Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολήθηκε με την προϊστορική αρχαιολογία και αργότερα με τη νεότερη ιστορία. Επί χρόνια εργάστηκε σε αρχαιολογική ανασκαφή στην Κρήτη και παράλληλα δίδαξε ιστορία σε γαλλικό λύκειο. Κείμενά της δημοσιεύονται κατά καιρούς σε περιοδικά και εφημερίδες.
Έργα της: Το μυθιστόρημα “Άτροπος ή Η ζωή και ο θάνατος της Βενετίας Δαπόντε” (Πατάκης, 1996), η νουβέλα “Και νεκρούς ανασταίνει”, (Πατάκης, 1997), η συλλογή από νουβέλες “Κίτρινος χρόνος” (Πατάκης, 1999), το δοκίμιο “Το έργο του Ρήγα Βελεστινλή” (αφιέρωμα στα 200 χρόνια από το θάνατό του, Μεταίχμιο, 1998), το διήγημα “Η ζημιά” σε συλλογικό τόμο (Μεταίχμιο, 2002), το μυθιστόρημα “Με το φεγγάρι στην πλάτη” (Καστανιώτης, 2003), η συλλογή διηγημάτων “Όπως οι άπιστοι κι εμείς” (Καστανιώτης, 2005), το μυθιστόρημα “Χάλκινο γένος” (Πατάκης, 2013). Και τα βιβλία για παιδιά: “Καλημέρα-Καληνύχτα” (Δελφίνι, 1994). “Κωνσταντίνος Κανάρης” (Ιστορική μονογραφία), (Άμμος, 1997), “Ο θησαυρός του Ασπρογένη” (Πατάκης, 1998), “Ρήγας Βελεστινλής” (Ιστορική μονογραφία) (Άμμος 1997), “Γιλάν, η πριγκίπισσα των φιδιών” (Φαντασία, 2004), κ.ά. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Άτροπος ή Η ζωή και ο θάνατος της Βενετίας Δαπόντε (1996), Εκδόσεις Πατάκη
Με το φεγγάρι στην πλάτη (2003), Εκδόσεις Καστανιώτη
Χάλκινο γένος (2013), Εκδόσεις Πατάκη
Νουβέλες
Και νεκρούς ανασταίνει (1995), Εκδόσεις Πατάκη
Κίτρινος χρόνος (1999), Εκδόσεις Πατάκη
Διηγήματα
Όπως οι άπιστοι κι εμείς (2005), Εκδόσεις Καστανιώτη
Όσα δεν έζησαν (2018), Εκδόσεις Πατάκη
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Κωνσταντίνος Κανάρης (1997), Άμμος
Ρήγας Βελεστινλής (1998), Μεταίχμιο
Ο θησαυρός του Ασπρογένη (1998), Εκδόσεις Πατάκη
Καλημέρα, καληνύχτα (1999), Εκδόσεις Πατάκη
Γιλάν η πριγκίπισσα των φιδιών (2004), Φαντασία
Τα χρόνια της φωτιάς (2007), Εκδόσεις Πατάκη
Λίγο πριν το τέλος (2007), Εκδόσεις Πατάκη
Ο πρίγκιπας (2009), Εκδόσεις Πατάκη
Τα παιδιά του δράκου (2011), Σύγχρονη Έκφραση
Γιλάν, η πριγκίπισσα των φιδιών (2017), Εκδόσεις Πατάκη (Ε)
Σαν άνεμος (2021), Εκδόσεις Πατάκη
Λίγο πριν το τέλος (2021), Εκδόσεις Πατάκη
Τα χρόνια της φωτιάς (2021), Εκδόσεις Πατάκη
Συλλογικά έργα
Ανάγνωση και σχολείο (1998), Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Μια blue jean πασχαλιά. Το κακό το πράγμα. Διπλοβρασιά. Η ζημιά (2002), Μεταίχμιο
Κοκτέιλ μολότοφ (2003), Κοχλίας
Ιστορίες ταχυδρομείου (2014), Ελληνικά Ταχυδρομεία
Μέσα από σένα (2020), 24 γράμματα
Μεταφράσεις
Florence Seyvos, Η Τρυποτσεπούλα (1999), Εκδόσεις Πατάκη
Nasreddin Hoca, Ιστορίες και χωρατά από τη Μικρά Ασία και τον ελλαδικό χώρο (2010), Κέντρο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμού
Τα χρόνια της φωτιάς – Μαρία Σκιαδαρέση
Κωνσταντίνος Κανάρης
Ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο θρυλικός μπουρλοτιέρης του Αγώνα, που υμνήθηκε από τους ποιητές του καιρού του περισσότερο από κάθε άλλον, έγινε για τον ελληνισμό το σύμβολο του αδούλωτου φρονήματος. Μαζί με το πυρπολικό, αυτό το ιδιαίτερο όπλο που απαιτούσε ευφυΐα και παλικαριά, συμβολίζει τον ηρωισμό και την ψυχραιμία που είχε ανάγκη η Επανάσταση για να επικρατήσει.
