Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ανακηρύχτηκε διδάκτωρ του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας του ίδιου Πανεπιστήμιου. Επιπλέον, εξειδικεύτηκε στη διδακτική της γλώσσας σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Είχε δημοσιεύσει πλέον των 90 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά ή πρακτικά συνεδρίων, και είχε εκδόσει επιστημονικά βιβλία: «Λουκιανού Αληθής Ιστορία Α΄», «Αρχαία επιβιώματα στα Νεοελληνικά δημοτικά τραγούδια», «Η αξιοποίηση των κόμικς στην εκπαίδευση».
Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1998 με το έργο «Πευκοβελόνες». Έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει τα μυθιστορήματά της: «Έχει κι άλλες όψεις το φεγγάρι», «Γλυκό με θλιμμένα καρύδια», «Ανατέλλει και στη Ντέια», «Η Λοχεία της Απουσίας», «Ναϊρί» ενώ το διήγημά της «Ο Αρμένης» δραματοποιήθηκε για το θέατρο. Είχε δημοσιεύσει ποιήματα σε συλλογικούς τόμους, διηγήματα σε περιοδικά, και είχε διεξάγει έρευνες που αφορούν τη Λογοτεχνία και έχουν δημοσιευτεί σε καλλιτεχνικά περιοδικά.
Έφυγε από τη ζωή στις 24 Αυγούστου 2018, σε ηλίκια 54 ετών.
Γλυκό με θλιμμένα καρύδια – Χαρά Κοσεγιάν
Η Δανάη Λουϊζίδου είναι μια ευαίσθητη τριανταπεντάχρονη δικηγόρος. Προέρχεται από ένα κλασικό μεσοαστικό περιβάλλον, είναι παντρεμένη με τον Άλκη και διάγει έναν ευθύγραμμο βίο χωρίς εξάρσεις. Στην δουλειά της είναι μια πολύ καλή αλλά στυγνή επαγγελματίας και σκληρή αντίπαλος για τους αντίδικούς της, ένας άνθρωπος που δεν χάνει εύκολα. Όμως η συναισθηματική της ζωή περνάει μια φάση ανισορροπίας το τελευταίο διάστημα.
Αναλαμβάνοντας μια άκρως δύσκολη νομικά περίπτωση μιας κληρονομιάς που έχει πολλά νομικά αδιέξοδα, δεν έχει μόνο να λύσει το μυστήριο της αληθούς θέλησης του κληροδοτούντος αλλά και να αντιμετωπίσει τις ανατροπές που έρχονται στην συναισθηματική της ζωή και τον συναισθηματικό της κόσμο.
Ένας άντρας εισβάλει στη ζωή της, ένας χαρισματικός και θεληματικός παλιός γνώριμος από τα φοιτητικά χρόνια, που εκπροσωπεί νομικά τους αντιπάλους της Δανάης, ένας νέος αγαπημένος.
Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή μας που ο καθένας έρχεται να διαλέξει και να επιλέξει ανάμεσα στα “πρέπει” και στα “θέλω”. Δίνονται όμως πάντα οι ευκαιρίες που θέλουμε στη ζωή; Μήπως θα πρέπει να φανούμε τολμηροί και να επιλέγουμε την κατάλληλη στιγμή για να πράττουμε; Ποιο είναι το παιχνίδι που μας παίζει η μοίρα ανάμεσα στην τόλμη και την υπομονή; Το βιβλίο αυτό και η ηρωίδα του αναλαμβάνουν να μας καθοδηγήσουν και να μας δείξουν το δρόμο για την ευτυχία.
Μυθιστόρημα, Κοχλίας, 2002, 192 σελ.
