Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Μαρία Γιαγιάννου

Η Μαρία Γιαγιάννου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ, Πολιτιστική Διαχείριση και Φιλοσοφία της Τέχνης. Επιμελείται εικαστικές εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και παραδίδει σεμινάρια για τον οπτικό πολιτισμό. Έχει εκδώσει εννιά βιβλία: τρία πεζογραφήματα, τρία θεατρικά έργα, δύο αισθητικά δοκίμια και μία συλλογή πεζοποιημάτων. Στη σκηνή έχουν ανέβει έξι θεατρικά της κείμενα. Το 2014 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΔΙΘ (Ελληνικό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου). Κείμενά της πάνω στη δουλειά εικαστικών καλλιτεχνών δημοσιεύονται σε καταλόγους εκθέσεων. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Εχει την όμορφη ιστοσελίδα: η γραπτομηχανή της Μ.
Μυθιστορήματα
Το μέλος φάντασμα (2020), Μελάνι

Νουβέλες
Μελανίππη (2012), Σμίλη
Μπαλαντέρ (2015), Μελάνι

Πεζογραφία
R. I. F. (2022), Στερέωμα

Παιδική λογοτεχνία
Η κουνελόσκαλα (2021), Καλέντης

Πεζοποιήματα
Ο ταξιδιώτης του άλλοτε (2006), Κάκτος

Θεατρικά έργα
Εκτός εαυτού (2013), Σμίλη
Άνγκρια (2016), Μελάνι
Κλάρα Σούμαν (2018), Μελάνι

Συλλογικά έργα
Αμ’ έπος ανέργων (2013), Εκδόσεις Βακχικόν
Μεταμοντέρνος έρως (2014), Γαβριηλίδης
Μεταμοντέρνο σώμα (2016), Γαβριηλίδης
Αναλόγιο: Δραματική και σκηνική γραφή στην Ελλάδα 2005-2017 (2018), Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου

R. I. F. – Μαρία Γιαγιάννου

R. I. F.Ο θάνατος στο φέισμπουκ


Ο θάνατος, η γραφή και το κοινωνικό δίκτυο φτιάχνουν τη θεματική πλεξίδα του R.I.F. (Rest In Facebook). Όταν ο χρήστης εγκαταλείπει τα εγκόσμια, τι συμβαίνει με την ψηφιακή του παρουσία; Τι κουστούμι φοράει ο θάνατος στο Ίντερνετ; Γιατί κοινοποιούμε το πένθος μας; Είναι η γραφή μια αποτελεσματική στρατηγική επιβίωσης; Μήπως τελικά θα ζήσουμε για πάντα; Το R.I.F. είναι ένα πολυμορφικό πεζό, που αναμειγνύει τη μυθοπλασία με το δοκίμιο και τη σάτιρα με το επιτάφιο επίγραμμα. Μια στοχαστική περιπέτεια σπασμένη σε μικρότερες αυτοδύναμες παρατηρήσεις πάνω στην επιδραστικότητα του κυρίαρχου social medium της καθημερινότητάς μας. Κάθε τόσο ο αναγνώστης ξεκουράζεται πάνω από τους (επινοημένους) τύμβους ανθρώπων που πέρασαν από τη ζωή και τους άδραξε το ψηφιακό νεκροταφείο. Δώδεκα συν ένα επιγράμματα παρεμβάλλονται στην αφήγηση και παρουσιάζουν στον διαβάτη της ανάγνωσης τις αντίστοιχες φανταστικές προσωπικότητες που, αν και πέθαναν, συνεχίζουν να ζουν.

Πεζογραφία, Στερέωμα, 2022, 120 σελ.

Η κουνελόσκαλα – Μαρία Γιαγιάννου

Η κουνελόσκαλα


Ένα πρωτότυπο, δημιουργικό παραμύθι που προτείνεται ως μια τρυφερή επαφή του παιδιού με την ομορφιά και τις προκλήσεις της τέχνης και της γνώσης, αλλά και ως ένα κάλεσμα προς την ομαλή αυτονόμησή του.

Ένα πρώτο ταξίδι αυτογνωσίας για το μικρό κουνέλι, όπου θα μάθει όχι μόνο να βοηθάει αλλά και ότι δεν χρειάζεται να ανεβαίνεις πάντα ψηλά για να είσαι ευτυχισμένος – η φιλία και η σοφία πατάνε γερά τα πόδια τους στη γη.

Εικονογράφηση: Κώστας Θεοχάρης

Παιδική λογοτεχνία, Καλέντης, 2021, 48 σελ.