Εδώ, γέροντας πια, προσκεκλημένος στη ναυαρχίδα των Ρώσων, αφηγείται τα θρυλικά του κατορθώματα στη θάλασσα στους αξιωματικούς και στους ναύτες του πλοίου, που κρέμονται από τα χείλη του.
«Πλέαμε μέσα στη νύχτα σαν τ’ αερικά. Κάποτε φτάσαμε τόσο κοντά, που βλέπαμε την κίνηση πάνω στα καράβια κι ακούγαμε τις φωνές. Μπροστά μας δέκα δώδεκα φρεγάτες και πιο πίσω ένα ντελίνι θεόρατο, πηγμένο στα φώτα, με κόσμο απάνω του μιλιούνι! Αυτή θα ‘ναι η καπιτάνα, είπα μέσα μου κι αναρίγησα. Άστραφταν τα δυο της καταστρώματα κι άντρες χρυσοφορεμένοι περιδιάβαιναν απάνω της».
Η σειρά «Προσωπογραφίες» των Εκδόσεων Πατάκη, σε συνεργασία με την πεζογράφο και ιστορικό Μαρία Σκιαδαρέση, σκοπεύει να γνωρίσει στα παιδιά, και όχι μόνο, με τρόπο μυθιστορηματικό, πρόσωπα που έβαλαν τα θεμέλια ώστε να γίνει η Ελλάδα κράτος ανάμεσα στα υπόλοιπα του σύγχρονου κόσμου. Οι άνθρωποι αυτοί, από τη φύση τους ιδιαίτεροι, βίωσαν στην πολυτάραχη ζωή τους στιγμές μεγαλείου και έξαρσης, όπως και στιγμές πόνου και απόγνωσης. Κάποιες απ’ αυτές επιλέχθηκαν εδώ σαν αφορμή για να γραφτεί, για τον καθένα χωριστά, μια ιστορία σαν μυθιστόρημα, που θα γοητεύσει και θα συγκινήσει τον αναγνώστη. Το κυρίως λογοτεχνικό κείμενο διανθίζεται με γλωσσάρι και ιστορικές μαρτυρίες και συμπληρώνεται από τη βιογραφία ή την εργογραφία του προσώπου καθώς και από βασική βιβλιογραφία.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2021, 64 σελ.
Λίγο πριν το τέλος – Μαρία Σκιαδαρέση
Ρήγας Βελεστινλής
Ο Ρήγας Βελεστινλής, πρωτεργάτης του Αγώνα, άνθρωπος αποφασιστικός, δυναμικός και εύστροφος, με όλα τα χαρακτηριστικά του παράτολμου επαναστάτη, κατόρθωσε με το έργο του, διαφωτιστικό και επαναστατικό, να δείξει, πρώτος αυτός, την αναγκαιότητα του μαζικού ξεσηκωμού. Οι μέρες πριν από τον μαρτυρικό του θάνατο φωτίζονται εδώ, μέσα στις φυλακές του φοβερού φρουρίου Νεμπόισα, μαζί με τους συντρόφους του και μαζί με τις μνήμες, που, λίγο πριν το τέλος, σφυροκοπούν το μυαλό του. Oι μνήμες, που φέρνουν στην επιφάνεια περιπέτειες της πολυτάραχης ζωής του, δίνουν ένα ανάγνωσμα αγωνιώδες και απολαυστικό.