Ανατέλλει και στη Ντέια – Χαρά Κοσεγιάν
Η ιστορία ξεκινά στην Αλβανία της οικονομικής δυσχέρειας, πάνω στα ορεινά και απάτητα εδάφη, περήφανοι και απλοί άνθρωποι αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητα και τις ανάγκες της. Μέσα από αυτή τη μικρή κοινωνία και το μικρό κόσμο μιας αγροικίας ανασταίνεται ο ήρωας του βιβλίου, ο Ίλιερ, που διαθέτει εξαιρετικό ταλέντο στη ζωγραφική. Ακολουθούμε τον ήρωα μέσα από την πορεία του στη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων, τις εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις της ψυχής και της πολιτικής. Ο ερχομός στη Ελλάδα σηματοδοτεί μια άλλη ζωή αλλά και ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης. Η νέα πατρίδα, η υποτιθέμενη Γη της Επαγγελίας υποδέχεται τον επισκέπτη με δόλο, ρατσισμό και ξενοφοβία. Οι προσπάθειες για την επιβίωση εντείνονται και ξεχωρίζουν οι φίλοι από τους εχθρούς. Οι γυναίκες και από τις δυο χώρες αναπόσπαστο κομμάτι στην ψυχή του καλλιτέχνη, ο έρωτας κυριεύει τα κορμιά των εραστών και ανάμεσά τους φυσάει ο δροσερός αέρας των βουνών της Ηπείρου. Όλη η ζωή μια συναρπαστική περιπέτεια, με τη Μεγάλη Φυγή να είναι ριζωμένη μέσα στην καρδιά του Ίλιερ. Κανένας τόπος δεν μπορεί να χωρέσει την επαναστατημένη καρδιά του ζωγράφου, που πάντα τριγυρνάει στα βουνά της Ντέιας, στην αγαπημένη, στην οικογένεια, στην ελευθερία και στη φύση της ορεινής γης που τον ανάθρεψε και τον έπλασε ελεύθερο. Η επιστροφή είναι γλυκιά, η ζωή γεμάτη ανατροπές και τα συρματοπλέγματα κόβονται ανάμεσα στις φυλές και τους ανθρώπους.
Η συγγραφέας Χαρά Κοσεγιάν μας δίνει ένα μυθιστόρημα γεμάτο από εξαιρετικές ζωγραφικές πινελιές, χρώματα και συναισθήματα που σπάνια συναντάμε στις μέρες μας. Ένα όμορφο ζωγραφικό έργο, φτιαγμένο με λέξεις που θα συγκινήσει, αλλά και θα αφυπνίσει με τα μηνύματα που καταφέρνει να περάσει ενάντια στην ξενοφοβία και το ρατσισμό.
Μυθιστόρημα, Κοχλίας, 2003, 181 σελ.
Αρχαία επιβιώματα στα νεοελληνικά δημοτικά τραγούδια – Χαρά Κοσεγιάν
Συμβολή στην έρευνα μέσα από το παράδειγμα -κυρίως- των παραδοσιακών τραγουδιών της Καρπάθου
… Η ανά χείρας εργασία της κας Χαράς Κοσεγιάν αξιοποιεί στο έπακρο την εξαίρετη καταγραφή και τα σχετικά σχόλια του Μανώλη Μακρή στο βιβλίο του “Τα παραδοσιακά τραγούδια της Ολύμπου Καρπάθου” (2007) για να προχωρήσει σε ένα δεύτερο, τρίτο και τέταρτο βαθμό ανάλυσης των πλέον χαρακτηριστικών τραγουδιών που περιλαμβάνονται στη συλλογή αυτή.
Σε δεύτερο βαθμό, διότι εξετάζει ως πιθανά δεδομένα βάσης τις αρχαϊκές καταβολές τόσο από στιχουργική άποψη, όσο και από πλευράς περιεχομένου, κυρίως μυθοπλαστικού.
Σε τρίτο βαθμό, διότι η ανάλυση ακολουθεί τις εξελικτικές μεταλλάξεις αυτών των αρχικών παραμέτρων καταδεικνύοντας τη διαλεκτική σχέση μεταξύ του διαχρονικού και του εκάστοτε ιστορικο-συγχρονικού.
Σε τέταρτο βαθμό, διότι τη συνδυάζει με την παράλληλη εξέταση των συντακτικών και νοηματικών μεταλλαγών της γλώσσας στις λαϊκές εκφράσεις της. Κάτι, που βέβαια προϋποθέτει σε βάθος γνώση της ελληνικής γλώσσας, για την οποία είναι γνωστή η κα Κοσεγιάν και από προηγούμενες εργασίες της. …
(από τον πρόλογο του καθηγητή Βασίλη Φίλια)
Δοκίμιο, Εκδόσεις Παπαζήση, 2010, 359 σελ.
Ο Αρμένης – Χαρά Κοσεγιάν
Τον λέγαν Καραμπέτ. Τον φώναζαν Καραμπέτη. Όλοι τον ξέρανε “ο Αρμένης”.
Διασκευαστής: Τάσος Μπλάτζιος
Θεατρικό, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2016, 94 σελ.