Το μέλος φάντασμα – Μαρία Γιαγιάννου

Το μέλος φάντασμα


Πάνω στη φθορά των γονιών και την αδυναμία αποδοχής της χτίζεται η παράξενη ιστορία ενός σαραντάχρονου επικοινωνιο-λόγου, που βλέπει την εταιρική του λάμψη να θαμπώνει, καθώς γίνεται θύμα της προβληματικής του μνήμης. Ένα σπίτι στην επαρχία, απολύτως μοναδικό, θα τινάξει τα πάντα στον αέρα και θα τα ξαναενώσει όταν ο ήρωας θα το κατοικήσει, αλλά κυρίως όταν εκείνο θα τον κατοικήσει.
Η περιπέτεια όψιμης ενηλικίωσης του Γιάννου Μ. δεξιώνεται μια περιπετειώδη γραφή: κλασική αφήγηση, αλλά και καταγραφές από σημειωματάριο, ανθρωπολογικές παρατηρήσεις από έναν πίθηκο, εικονοπλασία του ασυνειδήτου, μονόλογοι και ένα μικρό θεατρικό μονόπρακτο φέρνουν τον αναγνώστη στο σταυροδρόμι του ρεαλισμού με την αχαλίνωτη φαντασία.
Μέλος φάντασμα ονομάζεται το μέλος του σώματος που λείπει κι όμως ενοχλεί σαν να βρίσκεται ακόμα στη θέση του. Μέλος μιας οικογένειας, μέλος ενός σώματος, μέλος μιας ομάδας, μέλος μιας φιλίας. Όταν αποκόβεις όσα αγαπάς, τότε σύντομα ξυπνούν ως φαντάσματα.

Μυθιστόρημα, Μελάνι, 2020, 190 σελ.

Κλάρα Σούμαν – Μαρία Γιαγιάννου

Τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας


Μια εξάχρονη που υποκλίνεται σ’ ένα αβγό, η λατρεία ενός τρελού για μια παλιά φωτογραφία, ένας πατέρας που λέει όχι, το αυτόματο της Μαρίας Αντουανέτας, η πτώση στον παγωμένο Ρήνο, ένα μοιρα-σμένο ημερολόγιο, οκτώ τέκνα – ένα για κάθε νότα μιας οκτάβας, δυο καρδιές που γίνονται δάχτυλα. Ένα σύγχρονο μετα-ρομαντικό κείμενο που κινεί τα νήματα της συμβίωσης ενός ιστορικού ζεύγους και ζυγίζει το μίγμα φθόνου και λατρείας ανάμεσα σε δύο ομότε-χνους. Μπορεί μια μαριονέτα να ξεπεράσει τον δημιουργό της; Πώς ξεκουρδίζεται η μηχανή μιας ιδιοφυΐας; Ποιος κινεί τα νήματα της ανθρώπινης δημιουργικότητας;
Η περίπτωση της Κλάρα Σούμαν είναι αποκαλυπτική. Ένα κορίτσι-θαύμα που εξελίχθηκε σε αστέρι της πιανιστικής τέχνης· μια λαμπρή εξαίρεση, σε μια εποχή όπου η γυναίκα-καλλιτέχνης ήταν είδος σπάνιο. Το έργο “Κλάρα Σούμαν”: τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερ-μαριονέτας της Μαρίας Γιαγιάννου είναι μια διακεκομμένη σεάνς επικοινωνίας με τα μεγάλα πνεύματα· της πιανίστριας Κλάρα Σού-μαν και του συνθέτη Ρόμπερτ Σούμαν. Δύο παράλληλοι μονόλογοι διάστικτοι με ψιθύρους από τον Κλάιστ, τον Χόφμαν, τον Καμίσο, συλλαμβάνουν την ατμόσφαιρα του Ρομαντισμού για να την μετατοπίσουν γλωσσικά και τονικά σε ένα νέο συγκείμενο.

Θεατρικό, Μελάνι, 2018, 80 σελ.

Άνγκρια – Μαρία Γιαγιάννου




Τέσσερα αδέλφια και ο περίγυρός τους χτίζουν αέναα την ουτοπία τους και τη βλέπουν αέναα να καταρρέει. Εκκίνηση από το πατρικό σπίτι και τερματισμός σε μια ανεδαφική περιοχή του μέλλοντός τους. Ενδιάμεσα είναι το Εδώ Και Τώρα: ο πιο δυσπρόσιτος προορισμός. Οι συγγραφείς Σάρλοτ, Έμιλι και Ανν Μπροντέ μετενσαρκώνονται σε μια ελληνική εκδοχή των τσεχοφικών “Τριών Αδελφών” και προσπαθούν να πάνε εκεί όπου ήδη βρίσκονται.
“Επενδύεις τα πάντα για να φτιάξεις έναν σταθμό τρένου-υπόδειγμα και την ημέρα των εγκαινίων διαπιστώνεις ότι τον έφτιαξες εκεί απ’ όπου, απλούστατα, δεν περνάει το τρένο.”

Θεατρικό, Μελάνι, 2016, 116 σελ.