«Τριάντα οκτώ μέρες έχω μετρήσει ως σήμερα. Θα είχα χάσει τον λογαριασμό, δε θα ήξερα πότε είναι μέρα και πότε νύχτα μέσα σε τούτη τη φυλακή, αν δεν ήταν αυτή η ευεργετική σχισμή στον τοίχο του κελιού –παράθυρο το λένε οι δεσμοφύλακες–, ένα άνοιγμα δεμένο με δυο χοντρά σίδερα, στενό όσο να γλιστράει το φως, μια δέσμη ίσα ίσα, ένα φως χλωμό την αυγή, κίτρινο το μεσημέρι, γκρίζο το σούρουπο. Ώσπου να ξαναβραδιάσει και να πέσει πάλι το σκοτάδι, πηχτό σαν λάσπη, μέσα στο κελί μας, σ’ αυτό το υγρό και αφιλόξενο δωμάτιο όπου μας κρατάει ο πασάς τόσο καιρό».
Η σειρά «Προσωπογραφίες» των Εκδόσεων Πατάκη, σε συνεργασία με την πεζογράφο και
ιστορικό Μαρία Σκιαδαρέση, σκοπεύει να γνωρίσει στα παιδιά, και όχι μόνο, με τρόπο μυθιστορηματικό, πρόσωπα που έβαλαν τα θεμέλια ώστε να γίνει η Ελλάδα κράτος ανάμεσα στα υπόλοιπα του σύγχρονου κόσμου. Οι άνθρωποι αυτοί, από τη φύση τους ιδιαίτεροι, βίωσαν στην πολυτάραχη ζωή τους στιγμές μεγαλείου και έξαρσης, όπως και στιγμές πόνου και απόγνωσης. Κάποιες απ’ αυτές επιλέχθηκαν εδώ σαν αφορμή για να γραφτεί, για τον καθένα χωριστά, μια ιστορία σαν μυθιστόρημα, που θα γοητεύσει και θα συγκινήσει τον αναγνώστη. Το κυρίως λογοτεχνικό κείμενο διανθίζεται με γλωσσάρι και ιστορικές μαρτυρίες και συμπληρώνεται από τη βιογραφία ή την εργογραφία του προσώπου καθώς και από βασική βιβλιογραφία.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2021, 88 σελ.
Σαν άνεμος – Μαρία Σκιαδαρέση
Λόρδος Μπάιρον
Είναι απ’ τη φύση του γενναιόδωρος ο λόρδος, έτσι ήταν πάντα. Νοιαζόταν τους φτωχούς, τους σκλαβωμένους, τους σκληρά εργαζόμενους και τους ανθρώπους που κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο. Μισούσε τη δουλεία και πάντα έλεγε πως πρέπει να σταματήσει αυτή η ντροπή του γένους των ανθρώπων και σιχαινόταν τους συμπατριώτες μας που εμπλέκονταν σ’ αυτήν. Ο λόρδος Μπάιρον, Άγγλος ευγενής, ποιητής και μέλος του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου, ήρθε στην Ελλάδα να πολεμήσει στο πλευρό των Ελλήνων ξοδεύοντας όλη σχεδόν την περιουσία του στον αγώνα για την ανεξαρτησία τους. Πίστεψε βαθιά πως οι Έλληνες θα ήταν παράδειγμα για όλους τους λαούς που ονειρεύονταν την απελευθέρωσή τους από κάθε είδους τυραννία, ώστε να ιδρύσουν κράτη ανεξάρτητα, ευνομούμενα και φιλελεύθερα. Με την αφοσίωσή του στον ελληνικό αγώνα και με τον θάνατό του, που συγκλόνισε τον ελληνισμό και όλη την Ευρώπη, καταξιώθηκε ως ο εμβληματικότερος φιλέλληνας. Η σειρά «Προσωπογραφίες» των Εκδόσεων Πατάκη, σε συνεργασία με την πεζογράφο και ιστορικό Μαρία Σκιαδαρέση, σκοπεύει να γνωρίσει στα παιδιά, και όχι μόνο, με τρόπο μυθιστορηματικό, πρόσωπα που έβαλαν τα θεμέλια ώστε να γίνει η Ελλάδα κράτος ανάμεσα στα υπόλοιπα του σύγχρονου κόσμου. Οι άνθρωποι αυτοί, από τη φύση τους ιδιαίτεροι, βίωσαν στην πολυτάραχη ζωή τους στιγμές μεγαλείου και έξαρσης, όπως και στιγμές πόνου και απόγνωσης. Κάποιες απ’ αυτές επιλέχθηκαν εδώ σαν αφορμή για να γραφτεί, για τον καθένα χωριστά, μια ιστορία σαν μυθιστόρημα, που θα γοητεύσει και θα συγκινήσει τον αναγνώστη. Το κυρίως λογοτεχνικό κείμενο διανθίζεται με γλωσσάρι και ιστορικές μαρτυρίες και συμπληρώνεται από τη βιογραφία ή την εργογραφία του προσώπου καθώς και από βασική βιβλιογραφία.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2021, 104 σελ.