Ναϊρί – Χαρά Κοσεγιάν
Εκεί που συναντιούνται τα ρυάκια…
Nαϊρί, η κίνηση και η συνάντηση των νερών έφερε κι έσμιξε ζωές που κίνησαν από αλλού να συναντηθούν στον ίδιο τόπο, την Κύπρο, για τον ίδιο λόγο, ένα συνέδριο διαλεκτολογίας, να μιλήσουν για το πριν και το τώρα και να αλλάξουν το αύριο. Δύο Ελληνες δημοσιογράφοι, ένα πόντιος καθηγητής Πανεπιστημίου, μία βουλγάρα διαλεκτολόγος, μία γαλλοαρμένισσα ερευνήτρια, ένας Κούρδος καθηγητής Πανεπιστημίου θα συναντηθούν με ντόπιους επιστήμονες και καθημερινούς κατοίκους και θα μιλήσουν για την ιστορία του νησιού, τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα, θα ταξιδέψουν με τις μνήμες των ανθρώπων, αλλά θα ζήσουν και την προσωπική τους ιστορία που στο εξής θα χαράξει τη ζωή τους.
Η Ελληνίδα δημοσιογράφος, Λυδία, και η Γαλλοαρμένισσα, Ντενίς, είχαν και άλλους λόγους που ήρθαν στην Κύπρο, τους οποίους οι αναγνώστες ανακαλύπτουν σταδιακά. Το μυθιστόρημα δίνεται σε ημερολογιακή μορφή, πότε από τη μία, πότε από την άλλη κεντρική ηρωίδα. Οι δρόμοι τους θα συναντηθούν κάποια στιγμή και από τοτε στο κέντρο θα βρεθεί ένας Κύπριος αρμενικής καταγωγής, που στη μία θα επιτρέψει να ζήσει το μεγάλο της έρωτα, ενώ στην άλλη να συναντηθεί με την προσωπική της ιστορία και τις ρίζες. Ήρθε στο νησί αναζητώντας το πέρασμα του πατέρα της από αυτό, και θα φύγει μαζί με έναν αδερφό την ύπαρξη του οποίου δεν γνώριζε κανείς από πριν. Ούτε καν ο ίδιος, όπως ούτε και τον πατέρα του, ούτε και το πραγματικό όνομά του.
Όλοι μαζί αναμοχλεύουν μνήμες, ζουν το πάθος, ανακαλύπτουν ρίζες, ακροβατώντας στα όρια με ίντριγκες και δυσανάγνωστες εμμονές. Η ζωή, χείμαρρος ορμητικός, θα τους φέρει αντιμέτωπους με τους φόβους και τα όνειρά τους. Θα τους αποκαλύψει και θα τους δοκιμάσει. Κάποιων θα αλλάξει κυριολεκτικά από την αρχή. Ανατρεπτικά.
Η Λυδία, παρότι θα δει τον έρωτα σε όλη του τη χρωματική παλέτα, θα μπορέσει στο τέλος να κρατήσει για κείνη το πιο όμορφο χρώμα…
Υδάτινα ρυάκια οι ζωές των ανθρώπων, που καθώς συναντιούνται, φουσκώνουν ή αδειάζουν, σπέρνουν και παρασέρνουν, καταστρέφουν ή καρπίζουν…
Ναϊρί, εκεί που συναντιούνται τα ρυάκια, πληθαίνει το νερό κι αναμοχλεύεται…
Μυθιστόρημα, Σταμούλης Αντ., 2017, 304 σελ.
Πευκοβελόνες (1998)
Έχει κι άλλες όψεις το φεγγάρι (1999), Νέα Σύνορα
Γλυκό με θλιμμένα καρύδια (2002), Κοχλίας
Ανατέλλει και στη Ντέια (2003), Κοχλίας
Ναϊρί (2017), Σταμούλης Αντ.
Αφηγήματα
Η λοχεία της απουσίας (2013), Οδός Πανός
Θεατρικά έργα
Ο Αρμένης (2016), Αγγελάκη Εκδόσεις
Δοκίμια-Μελέτες
Αρχαία επιβιώματα στα νεοελληνικά δημοτικά τραγούδια (2010), Εκδόσεις Παπαζήση
Συλλογικά έργα
Καρπαθιακά (2009), Κέντρο Καρπαθιακών Ερευνών (ΚΕ.ΚΑ.Ε.)
Η αξιοποίηση των κόμικς στην εκπαίδευση (2010), Κριτική
Δια-κριτικές ματιές στη λογοτεχνική έκφραση (2015), ΤοΒιβλίο
Από το Αραράτ στον Όλυμπο (2015), Σταμούλης Αντ.
Μια εικόνα… χίλιες λέξεις (2016), ΤοΒιβλίο
Θέματα ρωσικής και αρμενικής λαογραφίας (2019), Σταμούλης Αντ.
Πηγές: Biblionet, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Εκδόσεις Παπαζήση, Αγγελάκη Εκδόσεις, Σταμούλης Αντ., Οδός Πανός, Κοχλίας