Μπαλαντέρ – Μαρία Γιαγιάννου

Μια ερωτική εξτραβαγκάντσα


Το “Μπαλαντέρ” της Μαρίας Γιαγιάννου διατρέχει, με τρόπο επίμονο και υπέροχα ακριβή, όλη την κλίμακα του έρωτα από το πρώτο αμετάκλητο βήμα. Στις σελίδες του η συγγραφέας θρυμματίζει μια ερωτική ιστορία για να εξετάσει τα σπασμένα γυαλιά, με παιδική περιέργεια και εις βάθος, πριν αρχίσει να τα επανενώνει με την κόλλα της ποίησης: τα πρώτα προβλήματα στη συνεννόηση, που οι εραστές καλούνται να επιλύσουν μαθαίνοντας ο ένας τη γλώσσα του άλλου (“μεταφράζαμε ο ένας για τον άλλον το κείμενο που μας συνιστούσε”), η εξημέρωση του “Πρωτόπλαστου” Σώματος, που ορθώνεται σαν τρίτος ανάμεσά τους, η ανάγκη για απόδραση (“Μισό λεπτό μονάχα. Να πάρω μια ανάσα έξω από το δέρμα σου”), ο χωρισμός, οι ανεπίδοτες επιστολές και η αγάπη, αυτή η “κατάσταση όπου το βάρος σου είναι τεράστιο, αλλά η βαρύτητα μηδενική”, όλα τα στοιχεία βρίσκονται εδώ, σε αυτή την ερωτική εξτραβαγκάντσα που οδηγεί τους ήρωές της ολοταχώς προς την κατατονία της ευτυχίας.

Νουβέλα, Μελάνι, 2015, 80 σελ.

Εκτός εαυτού – Μαρία Γιαγιάννου

Κωμικό δράμα σε πέντε πράξεις


Πώς παίζεται ένα ερωτικό παιχνίδι εξουσίας ανάμεσα σε δύο ανθρώπους χωρίς έρωτα και χωρίς εξουσία; Ποιος ακούει τη φωνή σου όταν είσαι κλεισμένος σε ένα άδειο μουσείο;
Ο νυχτοφύλακας και η διευθύντρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας μπλέκονται σε ένα “παιχνίδι απόδρασης” που καταργεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα φύλα, ανάμεσα στο νόημα και το χάος, ανάμεσα στο πάνω και στο κάτω, ανάμεσα στη νίκη και την ήττα.
Η νύχτα πέφτει στο μουσείο. Έλα μέσα. Θαύμασε τα βαλσαμωμένα ζώα. Κατασκεύασε αντιπάλους. Φαντασιώσου ότι είσαι δυνατός. Παίξε όσο προλαβαίνεις.
Το “Εκτός Εαυτού” είναι ένα κωμικό δράμα πέντε πράξεων και διάρκειας 70΄, που αφηγείται την ιστορία δύο ανθρώπων-ρόλων που συναντιούνται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για να μπλεχτούν σ’ ένα παιχνίδι που άλλοτε μοιάζει με αισθησιακό σκάκι κι άλλοτε με νευρικό πινγκ-πονγκ. Μια κωμωδία τακτοποιημένη πάνω στο χάος της ύπαρξης.

Θεατρικό, Σμίλη, 2013, 88 σελ.

Μελανίππη – Μαρία Γιαγιάννου




Η Μελανίππη είναι ένα πρόσωπο δισυπόστατο. Αιχμάλωτη του εαυτού της, κρύβεται από τους ανθρώπους. Το ιδιόμορφο σώμα της ισορροπεί μεταξύ ρεαλισμού και φαντασίας, μετέωρο πάνω από μπαζωμένες θάλασσες, δέσμιο του μυαλού της.
Ο αναγνώστης, διασχίζοντας μια πυκνή υπαρξιακή βλάστηση, φτάνει μέχρι το παράθυρο της Μελανίππης για να δει όσα θαυμάσια ή φριχτά βλέπει κι εκείνη· την ενδότερη ζωή και την εξωτερική δράση ενός πλάσματος που κατάγεται από το μύθο. Κι όμως ζει εδώ, σε μια μετα-σύγχρονη πραγματικότητα, με την οποία τη συνδέουν: πολλές σαΐτες, ένας πιτσαδόρος, το Ίντερνετ, η μητέρα της, μια λεμονιά κι ένα παράθυρο.
Το μυθιστόρημα “Μελανίππη”, ένα πρωτότυπο υπαρξιακό θρίλερ, σκιαγραφεί τα όρια του ορατού και διερευνά το πώς αντιμετωπίζει κανείς την ανυπόφορη και συγχρόνως λατρευτή του μοναδικότητα.

Νουβέλα, Σμίλη, 2012, 118 σελ.

Ο ταξιδιώτης του άλλοτε – Μαρία Γιαγιάννου




Τρεις ιστορίες αληθινές σαν παραμύθι, μια αφήγηση που κυλάει όμοια με φως ολόγιομης σελήνης στις πλαγιές απόκρημνου σκοταδιού, κλυδωνίζεται σε θάλασσες, μεταφράζει τη σιωπή των βράχων. Πραγματικότητα ανεκπλήρωτη σαν όνειρο, μνήμη με θέα στο Άλλοτε, βλέμμα που ξεναγεί στον κόσμο τούτο και στον άλλο. Έρωτας και Θάνατος σ’ ένα διάλογο σώμα με σώμα.

Πεζοποιήματα, Κάκτος, 2006, 74 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κάκτος, Σμίλη, Μελάνι, Καλέντης, Στερέωμα