Όσα δεν έζησαν – Μαρία Σκιαδαρέση
Ο έως χτες άγνωστος, ο άλλος· ο όποιος άλλος, ο διαφορετικός, κάποιος µε άλλο χρώµα, άλλη θρησκεία, άλλη πατρίδα, άλλο πολιτισµό, άλλες συνήθειες, άλλη ζωή.
Τέσσερις ιστορίες, όπου το ξένο εισδύει στο οικείο άλλοτε σαν επισκέπτης, άλλοτε σαν εισβολέας, συχνά ενοχλητικός, καµιά φορά προκλητικός ή αλλόκοτος, κάποτε γοητευτικός ή ερωτεύσιµος.
Ένας Κούρδος µετανάστης από την Τουρκία στο Λαύριο, µια µουσουλµάνα από τον κήπο της στην Κοµοτηνή σε πολυκατοικία της Ξάνθης, ένας Ιρανός αρχαιολόγος από την Τεχεράνη στην Αθήνα, ένας πρόσφυγας από τον πόλεµο της Σοµαλίας στην πλατεία Βικτωρίας. Άνθρωποι που έφυγαν απ’ την πατρίδα, τον τόπο, την πόλη τους για να ζήσουν κάπου αλλού όσα δεν πρόλαβαν, δε θέλησαν, δεν µπόρεσαν, δε σκέφτηκαν ποτέ να ζήσουν· όλα όσα δεν έζησαν.
Τέσσερις δεκαετίες της Ελλάδας στο πέρασµα από τον 20ό στον 21ο αιώνα. Τέσσερις δεκαετίες ερχοµού προσφύγων και οικονοµικών µεταναστών, κοινωνικής ανακατάταξης, επαναπροσδιορισµού των σχέσεων ανάµεσα σ’ εµάς και στους άλλους, τους άλλους που ζουν από χρόνια δίπλα µας κι αυτούς που ήρθαν κάποτε και συνέχισαν να έρχονται αλλάζοντας το ανθρώπινο τοπίο της χώρας αλλά και τη δική µας µατιά απέναντί τους. Μια αναζήτηση των ορίων ανάµεσα στο οικείο και στο ξένο στην κόψη µιας αόρατης κλωστής, που διαπερνά ρόλους ασαφείς, ρόλους που αλλάζουν κάθε µέρα, κάθε ώρα, ως τη στιγµή που θα αναρωτηθούµε πώς κι αυτός που θεωρούµε ξένο µπορεί να γίνει φίλος, ακόµα κι αδερφός, ή πώς κι εκείνος που θεωρήθηκε φίλος δείχνει στο τέλος άγνωστος, ίσως και αντίπαλος. Και τότε καταρρέουν τα στερεότυπα κι έρχεται η κάθαρση µε τη µορφή της ρήξης ή της συµφιλίωσης.
Διηγήματα, Εκδόσεις Πατάκη, 2018, 121 σελ.
Γιλάν, η πριγκίπισσα των φιδιών – Μαρία Σκιαδαρέση
Στις χώρες της Ανατολής, εδώ και αιώνες, οι άνθρωποι αφηγούνται τα κατορθώματα της Σαχμαράν, της θρυλικής βασίλισσας των φιδιών. Σ’ αυτό τον θρύλο βασίστηκε τούτη η αλληγορική αφήγηση, που μιλάει για την εξουσία και τη διαχείρισή της, τον έρωτα, τον θάνατο, τη φιλαργυρία και γενικότερα τις ανθρώπινες σχέσεις όχι μόνο στα παιδιά, μεγάλα ή μικρά, αλλά και στους ενήλικες, που ξέρουν καλά πως μέσα σ’ ένα παραμύθι μπορούν να βρουν το νόημα της ζωής.
Μια ιστορία από τότε που τα πλάσματα του κόσμου δεν είχαν μονάχα μια μορφή, μα άλλαζαν κατά τις περιστάσεις όψη, σχήμα και μέγεθος.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2017, 116 σελ.
