τα ρεύματα της τέχνης διαδέχονταν το ένα το άλλο, η ζωγραφική άλλαζε κατεύθυνση και αναζητήσεις και οι δημιουργοί της χάρασσαν την ξεχωριστή τους πορεία παλεύοντας με τις προσωπικές, μα και συλλογικές δυσκολίες και εμπόδια. Μέσα από το πυκνό πλέγμα των πληροφοριών γύρω από την τέχνη και τους δημιουργούς της όμως, διακρίνεται ξεκάθαρα το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον της εποχής τους, που άλλοτε περιόριζε, άλλοτε απελευθέρωνε και σε κάθε περίπτωση σφράγιζε την καλλιτεχνική δημιουργία. Σε πόσες λοιπόν ιστορίες μπορεί κανείς να διαβάσει τις διαφορετικές πτυχές της ζωής και της τέχνης των Leonardo da Vinci, Giuseppe Arcimboldo, Rembrandt, Jacques-Louis David, Henri de Toulouse-Lautrec και Andy Warhol, μεταξύ άλλων; Σε 32 ακόμη Ιστορίες ζωγραφικής. Από την Αναγέννηση ως την ποπ αρτ.

Ευθύνη Σειράς: Γιάννης Χρονόπουλος

Ζωγραφική-Ιστορία, Historical Quest, 2017, 224 σελ.

32 Ιστορίες ζωγραφικής – Ελένη Μάργαρη

32 Ιστορίες ζωγραφικήςΑπό την Αναγέννηση ως τον Εξπρεσιονισμό


Τα έργα της τέχνης δεν αφηγούνται μόνο τις ιστορίες που απεικονίζουν. Πίσω από τις συνθέσεις τους, τα τοπία και τις μορφές τους, κρύβονται τα περιστατικά και οι συνθήκες της εποχής τους, οι πληροφορίες για τις τεχνικές της κατασκευής τους, καθώς και οι περιπέτειες των ίδιων των δημιουργών τους.

Αυτές τις ιστορίες παρουσιάζει το νέο βιβλίο της Ελένης Μάργαρη μέσα από τις Εκδόσεις Historical Quest, τις άγνωστες όψεις 32 πασίγνωστων έργων τέχνης, που θα μυήσουν στα μυστικά τους όσους δεν τα γνωρίζουν και θα προσφέρουν περισσότερες γνώσεις σε όσους τα ερευνούν.

Οι βιογραφίες των καλλιτεχνών συμπλέκονται με τις παραστάσεις των ζωγραφικών έργων, τα πολιτικά γεγονότα και οι κοινωνικές συνθήκες αποτυπώνονται στην επιφάνεια του καμβά και τα συμπεράσματα νέων μελετών και ερευνών συμπληρώνουν τις γνώσεις και τις εικασίες των μελετητών για τα σπουδαία αυτά δημιουργήματα.

Μέσα από τα 32 έργα ζωγραφικής ξετυλίγεται στις σελίδες του βιβλίου η εξέλιξη της τέχνης και η ιστορία της Ευρώπης από την Αναγέννηση (15ος αιώνας) έως τον Εξπρεσιονισμό (20ός αιώνας).

Περιέχει Βιβλιογραφία

Ζωγραφική-Ιστορία, Historical Quest, 2014, 247 σελ.

Πηγές: Biblionet, Historical Quest