Χάλκινο γένος – Μαρία Σκιαδαρέση
Επτά νησιά που ζουν κάτω από λογής κατακτητές· τυχάρπαστους ηγεμονίσκους, Βενετούς δυνάστες, Γάλλους “αναμορφωτές”, ως τους υπερόπτες Άγγλους, που, επί μισόν αιώνα, επέβαλαν μια Προστασία πιασμένη από το σχοινί της κρεμάλας, μέχρι να υπογράψουν την παραχώρηση των νησιών στην Ελλάδα σαν δώρο για την ανάρρηση του Γεωργίου Α’ στον θρόνο της χώρας.
Μια οικογένεια, σ’ ένα από τα επτά νησιά, που διασχίζει τον χρόνο από τον Μεσαίωνα ως τις μέρες μας.
Δυο παιδιά που δεν πρόλαβαν ν’ αγαπηθούν, θυσία στον βωμό των συγκυριών. Δυο άλλα παιδιά που αγαπήθηκαν αψηφώντας την προδιαγεγραμμένη πορεία της ζωής τους.
Μια παλιά κατάρα που κοντεύει να ξεχαστεί ως τη στιγμή που τελικά επιβεβαιώνεται.
Ένα μυθιστόρημα για τα χρόνια που οι άρχοντες δε χτίζουν πια ανθρώπους στα κατώγια τους, μα αρνούνται ακόμα σθεναρά το ξύπνημα των σέμπρων. Μια εποχή στην κόψη, ανάμεσα στο παρελθόν που φεύγει αργόσυρτα και στο μέλλον που έρχεται καλπάζοντας.
Μια οικογενειακή ιστορία από την Κεφαλονιά, τότε που τα Επτάνησα παλεύουν να ενωθούν με την Ελλάδα, τότε που οι αστοί ξεκινούν ν’ αποφασίζουν για τις τύχες τους και οι χωρικοί μαθαίνουν επιτέλους πως είναι και αυτοί άνθρωποι.
Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2013, 625 σελ.
Τα παιδιά του δράκου – Μαρία Σκιαδαρέση
… Λίγο μετά τη σπορά των δοντιών αρχίζουν να ξεπετιούνται από τη γη τόσοι άντρες όσα ήταν και τα δόντια του δράκου, δηλαδή εκατοντάδες. Είναι πανύψηλοι, φοβεροί στην όψη κι αρματωμένοι για πόλεμο…
“Τα παιδιά του δράκου” ξεκινούν με την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία, την περιπετειώδη αναζήτησή της από τα αδέλφια της και τελειώνουν με την εγκατάσταση του γένους της στη Βοιωτία αφού διέσχισαν σχεδόν όλη την Ελλάδα.
Μια εντυπωσιακή αφήγηση του μύθου για παιδιά 5 – 11 ετών και όχι μόνο…
Εικονογράφηση: Θανάσης Γκιόκας
Παιδική λογοτεχνία, Σύγχρονη Έκφραση, 2011, 59 σελ.
Ο πρίγκιπας – Μαρία Σκιαδαρέση
Αλέξανδρος Υψηλάντης
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, γόνος πριγκιπικής οικογένειας, γιος και εγγονός ηγεμόνων της Βλαχίας και Μολδαβίας, στρατηγός του τσαρικού στρατού, εγκατέλειψε μια σπουδαία καριέρα και μια ζωή που πολλοί θα ζήλευαν για ένα όνειρο· τη δημιουργία ελεύθερου ελληνικού κράτους. Προσπάθησε, μα δεν κατάφερε ν’ ανάψει τη φωτιά. Οι συγκυρίες δεν τον βοήθησαν. Όμως η θυσία του ίδιου και όσων τον ακολούθησαν δεν πήγε χαμένη. Στο νότο η φωτιά κατόρθωσε ν’ ανάψει κι από τις φλόγες της ξεπήδησε ολοζώντανο το όνειρο του Πρίγκιπα.
Θέματα:
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Περιέχει Βιβλιογραφία
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2009, 117 σελ.
Λίγο πριν το τέλος – Μαρία Σκιαδαρέση
Ρήγας Βελεστινλής
Η σειρά “Προσωπογραφίες” των Εκδόσεων Πατάκη, σε συνεργασία με την πεζογράφο και ιστορικό Μαρία Σκιαδαρέση, σκοπεύει να γνωρίσει στα παιδιά, και όχι μόνο, με τρόπο μυθιστορηματικό, πρόσωπα που έστησαν τα θεμέλια ώστε να γίνει η Ελλάδα κράτος ανάμεσα στα υπόλοιπα του σύγχρονου κόσμου. Οι άνθρωποι αυτοί, από τη φύση τους ιδιαίτεροι, βίωσαν στην πολυτάραχη ζωή τους στιγμές μεγαλείου και έξαρσης, όπως και στιγμές πόνου και απόγνωσης, κάποιες απ’ αυτές επιτεύχθηκαν εδώ σαν αφορμή για να γραφτεί, για τον καθένα χωριστά, μια ιστορία σαν μυθιστόρημα, που θα γοητεύσει και θα συγκινήσει τον αναγνώστη. Το κυρίως λογοτεχνικό κείμενο διανθίζεται με γλωσσάρι και ιστορικές μαρτυρίες και συμπληρώνεται από τη βιογραφία ή την εργογραφία του προσώπου καθώς και από βασική βιβλιογραφία.
Ο Ρήγας Βελεστινλής, πρωτεργάτης του αγώνα, άνθρωπος αποφασιστικός, δυναμικός και εύστροφος, με όλα τα χαρακτηριστικά του παράτολμου επαναστάτη, κατόρθωσε με το έργο του, διαφωτιστικό και επαναστατικό, να δείξει, πρώτος αυτός, την αναγκαιότητα του μαζικού ξεσηκωμού. Οι μέρες πριν το μαρτυρικό του θάνατο φωτίζονται εδώ, μέσα στις φυλακές του φοβερού φρουρίου Νεμπόϊσα, μαζί με τους συντρόφους του. Και μαζί με τις μνήμες που, λίγο πριν το τέλος, σφυροκοπούν το μυαλό του, μνήμες που φέρνουν στην επιφάνεια περιπέτειες της πολυτάραχης ζωής του, δίνουν ένα ανάγνωσμα αγωνιώδες και απολαυστικό.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Περιέχει Βιβλιογραφία
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2007, 72 σελ.
Τα χρόνια της φωτιάς – Μαρία Σκιαδαρέση
Κωνσταντίνος Κανάρης
Η σειρά “Προσωπογραφίες” των Εκδόσεων Πατάκη, σε συνεργασία με την πεζογράφο και ιστορικό Μαρία Σκιαδαρέση, σκοπεύει να γνωρίσει στα παιδιά, και όχι μόνο, με τρόπο μυθιστορηματικό, πρόσωπα που έστησαν τα θεμέλια ώστε να γίνει η Ελλάδα κράτος ανάμεσα στα υπόλοιπα του σύγχρονου κόσμου. Οι άνθρωποι αυτοί, από τη φύση τους ιδιαίτεροι, βίωσαν στην πολυτάραχη ζωή τους στιγμές μεγαλείου και έξαρσης, όπως και στιγμές πόνου και απόγνωσης, κάποιες απ’ αυτές επιτεύχθηκαν εδώ σαν αφορμή για να γραφτεί, για τον καθένα χωριστά, μια ιστορία σαν μυθιστόρημα, που θα γοητεύσει και θα συγκινήσει τον αναγνώστη. Το κυρίως λογοτεχνικό κείμενο διανθίζεται με γλωσσάρι και ιστορικές μαρτυρίες και συμπληρώνεται από τη βιογραφία ή την εργογραφία του προσώπου καθώς και από βασική βιβλιογραφία.
Ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο θρυλικός μπουρλοτιέρης του αγώνα, που υμνήθηκε από τους ποιητές του καιρού του πάνω από κάθε άλλον, έγινε για τον ελληνισμό το σύμβολο του αδούλωτου φρονήματος. Μαζί με το πυρπολικό, αυτό το ιδιαίτερο όπλο που απαιτούσε ευφυΐα και παλικαριά, συναποτελούν το συμβολισμό του ηρωισμού και της ψυχραιμίας που είχε ανάγκη η επανάσταση για να επικρατήσει. Εδώ, γέροντας πια, προσκεκλημένος στη ναυαρχίδα των Ρώσων, αφηγείται τα θρυλικά θαλασσινά του κατορθώματα στους αξιωματικούς ναύτες του πλοίου που κρέμονται από τα χείλη του.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Περιέχει Βιβλιογραφία
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2007, 53 σελ.
Όπως οι άπιστοι κι εμείς – Μαρία Ε. Σκιαδαρέση
Έφιππος πέρασε ο άντρας και σαν την είδε, με κίνηση απότομη, κάρφωσε το άλογο στο χώμα, κάρφωσε και το μαύρο βλέμμα του, βαθύ και σκοτεινό όπως πηγάδι, πάνω στο μελαψό της πρόσωπο, που είχε ανάψει από τη βιάση να τελειώσει τη δουλειά της πριν το σούρουπο. Mικρές στάλες ιδρώτα στόλιζαν το πλατύ της μέτωπο και τα μαλλιά γύρω απ’ αυτό σγουρά κι ατίθασα σαν στρουφιστές κλωστίτσες ράφτρας ακατάστατης.
Δεκαπέντε ιστορίες για την ανθρώπινη καθημερινότητα, συχνά για την ανατροπή της, παρωδική ή μόνιμη. Γεγονότα που μπορούν να συμβούν στον καθένα, μέσα από ένα φακό στημένο σ’ εκείνη τη γωνία που επιτρέπει να φανερωθεί η άλλη πλευρά των πραγμάτων, η αθέατη, αλλά κι αυτή που συνειδητά οι ήρωες αρνούνται ν’ αντικρίσουν. Iστορίες γύρω από το παράδοξο, είτε αυτό ανθίζει και καρποφορεί είτε στέκεται μόνο στον υπαινιγμό.
Διηγήματα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2005, 214 σελ.
Γιλάν η πριγκίπισσα των φιδιών – Μαρία Σκιαδαρέση
Ο χρόνος βρισκόταν στην αρχή του και δεν υπήρχε ακόμα γραφή. Σε μια χώρα στο τέλος του κόσμου με το όνομα Τζεννέτ, όλα τα πλάσματα, που ακόμα δεν είχαν μόνο μία μορφή μα έπαιρναν όποια όψη επιθυμούσαν, ζούσαν αγαπημένα μεταξύ τους. Ώσπου μια μέρα, εντελώς ξαφνικά, η ζωή τους αλλάζει εξαιτίας της γνωριμίας της πριγκίπισσας Γιλάν με το βοσκό Κεμ. Η πριγκίπισσα ερωτεύεται το βοσκό, ενώ ο πρίγκιπας Κουρτ τη θέλει για γυναίκα του. Η αρρώστια μιας άλλης πριγκίπισσας, της κακομαθημένης Τσιρκίν, και η διάγνωση ενός παράξενου θεραπευτή, οδηγούν το βασιλιά Μεμρούτ σε ασυγχώρητη προδοσία. Ένας μάγος, οι σκοτεινές του δυνάμεις, μια συνωμοσία, η αγωνία ενός πατέρα για τη ζωή της κόρης του, μια ψεύτικη είδηση για απαγωγή κι ένας πόλεμος που αναστατώνει τρία βασίλεια και που ύστερα από πολλές περιπέτειες αποφεύγεται, συνθέτουν αυτή την ιστορία, βασισμένη σ’ έναν πανάρχαιο μύθο της Ανατολής.
Εικονογράφηση: Χρήστος Λάσκαρης
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Φαντασία, 2004, 107 σελ.
Με το φεγγάρι στην πλάτη – Μαρία Ε. Σκιαδαρέση
…
Τι ερωτευόμαστε αλήθεια; Τον άλλο ή τον ίδιο μας τον ευατό στο πρόσωπό του; Είναι το αντικείμενο που προκαλεί το πάθος ή το υποκείμενο με μόνο εργαλείο τις ανάγκες του και την επιθυμία να τις ικανοποιήσει; Ίσως γι’ αυτό ο έρωτας είναι πάνω και πέρα από φύλα και φυλές, πάνω από τάξεις, θέσεις και ιδεολογήματα. Το πιο ευρύ πεδίο αυτογνωσίας. Ο Ορέστης, μεσήλικας πια, ερχόμενος στην Κωνσταντινούπολη για δεύτερη φορά ύστερα από τριάντα χρόνια, μετά από μιάν άκαρπη αναζήτηση και μιάν απρόσμενη συνάντηση, θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τον ίδιο του τον εαυτό, περνώντας κρίση υπαρξιακή, επαγγελματική, φυλετική, καθώς και κρίση φύλου, για μια ακόμα φορά. Ο Στέφανος, ο Στηβ, η Μαργαρίτα, ο Μουράτ, η Σεράπ· έρωτες νεανικοί, αμφισβητήσεις, μνήμες, επιθυμίες και πάθη, αποκαλύψεις συγκλονιστικές. Στο τέλος μιά απόφαση ζωής. Κι ας μένουν πάντα όλοι αμφίβολα, στην κόψη σκότους και φωτός, λες και το φεγγάρι ήρθε και κάθισε στην πλάτη του, βάρος αβάσταχτο και εκτίναξη λυτρωτική συγχρόνως.
Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2003, 363 σελ.
Κίτρινος χρόνος – Μαρία Ε. Σκιαδαρέση
«Κορμάρα μου» με αποκαλούσε ο Τάκης. «Τρελαίνομαι για το κορμί σου!» μου ψιθύριζε ανάμεσα σε τρελά φιλιά, πασχίζοντας να αποδείξει του λόγου το αληθές, κι όλο μου χούφτωνε τα κωλομέρια «τι σφιχτά που διατηρούνται, αγάπη μου!» δεν κουραζόταν να θαυμάζει, δίχως να εννοεί, ο ανόητος, τι έλεγε την ώρα εκείνη, πόσο με πλήγωνε μ’ αυτό το «διατηρούνται». Φυσικά και τα διατηρούσα… Ας είναι καλά το ινστιτούτο, τρεις φορές την εβδομάδα ανελλιπώς, με χιόνι και με καύσωνα όλα για να είμαι ωραία, ωραία σαν νέα, όχι όμως νέα…Μια γυναίκα την ικανότητά της ν’ αγαπάει την ανταλλάσσει με την αιώνια νεότητα, ένας κοινός θνητός βρίσκεται από λάθος εκτεθειμένος σε λαϊκό προσκύνημα, ένα αρχαιολογικό εύρημα επιστρέφει, ύστερα από αιώνες, στον τόπο του, και, τέλος, ένας νεκρόφιλος, πάνω στα ερείπια του κόσμου γύρω του, συναντάει επιτέλους τη γυναίκα των ονείρων του… Μετά την ” Ατροπο ή Η ζωή και ο θάνατος της Βενετίας Δαπόντε”, η Μ. Ε. Σκιαδαρέση μάς δίνει τον “Κίτρινο Χρόνο”, τέσσερις φυγόκεντρες ιστορίες για τη στέρηση και την αναζήτηση, τη ζωή και το θάνατο, το άγνωστο, το απρόβλεπτο, την παρέκκλιση ή τη διαστροφή, στημένες πάνω στην αλήθεια και στο ψέμα, στο όνειρο και στην πραγματικότητα.
Νουβέλες, Εκδόσεις Πατάκη, 1999, 277 σελ.
Και νεκρούς ανασταίνει – Μαρία Ε. Σκιαδαρέση
Νουβέλα, Εκδόσεις Πατάκη, 1997, 120 σελ.
Άτροπος ή Η ζωή και ο θάνατος της Βενετίας Δαπόντε – Μαρία Ε. Σκιαδαρέση
«Το πρωί της εβδόμης Σεπτεμβρίου 1943, ημέρα Τρίτη, βρέθηκε νεκρός, πεσμένος μπρούμυτα ανάμεσα στα αρμυρίκια της Πέρα Μεριάς, ο Franco Solerti. Στη γυμνή του πλάτη, χωμένη ολόκληρη η λάμα ενός μαχαιριού με κοκάλινη λαβή, απ’ αυτά που γδέρνουν τους χοίρους. Όσο η έρευνα προχωρούσε, τόσο η υπόθεση σκοτείνιαζε. Ένα γυναικείο εσώρουχο και ίχνη από γόβες στην άμμο βεβαίωναν πως ο Franco ήταν με γυναίκα λίγο πριν πεθάνει… Στα ανοιχτά γυάλινα μάτια λαμπύριζε ακόμα κάτι σαν έκσταση. Φαίνεται πως ο θάνατος τον βρήκε σε στιγμή ευτυχίας, και ποια ώρα, αλήθεια, είναι ευτυχέστερη από κείνη του έρωτα; σκέφτηκε ο διοικητής. Μονάχα χέρι τυφλωμένο από ζήλια έχει το κουράγιο να κόψει τη ζωή ανθρώπου την ώρα που ερωτεύεται…» Το κλασικό πλέον μυθιστόρημα της Μαρίας Σκιαδαρέση συνεχίζει να διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον.
Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 1996, 407 σελ.
Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πατάκη, Εκδόσεις Καστανιώτη, Σύγχρονη Έκφραση, Φαντασία, ‘Αμμος, Μεταίχμιο